Οι πιο πλούσιοι παίκτες μπάσκετ

Το Contra.gr ξεψαχνίζει τις φορολογικές δηλώσεις των αστέρων του μπάσκετ και παραθέτει τη λίστα με εκείνους που διαθέτουν το πιο γερό πορτοφόλι. Ο πλουσιότερος όλων Μάικλ Τζόρνταν και οι εκπλήξεις.

Οι πιο πλούσιοι παίκτες μπάσκετ

Ράμπο της εφορίας δεν γίναμε ξαφνικά, ούτε προσδοκούμε να μπούμε στην τσέπη των πλουσιότερων παικτών, πρώην ή νυν, του ΝΒΑ. Η "περιουσία" τους βρίσκεται σε δημόσια θέα (διαδίκτυο) και κάθε οικονομικό στοιχείο έχει... δηλωθεί από τους ίδιους.

Το μπάσκετ τούς άλλαξε τη ζωή και ουδείς έχει κρύψει ότι αποκόμισε τεράστια ποσά στη διάρκεια της καριέρας του ή και μετά από αυτήν.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον Μάικλ Τζόρνταν δεν, νομίζουμε ότι, υπάρχει. Ο "MJ" εκτός από πρότυπο επαγγελματία αθλητή, πήρε... μάστερ διαχείρισης αφενός του ονόματός του αφετέρου των οικονομικών του και κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο ισχυρούς παράγοντες στο αμερικάνικο μπάσκετ.

Δεν είναι όμως μόνο ο Τζόρνταν που "πλούτισε" την εποχή της ακμής του ΝΒΑ. Πολλοί ήταν εκείνοι που ανταμείφθηκαν για τη... διαφήμιση που έκαναν από τη μία στη λίγκα και από την άλλη σε προϊόντα, με αποτέλεσμα να φτιάξουν ένα γερό κομπόδεμα πριν από τα... γεράματά τους. Ακόμη και παίκτες που δεν είχαν διάρκεια, πρόλαβαν να καρπωθούν τη φήμη που απέκτησαν, κάνοντας έκτοτε ορθή διαχείριση. Αντίθετα με το παράδειγμα του Άλεν Άιβερσον.

*Τα 100 εκατ. δολάρια ήταν το "διαβατήριο" για την παρουσία τους στη λίστα.

1. Μάικλ Τζόρνταν

Μέσα σε όλα τα άλλα μεγάλα που έχει πετύχει στα παρκέ ως παίκτης (και λιγότερα ως παράγοντας), ο Μάικλ Τζόρνταν είναι ο μοναδικός από τον κόσμο του μπάσκετ που έχει καταφέρει να γίνει δισεκατομμυριούχος! Η περιουσία του αγγίζει το 1.1 δισ. δολάρια, αφού η εταιρία που εκμεταλλεύεται τα δικαιώματά του έχει γιγαντωθεί. Πρόσφατα μάλιστα έγινε γνωστό πως τα κέρδη της από τις πωλήσεις των προϊόντων Τζόρνταν απέφεραν περισσότερα χρήματα απ' όσα αποκόμισε παίζοντας μπάσκετ σε Μπουλς (κατά βάση) και Γουίζαρντς (στα τελειώματα) μαζί. Για να βάλει πάντως 12 μηδενικά στο... λογαριασμό του χρειάστηκε ν' αγοράσει το 70% των Χόρνετς, η αξία του οποίου ανέρχεται στα 700 εκατ. δολάρια.

Τραπεζικός λογαριασμός: 1.1 δισ. δολάρια

Οι πιο πλούσιοι παίκτες μπάσκετ

2. Έρβιν "Μάτζικ" Τζόνσον

Όχι με κάποιο... μαγικό τρόπο, αλλά χάρη στο όνομα που έφτιαξε παίζοντας μπάσκετ ο "Μάτζικ" των Λέικερς έφτασε σε σημείο να "κολυμπάει" στο χρήμα σαν άλλος Σκρουτζ ΜακΝτακ. Στο... θησαυροφυλάκιο του Έρβιν Τζόνσον τα χρυσά νομίσματα υπολογίζονται στα 500 εκατ. δολάρια. Ας μην κάνουν πάντως τον κόπο οι Μουργόλυκοι, προφανώς και δεν πρόκειται για μετρητά, αφού μεταξύ άλλων ο βασικός εκπρόσωπος του showtime των "λιμνάνθρωπων" είναι εκ των μεγαλομετόχων των Ντότζερς (ομάδας μπέιζμπολ του LA), ενώ θεωρείται μετρ των επενδύσεων. Παγκόσμιο πρότυπο έγινε και για τον τρόπο που πολέμησε εναντία στον ιό του AIDS.

