Γιάννης Αντετοκούνμπο: Μια ζωή σαν παραμύθι

Ο εφιάλτης που έγινε όνειρο για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μια ζωή στη φτώχεια, την ανέχεια και τις ελλείψεις που έγινε παραδεισένια από το πείσμα και την υπερπροσπάθεια του Έλληνα διεθνή. Το Contra.gr ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ τα χρόνια των κακουχιών στη ζωή του μικρού Γιάννη, τα οποία "έχτισαν" έναν χρυσό χαρακτήρα και έναν εξαιρετικό αθλητή.

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Μια ζωή σαν παραμύθι
INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Αντετοκούμπο ζει μέρες δόξας. Είναι μόλις 20 χρόνων και έχει καταφέρει να καρφώνει μπροστά στα μούτρα του Κρις Μπος, να κάνει τάπες στον Ντουράντ και... πλακίτσα στον ΛεΜπρον Τζέιμς, αναγκάζοντας το ΝΒΑ να παραμιλάει με τις επιδόσεις του. Στη διαδρομή για την καταξίωση και τη ζωή που ονειρεύεται να ζήσει κάθε νέος αθλητής όμως, δεν ήταν τίποτα στρωμένο με ροδοπέταλα... Kάθε άλλο.

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Μια ζωή σαν παραμύθι
INTIME

Ο "Γιαννάκης", όπως τον φώναζαν οι συμπαίκτες του στον Φιλαθλητικό, αμούστακος ακόμη, γιόρτασε πριν από λίγες ώρες τα 20ά γενέθλιά του, ικανοποιημένος από τη νέα εξαιρετική εμφάνισή του, αλλά και την παρουσία του σε ένα ακόμη Top-10. Τα συνηθισμένα δηλαδή. Δεν αποτελεί είδηση, άλλωστε, ότι ο "Greek Freak" των παρκέ του ΝΒΑ έκανε ακόμη ένα εντυπωσιακό κάρφωμα, αποτελώντας αργότερα το βράδυ αντικείμενο συζήτησης στις αθλητικές τηλεοπτικές εκπομπές.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ζει μια σύγχρονη εκδοχή ενός κλασικού παραμυθιού. Είναι το αγόρι που κατάφερε να ξεπεράσει τις κακουχίες, να αφήσει πίσω του μια ζωή στην ανέχεια και τις ελλείψεις και να κάνει πραγματικότητα αυτό για το οποίο ήταν προορισμένος.

Άρχισε αργά, εξελίχθηκε γρήγορα

Στην μπασκετική καριέρα του Γιάννη όλα άρχισαν αργά, αλλά εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα. Ακούγοντας, μάλιστα, κανείς ιστορίες για τα παιδικά χρόνια του, δεν θα μπορούσε να διανοηθεί αυτήν την εξέλιξη. Το μπάσκετ ήρθε στη ζωή του ενώ ήταν ήδη 13 ετών. Συμπαίκτες του στον Φιλαθλητικό θυμούνται ακόμη εκείνες τις ημέρες, με τον "Γιαννάκη" να μην μπορεί να κάνει στα πρώτα βήματά του ούτε σταυρωτή ντρίμπλα. Για εύστοχο σουτ δε, ούτε λόγος.

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Μια ζωή σαν παραμύθι
INTIME

Ο μικρός το είχε βάλει πείσμα όμως και κατάφερε να βελτιωθεί θεαματικά μέσα σε λίγους μήνες. Και η εξέλιξή του στη συνέχεια ήταν εξίσου γρήγορη και εντυπωσιακή, ειδικά στην ηλικία των 16. Ψήλωσε απότομα και κάθε μέρα στην προπόνηση εκείνη την περίοδο έβγαζε και κάτι καινούργιο. Όλο και πιο γρήγορος, όλο και πιο αλτικός με τα σουτ του πλέον να βρίσκουν στόχο ξανά και ξανά. Έφτασε, μάλιστα, να προσπερνάει ολόκληρη την αντίπαλη ομάδα κόντρα σε παίκτες αρκετά χρόνια μεγαλύτερους από αυτόν και πηδούσε στον... Θεό για να καρφώσει.

Ζωή στην ανέχεια και στις ελλείψεις

Όλα αυτά δεν συνέβαιναν, ωστόσο, σε ένα περιβάλλον ιδανικό για τον πιτσιρικά Αντετοκούνμπο. Το παρκέ φάνταζε παράδεισος γι' αυτόν, έστω κι αν για να το τρέξει χρειαζόταν δανεικά παπούτσια, άλλες φορές μεγαλύτερα και άλλες φορές μικρότερα από το νούμερο του. Τα δύσκολα άρχιζαν αμέσως μετά. Όταν τέλειωνε η προπόνηση, έσβηναν τα φώτα και ο Γιάννης ήταν αναγκασμένος να επιστρέψει στην κόλασή του.

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Μια ζωή σαν παραμύθι
INTIME

Ο Γιάννης και ο Θανάσης, μέχρι και πριν από λίγο καιρό, ήταν μέλη μια πολύ φτωχής οικογένειας μεταναστών που ζούσε σε ένα διαμέρισμα στα Σεπόλια. Πολλές φορές η έλλειψη χρημάτων δεν επέτρεπε στους γονείς της οικογένειας ακόμη και να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό για τα παιδιά τους. Το ρεύμα και το νερό στο σπίτι, αν και όποτε το είχαν, ήταν πολυτέλεια, ενώ οι ενοχλήσεις από τη σπιτονοικοκυρά λόγω των πολλών ενοικίων που χρωστούσαν, καθημερινό φαινόμενο. Ο Φιλαθλητικός, μάλιστα, είχε φροντίσει αρκετές φορές να δώσει χρήματα για να καλυφθούν ανάγκες, όταν η κατάσταση έφτανε στο απροχώρητο.

Για να καταφέρουν μάλιστα να επιβιώσουν, έκαναν δουλειές του ποδαριού. Είναι γνωστό ότι ο Γιάννης βρισκόταν πολλές φορές στο πλευρό της μητέρας του, πουλώντας CD στο κέντρο της Αθήνας. Κι όταν κατάφερναν να βγάλουν ορισμένα χρήματα, τα ξόδευαν σε κρουασάν. Έτσι τρέφονταν κατά κανόνα οι σημερινοί NBAers της οικογένειας. Υπήρχαν ημέρες ολόκληρες που ο Γιάννης σιτιζόταν με μόλις ένα κρουασάν, ενώ -σύμφωνα με μαρτυρίες- είχε φτάσει ακόμη και στο σημείο να λιποθυμήσει στην προπόνηση από την πείνα.

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Μια ζωή σαν παραμύθι
INTIME

Κρατούσαν τα λεφτά για το ταξί

Άνθρωποι που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις από την παρουσία των αδερφών Αντετοκούνμπο στον Φιλαθλητικό έχουν να λένε για ένα βράδυ, μέσα στο καταχείμωνο, που ο Γιάννης και ο Θανάσης αποφάσισαν να κρατήσουν τα χρήματα που τους είχε δώσει ο προπονητής τους (Σπύρος Βελινιάτης) για να πάρουν ταξί από του Ζωγράφου όπου είχαν προπόνηση και να επιστρέψουν με τα πόδια στο σπίτι τους στα Σεπόλια, προκειμένου να αγοράσουν κάτι να φάνε. Παρότι εξαντλημένοι από την προπόνηση, η πείνα δεν τους άφηνε περιθώρια για άλλη επιλογή. Άργησαν, μάλιστα, τόσο πολύ να επιστρέψουν, με τους γονείς τους να βγαίνουν στους δρόμους για να τους αναζητήσουν.

Επί καθημερινής βάσης, πάντως, παίκτες από το αντρικό τμήμα του Φιλαθλητικού συγκέντρωναν χρήματα για να μπορέσουν οι Αντετοκούνμπο να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής στο σπίτι τους.

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Μια ζωή σαν παραμύθι
INTIME

Όλα έπαιξαν τον ρόλο τους

Τα άσχημα γεγονότα της περιόδου εκείνης είναι πολλά, άλλα σοβαρότερα και άλλα λιγότερο σοβαρά. Όσα κι αν βίωσε όμως τότε ο Γιάννης, είχαν τη σημασία τους. Μέσα από τις αντιξοότητες, ο 20χρονος φόργουορντ κατάφερε να σμιλέψει τον χαρακτήρα του. Όταν έχει μάθει να καρφώνει φορώντας τριπλή κάλτσα για να μετριάζει το κενό από το μεγαλύτερο νούμερο παπουτσιού, το να ξεπεράσει στο άλμα τον Κρις Μπος κάνοντας του πόστερ κάρφωμα φαντάζει πλέον παιχνιδάκι.

Ακόμη και ο "βασιλιάς" ΛεΜπρον κάνει στην άκρη όταν παίρνει φόρα ο Γιάννης για να καρφώσει, ενώ ο Ντιρκ Νοβίτσκι δεν μπαίνει καν στον κόπο να πηδήξει για να ανακόψει το ντράιβ του Έλληνα άσου. Δεν τον εμπόδισε η ίδια η ζωή, θα το κάνουν οι αντίπαλοι;

Διαβάστε ακόμα:

Στο Top-10 ο Αντετοκούνμπο με κάρφωμα Air Jordan (VIDEO)

Το τριπλούν του Αντετοκούνμπο

Ξανά στο Top-10 ο Αντετοκούνμπο!

ΜΑΓΕΙΑ από Αντετοκούνμπο (videos)

Κάνε στην άκρη ΛεΜπρόν, περνάει ο Αντετοκούνμπο (VIDEO)

News 24/7

24MEDIA NETWORK