Ο Αϊζάια Τόμας έχει βάλει 43 πόντους στους Λέικερς με το δεξί πόδι να σέρνεται

Εν μέσω τελικών του ΝΒΑ το Contra.gr θυμίζει μια ιστορία χαμένη στο χρόνο με πρωταγωνιστή των ηρωικό Αϊζάια Τόμας.

Ο Αϊζάια Τόμας την ημέρα που ανακοίνωσε την απόσυρσή του από το μπάσκετ.
Ο Αϊζάια Τόμας την ημέρα που ανακοίνωσε την απόσυρσή του από το μπάσκετ, σε ηλικία 33 ετών AP PHOTO/RICHARD SHEINWALD

Ο Αϊζάια Τόμας ήταν κατά βάση ο μικρός που προκαλούσε μεγάλα πάθη. Ο τύπος από το Σικάγο που έστρεψε όλο το ΝΒΑ εναντίον του. Που είχε ορκισμένους εχθρούς και μετρημένους φίλους. Ο πιο κακός των 'bad boys' του Ντιτρόιτ.

Όλα για την ομάδα

Μα δίχως αμφισβήτηση, ο περίφημος 'Zeke' δεν έβαζε τίποτα και κανέναν πάνω από την ομάδα του. Δεν άφηνε ποτέ τους συμπαίκτες του απροστάτευτους. Ειδάλλως δεν τον υπάκουαν τυφλά, δεν θα τον ακολουθούσαν πιστά μέχρι αποχώρησης από το παρκέ. Όπως συνέβη στους Τελικούς της Ανατολής το 1991, απέναντι στους Σικάγο Μπουλς του Μάικλ Τζόρνταν. Στο αποκορύφωμα της αέναης διαμάχης του με τον MJ.

Ο Τόμας ήταν αρχηγός τους, ο μέντορας, το πρότυπο τους. Ήταν ο ήρωας όλων. Από το 1981, ως Νο2 στο ντραφτ, ηγείτο της ομάδας από τη 'Motor City', υπηρετώντας την ανιδιοτελώς για 13 χρόνια - όλα τα χρόνια της επαγγελματικής καριέρας του. Είχε το πείσμα και κατάφερε να οδηγήσει τους Πίστονς μέχρι την κορυφή. Με το δικό του τρόπο γιατί δεν γινόταν αλλιώς σε μια Ανατολή που συνυπήρχαν οι Σέλτικς του Μπερντ, οι παραδοσιακοί Σίξερς, οι Χοκς του Ντόμινικ Γουίλκινς, οι πάντα υπολογίσιμοι Καβαλίερς και φυσικά η ανερχόμενη δύναμη από το Σικάγο.

Οι Πίστονς πανηγυρίζουν τον τίτλο του 1989 μέσα στο Λος Άντζελες
Οι Πίστονς πανηγυρίζουν τον τίτλο του 1989 μέσα στο Λος Άντζελες AP PHOTO/DOUG PIZAC

Ως την κορύφωση και τα δύο σερί πρωταθλήματα (1989, 1990) ο Τόμας είχε 'πληγωθεί' πολύ. Έμοιαζε σαν ακόμη ένα αστέρι της λίγκας που δεν θ' αποκτήσει την ισχύ που χαρίζει ένα δαχτυλίδι στον κάτοχό του. Διέθετε πάντως αντοχές. Από μικρός ήξερε πώς να επιβιώνει και να στέκεται ολόρθος ακόμη και μ' ένα πόδι. Όπως στον έκτο τελικό της σεζόν 1987-88 κόντρα στους πρωταθλητές Λέικερς.

Η απάντηση στο Showtime

Οι Πίστονς είχαν τελειώσει την κανονική περίοδο με το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ στην Ανατολή και τρίτο συνολικά στο πρωτάθλημα. Με αβαντάζ έδρας απέκλεισαν διαδοχικά τους τότε Μπούλετς της Ουάσινγκτον με 3-2 και τους Μπουλς με 4-1, προτού στους τελικούς της Περιφέρειας συναντηθούν με τους Σέλτικς και τους αποκλείσουν, πετυχαίνοντας μάλιστα δύο μπρέικ στη Βοστόνη. Ως ομάδα του Ντιτρόιτ είχαν προκριθεί για πρώτη φορά στους τελικούς και έψαχναν τον τρόπο να αποκαθηλώσουν τους 'λιμνάνθρωπους' από το θρόνο τους. Να σβήσουν τη λάμψη του showtime.