Τραπεζικός λογαριασμός: 500 εκατ. δολάρια

3. Λεμπρόν Τζέιμς

Προτού κλείσει τα 30 χρόνια του ο Λεμπρόν Τζέιμς δεν είναι μονάχα ένας ολοκληρωμένος αθλητής του μπάσκετ, αλλά πολλά περισσότερα εντός κι εκτός παρκέ. Είναι κυρίως η φιγούρα που έχει γίνει σήμα κατατεθέν του αμερικάνικού μπάσκετ της τελευταίας 10ετίας. Από τη μία καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, όπως ότι έγινε ο νεότερος της λίστας όσων έχουν πετύχει τουλάχιστον 25.000 πόντους στο ΝΒΑ, και από την άλλη λειτουργεί ως βιτρίνα για το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Η ανταμοιβή του για όλα τα παραπάνω είναι (και) χρηματική, αφού περιουσιακά έχει ήδη αρχίσει να πλησιάζει τα 500 εκατ. δολάρια! Πρόβλεψη; Θα τον "φάει" τον Τζόρνταν...

Τραπεζικός λογαριασμός: 425 εκατ. δολάρια

4. Κόμπε Μπράιαντ

Στην τελευταία πιθανότατα σεζόν της καριέρας του ο Κόμπε Μπράιαντ εξακολουθεί να ελκύει τα βλέμματα. Τα φώτα τον λατρεύουν, το ίδιο και όσοι χορηγοί έχουν "επενδύσει" πάνω του. Μετά απ' όσα έχει κερδίσει-καταφέρει στην 20χρονη πορεία του ο ίδιος ξέρει να προμοτάρει τον εαυτό του και να κερδίζει απ' αυτό. Η τελευταία διετία με τους τραυματισμούς τον έφερε λιγάκι πίσω, ωστόσο οι πάγιες αποδοχές που απορρέουν από ένα ηγεμονικό συμβόλαιο με τους Λέικερς και τα έσοδα που κερδίζει από την εκμετάλλευση της εικόνας του τον έχουν γεμίσει το στρώμα του με 360 εκατ. δολάρια.

Τραπεζικός λογαριασμός: 360 εκατ. δολάρια

Οι πιο πλούσιοι παίκτες μπάσκετ

5. Σακίλ Ο'Νιλ

Σταμάτησε το μπάσκετ πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά ο Σακίλ Ο'Νιλ παραμένει μια εντελώς ξεχωριστή οντότητα στο χώρο του μπάσκετ. Σε ρόλο τηλεσχολιαστή πλέον συνεχίζει να κερδίζει χρήματα από αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα, "καρφώνοντας" όχι στα αντίπαλα καλάθια, αλλά με τα λεγόμενά του κυρίως τους ψηλούς που προσπαθούν να κάνουν ό,τι αυτός στα νιάτα του. Του δίνει άλλοθι το γεγονός ότι είναι αυτοσαρκαστικός με τεράστια δόση χιούμορ, σαν τον πρώτο διδάξαντα Τσαρλς Μπάρκλεϊ. Οι εκτιμητές τοποθετούν την περιουσία του στα 350 εκατ. δολάρια, τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχεται από τα πλουσιοπάροχα συμβόλαια, τις δισκογραφικές και κινηματογραφικές δουλειές του.

Τραπεζικός λογαριασμός: 350 εκατ. δολάρια

6. Χακίμ Ολάζουον

Εκτός από τους κορυφαίους σέντερ στην ιστορία του ΝΒΑ (26.946 πόντοι, 13.747 ριμπάουντ, 3.830 κοψίματα) και μέλος του Hall of Fame, ο Χακίμ Ολάζουον εξελίχθηκε σ' έναν τρομερό "μεσίτη". Με όσα χρήματα είχε αποταμιεύσει παίζοντας επαγγελματικό μπάσκετ για 17 σεζόν στους Ρόκετς και μία στους Ράπτορς, ο Νιγηριανός ασχολήθηκε με το real estate. Επένδυσε το ρευστό που είχε μαζέψει δολάριο - δολάριο φεύγοντας από το Λάγος και με διαδοχικές αγοραπωλησίες ακινήτων φρόντισε να εκτοξεύσει την περιουσία του για να ζήσουν ακόμη και τα... εγγόνια του.

Τραπεζικός λογαριασμός: 200 εκατ. δολάρια

7. Κέβιν Γκαρνέτ

Παίζει ακόμη επαγγελματικό μπάσκετ ο Κέβιν Γκαρνέτ και πληρώνεται (αδρά) γι' αυτό, αφού κουβαλά πίσω του ένα δαχτυλίδι πρωταθλητή, έναν τίτλο πολυτιμότερου παίκτη και έναν τίτλο καλύτερου αμυντικού, ξέχωρα από τις συμμετοχές σε καλύτερες πεντάδες και all star ομάδες. Πλέον στους άγουρους Τίμπεργουλβς έχει το ρόλο του καθοδηγητή, του "Good Shepherd", τούτο όμως δεν τον εμποδίζει διαχειρίζεται μια τεράστια περιουσία που δημιουργήθηκε αφενός από τα συμβόλαια που είχε υπογράψει, ιδίως με τους Σέλτικς, τους οποίους το 2008 οδήγησε στον πρώτο τίτλο τους μετά το 1986, αφετέρου από τις συμφωνίες με εταιρίες, ακόμη και κινέζικες.

Τραπεζικός λογαριασμός: 190 εκατ. δολάρια

8. Γκραντ Χιλ

Ο Γκραντ Χιλ ήταν ένα από τα πιο "hot" ονόματα του αμερικάνικου μπάσκετ στα μέσα των '90s. Ήταν ό,τι ο Λεμπρόν Τζέιμς πριν εμφανιστεί ο Λεμπρόν Τζέιμς, αφού πολύ τον χαρακτήριζαν ως το διάδοχο σε φήμη του Μάικλ Τζόρνταν. Απαράμιλλο ταλέντο και τρομερά προσόντα είχαν δημιουργήσει έναν εκρηκτικό μείγμα αθλητή που αποτέλεσε από νωρίς το ένα ελκυστικό "πακέτο" για χορηγούς - διαφημιστές. Μέχρι ν' αρχίσουν οι τραυματισμοί που τον άφησαν πίσω ο Χιλ κέρδισε πακτωλό χρημάτων, υπέγραψε δικό του παπούτσι και έγινε ήρωας συγκεκριμένου αναψυκτικού. Η σωστή διαχείριση δε τον έχει φέρει πολύ ψηλά στη λίστα.

Τραπεζικός λογαριασμός: 180 εκατ. δολάρια

Οι πιο πλούσιοι παίκτες μπάσκετ

9. Ντιρκ Νοβίτσκι

Ο Ντιρκ Νοβίτσκι κατάφερε να επιβληθεί στις ΗΠΑ ως ο κορυφαίος Ευρωπαίος που έχει παίξει μέχρι σήμερα στο ΝΒΑ. Επιμένοντας και υπομένοντας μάλιστα οδήγησε τους Ντάλας Μάβερικς στο μοναδικό πρωτάθλημα της ιστορίας του (2011). Η (χρηματική) ανταμοιβή του γι' αυτό το ήταν να κερδίζει μονίμως ένα πολύ καλό συμβόλαιο από τον Μαρκ Κούμπαν και να μην μπει ποτέ στη διαδικασία να σκεφτεί το ενδεχόμενο αποχώρησης. Αν δε την τελευταία διετία δεν συμβιβαζόταν με λιγότερα χρήματα προκειμένου να υπάρχει ευχέρεια χρημάτων και ενίσχυσης του ρόστερ, είναι βέβαιο πως θα είχε ξεπεράσει το φράγμα των 200 εκατ. δολαρίων.

Τραπεζικός λογαριασμός: 170 εκατ. δολάρια

10. Τιμ Ντάνκαν

Σεμνός και ταπεινός ως χαρακτήρας, ο Τιμ Ντάνκαν έβαζε και βάζει προτεραιότητα το μπάσκετ και όχι το χρήμα. Πρώτα ήθελε να εξασφαλίσει ένα καλό εργασιακό περιβάλλον και μετά ένα "γερό" συμβόλαιο για τα γεράματα. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν έχει φύγει από τους Σπερς από το 1997, παρά τις μειώσεις για να... πληρωθούν οι συμπαίκτες του. Δεν παίρνει λίγα, αλλά θα μπορούσε να έχει κερδίσει πολλά περισσότερα από τα 150 εκατ. δολάρια βάσει των πέντε πρωταθλημάτων, των τριών βραβείων MVP σε τελικούς και των δύο σε κανονική περίοδο.

Τραπεζικός λογαριασμός: 150 εκατ. δολάρια

11. Κρις Γουέμπερ

Αν ήταν τώρα στο ΝΒΑ ο Κρις Γουέμπερ, θα έκανε... πλάκα. Σταμάτησε το επαγγελματικό πριν από επτά χρόνια με 20.7 πόντους, 9.8 ριμπάουντ και 4.2 ασίστ ανά αγώνα, όντας ένας από τους πιο πλήρεις ψηλούς της γενιάς του. Ειδάλλως το καλοκαίρι του 2001 οι Κινγκς δεν θα του προσέφεραν να υπογράψει ένα συμβόλαιο 127 εκατ. δολαρίων προκειμένου να τον κρατήσουν στο Σακραμέντο για επτά χρόνια! Δεν το εξάντλησε, αλλά είχε ήδη φτιάξει ένα πολύ γερό κομπόδεμα για το υπόλοιπο της ζωής του, τέτοιο που στους Σίξερς έπαιζε σχεδόν... τσάμπα.

Τραπεζικός λογαριασμός: 144 εκατ. δολάρια

Οι πιο πλούσιοι παίκτες μπάσκετ

12. Τζίλμπερτ Αρίνας

Ο Τζίλμπερτ Αρίνας δεν έκανε ποτέ την καριέρα που όριζε το τεράστιο ταλέντο του, τουλάχιστον σε διάρκεια, και δικαίωσε όλους εκείνους που στο ντραφτ του 2001 δεν τον πίστεψαν αφήνοντάς τον στο Νο31 (β' γύρο από τους Γουόριορς). Πρόλαβε πάντως, έστω κι αν χρειάστηκε να στρίψει κέρμα για ν' αποφασίσει, να υπογράψει ένα πολύ καλό συμβόλαιο με τους Γουίζαρντς (60 εκατ. για πέντε χρόνια) και ακόμη ένα με τους Μάτζικ καταθέτοντας στην τράπεζα περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια. Μην ξεχνάμε ότι έπαιξε και στην Κίνα και ο λόγος ήταν καθαρά οικονομικός.

Τραπεζικός λογαριασμός: 135 εκατ. δολάρια

13. Τζο Τζόνσον

Εξαιρουμένων των πρώτων τριών χρόνων του στο ΝΒΑ, ο Τζο Τζόνσον διάγει τη χειρότερη σεζόν της καριέρας του. Όχι μόνο γιατί είναι άστοχος, αλλά διότι παίζει σε μια ομάδα (Νετς) χωρίς συγκεκριμένο πλάνο. Η απόδοσή του βέβαια δεν συμβαδίζει με τις ετήσιες απολαβές του, αφού εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους γκαρντ του πρωταθλήματος. Ας είναι καλά ο Μιχαΐλ Προχόροφ, ο οποίος για τον πείσει ν' αφήσει την Ατλάντα το 2011 τον έλουσε με χρυσάφι. Άσχετα από τους σπόνσορες που τον συνοδεύουν.

Τραπεζικός λογαριασμός: 130 εκατ. δολάρια

14. Γκάρι Πέιτον

Ο Γκάρι Πέιτον άργησε να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα στο ΝΒΑ, αφού χρειάστηκε να περιπλανηθεί αρκετά προτού φτάσει στους Χιτ και το 2006 φορέσει το δαχτυλίδι. Την ίδια περίοδο ωστόσο κέρδιζε πάρα πολλά χρήματα από τα συμβόλαιά του. Ο "Glove" ήταν μια περίπτωση γκαρντ που συνδύαζε το μυαλό, το σκορ και την τρομερή άμυνα, με αποτέλεσμα να πληρώνεται αδρά για το εκρηκτικό αυτό μείγμα που τον έκανε 9 φορές All Star και δύο φορές χρυσό Ολυμπιονίκη.

Τραπεζικός λογαριασμός: 130 εκατ. δολάρια

15. Κάρλος Μπούζερ

Ο Κάρλος Μπούζερ είναι εκ των παικτών που φρόντισε να εξαργυρώσει μέχρι... τελευταίο σεντ τα χρόνια της ακμής του στο ΝΒΑ. Ήταν ένας από τους καλύτερους πάουερ φόργουορντ της λίγκας μετά τα μέσα της προηγούμενης 10ετίας και πήρε πολύ καλά χρήματα τόσο από τους Τζαζ όσο όσο και από τους Μπουλς, στους οποίους μεταπήδησε το 2010. Μόνο για την τελευταία σεζόν του από τους "ταύρους" κέρδισε 13 εκατομμύρια δολάρια! Καλοπληρωνόταν γιατί ήξερε να σκοράρει και να παίρνει ριμπάουντ, όχι κάτι εύκολο σ' έναν απαιτητικό κόσμο γεμάτο μεγάλα κορμιά.

Τραπεζικός λογαριασμός: 120 εκατ. δολάρια

16. Ντέρικ Ρόουζ

Μετά από δύο "άγονα" χρόνια γεμάτα τραυματισμούς και ατυχίες, ο Ντέρικ Ρόουζ επιδιώκει να σταθεί ξανά στα πόδια του και να γίνει ο παίκτης που ήταν πριν από τα χειρουργεία. Βρίσκεται σε μια ομάδα (Μπουλς) που τον στηρίζει, το συμβόλαιό του "τρέχει" και, μολονότι δεν είναι το ίδιο ελκυστικό προϊόν για τους διαφημιστές, εξακολουθεί ν' αποτελεί πρόσωπο που κεντρίζει το ενδιαφέρον. Με τα κατορθώματά του άλλωστε από το 2008 και για τρία χρόνια είχε φροντίσει να χτίσει το προφίλ του πρώτου σταρ στο Σικάγο μετά την εποχή του Τζόρνταν και να γίνει πλούσιος γι' αυτό, αφού στην ποδιά του σφάζονταν αθλητικές και όχι μόνο εταιρίες.

Τραπεζικός λογαριασμός: 115 εκατ. δολάρια

Οι πιο πλούσιοι παίκτες μπάσκετ
©2008 ANDY BATT

17. Ντουέιν Γουέιντ

Τα πιο ακριβά κομμάτια που έχει στη... θυρίδα του ο Ντουέιν Γουέιντ είναι τα τρία δαχτυλίδια του πρωταθλητή (2006, 2012, 2013). Τρία δαχτυλίδια που χαρακτηρίζουν την άκρως επιτυχημένη καριέρα του στο ΝΒΑ. Τούτο βέβαια δεν σημαίνει ότι τα χρηματικά οφέλη από το 2003 μέχρι σήμερα είναι λίγα. Ο "αρχηγός" των Χιτ εκτιμάται ότι, παρά το "ψαλίδισμα" των αποδοχών του, έχει περιουσία που ξεπερνάει τα 100 εκατ. δολάρια. Εκτός από το... ρευστό, ο Γουέιντ επένδυσε όλα αυτά τα χρόνια σε ακίνητα (το σπίτι του στο Μαϊάμι κοστολογείται στα 12 εκατ. δολάρια) και αυτοκίνητα (Porsche, McLaren, Cadillac).

