Μανούτ Μπολ: Όταν "έσβησε" ο γίγαντας

Με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων από το θάνατο του Μανούτ Μπολ, το Contra.gr θυμάται έναν από τους ψηλότερους παίκτες που πάτησαν ποτέ τα παρκέ του NBA.

Μανούτ Μπολ: Όταν "έσβησε" ο γίγαντας

Σε ηλικία 47 ετών, στις 19 Ιουνίου του 2010, ο Μανούτ Μπολ, ένας από τους ψηλότερους παίκτες που αγωνίστηκαν ποτέ στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου έχασε τη μάχη για τη ζωή, υποκύπτοντας στα προβλήματα που προκάλεσε στην υγεία του το σύνδρομο Stevens-Johnson από το οποίο και έπασχε.

Είχε εισαχθεί σε κλινική από τις 12 Μαΐου του 2010 αντιμετωπίζοντας εσωτερική αιμορραγία, ενώ κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του είχε παρουσιάσει επιπλοκές η λειτουργία του ήπατος. Έξι χρόνια μετά το θάνατό του, το Contra.gr θυμάται.

Ο γίγαντας Μανούτ

Ο Μανούτ Μπολ, ο ύψους 2.31μ. "γίγαντας", γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου του 1962 στο Σουδάν. Η οικογένειά του χαρακτηριζόταν από το ύψος της, αφού η μητέρα του ήταν 2.08 (!), ο πατέρας του 2.03, ενώ ο νονός του ήταν από τους ψηλότερους ανθρώπους που πάτησαν στη γη με ύψος 2.39.

Αν και ξεκίνησε να παίζει αρχικά ποδόσφαιρο στην πατρίδα του, το εγκατέλειψε σχετικά γρήγορα επειδή ήταν πολύ ψηλός και στα τέλη της εφηβικής του ηλικίας, πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με το μπάσκετ. Αγωνιζόταν στην Χαρτούμ, ομάδα της πρωτεύουσας, όταν τον είδε ο τεχνικός Ντον Φίλεϊ, του Feirleigh Dickinson University και τον έπεισε να μετακομίσει στις ΗΠΑ.

Στη συνέχεια γράφτηκε στο University of Bridgeport, όπου έπαιξε κολεγιακό μπάσκετ και στην πρώτη του σεζόν (1984-85) με τους Περπλ Νάιτς είχε κατά μέσο όρο 22.5 πόντους και 13.5 ριμπάουντ ανά ματς.

Μανούτ Μπολ: Όταν "έσβησε" ο γίγαντας

Οι εμφανίσεις του συνέβαλαν στο να επιλεχθεί στο Νο 31 του ντραφτ του 1985 και μέχρι το 1994, όταν και αποσύρθηκε, έπαιξε σε τέσσερις ομάδες του ΝΒΑ (Μπούλετς, Ουόριος, 76ers, Χιτ).

Το ύψος του (2.31 μ.) τον βοήθησε να πραγματοποιήσει μια καλή καριέρα στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, ενώ μαζί με τον Γκέοργκε Μουρεσάν ήταν οι ψηλότεροι παίκτες που αγωνίστηκαν ποτέ στο NBA. Ολοκλήρωσε την καριέρα του με 1.599 πόντους, 2.647 ριμπάουντ και 2.086 κοψίματα.

Παράλληλα, ήταν για δύο σεζόν ο πρώτος παίκτης στο ΝΒΑ με τα περισσότερα κοψίματα (1986, 1989), ενώ είναι ο μοναδικός στην ιστορία του πρωταθλήματος που έχει περισσότερα μπλοκ (2.086), παρά πόντους (1.599). Ο Μανούτ Μπολ ήταν μαζί με τον

Μετά το τέλος της, ανάπτυξε κοινωνική δράση, επιτελώντας φιλανθρωπικό έργο στη γενέτειρά του, στο Σουδάν.

Το μήλο κάτω από τη μηλιά

Ο ύψους 2μ.31 Μπολ απεβίωσε τον Ιούνιο του 2010 μετά από μεταμόσχευση νεφρού, αλλά απ' ότι φαίνεται έδωσε τη θέση του στον... γιο του.

Ο Μπολ Μπολ είναι αυτή τη στιγμή 15 χρονών και έχει ύψος 2μ.08, με τρομερό μπασκετικό ταλέντο. Ο νεαρός ετοιμάζεται φέτος για την πρώτη του σεζόν στο Blue Valley Northwest High School και φρόντισε να μας δείξει τι μπορεί να κάνει.

Έχει εξαιρετική ντρίμπλα, σουτάρει με καλά ποσοστά και όπως όλα δείχνουν, το όνομά του θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον.

Απολαύστε τον:

News 24/7

24MEDIA NETWORK