Ζούρος: "Κάνουν κακό στο μπάσκετ"

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Γεωργίας, Ηλίας Ζούρος, μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88.6 και την εκπομπή "Contra Επίθεση" με τους Νίκο Γιαννόπουλο, Γιάννη Ζωιτό για τη διαμάχη FIBA - Euroleague που όπως τόνισε κάνει μεγάλο κακό στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ζούρος: "Κάνουν κακό στο μπάσκετ"
zouros

O προπονητής της Εθνικής Γεωργίας Ηλίας Ζούρος έδωσε τα...φώτα του στην εκπομπή "Contra Επίθεση" στο Ραδιόφωνο 247 για το νέο καλεντάρι του ευρωπαϊκού μπάσκετ που περιλαμβάνει και αγώνες των Εθνικών ομάδων μέσα στη σεζόν και σε ημερομηνίες κατά τις οποίες είναι προγραμματισμένοι αγώνες της Ευρωλίγκας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ:

"Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να βγει το καλεντάρι. Αν υπολογίσουμε πως οι καλοί παίκτες παίζουν είτε στο ΝΒΑ, είτε στην Ευρώπη, δεν θα μπορέσουν να μετέχουν. Για εμάς θα είναι καταστροφικό γιατί έχουμε πολλούς τέτοιους.

Καταλαβαίνετε πως αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα σε όλες τις εθνικές ομάδες, αφού οι διεθνείς των ομάδων από ΝΒΑ, Ευρωλίγκα και Eurocup δεν θα μπορέσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Κάνει κακό στο μπάσκετ.

Η αλήθεια είναι πως ευελπιστούμε ότι θα γίνει μία ανατροπή και θα αλλάξουν τα δεδομένα. Αλλιώς θα πρέπει να προσαρμοστούμε για αυτή τη χρονιά στις συνθήκες. Αυτός είναι ο λόγος που φέτος καλέσαμε παίκτες που ξέρουμε πως δεν θα είναι στο Ευρωμπάσκετ, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο να μπουν στο κλίμα αν δεν αλλάξει κάτι.

Δυστυχώς αυτή η διαμάχη κάνει κακό στο μπάσκετ. Υποβαθμίζονται αυτοί οι αγώνες, αφού το ίδιο διάστημα θα υπάρχουν μεγάλα ματς σε πρωτάθλημα και Ευρώπη.

Στην Γεωργία δεν υπάρχει μεγάλη δεξαμενή παικτών, γιατί το πρωτάθλημα δεν έχει το ίδιο επίπεδο. Από τη στιγμή που είμαι εδώ στην ομάδα, υπάρχει μία θετική αλλαγή, αλλά θα αργήσει. Γενικότερα με αυτό το σύστημα δεν θα υπάρχει συνοχή στις ομάδες. Δεν θα έχουμε αυτοματισμούς".

Για το πως μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή, είπε: "Σηκώνει μεγάλη κουβέντα αυτή η συζήτηση. Υπάρχουν δυο ομοσπονδίες, δυο διαφορετικές λίγκες. Η Ευρωλίγκα που κατάφερε να γιγαντωθεί και πήρε με το μέρος της τις καλύτερες ομάδες και η FIBA που προσπαθεί να προσεγγίσει καλές ομάδες, αλλά με αυτόν τον τρόπο δημιουργήσει χάσμα. Εμείς όσοι είμαστε απ' έξω δεν μπορούσε να κάνουμε τίποτα. Υπάρχουν διοικήσεις. Θα πρέπει παίκτες και όσοι ασχολούνται (και οι ομοσπονδίες) να βρουν τον τρόπο. Δεν γίνεται να υπάρχει τέτοιο σχίσμα. Δεν γίνεται να παίζουν οι Εθνικές ομάδες μέσα στη σεζόν. Για κάθε παίκτη είναι σημαντικό να παίζει για την εθνική του, όμως δεν μπορείς να τον πεις προδότη αν αρνηθεί λόγω της κατάστασης".

Για το αν είναι υποκριτικό πως οι παίκτες είναι ελεύθεροι να διαλέξουν, τόνισε: "Καταλαβαίνει όλος ο κόσμος πως όταν μία ομάδα πληρώνει πολλά χρήματα και σπόνσορες επενδύουν και ελπίζουν στο να φτάσουν ψηλά, είναι λογικό να μην αφήνουν τους "υπαλλήλους" τους να πάρουν άδεια όταν υπάρχει ένα σημαντικό παιχνίδι σε πρωτάθλημα η Ευρωλίγκα. Όπου θα παίζονται ματς σημαντικά και αν λείπουν θα αλλάξουν οι ισορροπίες. Ειδικότερα αν η μία χάσει παίκτες και η άλλη ομάδα δεν αφήσει κανέναν.

Μπορεί να υπάρχει η επιλογή, αλλά οι περισσότεροι θα μείνουν στα σωματεία. Έτσι είναι σημαντικό να γίνει η κουβέντα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και οι ομοσπονδίες να ενεργοποιηθούν και να δείξουν πως δεν είναι λογικό αυτό".

Για τους στόχους της Γεωργίας, είπε: " Στόχοι της Γεωργίας είναι λογικό όταν μπαίνεις στο τουρνουά είναι να περάσουμε στην επόμενη φάση, δηλαδή στην Κωνσταντινούπολη. Δυστυχώς φέτος έχουμε κάποιες απώλειες, 2-3 σημαντικοί παίκτες, έτσι όταν υπάρχει μία ομάδα που δεν έχει μεγάλη δεξαμενή, αλλά κάθε ένας που λείπει είναι σημαντικός, το έργο μας γίνετια δύσκολο.

Ξεκινήσαμε νωρίτερα για να μπουν παιδιά από το τοπικό πρωτάθλημα και να δούμε αν μπορούν να ενταχθούν στο σύνολο και να καλύψουν τα κενά. Ερχόμαστε στο τουρνουά "Akropolis" για να παίξουμε με ομάδες που διεκδικούν μετάλλιο και σε αυτά τα τρία ματς θα μπορέσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα για την κατάσταση μας. Στόχος μας να είμαστε καλά, να πετύχουμε όσες νίκες μπορούσε για να περάσουμε στην Κωνσταντινούπολη".

Τέλος για την Ελλάδα, δήλωσε: "Εύχομαι στην Εθνική Ελλάδας να φτάσει μέχρι το τέλος στο Ευρωμπάσκετ και τώρα η μικρή Εθνική που αντιμετωπίζει την Ισπανία να προχωρήσει και να μας κάνει περήφανους".

News 24/7

24MEDIA NETWORK