Μεγάλα χιαστί, ένα κλικ μπροστά οι ΗΠΑ

Ο Σωτήρης Γεωργίου κάνει την... ακτινογραφία των προημιτελικών στο Ολυμπιακό Τουρνουά μπάσκετ στο Ρίο.

Μεγάλα χιαστί, ένα κλικ μπροστά οι ΗΠΑ

Η πρώτη φάση στο Ολυμπιακό Τουρνουά της Βραζιλίας ολοκληρώθηκε, με την πίκρα ότι μια πλήρης Ελλάδα θα είχε σοβαρή τύχη για μετάλλιο. Καμία ομάδα δεν τρομάζει, αφού ακόμα και η περίφημη Dream Team μπορεί να είναι μια κλάση πάνω από τους άλλους, αλλά δεν έχει την χαοτική διαφορά άλλων εποχών.

Μέχρι στιγμής είδαμε πολλές εκπλήξεις και πολλά μεγάλα παιχνίδια και μπασκετάρα όπως στο Αργεντινή-Βραζιλία με τις δύο παρατάσεις και την τρομερή εξέλιξη, αλλά και πολλές ανατροπές και περίεργα αποτελέσματα όπως οι 50 πόντοι της Ισπανίας στη Λιθουανία.

Είδαμε και... βόμβες, όπως το σοκ της Κροατίας με τη Νιγηρία που δεν κόστισε, αλλά και μια ομάδα των ΗΠΑ που μόνο περίπατο δεν κάνει. Πάντως, όλα είναι ανοιχτά πλέον, καθώς με εξαίρεση το ΗΠΑ-Αργεντινή στα περίφημα χιαστί, περιμένουμε τρία τρομερά ζευγάρια με όλες τις ομάδες να έχουν ίδιες πιθανότητες να φτάσουν τετράδα και να μπουν στα μετάλλια. Άτυχο το ζέυγος Ισπανία-Γαλλία που θα πέσει πάνω στις ΗΠΑ στα ημιτελικά.

ΟΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ

Αρχικά, κάνοντας μια αποτίμηση, είχαμε τον αποκλεισμό Κίνας και Βενεζουέλας που χωρίς ΝΒΑερς ήταν χειρότερες από ποτέ και απογοήτευσαν. Η Νιγηρία, στον τρομερό 2ο όμιλο όπου είχαμε τετραπλή ισοβαθμία στην κορυφή, έκανε το μπαμ με την Κροατία, πάλεψε με Ισπανία - Λιθουανία και έδειξε ότι κάνει σοβαρά βήματα.

Απογοήτευση η ικανή για μετάλλιο Βραζιλία, που και πάλι όμως ήταν άναρχη, σοφτ και της κόστισε το σοκ με την Αργεντινή όπου βρέθηκε στο +10. Μπορεί να έκανε το μπαμ με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία, αλλά όταν χάνεις από την Κροατία δίκαια και είσαι -30 στο ημίχρονο με τη Λιθουανία, κάτι δεν πάει καλά. Ο Νέτο του ΝΒΑ με 5 πόντους μ.ό ήταν μαύρη τρύπα και έτσι πάλευαν μόνοι τους οι Μπαρμπόζα - Χουέρτας, επίσης του ΝΒΑ. Η απώλεια του Σπλίτερ (ακόμα και του Βαρεζάο στην άμυνα) ήταν τεράστιες, ο Μανιάνο στον πάγκο ανεπαρκής και πάλι κι έτσι οι οικοδεσπότες έμειναν εκτός νωρίς νωρίς...

Η Σερβία απογοητεύει, καθώς νίκησε μόνο τους μικρούς του γκρουπ. Της λείπει η διάρκεια, παρουσιάζει τον Τζόκιτς στο σέντερ σαν νέο σταρ (25 πόντους με τις ΗΠΑ), κρατάει ότι από -20 το έκανε θρίλερ με τις ΗΠΑ, αλλά προβληματίζει. Με τη Γαλλία, από -16 πήγε στο +7 στο τέλος, αλλά "κόλλησε" στο φινάλε και έχασε και με την Αυστραλία πάλι είχε κακό φινάλε και έφαγε 15 πόντους στο κεφάλι. Νομίζω η απώλεια του Μπιέλιτσα στο 4αρι είναι σημαντική.

Η Γαλλία προβληματίζει, με τον Τόνι Πάρκερ το βαρόμετρο να μην πατάει καλά και να είναι μέτριος για την κλάση του. Έχει κάποιες απουσίες στα σέντερ και δεν είναι η παλιά Γαλλία. Επίσης, δεν έχει διάρκεια. Με τη Σερβία το πήρε από -7 στην 4η περίοδο, αλλά αφού έχασε διαφορά 16 πόντων με το καλημέρα (20-4)! Με την Αυστραλία διασύρθηκε με 20 πόντους και έπαιξε καλά με τις ΗΠΑ που δεν είχε άγχος.

ΑΣΥΝΔΕΤΕΣ ΟΙ ΗΠΑ, ΑΛΛΑ...

Οι ΗΠΑ μόνο Dream Team δεν είναι όπως αναλύσαμε. Με την Αυστραλία κέρδισαν στο τελευταίο λεπτό με πλασματική διαφορά 10 πόντων, όπως και με τη Γαλλία που ήταν στο καλάθι στο 38'. Με τη Σερβία ξεκίνησαν με +20 και έγινε θρίλερ, με τους Σέρβους να χάνουν το τρίποντο της παράτασης. Αν και χωρίς Λεμπρόν, Κάρι έχουν μια υπερομάδα αξίας 300 εκατομμυρίων, είναι ασύνδετη ομάδα, χωρίς πάθος στην άμυνα, έχουν πρόβλημα σε σετ μπάσκετ και δεν έχουν καλά σέντερ. Συνεπώς, είναι αρκετά προβλέψιμη ομάδα, που δεν μπορεί να αξιοποιήσει εύκολα τα ατομικά προσόντα και το ταλέντο, αλλά και πάλι έχει διαφορά κλάσης. Οι άλλες ομάδες δεν είναι στο πικ τους και νομίζω έστω κι έτσι δεν χάνουν το χρυσό οι Αμερικανοί, αλλά θα προβληματιστούν.

Η Αυστραλία είναι η ευχάριστη έκπληξη με τους πέντε ΝΒΑερς και έχοντας φτιάξει μια ομάδα που χαίρεται το μπάσκετ, παίζει με πάθος στην άμυνα και έχει εξαιρετική δημιουργία και εκτέλεση στην περιφέρεια με Μιλς και Ντελαβεντόβα, αλλά και πολλούς δυναμικούς ψηλούς. Δεν είναι τυχαίο ότι διέλυσε με 20 πόντους τη Γαλλία, καθάρισε σαν αυγό στο τέλος με 15 πόντους τη Σερβία και πάλεψε στα ίσια με τις ΗΠΑ.

ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΙΣΠΑΝΙΑ

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία, χωρίς Μαρκ Γκασόλ και Ιμπάκα έχει θέμα στη φροντ λάιν, όπου παλεύει μόνος ο Πάου. Πάντα είναι μια ομάδα με μέτριο προπονητή (Σκαριόλο), που είναι ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο, με τρομερό ρόστερ αλλά άναρχο μπάσκετ και πολλά εσωτερικά προβλήματα. Έτσι έχασε από +10 με την Κροατία, έπεσε θύμα έκπληξης από τη Βραζιλία που αποκλείστηκε, αλλά διέλυσε με 50 πόντους τη Λιθουανία, "καθάρισε" εύκολα με 20 πόντους την Αργεντινή και έδειξε ότι συνέρχεται όπως συνηθίζει στη διάρκεια πολλών τουρνουά. Είναι ικανή για όλα, αν και είναι χάλια ο καλύτερος πόιντ γκαρντ της, ο Καλντερόν (2,2π).

Η Λιθουανία, αν και ξεκίνησε εντυπωσιακά με νίκες με Βραζιλία (ήταν +30 στο ημίχρονο) και Αργεντινή, προσγειώθηκε με σοκ 50 πόντων από την Ισπανία αλλά και με την ήττα στο τέλος από την Κροατία με κακή εμφάνιση (δέχθηκε 62 πόντους σε δύο περιόδους). Αν και δουλεμένη, με έμφαση στην άμυνα πλέον και στην φροντ λάιν με τους ΝΒΑερς Βαλανσιούνας, Σαμπόνις, Κουζμνίνσκας, προβληματίζει με τον πρώτο ντεφορμέ και με τον Καλνιέτις σε τρομερή φόρμα, αλλά μόνο του στο πόιντ. Ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο επίσης.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΚΡΟΑΤΙΑ ΕΤΟΙΜΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ

Την Αργεντινή γουστάρεις να τη βλέπεις γιατί παίζει μπασκετάρα με φουλ επίθεση και σουτ, αλλά ο Σκόλα δείχνει κουρασμένος, πλέι μέικερ δεν έχει (ο Καμπάσο θυμίζει πόιντ γκαρντ Α2), η απουσία Πριτζιόνι είναι μεγάλη όπως και η έλλειψη πάγκου. Ο μεγάλος μέσος όρος ηλικίας της πεντάδας (35 έτη!) προβληματίζει και η ομάδα δεν παίζει άμυνα, αλλά είναι ικανή για όλα. Νίκησε με ανατροπή σε επικό ματς τη Βραζιλία, την Κροατία εύκολα, αλλά έχασε εύκολα από Ισπανία και Λιθουανία και ήταν άτυχη, καθώς έπεσε πάνω στις ΗΠΑ με την ήττα των Λιθουανών στο τέλος.

Τέλος, έχουμε την Κροατία που έκανε το μπαμ στο Προολυμπιακό και συνεχίζει με την έλλειψη άγχους και με τον Μπογκντάνοβιτς σε τρομερή φόρμα. Αν και... κατάφερε να χάσει και εύκολα από +10 με τη Νιγηρία, έκανε το μπαμ με Ισπανία, Λιθουανία και έχασε εύκολα από την Αργεντινή, ενώ κέρδισε και την Βραζιλία. Με όλα αυτά, βγήκε και πρώτη από μια καραμπόλα και κάνει όνειρα...

Στα χιαστί, οι ΗΠΑ δεν θα έχει πρόβλημα και θα κάνει περίπατο με την Αργεντινή, που δεν θα αντέξει σωματικά. Ματσάρες τα άλλα παιχνίδια. Κλασικό ντέρμπι το Κροατία - Σερβία, αλλά οι Σέρβοι θεωρώ είναι πιο γεμάτοι και θα το πάρουν. Το Αυστραλία - Λιθουανία άλλο μεγάλο ντέρμπι, αλλά με πείθει περισσότερο η Αυστραλία. Ένα καλό ματς της Λιθουανίας τη φέρνει κοντά στη νίκη, όμως τα "κανγκουρό" έχουν υπεροπλία στην περιφέρεια. Σαν τελικός Ευρώπης το Ισπανία-Γαλλία, όπου όμως οι καλοί Ισπανοί είναι το φαβορί, ως πιο γεμάτη ομάδα. Καλή μας απόλαυση!

News 24/7

24MEDIA NETWORK