Οι 28 που παραπέμπονται για τα στημένα και οι κατηγορίες

Το Συμβούλιο Εφετών παραπέμπει σε δίκη συνολικά 28 άτομα κατά περίσταση για ένα κακούργημα και ένα πλημμέλημα. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, ενώ απαλλάσσονται έξι άτομα.

Οι 28 που παραπέμπονται για τα στημένα και οι κατηγορίες

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στέλνει το Συμβούλιο Εφετών 28 κατηγορούμενους για την υπόθεση των "στημένων αγώνων", μεταξύ των οποίων και τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Απαλλάσσονται συνολικά έξι κατηγορούμενοι από κάθε πράξη ενώ για έναν κατηγορούμενο παύει η ποινική δίωξη λόγω θανάτου.

Δεκατέσσερις μήνες μετά την εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλου και ύστερα από συνεχείς αιτήσεις εξαίρεσης, εκδόθηκε τελικά το ογκωδέστατο βούλευμα (υπ' αιρθμ. 2050/ 2017) για τους "στημένους αγώνες". Για το κακούργημα της αλλοίωσης αποτελέσματος αγώνα παραπέμπονται σε δίκη 28 άτομα, ενώ για το πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας παραπέμπονται συνολικά επτά κατηγορούμενοι.

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού παραπέμπεται σε δίκη κατά πλειοψηφία για ένα κακούργημα, αυτό της παρέμβασης με αθέμιτες ενέργειες με σκοπο επηρεασμού της εξέλιξης και του αποτελέσματος ποδοσφαιρικού αγώνα με επίτευξη του επιδιωκόμενου αυτού σκοπού και που κατα περίπτωση ο ποδοσφαιρικός αγώνας περιλαμβάνεται σε στοίχηματικες διοργανώσεις, κατά συναυτουργία και μεμονωμένα και κατ' εξακολούθηση και για ένα πλημμέλημα, αυτό της σύσταση συμμορίας.

Μειοψήφησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εφετών, ο οποίος είχε την άποψη ότι δεν πρέπει να γίνει κατηγορία κατά του Ευάγγελου Μαρινάκη για τα δύο παραπάνω αδικήματα.

Ο Βαγγελης Μαρινάκης απαλλάσσεται για τα τρία αδικήματα της απάτης, της εκβίασης τετελεσμένης και σε απόπειρα και της ηθικής αυτουργίας σε έκρηξη. Να σημειωθεί ότι πλέον δεν αντιμετωπίζει την αξιόποινη πράξη της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία μετατράπηκε σε αυτό της σύστασης συμμορίας.

Τέλος, αποφασίστηκε η διατήρηση των περιοριστικών όρων που είχαν επιβληθεί σε βάρος του προέδρου του ΟΣΦΠ. Πρόκειται για αυτούς της υποχρεωτικής εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα, της εγγυοδοσίας ύψους 200.000 ευρώ και της απαγόρευσης συμμετοχής τους σε κάθε δραστηριότητα σχετική με το ποδόσφαιρο, παρά την αίτηση για άρση του πρώτου και τρίτου όρου του Ευάγγελου Μαρινάκη.

Ειδικότερα, στο πολυσέλιδο διατακτικό του δικαστικού συμβουλίου αναφέρεται ότι παραπέμπονται 28 κατηγορούμενοι για το αδίκημα της παρέμβασης με αθέμιτες ενέργειες με σκοπό επηρεασμού της εξέλιξης και του αποτελέσματος ποδοσφαιρικού αγώνα με επίτευξη του επιδιωκόμενου αυτού σκοπού και που κατά περίπτωση ο ποδοσφαιρικός αγώνας περιλαμβάνεται σε στοίχηματικες διοργανώσεις, κατα συναυτουργία και μεμονωμένα και κατ' εξακολούθηση, οι οποίοι είναι οι: Ευάγγελος Μαρινάκης, Γιώργος Σαρρής, Θεόδωρος Κουρίδης, Αριστείδης Σταθόπουλος, Ιωάννης Παπακωνσταντίνου, Νικόλαος Προύντζος, Γεώργιος Δούρος, Αθανάσιος Μπριάκος, Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, Ιωάννης Καμπαξής, Απόστολος Αμπαρκιόλης, Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, Αθανάσιος Γιαχός, Ηλίας Σπάθας, Γεώργιος Αρβανιτίδης, Γεώργιος Λαναρής, Ricardo Manuel Dasilva Sapinto, Κωνσταντίνος Μπάρμπας, Δημήτριος Αμαραντίδης, Ηλίας Ιωάννου, Αλέξανδρος Καλογέρης, Δημήτριος Μάνου, Χαράλαμπος Παυλίδης, Γεώργιος Σκαθαρούδης, Guilermo Perez Moreno, Γεώργιος Σπανός, Ιωάννης Αγγελόπουλος και Ιωάννης Κομπότης.

Για το πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας παραπέμπονται αντίστοιχα οι: Ευάγγελος Μαρινάκης, Γιώργος Σαρρής, Θεόδωρος Κουρίδης, Αριστείδης Σταθόπουλος, Ιωάννης Παπακωνσταντίνου, Νικόλαος Προύντζος, Γεώργιος Δούρος και Αθανάσιος Μπριάκος.

Σύμφωνα με το βούλευμα, κρίθηκε ότι δεν πρέπει να γίνει κατηγορία για τα αδικήματα της απάτης και της εκβίασης κατά των: Ευάγγελου Μαρινάκη, Γεωργίου Σαρρή, Θεοδώρου Κουρίδη, Αριστείδη Σταθόπουλου, Ιωάννη Παπακωνσταντίνου, Νικολαου Προύντζου, Γεωργίου Δούρου και Αθανασίου Μπριάκου, αλλά και της αλλοίωσης του αποτελέσματος κατά των: Ευάγγελο Μαρινάκη, Θεόδωρο Κουρίδη, Γεώργιο Βλάσση, Μαρία Αναστασάκη, Χαρίλαο Ζυγογιάννη και Ιωάννα Παντελόπουλου.

Κρίνεται επίσης ότι πρέπει να απαλλαγούν από το αδίκημα της σύστασης συμμορίας, της απάτης, της εκβίασης και της αλλοίωσης αποτελέσματος οι Παύσανιας Παπανικολάου και Χρηστος Υφαντής, ενώ παύει οριστικά την ποινική δίωξη για το αδίκημα της αλλοίωσης αποτελέσματος κατά του Ελευθέριου Ζάπρα λόγω θανάτου.

Τέλος, το βούλευμα απορρίπτει επίσης ως κατ' ουσίαν αβάσιμες τις αιτιάσεις του Ευάγγελου Μαρινάκη περί ακυρότητας της δηλώσεως παραστάσεως πολιτικής αγωγής της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τις αιτήσεις 5 κατηγορουμένων για τη διενέργεια συμπληρωματικής ανάκρισης.

Πηγή: News247.gr

News 24/7

24MEDIA NETWORK