Λεμπρόν: Ο "δικτάτορας" του Κλίβελαντ

Ο Λεμπρόν έχει στο Κλίβελαντ περισσότερη εξουσία από όση είχε ο Κόμπε στους Λέικερς και ο Τζόρνταν στους Γουίζαρντς. Το θέμα είναι αν αυτή η υπερσυγκέντρωση εξουσίας θα οδηγήσει το Κλίβελαντ σε ένα τίτλο ή θα αποτύχει όπως κάθε φορά που έχει γίνει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν.

Λεμπρόν: Ο "δικτάτορας" του Κλίβελαντ
Λεμπρόν Τζέιμς

Ο Ντέιβιντ Γκρίφιν, γενικός διευθυντής των Κλίβελαντ Καβαλίερς είναι αυτός που κανονίζει συμφωνίες και κλείνει τους παίκτες της ομάδας. Δεν κάνει, όμως, τίποτα χωρίς την συγκατάθεση του Λεμπρόν Τζέιμς. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον Ντέιβιντ Μπλατ, προπονητή της ομάδας, ο οποίος μπορεί να επιλέγει συστήματα και να κάνει τις αλλαγές μέσα στο παιχνίδι, ωστόσο ο Λεμπρόν έχει τη δύναμη να ασκήσει βέτο αν κάτι δεν του αρέσει.

Για να είμαστε δίκαιοι, ο Λεμπρόν δεν είναι ο πρώτος σταρ του ΝΒΑ που η εξουσία του δεν περιορίζεται μέσα στο παρκέ. Παρόλα αυτά, δεν έχει υπάρξει κανείς άλλος με τόση συγκεντρωτική εξουσία σε ένα σύλλογο. Ο Μάτζικ Τζόνσον και ο Κόμπε Μπράιαντ επέλεγαν τους προπονητές τους, τον Πατ Ράιλι ο πρώτος και τον Φιλ Τζάκσον ο δεύτερος, αλλά δεν επέλεξαν ποτέ τους συμπαίκτες τους. Μπορεί ο Μάικλ Τζόρνταν όταν ήταν πρόεδρος των Ουάσιγκτον Γουίζαρντς, να άφησε για λίγο την προεδρική καρέκλα, να μπήκε ξανά στο παρκέ και να επέλεξε προπονητή και συμπαίκτες, όμως οι Γουίζαρντς δεν ήταν ομάδα που μπορούσε να διεκδικήσει το δαχτυλίδι του πρωταθλητή.

Αυτό που συμβαίνει με τον Λεμπρόν δεν έχει προηγούμενο. Κανείς από τους προαναφερθέντες παίκτες, αλλά και γενικότερα κανείς στην ιστορία της λίγκας, δεν είχε τον συνδυασμό μπασκετικών ικανοτήτων και γενικότερης εξουσίας σε μια ομάδα που διεκδικεί το πρωτάθλημα σαν αυτό που απολαμβάνει ο Λεμπρόν στους Καβαλίερς.

Λεμπρόν: Ο "δικτάτορας" του Κλίβελαντ
Λεμπρόν Τζέιμς

"Ο Λεμπρόν θέλει να είναι εκείνος που θα μπορεί να πει: εγώ έφερα το πρωτάθλημα στο Κλίβελαντ", λέει ο Πολ Σίλας που προπόνησε τον Λεμπρόν της δύο πρώτες του σεζόν. "Και αν τελικά πάρει το πρωτάθλημα, θα έχει κάθε δικαίωμα να το πει. Είναι αυτός που στην ουσία τρέχει την ομάδα".

Όσοι είναι γύρω από τον Λεμπρόν λένε πως δεν τον έχουν ξαναδεί άλλη χρονιά να δουλεύει με τέτοια πειθαρχία, αφού είναι πεπεισμένος πως αν δεν τραυματιστούν ο Ίρβινγκ και ο Λοβ μέσα στη χρονιά το πρωτάθλημα θα καταλήξει στο Κλίβελαντ. Όσο άγουροι και άπειροι και να ναι οι δυο τους, ο Λεμπρόν δεν πτοείται. "Το επίπεδο του μπάσκετ που παίζει ο Τζέιμς, είναι αρκετό για τους Καβαλίερς να κατακτήσουν το πρωτάθλημα", λέει ο Μπρένταν Χέιγουντ, πρώην συμπαίκτης του Λεμπρόν.

Η περίπτωση του Ντάνκαν

Λεμπρόν: Ο "δικτάτορας" του Κλίβελαντ
Τιμ Ντάνκαν

Ο Τιμ Ντάνκαν, φόργουορντ των Σπερς, έχει κάποια κοινά στοιχεία με τον Λεμπρόν: αποτελεί το κεντρικό "μοχλό" λειτουργίας των Σπερς, μιας ομάδας που δεν είχε ανέκαθεν πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, στην οποία ανδρώθηκε τόσο μπασκετικά όσο και κοινωνικά. "Ο Τίμι αν ήθελε θα μπορούσε να ασκήσει ανάλογη εξουσία με τον Λεμπρόν", λένε άνθρωποι της ομάδας του Σαν Αντόνιο.

Παρόλα αυτά, ο Ντάνκαν δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία να επιβάλει την γνώμη του σε θέματα που αφορούν το προσωπικό και τα συστήματα των Σπερς. Επιπλέον, ο Πόποβιτς και ο Μπιούφορντ, γενικός διευθυντής των Σπερς, δεν κάνουν τις κινήσεις τους με την "ευλογίες" του Ντάνκαν. Για παράδειγμα, με την πάροδο των χρόνων, πολλοί συμπαίκτες του με τους οποίους έγινε φίλος ο Ντάνκαν όπως ο Αντόνιο Ντανιελς, ο Μαλίκ Ρόουζ, ο Κόρι Αλεξάντερ και ο Τζορτζ Χιλ απομακρύνθηκαν από την ομάδα, για αυτό και ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να γίνει ξανά φίλος με συμπαίκτη του για να αποφύγει τη συναισθηματική φόρτιση του αποχωρισμού.

Το αποτέλεσμα της μη εμπλοκής του Ντάνκαν στη δουλειά του προπονητή και του μάνατζερ της ομάδας; Έχει 5 δαχτυλίδια σε 6 τελικούς και έχει εξίσου καλές πιθανότητες με τον Λεμπρόν να πάρει στεφθεί και φέτος πρωταθλητής.

"Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνεις υπόψη τη γνώμη του καλύτερου σου παίκτη", λέει ο Τζέρι Γουέστ που έχει κερδίσει τίτλους και διακρίσεις στο ΝΒΑ. "Δίνεις βάση στην γνώμη του και τον ανακατεύεις σε ό,τι και αν κάνεις. Στο τέλος της ημέρας πρέπει να πιστεύει ότι έχεις κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσες για τον ίδιο, αλλά και την ομάδα".

Ο Γουέστ, γενικός διευθυντής των Λέικερς από την εποχή του Τζαμπάρ και του Μάτζικ Τζόνσον μέχρι αυτή του Σακίλ έχει ανάλογη άποψη επί του θέματος: "Η σχέση του γενικού διευθυντή με τους παίκτες πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Πρέπει να τους δίνεις λόγους να σου έχουν εμπιστοσύνη".

Σύμφωνα με τον Γουέστ ο Μάτζικ ήταν ο πιο ισχυρογνώμων σχετικά με το ποιους συμπαίκτες ήθελε στην ομάδα. Ο Γουέστ αν και άκουγε την άποψη του, δεν λάμβανε πάντα υπόψη τις προτάσεις του. "Του άρεσαν οι φίλοι του, αλλά εμάς δεν μας άρεσαν πάντα", δηλώνει ο Γουέστ.

Κανείς από τους γενικούς διευθυντές που έχουν δουλέψει σε μεγάλες ομάδες δεν πιστεύει πως μια ομάδα μπορεί να είναι πετυχημένη αν ένας παίκτης παίρνει σχεδόν όλες τις αποφάσεις του συλλόγου. "Η απόλυτη εξουσία διαφθείρει. Αν δώσεις σε ένα παίκτη τόση εξουσία, τότε είναι δικό σου λάθος", συμπληρώνει ο Γουέστ.

