Ο τελικός πίσω από τις κάμερες

Ένας τελικός που άρχισε πολύ πριν από τον τζάμπολ, ένα παιχνίδι που δεν έπρεπε ν’ αρχίσει ή να τελειώσει ποτέ. Η "παρακάμερα" του Contra.gr κατάγραψε περιστατικά και αθέατες στιγμές της μεγάλης, σχεδόν… αιματηρής, μάχης παικτών και οπαδών στην αρένα του Ελληνικού.

Ο τελικός πίσω από τις κάμερες
epeisodia.jpg INTIME SPORTS

Πλανάται πλάνην οικτράν όποιος νομίζει ότι πριν από το 13’ που ξέσπασε ο μεγάλος χαμός, το κλίμα ήταν ειρηνικό. Η πρώτη επιδρομή βαρβάρων στο παρκέ αντιμετωπίστηκε γρήγορα, η ζημιά όμως είχε ήδη γίνει. Και να πεις κανείς ότι η Αστυνομία δεν ήταν προετοιμασμένη; Τους δημοσιογράφους τα όργανα της τάξης (της ποιας;) τους έλεγξαν δυο φορές μήπως και κουβαλούν πυρομαχικά ή τίποτα... σπαθιά. Αντίθετα επειδή εφέτος το Πάσχα αργεί να έρθει, κάποιοι (λίγοι – πολλοί δεν έχει πλέον σημασία) ξόδεψαν πολλά από τα βεγγαλικά που είχαν ήδη προμηθευτεί για την... Ανάσταση του μπάσκετ. Άσοι στο σημάδι πάντως! Μέχρι κι ένα άτομο σε αναπηρικό καροτσάκι πέτυχαν, ολόκληρος Χάινς θα τους ξέφευγε...

Ο τελικός πίσω από τις κάμερες

"Σε πιστεύω, δεν το έκανες..."

Η νύχτα έγινε ημέρα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των δύο φιναλίστ. Μία σου και μία μου, πάνω από τα κεφάλια του άμαχου πληθυσμού (παικτών, προπονητών), με τον "άβγαλτο" αλλά... ατρόμητο Μπανκς να το διασκεδάζει...

Μετά οι δυο "κερκίδες" έκαναν προσπάθεια να επικεντρωθούν στο παιχνίδι. Ήδη ο Παναθηναϊκός είχε αποκτήσει προβάδισμα, παίζοντας γρήγορα στην επίθεση και εκτελώντας σε κάθε πιθανή ευκαιρία. Ο Πεδουλάκης χειροκροτούσε ικανοποιημένος, την ίδια στιγμή που ο Χρήστος Παππάς (συνεργάτης του Μπαρτζώκα) ξεσπούσε για μια κακή επιλογή στην πινακίδα μεταξύ πάγκου και παρκέ.

Ο Ούκιτς έστελνε τον Παναθηναϊκό στο +13 και ο Ξανθόπουλος στον πάγκο πανηγύριζε με υψωμένες γροθιές. Ήταν νωρίς ακόμα και ο Άντιτς τον έκανε να αναθεωρήσει. Ο Σκοπιανός σκόραρε για τρεις και, αφού ο Ολυμπιακός μείωσε, άνοιξε κουβέντα με τους τρεις διαιτητές για μια προηγούμενη φάση. Παράπονα και από τον Μπαρτζώκα που μειδίασε στο δεύτερο φάουλ του Χάινς. " Σε πιστεύω, δεν το έκανες", του είπε αποσύροντάς τον.

Ο τελικός πίσω από τις κάμερες

"Πάμε να φύγουμε όλοι οι δημοσιογράφοι"

Ο Μανωλόπουλος είχε αναλάβει τις ατομικές οδηγίες σε παίκτες του "τριφυλλιού", μια στον Μπανκς και μια στον Λάσμε. Ο τελευταίος είχε καβγά με τον Άντιτς και τα αίματα άναψαν για τα καλά. Ήταν το 13’, όταν από το χώρο προσκλήσεων που μοίρασαν οι δυο ομάδες σε δικούς τους ανθρώπους, χώρος που υποτίθεται ήταν διπλοτσεκαρισμένος, άρχισε η σύρραξη. Απάντηση στην απάντηση, οι οπαδοί του Ολυμπιακού άρχισαν το ξύλο με τα ΜΑΤ. Ξεχώρισε μακράν του... δεύτερου ο "χούλιγκαν με την πατερίτσα"! Την έκανε τρία κομμάτια, χτυπώντας αστυνομικούς. Τα καθίσματα έπεφταν βροχή στα κεφάλια των τελευταίων, κάποιοι μπήκαν στο παρκέ και άρχισαν να... παίζουν αμπάριζα. "Σ’ έχω, όχι εγώ σ’ έχω", "έλα αν σου βαστάει" κι άλλες τέτοιες ομορφιές.

Η κατάσταση ηρέμησε ως ένα βαθμό, αλλά ανακοινώθηκε εκκένωση. Οι ταραξίες έφυγαν σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Σαν να είχαν ολοκληρώσει το έργο τους. Όλα στην εντέλεια, το περιτύλιγμα του τελικού είχε καταστραφεί. "Πάμε να φύγουμε όλοι οι δημοσιογράφοι", αναφώνησε ο Γιάννης Ντάλλας. Να μια καλή ιδέα για την επόμενη φορά.

Ούτε τότε πάντως η Αστυνομία έκανε σωστά τη δουλειά της γιατί ο χώρος των προσκλήσεων, εκατέρωθεν, ήταν... full. Πάλι καλά που δεν έλεγξαν πάλι τους δημοσιογράφους, όπως είχαν από τα μεγάφωνα πει ότι θα συμβεί.

Από τους παρόντες άλλαξαν θέση μόνο ο Θανάσης και Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Ο πρώην πρόεδρος κάθισε μπροστά από την κερκίδα, στα όρια του παρκέ, καθώς δεν είχε καλή ορατότητα, ενώ ο νυν σχεδόν δίπλα στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Χωρίς... αποστολή πλέον οι περισσότεροι αστυνομικοί είχαν "παρκάρει" πηλίκια, γκλοπ και κράνη, απολαμβάνοντας δωρεάν το υπόλοιπο του παιχνιδιού.

Ο τελικός πίσω από τις κάμερες

Τα τρία δάχτυλα του Γκιστ

Μάλλον ευνόησε τον Ολυμπιακό η διακοπή, αφού μετά το 20-37, άρχισε να ροκανίζει την εις βάρος του διαφορά. Οι φόργουορντ δεν του έδιναν σκορ, το έκαναν όμως ο Άντιτς με τον Σπανούλη. Ο Μάνος Παπαδόπουλος στον πάγκο του "τριφυλλιού" έδινε οδηγίες ως άλλος Πεδουλάκης, αλλά δεν πρόλαβε το λάθος του Σχορτσανίτη που έγινε πλέι μέικερ για μια φάση και όταν τη δέχθηκε πάλι, υπέπεσε σε βήματα. Τραβούσε τα μαλλιά του δικαιολογημένα, τα είχε με τον εαυτό του.

Αργότερα, όταν ο Ολυμπιακός πλησίασε κι άλλο, έκανε τρίτο φάουλ και πήγε ξανά στον πάγκο. Πριν ο Πρίντεζης μειώσει στον πόντο, ο Γκόντας δεν μέτρησε το καλάθι του Σερμαντίνι παρά την απαίτηση του Σπανούλη. Ο "κάπτεν" των ερυθρόλευκων γλίτωσε την τεχνική ποινή, όχι όμως και ο Περπέρογλου, παρέχοντας την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να ξεφύγει πάλι. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος χειροκρότησε όρθιος με ικανοποίηση.

Ο Γκιστ επέδειξε με τρία δάχτυλα τη βόμβα που εξαπέλυσε, προτού η νέα αντεπίθεση των Πειραιωτών τούς φέρει στο -2 και κάνει τον Μπαρτζώκα να φτάσει χοροπηδώντας μέχρι το κέντρο του παρκέ για να πανηγυρίσει. Το ζούσε έντονα και φαινόταν. Ο Παναθηναϊκός άντεχε μέχρι το 37’, όταν ο Σλούκας πυροβόλησε για τρεις. Πρώτο και τελευταίο προβάδισμα του Ολυμπιακού. Ο Διαμαντίδης το πήρε προσωπικά, μοίρασε στον Λάσμε και παρά τις προσωπικές ενέργειες του Λο σημάδεψε τη νίκη τίτλου, αφιερώνοντάς την με μια μεγάλη αγκαλιά στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Ο τελικός πίσω από τις κάμερες

"Στείλτε τους στο πειθαρχικό"

Στα αποδυτήρια από τη μία στήθηκε πάρτι για δύο, τους εορτάζοντες Μασιούλις (γενέθλια) – Γιαννόπουλο (γιορτή) απολαμβάνοντας όλοι μαζί το νέκταρ της επιτυχίας και τις τούρτες, και από την άλλη μετρούσαν πληγές. "Στείλτε τους στο πειθαρχικό, οι παίκτες δεν θέλουν να πάρουν τα μετάλλια", εξηγούσε ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος στον εκπρόσωπο της ΕΟΚ, αφού πρώτα είχε κατατεθεί ένσταση κατά της τέλεσης του αγώνα και πριν από τη συνέντευξη - χείμαρρο που παραχώρησε με τον αδερφό του. Ο τελικός μόλις είχε τελειώσει...

Διαβάστε ακόμη:

Τα επεισόδια του Ελληνικού στη "Bild"

Τα επεισόδια στο Ελληνικό (video)

Τα τελευταία 2 λεπτά του τελικού (video)

Η επίθεση των Αγγελόπουλων στον Γιαννακόπουλο (video)

Μπαρτζώκας: "Ο Γιαννακόπουλος απειλούσε τους διαιτητές"

Αγγελόπουλοι: "Κέρδισε η αλητεία"

Ένσταση ο Ολυμπιακός

Η χρυσή βίβλος του Κυπέλλου μπάσκετ

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 78-81

Δ. Γιαννακόπουλος: "Να τιμωρηθεί ο σύλλογος της βρωμιάς"

Θύμα... φωτοβολίδας ο Χάινς

News 24/7

24MEDIA NETWORK