Δέκα χρόνια από το "βάλ'το αγόρι μου": Τα τρίποντα που έγραψαν την ιστορία

Το Contra.gr "γιορτάζει" τα δέκα χρόνια από το τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη στο Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου και θυμάται τα σουτ που έγραψαν, θετικά ή αρνητικά, την ιστορία της Εθνικής ομάδας.

Δέκα χρόνια από το "βάλ'το αγόρι μου": Τα τρίποντα που έγραψαν την ιστορία

Η -σύγχρονη- ιστορία της Εθνικής μπάσκετ, από το 1987 και μετά, έχει γραφτεί πάνω σ' ένα τρίποντο. Εύστοχο ή άστοχο, Έλληνα διεθνούς ή αντιπάλου.

Πριν από ακριβώς δέκα χρόνια, στις 24 Σεπτεμβρίου του 2005 στο Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου, ο Δημήτρης Διαμαντίδης σημείωνε το πιο χαρακτηριστικό σουτ στην πορεία της "επίσημης αγαπημένης", αυτό που την οδήγησε για δεύτερη φορά στην κορυφή της Ευρώπης, και το Contra.gr θυμάται συνολικά επτά περιπτώσεις που ένα τέτοιο τρίποντο καθόρισε τη μοίρα ενός αγώνα, μιας διοργάνωσης, ενός κυπέλλου. Από αυτό του Σοβιετικού Γιοβάισα μέχρι εκείνο του Σπανούλη με την Αργεντινή.

Ας τα πάρουμε από την αρχή...

Θέλει προσοχή... (τελικός '87)

Μετά τις εύστοχες βολές του Αργύρη Καμπούρη και το 103-101, οι Σοβιετικοί είχαν επίθεση λίγων δευτερολέπτων. Σουτ βρήκαν παραδόξως, από τη γωνία, ο γέρο-Γιοβάισα ωστόσο σημάδεψε... ταμπλό και ακολούθησε παραλήρημα. Η Ελλάδα ήταν -επισήμως πια- πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ο Φάνης δεν πάτησε τη γραμμή (ημιτελικός '89)

Δύο χρόνια μετά το ΣΕΦ, οι Σοβιετικοί διψούσαν για εκδίκηση. Ο Σαμπόνις ήταν στο παρκέ, το ίδιο όμως ο Γκάλης και ο Φάνης. Ο πρώτος, αφού πάτησε εκτός τελικής γραμμής, πάσαρε και ο δεύτερος εκτέλεσε για τρεις, κάνοντας πρώτα δυο βήματα πίσω. Το 81-80 δεν άλλαξε και η Ελλάδα προκρίθηκε στον τελικό.

Ούτε ταμπλό (προημιτελικός '03)

Η Ελλάδα είχε 6.3 δεύτερα για να βρει τρίποντο και να στείλει το νοκ άουτ ματς με τους Ιταλούς στην παράταση. Ο Χαρίσης κατέβασε και πάσαρε, ο Δημήτρης Παπανικολάου ωστόσο αστόχησε απελπιστικά. Η πίεση που δέχθηκε την τελευταία στιγμή επηρέασε την ισορροπία του σώματός του και το σουτ πήγε στα... περιστέρια. Η ευκαιρία για την 4άδα είχε μόλις χαθεί.

Στον έβδομο ουρανό όλοι αδέρφια (ημιτελικός '05)

Τα μπερδέψαμε λίγο, αλλά ποιος νοιάζεται. Είναι το καλάθι που έχει σημαδέψει μια ολόκληρη μπασκετική γενιά. Στην εξέλιξη των 1/2 βολών του Ριγκοντό, ο Δημήτρης Διαμαντίδης είχε συγκεκριμένες επιλογές όταν η μπάλα έφτασε στα χέρια του, την εξής μία: να σουτάρει. Ο Ζήσης, που κατέβασε, τού πάσαρε σωστά και ο γκαρντ του Παναθηναϊκού πέτυχε το αγαπημένο σουτ. Ταυτόχρονα έστειλε την Ελλάδα στα ουράνια, στην κορυφή της Ευρώπης, αφού ο τελικός δεν χανόταν.

Βασιλικότερος των βασιλιάδων (ημιτελικός '06)

Στη θρυλικότερη στιγμή του ελληνικού μπάσκετ, τότε που η Εθνική εξέπληξε τους πάντες ρίχνοντας στο καναβάτσο τους Αμερικανούς, το τρίποντο του Σπανούλη στα 2 λεπτά πριν από τη λήξη ήταν καθοριστικό. Ο Σχορτσανίτης είχε κερδίσει αντιαθλητικό φάουλ, η μπάλα παίχτηκε απ' έξω, ο νυν άσος του Ολυμπιακού πήρε την ευθύνη και ευστόχησε από την κορυφή. Έκσταση! Οι Αμερικανοί δεν είχαν πλέον το χρόνο ν' αντιδράσουν και να καλύψουν το -8.

Να μας... Ζήσης (προημιτελικός '07)

Η επική ανατροπή απέναντι στη Σλοβενία είχε ανάγκη από ένα μεγάλο σουτ και το έδωσε ο Νίκος Ζήσης. Μεταξύ των λαθών των Σλοβένων και πριν από το τελευταίο ντράιβ του Παπαλουκά, ο Θεσσαλονικιός πλέι μέικερ πήρε την ευθύνη και εκτέλεσε από το πλάι. Το -4 έγινε -1 και η Εθνική απέκτησε το μομέντουμ, αφού οι Σλοβένοι είχαν καταρρεύσει.

Το πήρε, το έχασε (προημιτελικό '08)

Στον προημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων η Ελλάδα διεκδικούσε την πρόκρισή της στη ζώνη των μεταλλίων. Με το σκορ στο 80-78 υπέρ της Αργεντινής υπάρχει επίθεση σχεδόν 10'' και ο Βασίλης Σπανούλης βρέθηκε στην ίδια θέση που είχε βρεθεί με τις ΗΠΑ και δεν το σκέφτηκε. Ωστόσο το σουτ μπροστά στον Ντελφίνο ήταν κοντό, βρήκε σίδερο και οι χρυσοί ολυμπιονίκες του 2004 κέρδισαν το εισιτήριο για την 4άδα.

Διαβάστε ακόμη

Παντελής Βλαχόπουλος: Το μορατόριουμ, η ικανοποίηση και ο Ρήγας

Τάσος Μαγουλάς: Το μπάσκετ μας απέτυχε... Νο2

News 24/7

24MEDIA NETWORK