Καϊμακόγλου στο Contra.gr: "Δεν ξεπεράσαμε τα όριά μας"

Από τα βουνά της Λιθουανίας όπου προετοιμάζεται με την Ούνικς Καζάν, ο Κώστας Καϊμακόγλου έκανε στο Conta.gr τον απολογισμό της Εθνικής ομάδας στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας. Τι λέει ο Έλληνας φόργουορντ για τα αίτια του ναυαγίου, τις ευθύνες του Αντρέα Τρινκιέρι, τη δήλωση Σπανούλη για ξεσκαρτάρισμα αλλά και το μέλλον της επίσημης αγαπημένης.

Καϊμακόγλου στο Contra.gr: "Δεν ξεπεράσαμε τα όριά μας"
kaimakoglou.jpg INTIME SPORTS

Οι δηλώσεις του Κώστας Καϊμακόγλου στο Contra.gr:

Τελικά τι πήγε στραβά σ΄αυτό το τουρνουά;

"Θα έλεγα ότι όλα πήγαν στραβά. Συμβαίνει καμιά φορά και αυτό. Σίγουρα φταίμε όλοι, παίκτες και προπονητές. Δεν θέλω να φανεί ως δικαιολογία αλλά πέρα από κάθε αμφιβολία οι τραυματισμοί έπαιξαν το ρόλο τους. Σε ένα τουρνουά 20 ημερών στο οποίο χρησιμοποιείς 12 παίκτες χωρίς δικαίωμα αλλαγών οι τραυματισμοί αλλοιώνουν τη χημεία. Εμείς παίξαμε σε δύο παιχνίδια χωρίς τον ηγέτη μας, τον Βασίλη τον Σπανούλη, και βρεθήκαμε εκτός ρυθμού και χημείας. Από εκεί και πέρα η κακή τύχη μας συνεχίστηκε με τους τραυματισμούς του Μαυροκεφαλίδη και του Παπανικολάου. Φταίμε όλοι μας όμως που δεν δώσαμε το κάτι παραπάνω".

Είχε αλλάξει κάτι στο κλίμα της ομάδας με το νέο τεχνικό τιμ; Κάτι στις μεταξύ σας σχέσεις;

"Όχι, αντιθέτως. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ότι κάθε καλοκαίρι, ειδικά εμείς που παίζουμε στο εξωτερικό, νοσταλγούμε την Ελλάδα και ερχόμαστε με αγάπη στην Εθνική. Οι σχέσεις μας είναι καταπληκτικές και το μεταξύ μας κλίμα φανταστικό. Θεωρώ ότι πρέπει όλοι μας να ψάξουμε να βρούμε τι έφταιξε. Σίγουρα δεν παίξαμε την άμυνα που αυτή η ομάδα έχει συνηθίσει να παίζει και που χάρισε τις μεγάλες διακρίσεις τα προηγούμενα χρόνια. Κάναμε πάντως μεγάλη προσπάθεια, αφήσαμε τις παραλίες όπως κάθε καλοκαίρι, θυσιάσαμε το κορμί μας, ουδείς έκλεψε ουδείς λούφαρε αλλά...Έπρεπε όμως να φτάσουμε στο σημείο να επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο και να μην μπορούμε να κουνηθούμε. Έπρεπε να ξεπεράσουμε τα όριά μας".

Η ήττα που μας πλήγωσε περισσότερο ήταν αυτή κόντρα στη Φινλανδία;

"Το παιχνίδι με την Τουρκία, που το παίξαμε χωρίς τον Βασίλη, το κερδίσαμε αλλά στη συνέχεια το πρόγραμμα δεν ήταν καθόλου ευνοϊκό. Με την Τουρκία παίξαμε στις 9 ώρα Σλοβενίας και την επόμενη μέρα με την Ιταλία στις 6 παρά τέταρτο. Και πάλι χωρίς τον Βασίλη. Και χάσαμε παρά τη μεγάλη προσπάθεια. Το παιχνίδι με τη Φινλανδία την επόμενη άρχισε στις 2:30. Μας στοίχισε η κούραση. Δεν λέω ότι δεν ήμασταν γυμνασμένοι αλλά οι ώρες σε αυτά του τουρνουά παίζουν ρόλο. Και τελικά τι έγινε; Κερδίσαμε την Ισπανία και μείναμε εκτός οκτάδας. Μας πείραξε πολύ αυτό γιατί έστω και με τα προβλήματα αξίζαμε κάτι παραπάνω".

Στον κόουτς Τρινκιέρι ασκήθηκε σκληρή κριτική. Ποιες είναι οι δικές του ευθύνες;

"Γενικά δεν συμφωνώ με την έντονη κριτική στον κόουτς. Προέρχεται από μία καλή ομάδα, έχει βιογραφικό διακρίσεων, έχει αναδειχθεί προπονητής της χρονιάς στην Ιταλία. Διαθέτει ξεκάθαρες ιδέες για το μπάσκετ, προσπάθησε να πάρει από τους παίκτες το 100% και σχεδίασε τα plays γι΄αυτό το στόχο. Ήταν σωστός. Προερχόταν όμως από μία ομάδα που μπροστά στην Εθνική ομάδα της Ελλάδας είναι μικρό μέγεθος. Η Εθνική έχει τον mvp της Ευρωλίγκας, πολλοί από τους παίκτες της έχουν κατακτήσει τη διοργάνωση, δεν ήταν τόσο εύκολο για τον κόουτς να το διαχειριστεί, ήταν λίγο άπειρος. Έχει κάνει λάθη που άλλωστε παραδέχθηκε και ο ίδιος. Νομίζω ότι αυτή η εμπειρία θα φανεί χρήσιμη και στον ίδιο για τις επόμενες δουλειές του αλλά και στην Εθνική αν παραμείνει".

Η στελέχωση του ρόστερ ήταν η ενδεδειγμένη πιστεύεις; Πολλοί μίλησαν για τα κοντά σχήματα με τα τεσσάρια που προτιμούσε...

"Και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη στο ρόστερ. Αλλά ας μην το θάβουμε άλλον τον άνθρωπο γιατί έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια. Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι ο κόουτς αναγκάστηκε να παίξει με κοντά σχήματα, αναγκάστηκε γενικά να κάνει αλχημείες λόγω των τραυματισμών. Σε αυτό το επίπεδο οι αλχημείες δεν είναι εύκολο να βγουν. Θα έπρεπε κανονικά ο καθένας να έπαιζε στη θέση του αλλά...".

Ο Σπανούλης μετά το ματς με την Κροατία μίλησε για ξεσκαρτάρισμα. Συμφωνείς;

"Ξέρω πολύ καλά τον Βασίλη και τον τρόπο που σκέφτεται. Είναι ο ηγέτης αυτής της ομάδας. Ίσως η δήλωσή του να έγινε εν βρασμώ, πάνω στο θυμό του για τον αποκλεισμό της ομάδας. Η Εθνική πάντως θα πρέπει να ανανεωθεί σε κάποιο βαθμό με πρόσωπα από τις νέες μπασκετικές γενιές έτσι ώστε να προκύψει ένα συγκερασμός ενθουσιασμού και εμπειρίας. Είδαμε ότι σε αυτό το τουρνουά οι ομάδες που είχαν μεγάλα αποθέματα ενέργειας πήγαν μακριά. Ίσως ο Βασίλης να ήθελε να πει ότι οι παίκτες που έρχονταν από τον πάγκο δεν έβγαζαν την ενέργεια που θα έπρεπε. Γι αυτό ίσως χρειάζονται νέα πρόσωπα που όπως ο Βασίλης και ο Νίκος ο Ζήσης θα γίνουν μελλοντικά ηγέτες".

Μεταξύ σας συζητούσατε στη Σλοβενία για το λόγο που η ομάδα δεν μπορούσε να αποδώσει καλά στο παρκέ;

"Στην Εθνική βρισκόμαστε επειδή την αγαπάμε και την γουστάρουμε. Η εικόνα της ομάδας σαφώς και μας προβλημάτιζε. Πολλές φορές συζητούσαμε στα δωμάτια ανά δύο αλλά και περισσότεροι τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιωθούμε. Δεν βάζαμε το κορμί μας στην άμυνα όπως θα έπρεπε. Χρειαζόταν μεγαλύτερη προσπάθεια και ήταν ένα πράγμα που δεν το κάναμε".

Σχολιάστηκε επίσης έντονα το γεγονός ότι η αποστολή δεν επέστρεψε όλη μαζί...

"Στην Ελλάδα τα βλέπουμε όλα ή άσπρα ή μαύρα. Τη μία μέρα είμαστε θεοί την άλλη οι χειρότεροι παίκτες. Μόνο για να γίνεται κουβέντα είναι αυτά τα πράγματα. Ήμασταν δύο μήνες μαζί, δεν ήμασταν αναγκασμένοι να γυρίσουμε και μαζί. Προσπαθήσαμε να εκμεταλλευτούμε και το παραμικρό δευτερόλεπτο για ξεκούραση. Άλλοι πήραν πτήσεις κατευθείαν για το σπίτι τους. Στην Ελλάδα πάντως μας αρέσει το κουτσομπολιό".

Ο Κώστας Καϊμακόγλου θα συνεχίσει να προσφέρει στην Εθνική;

"Έχω πει και άλλες φορές ότι είμαι στρατιώτης αυτή της ομάδας, είναι ευλογία για μένα. Δεν με νοιάζει πόσο θα παίζω, αρκεί να μεταδίδω τη θετική μου ενέργεια στους υπόλοιπους. Πλέον βέβαια έχω ξεπεράσει τα 30 χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαι μεγάλος. Αν το σώμα μου με κρατάει και έχω την υγεία μου, θα είμαι παρών στα προσκλητήρια της Εθνικής".

Οι στόχοι της Εθνικής από εδώ και πέρα ποιοι πρέπει να είναι;

"Η ομάδα πλέον πρέπει να σκεφτεί και μακροπρόθεσμα. Πρέπει κάποιοι νέοι παίκτες να αναβαθμιστούν και η Εθνική να ανανεωθεί έτσι ώστε να κυνηγήσουμε και πάλι τις μεγάλες διακρίσεις. Οι νέοι όμως πρέπει να γίνουν άνδρες. Από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανένα delete. Αν μας δοθεί η ευκαιρία να παίξουμε στο Παγκόσμιο με wild card, κάτι που θα είναι πολύ τιμητικό, θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε στο έπακρον. Απλώς δεν μιλάω πλέον για μετάλλια αλλά για σωστές παρουσίες. Στις τελευταίες προετοιμασίες μιλούσαμε για μετάλλια και εν τέλει μείναμε δύο φορές έξω πρόωρα".

News 24/7

24MEDIA NETWORK