Ο Αϊζάια Τόμας με αντίπαλο τον Μπάιρον Σκοτ στο έβδομο παιχνίδι της σειράς των τελικών με τους Λέικερς το 1988.
Ο Αϊζάια Τόμας με αντίπαλο τον Μπάιρον Σκοτ στο έβδομο παιχνίδι της σειράς των τελικών με τους Λέικερς το 1988. AP PHOTO/LENNOX MCLENDON

Το παιχνίδι τους υπό τον Τσακ Ντέιλι ήταν όντως σκληρό, κόντρα στο στιλάτο του Μάτζικ και του Ράιλι. Τούτο πάντως δεν σημαίνει πως έλειπε το ταλέντο από την επίθεση. Έσπασαν την αντίπαλη έδρα στο πρώτο ματς, δέχθηκαν μπρέικ στο Ντιτρόιτ, αλλά με το υπέρ τους 3-2 επέστρεψαν στο 'Φόρουμ' για να κερδίσουν τον τίτλο σ' έδαφος εχθρικό.

Έπαιζε κουτσός και δεν είναι υπερβολή

Ο έκτος τελικός ήταν ένα από τα πιο συγκλονιστικά ματς όλων των εποχών. Ο Τόμας δε μια ηρωική φιγούρα αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.

Εξηγούμαστε: Στις αρχές της τρίτης περιόδου οι Πίστονς έχαναν 56-48 και ο 'Zeke' έκανε ό,τι μπορούσε για να μην ξεφύγουν άλλο οι Λέικερς. Είχε πετύχει 14 σερί πόντους και οδηγούσε προς την ανατροπή. Μετά όμως τα μέσα του 12λεπτου προσγειώθηκε πάνω στον Μάικλ Κούπερ και το πόδι του γύρισε. Βαρύ διάστρεμμα. Στον πάγκο αναπάυτηκε μόνο για 35 δευτερόλεπτα!

Ο πόνος ήταν οδυνηρός, ίσα-ίσα που έσερνε το πόδι του στο παρκέ. Ούτε ενέσεις ούτε αναλγητικά. Δεν εγκατέλειψε μολαταύτα. Μέχρι το τέλος της περιόδου είχε σκοράρει, κουτσαίνοντας φανερά, 25 πόντους με 11/13 σουτ και είχε χαρίσει στους Πίστονς το προβάδισμα (81-79). Έκτοτε το ματς κύλησε οριακά. Παρά το 74-66 των Λέικερς, κρίθηκε στο φινάλε από το φάουλ που χρεώθηκε ο Μπιλ Λαϊμπίρ στον Καρίμ-Αμπντούλ Τζαμπάρ. Το phantom foul. Αλλά και το άστοχο σουτ του Τζο Ντούμαρς στην τελευταία επίθεση των 14'' μετά από τάιμ άουτ. Ο Τόμας, αντί να δεχθεί την μπάλα, βρέθηκε στο παρκέ από τη σύγκρουση με τον συμπαίκτη του Ντάντλεϊ, ο οποίος είχε μπει βιαστικά μετά την επαναφορά, και η ευκαιρία είχε ξοδευτεί.

Ο Τόμας με μπανταρισμένο πόδι αμέσως μετά τη συμμετοχή του στον 6ο τελικό της σεζόν 1987-88
Ο Τόμας με μπανταρισμένο πόδι αμέσως μετά τη συμμετοχή του στον 6ο τελικό της σεζόν 1987-88 AP PHOTO/MARILYN WEISS

Οι Πίστονς έχασαν (στο επόμενο ματς και τον τίτλο) και ο αρχηγός ξέμεινε με τους 43 πόντους, τις 8 ασίστ και τα 6 κλεψίματα! Στην πιο αλησμόνητη, για την ηρωική έκφανσή της, βραδιά της καριέρας του.


News 24/7

24MEDIA NETWORK