Ο Λεμπρόν σε επιστολή του που δημοσιεύτηκε στο " Sports Illustrated", έγραφε ότι άφησε το Μαϊάμι για το Κλίβελαντ, επειδή ήθελε να βοηθήσει την ομάδα της γειτονιάς του. Δεν πιστεύουν, βέβαια, όλοι τα λόγια του Λεμπρόν. Πολλοί, λαμβάνοντας υπόψη την εν γένει εγωιστική συμπεριφορά του, πιστεύουν πως έφυγε από το Μαϊάμι, γιατί δεν άντεχε να μοιράζεται την δόξα οποιαδήποτε επιτυχίας των Χιτ με τον Πατ Ράιλι και τον Ντουέιν Γουέιντ.

Στο Κλίβελαντ όντας ο μόνος από τους συμπαίκτες του που έχει κατακτήσει πρωτάθλημα -πέρα από αυτούς που έπεισε να έρθουν μαζί του από τους Χιτ- σημαίνει πως αν οι Καβαλίερς πάρουν τον τίτλο, θα θεωρηθεί πως εκείνος είχε την μυστική φόρμουλα για την κατάκτησή του.

Σύμφωνα με το "ESPN The Magazine" ο Τζέιμς είναι κάτι σαν διευθύνων σύμβουλος των Καβαλίερς, αφού ασχολείται με τα πάντα στην ομάδα. Από το να κανονίζει τα plays μέχρι να βρίσκει νέους παίκτες.

Τζέμς Γκρίφιν: Ο μάνατζερ "μαριονέτα"

Λεμπρόν: Ο "δικτάτορας" του Κλίβελαντ
Γκρίφιν

Ο Γκρίφιν, γενικός διευθυντής των Καβαλίερς, παραδέχεται ότι ο Λεμπρόν είναι ο δεύτερος πιο ισχυρός άνδρας στην ομάδα μετά τον ιδιοκτήτη, Νταν Γκίλμπερτ. "Η γνώμη του μετράει περισσότερο από όλων. Είναι ο πιο σημαντικός και πετυχημένος παίκτης της λίγκας. Είναι ένας σοφός του μπάσκετ", δηλώνει ο Γκρίφιν και συνεχίζει: "Έχει την καλύτερη αντίληψη για τα συστήματα στο παρκέ, αλλά και το παιχνίδι εκτός γηπέδου από οποιονδήποτε άνθρωπο έχω γνωρίσει. Είναι προπονητής, είναι μάνατζερ, είναι τα πάντα. Θα ήταν παράλογο να μην τον συμβουλευόμασταν σε ό,τι έχει να κάνει με την ομάδα". Βέβαια, ο Γκρίφιν αρνείται το γεγονός πως ο ο Λεμπρόν "τρέχει" την ομάδα σαν να είναι η μαριονέτα του. "Δεν υπαγορεύει ότι γίνεται στην ομάδα. Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα".

Από ότι φαίνεται ο Γκρίφιν "μασάει" τα λόγια του για να τα έχει καλά και με τον Λεμπρόν, αλλά και με τον κόσμο. Οι υπόλοιποι, πάντως, μάνατζερς του πρωταθλήματος λένε πως ο Γκρίφιν κέρδισε την εμπιστοσύνη του Λεμπρόν φέρνοντας στην ομάδα τον περασμένο Γενάρη τον Μοζγκόφ, τον Σούμπερτ και τον Τζέι Αρ Σμιθ. "Το καλό με τον Λεμπρόν είναι πως δεν κάνει κατάχρηση της εξουσίας που του έχει δοθεί", λέει ο Χέιγουντ. "Είναι πάντοτε δίκαιος".

Ο Λεμπρόν θέλει να έχει συμπαίκτες άτομα με τα οποία έχει ήδη σχέση. Ο Μάικ Μίλερ και ο Τζέιμς Τζόουνς τον ακολούθησαν πέρυσι από το Μαϊάμι. Ο Κέντρικ Πέρκινς που ήταν αναπληρωματικός σέντερ πέρσι ήταν συμπαίκτης του στο Πανεπιστήμιο, ενώ ο Ρίτσαρντ Τζεφερσον που πήγε φέτος στο Κλίβελαντ ήταν συμπαίκτης του στην εθνική στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Η περίπτωση του Τζόρνταν και οι προπονητές

Αντίστοιχο ρόλο με αυτό του Λεμπρόν στις μεταγραφές των Καβαλίερς είχε Τζόρνταν σε αυτές των Γουίζαρντς, λέει ο Χέιγουντ. "Γνωρίζαμε πως ήταν στην ουσία και ο γενικός διευθυντής της ομάδας. Κάθε παίκτης του ρόστερ ήταν στην ομάδα επειδή το ήθελε εκείνος. Κανείς δεν έφερνε αντίρρηση, γιατί ο Τζόρνταν ήταν ο καλύτερος όλων των εποχών και ακόμα και στα 40 του ήταν καλύτερος όλων στην ομάδα".

Την πιο δύσκολη δουλειά τόσο την εποχή του Τζόρνταν στους Γουίζαρντς, όσο και τώρα με τον Λεμπρόν στους Καβαλίερς την έχει ο εκάστοτε προπονητής, γιατί αυτός πρέπει με κάποιο τρόπο να πείσει τους υπόλοιπους παίκτες πως αποτελεί το πραγματικό αφεντικό, χωρίς να φανεί ασεβής απέναντι στον σούπερ σταρ της ομάδας.

Λεμπρόν: Ο "δικτάτορας" του Κλίβελαντ
Μάικλ Τζόρνταν

Ο Χέιγουντ θυμάται ένα παιχνίδι των Γουίζαρντς στο οποίο ο Νταγκ Κόλινς -πρώτος προπονητής του Τζόρνταν στο Σικάγο και προφανώς επιλογή του για τους Γουίζαρντς- είπε στον Ράσελ να μπει στο παρκέ στην θέση του Τζόρνταν. Στην επόμενη φάση είδε τον Ράσελ να κατευθύνεται προς τον πάγκο.

"Πού πας"; ρώτησε ο Κόλινς.

"Μου είπε να γυρίσω στον πάγκο", είπε ο Ράσελ, δείχνοντας τον Τζόρνταν, "οπότε γυρνάω στον πάγκο".

Αντίστοιχα ζητήματα αντιμετωπίζει και ο Ντέβιντ Μπλατ. Πέρυσι, σύμφωνα με τον Χέιγουντ, ο Λεμπρόν συγκάλεσε μίτινγκ παικτών και όρισε τον ρόλο τους καθενός μέσα στο γήπεδο, χωρίς να είναι παρών ο προπονητής. Ο Λεμπρόν άλλαξε τα αρχικά σχέδια του προπονητή του τόσο για την επίθεση όσο και για την άμυνα που σκόπευε να εφαρμόσει στην ομάδα μέσα στη σεζόν. Ο Λεμπρόν άλλαξε επίσης την οδηγία που είχε δώσει ο Μπλατ στην τελευταία φάση του 4ου παιχνιδιού των Καβαλίερς με τους Μπουλς βάζοντας ένα buzzer beater με το οποίο η σειρά πήγε στο 2-2. Από τότε τέθηκε σοβαρό αξιοπιστίας προς το πρόσωπο του πρώην προπονητή της Μακάμπι.

Λεμπρόν: Ο "δικτάτορας" του Κλίβελαντ
Λεμπρόν Τζέιμς

Από τη στιγμή που οι Καβαλίερς έφτασαν στους τελικούς της Ανατολής σε κάθε οδηγία που έδινε ο Μπλατ, οι παίκτες αναζητούσαν το βλέμμα του Λεμπρόν για την τελική έγκριση.

"Με σούπερ σταρ τέτοιας εμβέλειας ο προπονητής παίρνει περίπου 50% των αποφάσεων και θα πρέπει να είναι αρκετά έξυπνος για να μπορέσει να κρατήσει αυτό το 50%", λέει ο Χέιγουντ.

Από την άλλη τον Λεμπρόν δεν τον αμφισβητεί κανείς. Έχει αυτό το προνόμιο, μιας και είναι ο μοναδικός άνθρωπος στο σύλλογο που έχει το know-how της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Μία πολυτέλεια που δεν έχει ο Κόμπε στους Λέικερς και δεν είχε ο Τζόρνταν στο Σικάγο.

