Πένθος στο αμερικάνικο μπάσκετ, πέθανε ο Ντιν Σμιθ

Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός προπονητής του Νορθ Καρολάινα και μέντορας του Μάικλ Τζόρνταν Ντιν Σμιθ.

Πένθος στο αμερικάνικο μπάσκετ, πέθανε ο Ντιν Σμιθ

Η είδηση του θανάτου του Σμιθ κοινοποιήθηκε μέσω της ιστοσελίδας του κολεγίου που υπηρέτησε από το 1958 ως ασίσταντ κόουτς και από το 1961 έως το 1997 έως πρώτος προπονητής.

" Ο κόουτς Ντιν Σμιθ απεβίωσε εν ειρήνη το απόγευμα της 7ης Φεβρουαρίου στο σπίτι του στο Τσάπερ Χιλ, έχοντας στο πλευρό του τη συζυγό του και τα πέντε παιδιά του. Είμαστε ευγνώμονες για όλες τις σκέψεις και τις προσευχές και εκτιμούμε τον αδιάλειπτο σεβασμό στην προστασία της ιδιωτικής ζωής μας", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οικογένεια ενός προπονητή θρύλου για το κολεγιακό μπάσκετ.

Ο Ντιν Σμιθ υπήρξε πρωτοπόρος του μπάσκετ γενικότερα, θεωρείται μεταξύ άλλων εμπνευστής της άμυνας με παγίδες. Από τα χέρια του πέρασαν παίκτες που έγραψαν ιστορία στο ΝΒΑ, προεξάρχοντος του Μάικλ Τζόρνταν. Στο Νορθ Καρολάινα επί των ημερών του φοίτησαν επίσης οι Τζέιμς Ουόρθι, Μπομπ ΜακΑντου, Βινς Κάρτερ, Τζέρι Στακχάουζ, Σαμ Πέρκινς και Ρασίντ Ουάλας, ενώ ήταν από τους πρώτος που μίλησε για τα δικαιώματα των μαύρων αθλητών πιέζοντας για την υποτροφία του Τσάρλι Σκοτ το 1967.

Πένθος στο αμερικάνικο μπάσκετ, πέθανε ο Ντιν Σμιθ

Κατέκτησε με το Νορθ Καρολάινα δύο εθνικούς τίτλους, το 1982 και το 1993. Το 1976 ήταν προπονητής της εθνικής των ΗΠΑ που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Μόντρεαλ. Μέλος του Hall of Fame σε αμερικάνικο μπάσκετ και FIBA, ψηφίστηκε τέσσερις φορές προπονητής της χρονιάς στις ΗΠΑ.

Πένθος στο αμερικάνικο μπάσκετ, πέθανε ο Ντιν Σμιθ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια έπασχε από άνοια, με αποτέλεσμα να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK