Η μπάλα στα χέρια του Giannis: η τρομερή βελτίωση, τα απίθανα νούμερα, η αποθέωση

Αντικείμενο συζήτησης έγινε για πολλοστή φορά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η βελτιωμένη εικόνα του απ' όταν χρίστηκε πόιντ γκαρντ στην 5άδα των Μπακς.

Η μπάλα στα χέρια του Giannis: η τρομερή βελτίωση, τα απίθανα νούμερα, η αποθέωση

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν είναι πια το next best thing στο ΝΒΑ. Δεν είναι το άγουρο Ελληνόπουλο που βρέθηκε να κολυμπάει στα βαθιά παίζοντας σε μία από τις χειρότερες ομάδες του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ του κκόσμου. Πιο ώριμος μετά από 2,5 σεζόν στη λίγκα, είναι με σφραγίδα ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, μιας ομάδας με παρόν και λαμπρό μέλλον δεδομένου ότι 10/15 του ρόστερ έχουν γεννηθεί μετά την Πρωτοχρονιά του 1990 και οι 4/5 βασικούς είναι μάξιμουμ 24 ετών!

Σε αυτήν την παρέα ο "Greek Freak" λειτουργεί πλέον ως ο αρχηγός, ο καθοδηγητής των υπολοίπων. Ως ο βασικός συνδετικός κρίκος στην αλυσίδα που την τελευταία διετία "δένει" ο κόουτς Τζέισον Κιντ.

Η μετατόπιση του Αντετοκούνμπο σε ρόλο οργανωτή (ή point forward) έχει αποδώσει τα μέγιστα και γίνεται αντικείμενο συζήτησης, θέμα προς ανάλυση σε δημοφιλείς αθλητικές ιστοσελίδες, όπως σε αυτήν του Sports Illustrated. Ο ίδιος ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και η ομάδα του βελτιώνεται από μέρα σε μέρα, από προπόνηση σε προπόνηση και από αγώνα σε αγώνα.

Σκέψη που έγινε πράξη

Δεν ήταν μια επιλογή που έγινε από ανάγκη, δεν ήταν μια ιδέα χωρίς πρότερη σκέψη, ένας πειραματισμός της στιγμής που προκάλεσε ο τραυματισμός του Κάρτερ-Γουίλιαμς, ο οποίος θα υποβληθεί σε επέμβαση στο ισχίο. Απλώς επίσπευσε τις διαδικασίες μετάβασης από τη μία κατάσταση στην άλλη.

Στην πρώτη επαφή τους, στο σάμερ λιγκ του 2014 στο Λας Βέγκας, ο Κιντ είχε δοκιμάσει τον Αντετοκούνμπο ως πόιντ γκαρντ και τον είχε δει να "οργώνει" το γήπεδο. Ακόμη δεν ήταν στο επίπεδο που όφειλε για ν' αντιπαρέλθει τις αυξημένες απαιτήσεις της νευραλγικής αυτής θέσης. Και ο ίδιος όμως ήξερε πως " θα επέστρεφα σε αυτό, μόλις ξέρετε ότι μπορώ να το κάνω".

Ο Αντετοκούνμπο είναι... άλλος παίκτης από τότε που ανέλαβε το κουμάντο των "ελαφιών". Έχει περισσότερο χρόνο την μπάλα στα χέρια, παίζοντας δίπλα σε δύο σούτινγκ γκαρντ (Μέιο, Μίντλετον) και ξεδιπλώνει το αστείρευτο ταλέντο του στο παρκέ, ασχέτως αν το σουτ του από μέση και μακρινή απόσταση παραμένει η αχίλλειος πτέρνα.

" Με τον Μάικ στην πεντάδα δεν θα μπορούσα να κρατάω περισσότερο την μπάλα. Εκείνος ήταν ο πλέι μέικερ. Τώρα που ο κόουτς που έδωσε την ευκαιρία, μπόρεσα ν' ανταποκριθώ. Νιώθω τέλεια", σχολίασε ο Giannis εξηγώντας που οφείλεται η βελτίωση των επιδόσεών του στις ασίστ και της γενικότερης εικόνας του μετά το All Star Break.

Απίθανα νούμερα

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία στο αποθεωτικό κείμενο του si.com, ο Αντετοκούνμπο έχει 19.9 πόντους, 10.9 ριμπάουντ και 7.6 ασίστ σε εννέα ματς που έχουν διεξαχθεί μετά το τριήμερο πανηγύρι στο Τορόντο. Στα τρία εξ αυτών μάλιστα έκανε triple-double και μαζί βοήθησε προκειμένου ν' αυξηθεί τόσο η παραγωγικότητα της ομάδας του με τη βασική πεντάδα όσο και η ευστοχία μετά από ασίστ (63%).

Αν απομονώναμε δε τα τελευταία οκτώ παιχνίδια με 8.9 τελικές πάσες του, θα ήταν ο πέμπτος πασέρ στο ΝΒΑ, πίσω μονάχα από τους Ρόντο, Γουέστμπρουκ, Γουόλ και Πολ. Επίδοση τουλάχιστον εντυπωσιακή.

Ο Τζέισον Κιντ αναγνωρίζει πως η αναπροσαρμογή του πλάνου έφερε τους Μπακς ένα βήμα πιο μπροστά. " Η μπάλα κυκλοφορεί, έχουμε αυξήσει το ρυθμό μας και όλα τα στατιστικά είναι βελτιωμένα", επισημαίνει ο κόουτς των Μπακς αποθεώνοντας τον 21χρονο φόργουορντ για όσα κάνει εντός ή εκτός αγώνων.

" Η γκάμα ικανοτήτων του δεν μοιάζει με κανενός άλλου. Έχει την ευχέρεια να βάλει την μπάλα στο παρκέ, δουλεύει σκληρά στο σουτ, μπορεί να ποστάρει και να πασάρει. Δεν τον φωνάζουμε πλέι μέικερ, αλλά δίνει την επιθετική κατεύθυνση και το κάνει καλά. Το θέλει και μπορεί να το κάνει. Διαθέτει τη νοημοσύνη ν' ανταποκριθεί, παρά τα 2μ11 που θα μπορούσαν ν' αποτελούν πρόβλημα. Βλέπεις κάποιες πάσες που είναι ικανός να κάνει από μια πλευρά του παρκέ στην άλλη, μια σκαστή πάσα στον Πάρκερ πάνω στο τρέξιμο. Δεν είναι πράγματα που διδάσκονται, τα έχει μέσα του και τα βγάζει".

Ο Κιντ τον βλέπει καθημερινά, τον ζει και ξέρει πού μπορεί να φτάσει, πότε θ' αγγίξει το ταβάνι του (αν έχει). Ο Κόμπε Μπράιαντ και ο Κέβιν Ντουράντ μίλησαν για την αδυναμία στο σουτ, όλοι όπως και να 'χει ασχολούνται με την περίπτωσή του. Ο "Giannis" είναι ήδη ένας αστέρας, ίσως ο MVP της επόμενης 10ετίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ρήγας Δάρδαλης: Ένα... σουτ πριν το stardom

News 24/7

24MEDIA NETWORK