Κόμπε: "Ο Τζόρνταν κι εγώ"

Αποκαλυπτικός όσο ποτέ ο Kobe Bryant σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ESPN. Αναφέρθηκε σε όλη τη σύγχρονη ιστορία του ΝΒΑ, μιλώντας μεταξύ άλλων για τους Shaq, LeBron, McGrady, Garnett, Durant, αλλά και τον Jordan για τον οποίο εξέφρασε τον θαυμασμό του.

Κόμπε: "Ο Τζόρνταν κι εγώ"

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για το... χαλαρό του ύφος μακριά από τα παρκέ: Είναι θέμα ωριμότητας. Αυτό συμβαίνει μετά από 17 χρόνια στα οποία έχω δει τα πάντα. Δεν υπάρχει λόγος να τρελαίνομαι και να ξεφεύγω. Υπάρχουν κάθε μέρα νέες προκλήσεις, όμως εγώ συνεχίζω να διασκεδάζω. Γεννήθηκα για να παίξω μπάσκετ και ακόμη το αγαπώ. Δεν είμαι ωρολογιακή βόμβα. Γνωρίζω πως δεν θα συνεχίσω να το κάνω για πολύ ακόμα, οπότε θέλω να το διασκεδάσω και να βρίσκω νέες προκλήσεις.

Για το αν συνεχίζει ακόμη και τώρα να βελτιώνει το παιχνίδι του: Στο τέλος του 2003, το παιχνίδι μου ήταν πλέον ολοκληρωμένο. Το σουτ, η άμυνα, η ντρίμπλα, το transition game. Τα είχα πλέον όλα. Από εκείνη τη στιγμή, έπρεπε απλά να τα χρησιμοποιήσω σωστά και να βελτιώσω κάθε τομέα. Ο κόσμος νομίζει ότι το footwork μου είναι κάτι νέο, όμως αν πας πίσω και δεις πως έπαιζα πριν από 10 χρόνια, θα καταλάβεις ότι είχα όλες αυτές τις κινήσεις. Πάντα με ενδιέφερε η δουλειά στα πόδια, από τα 8 ή τα 9 μου χρόνια. Έτσι διδάχθηκα το παιχνίδι. Το τεχνικό κομμάτι πάντα με ενδιέφερε.

Για το αν θα καταφέρει να σκοράρει ξανά 50 πόντους σε ένα παιχνίδι: Ναι, θα συμβεί...

Για το γεγονός ότι έχει κερδίσει μόνο ένα βραβείο MVP: Έπαιξα μαζί με τον Shaquille O' Neal. Γι' αυτό. Είναι τόσο απλό. Πολλές φορές επισκιάζαμε ο ένας τον άλλο. Θυσίασα πολλά παίζοντας μαζί του. Αλήθεια θυσίασα πολλά. Το εκανα όμως για να είναι η ομάδα επιτυχημένη. Αν δεν είχα παίξει ποτέ μαζί με τον Shaq, τα νούμερά μου θα ήταν εξωπραγματικά.

Για το αν έχει δει το παιχνίδι των 81 πόντων απέναντι στους Raptors: Μέχρι σήμερα, δεν το έχω δει ποτέ. Δεν αισθάνομαι την ανάγκη να το κάνω. Τι θα μάθω από αυτό; Δεν βλέπω τέτοια παιχνίδια. Αν παρακολουθήσω κάτι, συνήθως είναι κάτι από τον προσεχή μου αντίπαλο.

Για τον Michael Jordan: Δεν έχω δει κασέτες του εδώ και καιρό. Πιθανότατα από το 1999. Συνήθιζα να βλέπω αγώνες του, όμως αυτό γινόταν πριν από πολύ καιρό. Δεν ήμουν τρομαγμένος όταν τον αντιμετώπισα στα 19 μου. Με κοιτούσε λες και ήθελε να με διαλύσει, όμως εγώ του έδινα να καταλάβει ότι δεν ήμουν από αυτούς τους τύπους. Δεν ήθελα να πιστέψει πως ήμουν άλλος ένας από αυτούς που αντιμετώπιζε. Δεν ήμουν στο ΝΒΑ γι' αυτό τον λόγο. Ήμουν εκεί για να διαγωνιστώ και αυτό κάνω μέχρι και σήμερα. Όχι, δεν του το είπα. Νομίζω όμως ότι το κατάλαβε με τον τρόπο που έπαιξα.

