Η παρουσίαση του Α' ομίλου (VIDEOS)

Ο πρώτος όμιλος του Μουντομπάσκετ αποτελείται από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Γαλλία και την επίδοξη πρωταθλήτρια κόσμου Ισπανία η οποία αγωνίζεται στην έδρα της. Τις πλαισιώνουν δύο παραδοσιακές δυνάμεις, η Σερβία και η Βραζιλία, καθώς και οι αδύναμες Αίγυπτος και Ιράν.

Η παρουσίαση του Α' ομίλου (VIDEOS)

Βραζιλία (10η στη FIBA)

Στην Τουρκία ήταν: 9η

Στον πάγκο ο Ρουμπέν Πάμπλο Μανιάνο, ένας Αργεντίνος, όχι τυχαίος. Πρόκειται για τον προπονητή που οδήγησε την Εθνική ομάδα της Αργεντινής το χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα της Αθήνας. Εχει στα χέρια του τις τύχες της Εθνικής Βραζιλίας από το 2012 με άξονα τη διάκριση στους Ολυμπιακούς του Ρίο του 2016.

Ηγέτης ο Λεαντρίνιο Μπαρμπόσα γιατί παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος αν και..ολίγον τρελός στο τρόπο παιχνιδιού του. Αγωνίζεται στο ΝΒΑ και στους Σανς και είναι ένας σούπερ σκόρερ που ζει και αναπνέει για να σουτάρει. Στη μέρα του διαλύει οποιαδήποτε άμυνα.

Τον συμπληρώνουν οι Μαρσέλο Ματσάδο (γκαρντ, 2μ00), Ραουλζίνιο Νέτο (γκαρντ, 1μ.85), Ράφαελ Χετσάιμερ (φόργουορντ, 2μ.08), Λάρι Τέιλορ (γκαρντ, 1μ.84), Αλεξ Γκαρσία (γκαρντ, 1μ.92), Μαρσελίνιο Χουέρτας (γκαρντ, 1μ.90), Αντερσον Βαρεζάο (σέντερ, 2μ.11), Γκιγέρμε Τζιοβανόνι (φόργουρντ, 2μ.08), Νένε Χιλάριο (φόργουορντ, 2μ.11), Μαρκίνιος Βιεϊρα (φόργουορντ, 2μ.07) Τιάγκο Σπλίτερ (σέντερ, 2μ.11).

Ισπανία (2η στη FIBA)

Στην Τουρκία ήταν:

Στον πάγκο ο Χουάν Αντόνιο Ορένγκα, ένας προπονητής που από το 2009 εργάζεται στην ισπανική ομοσπονδία σ' όλες τις Εθνικές ομάδες. Εχει την ευθύνη του μεγάλου αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος από το 2012 και πέρυσι οδήγησε τη "ρόχα" στην 3η θέση του Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας. Οι κακές γλώσσες λέε ότι οι σταρ παίκτες του δεν τον...λαμβάνουν ιδιαίτερη υπόψη με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

Ηγέτης ο Πάου Γκασόλ γιατί είναι ο... Πάου Γκασόλ, τελεία. Σταθερή αξία τα τελευταία χρόνια στο μαγικό αλλά και τρομερά απαιτητικό κόσμο του ΝΒΑ κάνει κάθε καλοκαίρι το ταξίδι για να ενισχύσει την Εθνική ομάδα της Ισπανίας. Εκπληκτικός σέντερ με επινοήσεις, καλό σουτ, εξαιρετική πάσα, αντίληψη του παιχνιδιού και πολύ μεγάλη εμπειρία.

Τον συμπληρώνουν οι Αλεξ Αμπρίνες (φόργουορντ, 1μ.98), Χοσέ Καλδερόν (γκαρντ, 1μ.90), Βίκτορ Κλαβέρ (φόργουορντ, 2μ.07), Ντάνι Ντίεθ (φόργουορντ, 2μ.03), Ρούντι Φερνάντεθ (φόργουορντ, 1μ.96), Μαρκ Γκασόλ (σέντερ, 2μ.10), Γκιγέρμο Ερνανγκόμεθ (σέντερ, 2μ.09), Σέρχε Ιμπάκα (φόργουορντ, 2μ.08), Σέρχιο Γιουγ (γκαρντ, 1μ.78), Χουάν Κάρλος Ναβάρο (γκαρντ, 1μ.91), Φελίπε Ρέγιες (φόργουορντ, 2μ.06), Ρίκι Ρούμπιο (γκαρντ, 1μ.93).