Οπότε το ερώτημα παραμένει: Μπορούν οι Καβαλίερς των οποίων όλες οι αποφάσεις εξαρτώνται από τον Λεμπρόν να πάρουν το πρωτάθλημα;

"Δεν έχω δει να αποδίδει αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης μιας ομάδας", δηλώνει ο 72χρονος Σίλας ο οποίος αγωνίστηκε σε 16 διαφορετικές σεζόν και δούλεψε σαν πρώτος ή βοηθός προπονητή σε άλλες 23. "Θα δούμε φέτος αν πετύχει αυτό το μοντέλο. Αν κάποιον είναι αρκετά καλός να πετύχει κάτι τέτοιο, αυτός είναι ο Λεμπρόν".

Cleveland Cavaliers forward LeBron James (23) stands on the court in front of head coach David Blatt during the first half of Game 2 of basketball's NBA Finals against the Golden State Warriors in Oakland, Calif., Sunday, June 7, 2015. (AP Photo/Ben Margot)
Λεμπρόν Τζέιμς AP

Η ιστορία έχει δείξει πως ο Λεμπρόν οφείλει να κάνει παραχωρήσεις, προκειμένου να πετύχουν οι Καβαλίερς. Ο Μπλατ ήταν διστακτικός να ασκήσει κριτική στο Λεμπρόν μέχρι που το έκανε ο Λου (βοηθός του Μπλατ). Ο Λεμπρόν, σύμφωνα με τον Χέιγουντ πρέπει να δώσει την άδεια στον Μπλατ να τον διορθώνει μπροστά στους συμπαίκτες του, διαφορετικά δεν πρόκειται ούτε οι υπόλοιποι παίκτες να δέχονται την όποια κριτική τους κάνει ο κόουτς.

Η πίεση που ασκεί σε μια ομάδα η προσπάθεια κατάκτησης του πρωταθλήματος τεστάρει την ενότητα της ομάδας σε όλα τα επίπεδα. Οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με τι πρέπει να κάνει η ομάδα σε οποιαδήποτε φάση ενός αγώνα, μπορεί να οδηγήσει σε λάθος. Αλλά πώς μπορεί ο Λεμπρόν να εκχωρήσει την εξουσία για την λήψη των αποφάσεων σε έναν άνθρωπο που δεν έχει κατακτήσει πρωτάθλημα και δεν έχει κάνεις τις επιλογές στο ρόστερ;

Παρόλα αυτά, πρέπει, λέει ένα πρώην μέλος της ομάδας από το Κλίβελαντ. "Ο Μπλατ είναι καλός προπονητής, αλλά την ομάδα στην ουσία την τρέχει ο Λεμπρόν. Ο Μπλατ, όμως, πρέπει να πάρει κάποιες αποφάσεις προσπερνώντας τον Λεμπρόν προκειμένου να μην χάσει την εμπιστοσύνη των υπόλοιπων παικτών". Ο Λεμπρόν θα πρέπει να το κατανοήσει και να του αφήσει λίγο χώρο.

"Ο Λεμπρόν μπορεί να τα καταφέρει. Κάνει πολύ καλή δουλειά και δεν αφήνει να υπάρχουν μουρμούρες εντός της ομάδας. Ξέρει ποιους θέλει γύρω του και ξέρει πώς θέλει να παίζει. Είναι στον σωστό δρόμο".

Ανάλογη άποψη έχει και ο Τζέφερσον: "Είμαι εδώ μόλος ένα μήνα. Έχω ακούσει διάφορες ιστορίες, αλλά δεν είναι δυνατόν να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως η γνώση του Λεμπρόν τόσο σχετικά με τα δικά μας plays όσο και με αυτά των αντιπάλων είναι απίστευτη. Θα γίνει σπουδαίος γενικός διευθυντής και προπονητής".

Πολλοί θεωρούν πως ήδη είναι. Το μόνο που μένει να απαντηθεί είναι το αν θα κατακτήσει και τίτλους με αυτή την ιδιότητα.

Πηγή: Bleacherreport.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο Λεμπρόν πάσχει από ψευδαισθήσεις μεγαλοπρέπειας

News 24/7

24MEDIA NETWORK