Παπαλουκάς και Διαμαντίδης όπως... Ντάνκαν και Γκαρνέτ

Η απόσυρση από τη δράση των Κέβιν Γκαρνέτ και Τιμ Ντάνκαν σήμανε και την άμεση αξιοποίησή τους από το ΝΒΑ. Την ίδια στιγμή Διαμαντίδης και Παπαλουκάς παραμένουν ανενεργοί. Όπως και πολλοί άλλοι.

Παπαλουκάς και Διαμαντίδης όπως... Ντάνκαν και Γκαρνέτ

Ομολογουμένως το 2016 δεν ήταν η καλύτερη χρονιά, στο παγκόσμιο μπάσκετ, υπό την έννοια ότι αποφάσισαν να το εγκαταλείψουν πολλοί από τους παίκτες που κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη δική τους, ξεχωριστή, σελίδα στη "βίβλο" του αθλήματος.

Θα σου πω τι έγινε στην άλλη ακτή του Ατλαντικού, πριν καταλήξω στην Ελλάδα.

Η τελευταία σχετική ανακοίνωση ήταν του Κέβιν Γκαρνέτ, ο οποίος στις 24/9 ενημέρωσε πως θα ακολουθήσει το δρόμο που περπάτησαν οι Κόμπε Μπράιαντ και Τιμ Ντάνκαν. Αυτόν της "συνταξιοδότησης".

Στις 27/9, βρέθηκε στα "αρχηγεία" των Κλίπερς, για να αναλάβει μια προπόνηση. Να διδάξει. Στο τέλος της, ο κόουτς της ομάδας, Ντοκ Ρίβερς εξήγησε πως "ήταν εκπληκτικός, έκανε πράγματα που θα έπρεπε να πληρώσεις πολλά χρήματα για να δεις. Είναι μοναδικός δάσκαλος".

Πριν φύγει ο "Big Ticket" από τις εγκαταστάσεις, ο Ρίβερς το;y πρότεινε να καθίσει δίπλα του, φέτος. "Απάντησε ότι δεν είναι ακόμα έτοιμος. Έχω την εντύπωση πως ακόμα δεν έχει καταλήξει στο τι θέλει να κάνει. Αν όμως, ενδιαφέρεται για την πρόταση μου, θα έχω σίγουρα μια καρέκλα άδεια για εκείνον".

Ο Τιμ Ντάνκαν ειδοποίησε το περασμένο καλοκαίρι πως ήλθε η ώρα να ολοκληρώσει την καριέρα του ως NBAer, έπειτα από 19 χρόνια στη λίγκα, με την ίδια φανέλα: αυτή των Σαν Αντόνιο Σπερς. To έκανε σεμνά και ταπεινά, με τον τρόπο δηλαδή που συμπεριφερόταν όλα αυτά τα χρόνια στα παρκέ, αφήνοντας το παιχνίδι του να μιλήσει για εκείνον.

Ο Γκρεγκ Πόποβιτς, επί 20 χρόνια προπονητής των "σπιρουνιών" τον είχε ενημερώσει από την πρώτη στιγμή πως τον θέλει κοντά του. Δεν έδωσε σημασία στους τίτλους. Για την ακρίβεια του είπε "μπορείς να είσαι στο τεχνικό τιμ ή να κάνεις ό,τι αισθάνεσαι πως θες να κάνεις" και τον είδε να εμφανίζεται με ρούχα προπόνησης, τη δεύτερη ημέρα του training camp. Είναι ξεκάθαρο ότι όποιος και αν είναι ο ρόλος του και μόνο το γεγονός ότι θα είναι κοντά στους παίκτες, θα ευεργετήσει το σύνολο.

Ο Κόμπε Μπράιαντ επέλεξε μια διαφορετική οδό: έγινε επιχειρηματίας. Για την ακρίβεια, αφοσιώθηκε σε αυτήν την ιδιότητα που ξεκίνησε το 2013, με επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας, τα media και τις υπηρεσίες δεδομένων. Στο πλάνο του είναι να βοηθήσει αντίστοιχες επενδύσεις των Σακίλ Ο Νιλ και Καρμέλο Άντονι. Για την ιστορία, η εταιρία του "Bryant-Stibel" εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Πάμε τώρα, και στην Ελλάδα στην οποία προφανώς και δεν αντιλαμβανόμαστε τους παίκτες -και την "κληρονομιά" που αφήνουν- όπως στις ΗΠΑ. Όχι, πες μου έναν που να απολαμβάνει το σεβασμό όλων (ανεξαρτήτως "χρώματος") και τον έχουμε "εκμεταλλευτεί" όπως θα έπρεπε. Να 'χει δηλαδή, μια θέση ανάλογη των Ράτζα, Κούκοτς και Βράνκοβιτς στην εθνική Κροατίας (που μεταξύ μας, μαζί τους είδε για πρώτη φορά προκοπή φέτος, γιατί ουδείς εκ των διεθνών τολμούσε να... κουνηθεί).

Εν πάση περιπτώσει, όταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης είχε ανακοινώσει πως η σεζόν 2015-16 θα είναι η τελευταία του, δεν είχε διευκρινίσει αν θα μείνει στο χώρο.

Όταν εμφανίστηκε σε συνεδρίαση της Βουλής, μάθαμε πως παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις και ότι αυτό το κομμάτι θα τον ενδιέφερε για το μέλλον του. Κάπου στα μέσα του καλοκαιριού προέκυψε η πληροφορία ότι θα απασχοληθεί στην Ακαδημία του Παναθηναϊκού, όπου εργάζονται ήδη οι Αλβέρτης, Τσαρτσαρής και Καλαϊτζής. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι θα τελέσει χρέη συμβούλου.

Ας ελπίσουμε πως στο μέλλον, παίκτες σαν και αυτόν, τον Παπαλουκά -και αργότερα τον Σπανούλη-, θα αξιοποιηθούν και σε πιο σημαντικές θέσεις. Σε αυτές που κρίνουν τις εξελίξεις. Αν μη τι άλλο, βρίθουν από γνώσεις και εμπειρίες. Ξέρουν τι χρειάζεται αυτός ο χώρος, για να γίνει καλύτερος. Ας τους αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους.

News 24/7

24MEDIA NETWORK