Για το αν τον κούρασαν οι συγκρίσεις με τον Jordan: Τις εκτιμούσα, όμως μετά από λίγο καιρό πάλιωσαν. Έχασαν την λάμψη τους, επειδή είχα την δική μου ταυτότητα. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα ξεχάσω όλα όσα έμαθα από τον MJ. Για μένα αυτές οι συγκρίσεις ήταν άτοπες, διότι οι περιπτώσεις μας ήταν εντελώς διαφορετικές. Εγώ ήρθα κατευθείαν από το high school και έπαιξα με έναν κυρίαρχο ψηλό σαν τον Shaq. Φίλε, μπήκα στο ΝΒΑ τόσο νέος. Πόσο ήμουν; 17; Ήμουν 17! Όσο περισσότερο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερες διαφορές είχαν οι περιπτώσεις μας. Οι συγκρίσεις κάποια στιγμή σταμάτησαν να με ενδιαφέρουν. Οι οπαδοί του μπάσκετ πάντα θα κάνουν συγκρίσεις για το ποιος είναι καλύτερος. Γι' αυτό είναι όμορφο να ασχολείσαι με αυτό το άθλημα.

Για το... πως τα φέρνει η ζωή: Από το νούμερο 13 του Draft, σε ηλικία 17 ετών, στους 10 κορυφαίους όλων των εποχών. Αν μου το έλεγε κανείς τότε, θα του απαντούσα πως είναι τρελός. Είναι δύσκολο να το πιστέψω ακόμα και σήμερα.

Για το αν θεωρεί πως βρίσκεται στο Top-5 όλων των εποχών: Δεν ξέρω. Ελπίζω. Έχω ακόμη λίγο καιρό μπροστά μου, όμως για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω σκεφτεί πολύ πράγματα σχετικά με την κληρονομιά που θα αφήσω κτλ. Νιώθω πως θα έχω χρόνο για να το σκεφτώ στο μέλλον.

Για το αν έχει απειληθεί στο παρκέ: Ποτέ. Ούτε μια φορά. Το μυαλό μου δεν λειτουργεί έτσι και δεν το έχω σκεφτεί ποτέ. Η τελευταία φορά που φοβήθηκαν ήταν στα 6 μου, όταν έπρεπε να αντιμετωπίσω στο καράτε έναν με μαύρη ζώνη. Ήταν μεγαλύτερος και βαρύτερος. Τα είχα κάνει πάνω μου. Ήμουν τρομοκρατημένος και με διέλυσε. Παρόλα αυτά, κατάλαβα ότι δεν με χτύπησε και τόσο πολύ και ότι δεν έπρεπε να φοβηθώ όσο φοβήθηκα. Κατάλαβα ότι ο εκφοβισμός δεν υπάρχει, αρκεί να το αντιμετωπίσεις με τον σωστό τρόπο πνευματικά.

Για το πως αισθάνθηκε όταν ο Magic τον αποκάλεσε "κορυφαίο Laker όλων των εποχών": Οι λέξεις δεν μπορούν να το περιγράψουν. Ήταν ο αγαπημένος μου παίκτης όταν μεγάλωνα και τα λόγια του σημαίνουν πολλά για μένα. Στην αρχή προσευχόμουν να φτάσω το ύψος του, ώστε να μιμηθώ τον τρόπο παιχνιδιού του. Δεν τα κατάφερα και ήξερα ότι δεν θα γίνω ποτέ σαν αυτόν. Πάντα τον θαύμαζα και έλεγα τα καλύτερα για εκείνον και το συγκεκριμένο κοπλιμέντο είναι το καλύτερο που μου έκαναν ποτέ.

Για το πόσο γρήγορα πέρασαν τα τελευταία 17 χρόνια: Σα να ανοιγόκλεισα τα μάτια μου. Σκέφτομαι πόσο διαφορετικά ήταν τότε. Υπάρχουν μέρος που μπορώ να θυμηθώ λες και ήταν χθες. Όταν ήμουν rookie και βρισκόμασταν στo training camp στην Hawaii, ζήτησα από το room service ένα μπολ δημητριακά. Μου το έφεραν με ελάχιστο γάλα και μου ζήτησαν 80 δολάρια! Τους είπα να το πάρουν πίσω, ντύθηκα, πήγα στο γωνιακό μαγαζί, πήρα ένα μεγάλο δοχείο γάλα και ένα μεγάλο κουτί δημητριακά για μόλις 10 δολάρια!

Για το πως τον αντιμετώπιζαν οι βετεράνοι στην rookie σεζόν του: Προσπάθησαν να με δοκιμάσουν. Ήμασταν στο Portland και προσπάθησα να διεισδύσω. Ο Rasheed Wallace με σώριασε στο πάτωμα και με κοιτούσε. Προσπάθησε να μου διαλύσει την ψυχολογία, όμως δεν μπορούσε. Στην επόμενη φάση μπήκα με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη. Ειλικρινά, ήθελα από την πρώτη στιγμή να δείξω σε όλους ότι δεν ήμουν ο τύπος που θα τρομάξει από αυτά. Δεν μπορούσαν να το κάνουν σε μένα.

Για το αν "συγκρούστηκε" ποτέ με τον Kevin Garnett: Όχι, γιατί γνωριζόμαστε πολύ καιρό. Δεν δοκίμασε ποτέ κάτι εναντίον μου. Όντας δυο από τους πρώτους που μπήκαν στο ΝΒΑ απευθείας από το high school, ήταν σα να βρισκόμαστε στο ίδιο πλοίο. Όταν ήμουν μικρός τον έπαιρνα τηλέφωνο για να ζητήσω την συμβουλή του. Μου έλεγε πως είναι η ζωή μακριά από το σπίτι και πως να αντιμετωπίσω το γεγονός ότι δεν έπαιζα πολύ. Με βοήθησε αρκετά στις αποφάσεις μου.

Για το ποιος είναι ο καλύτερός του φίλος στο ΝΒΑ (εκτός από τους συμπαίκτες του): Δεν κάνω παρέα με κάποιον, τόσο ώστε να βγαίνουμε κάθε βράδυ μαζί. Παρόλα αυτά, θα πω τον Carmelo Anthony. Είμαστε αρκετά κοντά. Με πολλά παιδιά από την Team USA τα πηγαίνουμε καλά. Πραγματικά τους σέβομαι.

Για το παρατσούκλι "Black Mamba" και το πως το "φόρεσε": Η αλήθεια είναι πως δεν το σκέφτηκα εγώ. Έπαιζα σε ένα ανοιχτό στη Νέα Υόρκη και ο κόσμος άρχισε να με αποκαλεί έτσι. Ήρθε και κόλλησε. Στη συνέχεια έμαθα τι μπορεί να κάνει αυτό το φίδι με τις ταχύτατες κινήσεις του. Υπάρχει μια πολύ καλή σκηνή στην ταινία "Kill Bill" που το δείχνει με ακρίβεια.

Για τα 1-on-1 με Jordan, LeBron, Durant, McGrady: Αν μπορούσε να διαλέξω αντίπαλο, αυτός θα ήταν ο Michael Jordan, χωρίς καμία αμφιβολία. Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να συμβεί, όμως θα κέρδιζα μερικές φορές σε μια σειρά best-of-7. Πιθανότατα το τελικό αποτέλεσμα θα κρινόταν στα τελευταία σουτ. Σίγουρα θα κέρδιζα τον LeBron James. Δεν έχω αμφιβολία. Στο ένας εναντίον ενός είμαι ο καλύτερος όλων των εποχών. Ο LeBron είναι ένας τρομερός all-around παίκτης και ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών. Όμως θα τον κέρδιζα. Ο Kevin Durant είναι αυτός που θα με δυσκόλευε περισσότερο από κάθε άλλον. Είναι μακρύς και ντριμπλάρει εξαιρετικά. Με τον McGrady έχω παίξει. Ρωτήστε τον να σας πει. Τον διέλυσα. Δεν το πάλεψε καν. Όταν ήμουν γύρω στα 20, βρισκόμασταν στην Γερμανία και παίζαμε κάθε μέρα. Όλη μέρα ήμασταν στο γήπεδο. Παίξαμε 3 παιχνίδια στους 11 πόντους. Το ένα το κέρδισα 11-2. Στο τρίτο μου είπε ότι πονούσε στη μέση και δεν μπορούσε να παίξει άλλο.

Για τα μονά με τους συμπαίκτες του στους Lakers: Έχω κερδίσει πολλούς, όπως τον Reggie Miller και τον Grant Hill. Έπαιζα με τον Caron Butler όταν βρισκόταν στην ομάδα. Κάθε φορά, σε κάθε προπόνηση. Σαν rookie μου άρεσε να παίζω με τους Nick Van Exel - Eddie Jones. Ξέρουν. Θα σας πουν. Ερχονταν πάνω μου με δύναμη, αλλά εγώ δεν φοβόμουν. Λατρεύω να παίζω ένας εναντίον ενός με οποιονδήποτε. Δεν έχω χάσει ποτέ. Είναι ένα ξεχωριστό παιχνίδι. Το να έχεις τον αντίπαλο μπροστά σου και να κάνεις ό,τι θέλεις...

Για το πόσο απλός είναι στην καθημερινή του ζωή: Κάνω όλες τις καθημερινές δουλειές. Πριν από μερικές μέρες σταμάτησα για να βάλω βενζίνη στο αυτοκίνητό μου. Η γυναίκα μου πήγε να αγοράσει κάτι από το κατάστημα και εγώ περίμενα. Ένας τύπος με είδε, όχι όμως και εκείνη. Άρχισε να λέει "ο Kobe βάζει μόνος του βενζίνη" και η γυναίκα μου του απάντησε πως "σκουπίζει μόνος του και τον... πισινό του". Βγήκε έξω και αρχίσαμε να γελάμε. Έχουμε την ίδια αίσθηση του χιούμορ σε τέτοια ζητήματα. Αλλά ναι, κάνω ό,τι ακριβώς κάνει κάθε φυσιολογικός άνθρωπος.

Για το αν του αρέσει να ριψοκινδυνεύει: Δυστυχώς μου αρέσει. Θέλω να κάνω shydiving όταν αποχωρήσω από την ενεργό δράση. Το μόνο που φοβάμαι, είναι ότι με κάνει να το θέλω όλο και περισσότερο.

Για το αν ψάχνει στο Google για τον εαυτό του: Όχι. Γιατί να το κάνω; Ξέρω τα πάντα για μένα. Υπάρχουν, βέβαια και μερικοί διάσημοι που δεν μου μοιάζουν σε αυτό. Μερικοί από αυτούς έχουν και ειδοποιήσεις γι' αυτά που γράφονται!

Για το αν θα άφηνε ξανά το afro κούρεμα των πρώτων του χρόνων στο ΝΒΑ: Θα ήταν δύσκολο. Τα μαλλιά μου θα ήταν πολύ λεπτά μπροστά. Για δυο μήνες ο κόσμος θα αναρωτιόταν τι στο καλό συμβαίνει. Θα ήμουν χάλια. Μερικές φορές, στις διακοπές της offseason, όταν δεν με βλέπει κανείς, τα αφήνω να μακραίνουν. Έχω αυτό το μούσι, όμως οι μέρες που το afro κούρεμα μου ταίριαζε έχουν περάσει.

Για τον μεγάλο... φόβο του: Σιχαίνομαι τα περιττώματα των σκύλων! Δεν τα πλησιάζω καν. Τρελαίνομαι όταν τα πατάω. Είμαι μια diva σε αυτό το ζήτημα. Θυμάμαι όταν βρισκόμουν στην Ιταλία. Αγόραζα συνεχώς παπούτσια από την Nike. Ήθελα να έχω τα τελευταία μοντέλα. Πήρα ένα ζευγάρι Jordan και πήγα στο πάρκω για να τα δοκιμάσω. Πάτησα ένα τεράστιο σκ.. και δεν μπορείς να φανταστείς πόσο νευρίασα. Άρχισα να τα χτυπάω μεταξύ τους για να καθαρίσουν, τα κοπάναγα στο πεζοδρόμιο. Δεν τα κατάφερα. Από εκείνη τη μέρα δεν αντέχω τα περιττώματα των σκύλων.

Για τον κόσμο του Twitter, στον οποίο μπήκε πρόσφατα: Δεν θέλω να ακολουθήσω κανέναν. Δε με ενδιαφέρει άλλωστε τι έφαγες για πρωινό. Το Twitter είναι εξαιρετικό για να συνδεθώ με τους οπαδούς μου και είναι διαδραστικό. Το διασκεδάζω αυτό το κομμάτι, όμως για να πω την αλήθεια, ακόμη προσπαθώ να καταλάβω πως ακριβώς λειτουργεί. Μάλλον θα πάω για ψάρεμα με την κόρη μου. Είναι η ώρα του πατέρα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK