Μπράιαντ: Διαμάντι, 37 καρατίων

Ο Κόμπε Μπράιαντ γίνεται 37, ετοιμάζεται για την 20η σεζόν της καριέρας του και το Contra.gr νοσταλγεί κάποια από τα πιο εντυπωσιακά καλάθια του με τους Λος Άντζελες Λέικερς.

Μπράιαντ: Διαμάντι, 37 καρατίων
Μπράιαντ Λέικερς

Για ν' αποδώσει κανείς με λέξεις τα του... Μπράιαντ τω Μπράιαντ, δεν αρκεί να αφιερώσει ένα Σαββατοκύριακο γράφοντας δίχως σταματημό.

Ο -γεννημένος στις 23 Αυγούστου του 1978- εορτάζων Κόμπε είναι (και παραμένει) ο τελευταίος των σταρ της παλιάς φρουράς του ΝΒΑ, στην προ Λεμπρόν Τζέιμς εποχή. Μαζί με τον Άλεν Άιβερσον σημάδεψαν ανεξίτηλα το παιχνίδι και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να μεταφερθεί στο επόμενο επίπεδο. Έγινε ήρωας μιας ολόκληρης γενιάς.

Στα 37 του συνεχίζει να είναι σημείο αναφοράς για την ιστορία των Λέικερς, με τα πέντε δαχτυλίδια και τον ένα τίτλο πολυτιμότερου παίκτη (2008) κατέχει δικαιωματικά μία θέση δίπλα στον Ουίλτ 'the Stilt' Τσαμπερλέιν, στον Έλγκιν Μπέιλορ, στον Τζέρι Γουέστ, στον Αμπντούλ Τζαμπάρ και στον Μάτζικ.

Από την πρώτη ημέρα της καριέρας του ο Μπράιαντ δεν έχει αποχωριστεί τα κιτρινομώβ, ούτε πρόκειται, συνδέοντας την υπέρλαμπρη πορεία του και καθένα από τα κατορθώματά του με την ομάδα που το 1996 "θυσίασε" τον Βλάντε Ντίβατς για να μετατρέψει ένα λυκειόπαιδο σ' έναν εκ των κορυφαίων παικτών όλων των εποχών.

Τον Μπράιαντ, όσοι δεν τον θαυμάζουν, λατρεύουν να τον μισούν. Επειδή, λένε, πάτησε πάνω στα παχιά χνάρια του Μάικλ Τζόρνταν, επειδή "κόπιαρε" τις κινήσεις του, επειδή δεν δημιούργησε το δικό του μπασκετικό χαρακτήρα, επειδή χρειάστηκε τον Φιλ Τζάκσον και την τριγωνική επίθεσή του για να πάρει πρωτάθλημα.

Υπερβολικές ή όχι οι κατηγόριες που του αποδίδονται, ο Μπράιαντ απέδειξε χρόνο με το χρόνο ότι βελτιώνεται, εξελίσσεται, ξεπερνάει το προσωπικό ταβάνι του. Ήταν απ' αυτούς που κατέρριψαν νόμους της μπασκετικής φυσικής, ανέτρεψαν την πορτοκαλί λογική με όσα έκαναν κάθε φορά που πατούσαν παρκέ. Ακόμη και οι τραυματισμοί δεν τον λύγισαν.

Ένα δείγμα αποτελούν τα παρακάτω καλάθια του. Προσπάθειες που χαράχτηκαν (για πάντα) στη μνήμη.

- Τότε που έπαιζε... ρολόι

- Τότε που σήκωνε ένα γήπεδο στο πόδι

- Τότε που έκανε πλάκα στον Γκραντ Χιλ

- Τότε που τέτοια σουτ ήταν καθημερινότητά του

- Τότε που αψηφούσε χρόνο και ισορροπία

- Τότε που ο Κέβιν Γκαρνέτ έβλεπε εφιάλτες

- Τότε που δίδασκε τον αιφνιδιασμό

Bonus track: οι 81 πόντοι του απέναντι στους Ράπτορς

News 24/7

24MEDIA NETWORK