Τραπεζικός λογαριασμός: 115 εκατ. δολάρια

18. Ντουάιτ Χάουαρντ

Παρά τα απίστευτα αθλητικά προσόντα του και τις... προφητείες για ένα λαμπρό μέλλον, ο Ντουάιτ Χάουαρντ δεν εξελίχθηκε ποτέ σε αυτό που ήθελαν να τον παρουσιάσουν, ποτέ δεν θα εισβάλει στις λίστες με τους κορυφαίους σέντερ του ΝΒΑ. Η προώθηση όμως που έλαβε τον "ενίσχυσε" πάρα πολύ οικονομικά. Η ιδέα με τον Superman, τα καρφώματα, η συμμετοχή στους τελικούς του 2009 και οι τρεις τίτλοι του αμυντικού της σεζόν προσέλκυσαν τους Λέικερς και χορηγούς επί χορηγών, τη στιγμή που οι Μάτζικ είχαν ήδη ξοδέψει πολλά γι' αυτόν. Μέχρι και αεροπορικές εταιρίες "επένδυσαν" στον 29χρονο σήμερα σέντερ, ο οποίος από το 2013 στους Ρόκετς και 115 εκατ. περιουσία ψάχνει το δαχτυλίδι που αποτελεί απωθημένο.

Τραπεζικός λογαριασμός: 115 εκατ. δολάρια

19. Κρις Μπος

Είναι... αφεντικό του εαυτού του ο Κρις Μπος και ξέρει να "μοσχοπουλάει" την εικόνα του χρόνια τώρα. Ο Τεξανός ψηλός δεν έμεινε στο γεγονός ότι ήταν στο Νο4 του ντραφτ του 2003. Μέσα από τα χρόνια του στο Τορόντο έφτιαξε το όνομά του, κέρδισε όσα θεωρούσε πως άξιζε (ένα συμβόλαιο 65 εκατ. δολαρίων) και όταν το 2010 έφυγε για το Μαϊάμι απογείωσε την περιουσία του. Είναι από εκείνους δε που έχουν δημόσια φιλανθρωπική δράση.

Τραπεζικός λογαριασμός: 110 εκατ. δολάρια

20. Κέβιν Ντουράντ

Από τα χρόνια του Σιάλτ και των Σόνικς ήταν σίγουρο ότι ο (ψηλόλιγνος μα πλαστικός) Κέβιν Ντουράντ θα εξελιχθεί σ' έναν σούπερ σταρ του σύγχρονου μπάσκετ. Στα 27 του έχει ήδη αναδειχθεί μία φορά ρούκι της σεζόν, τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ και μία φορά MVP της κανονικής περιόδου. Επόμενος στόχος του είναι το δαχτυλίδι του πρωταθλητή είτε με τους Θάντερ είτε με οποιαδήποτε άλλη ομάδα επιλέξει να παίξει το καλοκαίρι του 2016, αν αποφασίσει να φύγει από την Οκλαχόμα Σίτι. Εκτός των άλλων παραμέτρων στην απόφασή του θα παίξει σίγουρα ρόλο το οικονομικό, για ν' αυξήσει τα 100 εκατ. δολάρια που εκτιμάται τούτη την περίοδο η προσωπική περιουσία του.

Τραπεζικός λογαριασμός: 100 εκατ. δολάρια

Οι πιο πλούσιοι παίκτες μπάσκετ

21. Έλτον Μπραντ

Λίγους μήνες μετά την απόσυρσή του από τη δράση ο Έλτον Μπραντ είναι μια περίπτωση παίκτη που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τα καλά χρόνια του. Στα χρόνια των Κλίπερς (2001-2008) ήταν παίκτης των 20+ πόντων και των 11+ ριμπάουντ, πείθοντας ότι μπορεί ν' αγγίξει στο επίπεδο των θρυλικών ψηλών του ΝΒΑ. Σε αυτό το διάστημα έφτιαξε ένα γερό μπουγκί και με 100 εκατ. δολάρια είναι στη λίστα των παικτών με τη μεγαλύτερη περιουσία. Άσχετα αν η καριέρα του κατρακύλησε μετά τον τραυματισμό στον Αχίλλειο και αυτόν που ακολούθησε στον ώμο.

Τραπεζικός λογαριασμός: 100 εκατ. δολάρια

News 24/7

24MEDIA NETWORK