Γαλλία (8η στη FIBA)

Στην Τουρκία ήταν:13η

Στον πάγκο ο Βινσέντ Κολέ, ο άνθρωπος που οδήγησε τη Γαλλία στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ του 2013 ξορκίζοντας μία κατάρα δεκαετιών. Από τους καλύτερους και πιο καταρτισμένους Γάλλους κόουτς με ταυτόχρονη παρουσία και στο συλλογικό επίπεδο (από το 2011 στη Στρασμπούρ, πιο πριν σε Λε Μαν και Βιλερμπάν).

Ηγέτης ο Νικολά Μπατούμ γιατί εφέτος δεν υπάρχει ούτε Πάρκερ ούτε Νοά ούτε Ντε Κολό. Στους ώμους του θα πέσει μεγάλο βάρος στο σκοράρισμα κάτι που βέβαια δεν φοβάται. Αλλωστε σκοράρει με άνεση ακόμα και στα γήπεδα του ΝΒΑ (αγωνίζεται στους Μπλέιζερς). Είναι ακόμα 25 χρονών, έχει ύψος 2μ.05 και πηδάει στο...Θεό, χαρακτηριστικό που τον κάνει να ξεχωρίζει.

Τον συμπληρώνουν οι Τομάς Ερτέλ (γκαρντ, 1μ.88), Αντουάν Ντιό (γκαρντ, 1μ.91), Ζόφρεϊ Λοβρέν (σέντερ, 2μ.09), Τσαρλς Καουντί (φόργουορντ, 1μ.97), Εντουιν Τζάκσον (φόργουορντ, 1μ.90), Εβάν Φουρνιέ (γκαρντ, 2μ.00), Φλορέντ Πιετρούς (φόργουορντ, 2μ.01), Ρούντι Γκομπέρ (σέντερ, 2μ.15), Μπορίς Ντιαό (φόργουορντ, 2μ.05), Ιαν Μαχίνμι (σέντερ, 2μ.11), Μικαέλ Ζελαμπάλ (φόργουορντ, 2μ.01).

Σερβία (11η στη FIBA)

Στην Τουρκία ήταν:

Στον πάγκο ο Αλεξάνταρ (Σάσα) Τζόρτζεβιτς, ένας θρύλος του Σερβικού μπάσκετ, που όσο έπαιζε έκανε τα διχτάκια να αναστενάζουν. Ως προπονητής δεν έχει ακόμα περγαμηνές, (σύντομα περάσματα από Αρμάνι και Μπενετόν), παρόλα αυτά η σέρβικη ομοσπονδία του εμπιστεύτηκε τη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού (αντικατέστησε τον Ντούσαν Ιβκοβιτς). Πριν από λίγες ημέρες έδειξε τις διαθέσεις του "κόβοντας" από την ομάδα τον απείθαρχο Βλάντιμιρ Μίτσοβ που του αντιμίλησε.

Ηγέτης ο 27χρονος, πλέον, Μίλος Τεόντοσιτς (1μ.95) γιατί θέλουμε, δεν θέλουμε το συντριπτικό ποσοστό των επιθέσεων των Σέρβων θα περάσει από τα χέρια του. Στη μέρα του ο "τρελός" πλέι μέικερ της ΤΣΣΚΑ μπορεί να κλείσει σπίτια είτε με εκτέλεση είτε με δημιουργία. Με την ίδια ευκολία όμως μπορεί να καταδικάσει την ομάδα του σε ήττες και ναυάγια.

Τον συμπληρώνουν οι Μάρκο Σιμόνοβιτς (φόργουορντ, 2μ.03), Στέφαν Γιόβιτς (γκαρντ, 1μ.96), Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς (γκαρντ, 1μ.97), Νεμάνια Μπιέλιτσα (φόργουορντ, 2μ.09), Νίκολα Κάλινιτς (φόργουορντ. 2μ.02), Στέφαν Μπίρσεβιτς (φόργουορντ, 2μ.10), Νέναντ Κρστιτς (σέντερ, 2μ.12), Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (σέντερ, 2μ.13), Ράσκο Κάτιτς (σέντερ, 2μ.08), Βλάντιμιρ Στίματς (σέντερ, 2μ.11).

Ιράν (20ο στη FIBA)

Στην Τουρκία ήταν: 19ο

Στον πάγκο ο Μέμι Μπετσίροβιτς ο οποίος αναμόρφωσε την Εθνική ομάδα του Ιράν από το 2012 που ανέλαβε και μετά. Ο Σλοβένος κόουτς μπόρεσε να προσδώσει επιθετική ισορροπία και σκληράδα στην άμυνα και με όπλο αυτά τα στοιχεία οδήγησε το Ιράν στην κατάκτηση του Πανασιατικού πρωταθλήματος.

Ηγέτης ο Μεχμέντ Χανταντί γιατί κατάφερε να παίξει ακόμα και στο ΝΒΑ χωρίς βέβαια να καταφέρει κάτι μεγάλο εκεί. Σέντερ-θηρίο με ύψος 2.18 μέτρα, ο 29χρονος Χανταντί είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του παιχνιδιού των Ασιατών και το μεγάλο στήριγμα του Μπετσίροβιτς τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση.

Τον συμπληρώνουν οι Χάμεντ Αφαγ (γκαρντ, 1μ.92), Ρούζμπεν Αρχάβαν (σέντερ, 2μ.14), Μοχάμεντ, Τζαμσίντι (φόργουορντ, 1μ.99), Μαχντί Καμπάνι (γκαρντ, 1μ.86), Ασγκάρ Καρντούστ (σέντερ, 2μ.11), Αρσαλάν Καζεμί (φόργουορντ, 2μ.01), Σαχάντ Μασαγεκί (γκαρντ, 1μ.83), Ερφαν Νάσαχ Πουρ (γκαρντ, 1μ.80), Σαμάντ Νικχάχ (φόργουορντ, 1μ.98), Οσιν, Σαχακιάν (φόργουορντ, 2μ.00), Μπεχάμ Γιακιτσαλιντεχκόρντι (γκαρντ, 1μ.91), Αρμάν Ζανγκένεχ (φόργουορντ, 2μ.03).

Αίγυπτος (46η στη FIFA)

Στην Τουρκία ήταν: δεν πήρε μέρος

Στον πάγκο ο Αμρ Αμου Ελ Κχέιρ, ένας τρομερά εκφραστικός και ανήσυχος κόουτς, πολύ απαιτητικός και... ασυνήθιστος στις τακτικές του. Γιος του τελευταίου κόουτς που έφερε μπασκετική διάκριση στην Αίγυπτο, επιθυμεί να βαδίσει στα χνάρια του πατέρα του.

Ηγέτης ο Ιμπραϊμ Ελ Γκαμάλ, ένας ώριμος σούτινγκ γκαρντ παρά το γεγονός ότι είναι μόλις 26 ετών. Ομαδικός παίκτης που όμως δεν διστάζει να εκτελέσει, με γρήγορα πόδια στην άμυνα και καλή αίσθηση του παιχνιδιού. Οχι πάντως κάτι το εξαιρετικό.

Τον συμπληρώνουν οι Σεϊφ Σαμίρ (φόργουορντ, 2μ.03), Αμρ Γκέντι (γκαρντ, 1μ.93), Χαϊτάμ Καμάλ (2μ.07, σέντερ), Ουαέλ Μπαντρ (γκαρντ, 1μ.92), Μοαμέν Αμπουελανίν (φόργουορντ, 1μ.94), Μουχανάντ Ελσαμπάχ (γκαρντ, 1μ.86), Σέριφ Γκενεντί (γκαρντ, 1μ.88), Γουσέφ, Σούσα (φόργουορντ, 1μ.90), Μουσταφά Ελμεκαουϊ (γκαρντ, 2μ.04), Ραμί Ιμπραϊμ (φόργουρντ (2μ.04), Ασφρά Ράμπιε (φόργουορντ, 2μ.05).

News 24/7

24MEDIA NETWORK