Οι 10 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών στο ΝΒΑ

Για πάνω από μισό αιώνα το ΝΒΑ θεωρείται το καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη. Αυτοί είναι οι 10 καλύτεροι παίκτης της αμερικανικής λίγκας που έκαναν διάφορες γενιές ανθρώπων να την αγαπήσουν. Ψήφισε τον καλύτερο από όλους!

Οι 10 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών στο ΝΒΑ

Εδώ και 70 περίπου χρόνια το NBA "παράγει" τους μεγαλύτερους παίκτες που γνώρισε το μπάσκετ παγκοσμίως. Ποιοι, όμως, είναι οι 10 καλύτεροι; Το "G magazine" σε πρόσφατο αφιέρωμά του αποδίδει φόρος τιμής στους 1 0 μεγαλύτερους παίκτες που έχουν αγωνιστεί στην αμερικανική λίγκα.

10. Τζέρι Γουέστ

Οι 10 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών στο ΝΒΑ
Τζέρι Γουέστ

Ο πόιντ γκαρντ των Λέικερς αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σκόρερ του ΝΒΑ. Έχει πάρει δαχτυλίδια, έχει αναδειχθεί και MVP των τελικών και έχει υπάρξει 14 φορές All Star. Ο "Mr. Clutch" πήρε ως παίκτης το δαχτυλίδι του 1972, ενώ έχει πάρει άλλα 6 πρωταθλήματα ως γενικός διευθυντής των Λέικερς.

10. Χακίμ Ολάζουον

Οι 10 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών στο ΝΒΑ
Χακίμ Ολάζουον

Από πολύ κόσμο ο άσος των Ρόκετς θεωρείται ο πιο ταλαντούχος παίκτης που έχει περάσει από το ΝΒΑ. Η κυριαρχία του μέσα στο "ζωγραφιστό" ήταν αδιαμφισβήτητη, αφού έκανε πλάκα στους αντιπάλους του με το "Dream Shake", την κίνηση που είχε γίνει σήμα κατατεθέν του.

Αποτελεί τον μοναδικό παίκτη στην ιστορία του πρωταθλήματος που έχει πάρει μέσα σε μία σεζόν τον τίτλο του MVP τόσο στην κανονική διάρκεια της σεζόν, όσο και στους τελικούς, ενώ αναδείχθηκε και καλύτερος αμυντικός της ίδιας χρονιάς (1994). Ο Ολάζουον κέρδισε 2 πρωταθλήματα και είχε μ.ο. 21.8 πόντους και 11.1 ριμπάουντ ανά παιχνίδι.

9. Σακίλ Ο' Νίλ

Οι 10 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών στο ΝΒΑ
Σακίλ Ονίλ

Ο Σακίλ αποτελεί έναν από τους πιο κυριαρχικούς παίκτες στην ιστορία του παιχνιδιού. Με την δύναμη και τις ικανότητές του δεν άφηνε σχεδόν κανένα περιθώριο αντίδρασης στους αντιπάλους του. Πήρε 4 δαχτυλίδια, αναδείχθηκε 3 φορές MVP των τελικών, αναδείχθηκε 14 φορές μέλος της καλύτερης ομάδας του ΝΒΑ και βγήκε MVP του πρωταθλήματος την σεζόν 2000. Η παρουσία του και μόνο ήταν αρκετή για οποιαδήποτε ομάδα για να κερδίσει 60 αγώνες σε μία σεζόν.

8. Μπιλ Ράσελ

Οι 10 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών στο ΝΒΑ
Μπιλ Ράσελ

Ο Ράσελ αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της κυριαρχίας των Σέλτικς την δεκαετία του '60. Έχει βγει 5 φορές MVP, 12 All Star και έχει πάρει 11 πρωταθλήματα σε 13 σεζόν! Ο σέντερ των Σέλτικς έχει και μερικά απίστευτα προσωπικά ρεκόρ, όπως 51 ριμπάουντ σε ένα παιχνίδι, ενώ έχει μαζέψει δύο φορές από 49.

Για χρόνια ο Ράσελ θεωρούνταν ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ μέχρι να εμφανιστεί ο Τζόρνταν. Παρόλα αυτά, ο άσος της Βοστώνης βρίσκεται στο "8" της συγκεκριμένης λίστας, γιατί μεσουράνησε σε μια εποχή που υπήρχαν μόλις 8-10 ομάδες υψηλού επιπέδου στο ΝΒΑ. Αρκετοί παίκτες εκείνης της περιόδου, δεν μπορούσαν να είναι αφοσιωμένοι εξ ολοκλήρου στο μπασκετ, αφού χρειάζονταν να κάνουν και δεύτερη δουλειά, προκειμένου να βγάλουν τα προς το ζην.

7. Λεμπρόν Τζέιμς

Οι 10 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών στο ΝΒΑ
Λεμπρόν Τζέιμς

Από ότι φαίνεται ο Λεμπρόν δεν θα μείνει για πολύ καιρό στην συγκεκριμένη θέση, αφού στα 30 του έχει ήδη σπάσει το φράγμα των 25.000 πόντων, των 6.500 ριμπάουντ και των 6.300 ασίστ. Ο "βασιλιάς" έχει πετύχει σχεδόν κάθε πιθανή ατομική διάκριση, ενώ έχει αναδειχθεί ήδη 11 φορές μέλος της καλύτερης 5άδας του ΝΒΑ και 6 φορές της καλύτερης αμυντικής 5άδας. Ακόμα έχει πάρει 2 πρωταθλήματα (2012, 2013), έχει αναδειχθεί 4 φορές MVP της λίγκας και έχει 2 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια. Είναι θέμα χρόνο να μπει στο Top-3 της παρούσας λίστας,

6. Τιμ Ντάνκαν

Οι 10 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών στο ΝΒΑ
Τιμ Ντάνκαν

Ο Ντάνκαν θεωρείται από σχεδόν όλους του ειδικούς το μεγαλύτερο 4άρι όλων των εποχών. Αποτελεί έναν από τους πιο ταπεινούς παίκτες του ΝΒΑ τόσο εντός όσο και εκτός παρκέ, ωστόσο οι διακρίσεις και οι τίτλοι του μιλούν από μόνοι τους: δύο φορές MVP του πρωταθλήματος, 13 συνεχόμενες σεζόν τόσο στην καλύτερη 5άδα του ΝΒΑ όσο και στην καλύτερη αμυντική 5άδα. Αν υπήρχε λίστα με τους πιο υποτιμημένους παίκτες του πρωταθλήματος, ο άσος των Σπερς θα βρισκόταν στην πρώτη θέση.

5. Ουίλτ Τσάμπερλεϊν

Οι 10 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών στο ΝΒΑ
Τσάμπερλεϊν

Ο Τσάμπερλεϊν είχε μια θρυλική καριέρα με τεράστια ατομικά επιτεύγματα. Αναδείχθηκε 7 φορές πρώτος σκόρερ, 11 φορές πρώτος στα ριμπάουντ και 4 φορές MVP. Μέσα σε όλα, σε έναν αγώνα σκόραρε 100 πόντους.

Ο Τσάμπερλεϊν έχει ολοκληρώσει σεζόν με μέσο όρο 50 πόντους και 25 ριμπάουντ. Όταν βαρέθηκε να βγαίνει πρώτος σκόρερ και πρώτος ριμπάουντερ, ασχολήθηκε με τις ασίστ και μοίρασε τις περισσότερες του πρωταθλήματος της σεζόν 1967-68.

4. Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ

Οι 10 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών στο ΝΒΑ
Ουίλτ Τσάμπερλεϊν

Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ΝΒΑ (38.387 πόντοι) αγωνίστηκε στο ΝΒΑ για δύο ολόκληρες δεκαετίες. Κέρδισε 6 πρωταθλήματα, 6 τίτλους MVP, ενώ η αγαπημένη του κίνηση, το "Sky hook" προκαλούσε τρόμο στους αντιπάλους.

3. Μάτζικ Τζόνσον

Οι 10 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών στο ΝΒΑ
Τζόνσον

Ο άνθρωπος έχει κατακτήσει τα πάντα! 5 πρωταθλήματα, 3 τίτλους MVP, ολυμπιακό μετάλλιο, τίτλο στο NCAA, αλλά και στο λύκειο. Φημίζονταν για την "υπερφυσική" ικανότητα του να βγάζει ασίστ και ήταν εξίσου ικανός στο να σουτάρει από οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου. Αν δεν έπαιζε μπάσκετ την ίδια εποχή με τον Λάρι Μπερντ θα είχε πολλούς περισσότερους ατομικούς και ομαδικούς τίτλους.

2. Κόμπε Μπράιαντ

Οι 10 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών στο ΝΒΑ
Κόμπε Μπράιαντ

Ο Κόμπε πρέπει να είναι ο παίκτης που έχει δουλέψει πιο σκληρά από όλους στην καριέρα του. To "black mamba" έχει κάνει μία από τις πιο σπουδαίες καριέρες που μπορεί να κάνει ένας αθλητής σε οποιοδήποτε σπορ. Μπαίνοντας στην 20η σεζόν του στο πρωτάθλημα, αποτελεί τον 3ο μεγαλύτερο σκόρερ όλων των εποχών, ενώ έχει κατακτήσει και 5 πρωταθλήματα. Οι ατομικές του διακρίσεις είναι απίστευτες: 17 φορές All Star, 4 φορές All Star MVP, 11 φορές στην καλύτερη 5άδα του πρωταθλήματος, 12 φορές στην καλύτερη αμυντική 5άδα και 2 φορές πρώτος σκόρερ της σεζόν.

1. Μάικλ Τζόρνταν

Οι 10 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών στο ΝΒΑ
Μάικλ Τζόρνταν

Θεωρείται ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών και όχι άδικα. Πέτυχε σχεδόν οτιδήποτε είναι δυνατό. Πήγε σε 6 τελικούς και τους κατέκτησε και τους 6, ενώ ήταν MVP σε όλες τις σειρές των τελικών. Ήταν 11 φορές μέλος της καλύτερης ομάδας του ΝΒΑ, 9 της καλύτερης 5άδας και 10 φορές βγήκε πρώτος σκόρερ.

Το 1988 ο Τζόρνταν βγήκε MVP της σεζόν, καλύτερος αμυντικός και πρώτος σκόρερ της σεζόν. Τα νούμερά του εκείνη τη χρονιά είχαν ως εξής: μέσο όρο 35 πόντους με 53% ποσοστό ευστοχίας, 5.5 ριμπάουντ, 5.9 ασίστ, 3.2 κλεψίματα και 1.6 τάπες ανά αγώνα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK