Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς στο Contra.gr: "Ετσι φτάσαμε στο Ρίο"

Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς μιλά στο Contra.gr για την υπέρβαση της Κροατίας στο προολυμπιακό τουρνουά του Ρίο. Η συμφωνία με τους τρεις σωματοφύλακες, η πρόσληψη Πέτροβιτς, ο υπερταλαντούχος Σάριτς και η τύχη κόντρα στη δική μας Εθνική. Στο τέλος και μία ατάκα για τον Γιάννη Μπουρούση.

Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς στο Contra.gr: "Ετσι φτάσαμε στο Ρίο"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πέρυσι, κατά τη διάρκεια του Ευρωμπάσκετ (ο όμιλος, μάλιστα, έγινε εντός των τειχών, στο Ζάγκρεμπ) με την Κροατία διασκέδασε όλος ο μπασκετικός ντουνιάς. Ο καθένας έκανε ότι ήθελε, άπαντες δυσφορούσαν στις αλλαγές, ουδείς άκουγε τον Περάσοβιτς κτλ. Ο κόουτς παραιτήθηκε μετά το φιάσκο και η ομοσπονδία αποφάσισε να περάσει στην επόμενη ημέρα.

Πριν προσλάβει προπονητή επιχείρησε πανστρατιά. Και κατ' αυτόν τον τρόπο βρέθηκαν στο εθνικό καθήκον ο Ντίνο Ράτζα, ο Τόνι Κούκοτς και ο Στόγιαν Βράνκοβιτς, ζωντανοί θρύλοι του κροατικού μπάσκετ. Αργότερα στην παρέα προστέθηκε και ο Ατσο Πέτροβιτς που ανέλαβε προπονητής. Dream team δεν έγιναν ξαφνικά αλλά αν μην τι άλλο υπήρχε πάθος, αυταπάρνηση και πειθαρχία. Ας δούμε τι είπε ένας από τους τρεις σωματοφύλακες, ο Στόγιαν Βράνκοβιτς, στο Contra.gr γι' αυτήν την προσπάθεια.

"Ηταν πράγματι πολύ δύσκολο να προετοιμαστούμε καλά γι' αυτά το τουρνουά. Είχαμε αρκετά νέα παιδιά ενώ εκτός από τον Τόμιτς μας έλειπε ο Ραντόσεβιτς και άλλα δύο παιδιά που μπήκαν στο ντραφτ. Οι νέοι δεν είχαν παίξει πέρυσι στο Ευρωμπάσκετ, άρα ήταν πολύ πεινασμένοι να δείξουν κάτι. Δούλευαν πολύ σκληρά κάθε μέρα, έπαιξαν πάρα πολύ καλή άμυνα. Η άμυνα ήταν και το σημείο κλειδί για να επικρατήσουμε".

Στην ερώτηση για το νέο μοντέλο αρχικά ξεχάσαμε τον Ράτζα και ο Στόικο μάς έβαλε στη θέση μας: "Μην ξεχνάς και τον Ράτζα! Προσπαθήσαμε να πλησιάσουμε και να μιλήσουμε σ' αυτά τα παιδιά, να δώσουμε συμβουλές. Να εκμεταλλευτούμε, τέλος πάντων, την πολύ μεγάλη πείρα που έχουμε συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια και να την μεταδώσουμε. Οταν λέω συμβουλές δεν εννοώ μόνο αγωνιστικές αλλά και εξωαγωνιστικές. Πιο πολύ βέβαια τους μιλούσαμε για μπάσκετ, αυτό είναι λογικό.

Αρκετούς μήνες πριν, όταν πήραμε την wild card για το τουρνουά, αρχίσαμε να ψάχνουμε προπονητή με δεδομένο ότι ο Περάσοβιτς είχε παραιτηθεί στο ευρωμπάσκετ. Η αλήθεια είναι ότι απευθυνθήκαμε σε πολλούς, είχαν όμως όλοι υποχρεώσεις σε συλλόγους. Δεν μπορούσαν να αποδεχθούν την προσφορά μας. Και τότε εμφανίστηκε ο Ατσο και είπε: "οκ, δεν μπορεί να το κάνει κανείς, θα το κάνω εγώ, κανένα πρόβλημα". Και το έκανε.

Ποιοι 12 όμως θα ταξιδέψουν στο Ρίο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Μήπως οι 12 που έκαναν τη δουλειά στο Τορίνο; "Αυτό ελπίζω" απαντά με ειλικρίνεια ο Βράνκοβιτς. "Δεν παραγνωρίζω ότι υπάρχει μία διαφορετική κατάσταση τώρα, έχουμε προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα αντιμετωπίσουμε πολύ μεγάλες ομάδες. Ομως οι 12 του Τορίνο αξίζουν να είναι και στο Ρίο, πολέμησαν γι' αυτό. Θεωρητικά μπορούμε να κατεβάσουμε μία πιο δυνατή ομάδα, δεν θα το ήθελα όμως αυτό. Εξαιτίας αυτών των 12 παιδιών πετύχαμε το σκοπό μας".

"H Eλλάδα έχει πολύ καλούς παίκτες"

Ως προς τους στόχους "μιλάμε για ένα μεγάλο τουρνουά, μιλάμε για Ολυμπιακούς Αγώνες, καμία σχέση με το Τορίνο. Δεν μπορώ ειλικρινά να πω κάτι συγκεκριμένο, μπορώ να πω πάντως ότι θα προετοιμαστούμε σωστά, όσο γίνεται καλύτερο. Και θα δώσουμε και την ευκαιρία στα παιδιά να "ψηθούν" και για το ευρωμπάσκετ που έρχεται. Βλέπουμε και το μέλλον".

Η συζήτηση αναπόφευκτα πέρασε και στην Εθνική της Ελλάδας: " Εχει πολύ καλούς παίκτες η ελληνική ομάδα. Μαζί σας ήμασταν λίγο τυχεροί στην αρχή όταν και πήραμε τη μεγάλη διαφορά που έφτασε και τους 23 πόντους. Και όμως αυτή η διαφορά δεν έφτασε γιατί η Ελλάδα ήταν πολύ καλή. Δεν μπορούσαμε βέβαια να παίξουμε τόσο καλά και τα 40 λεπτά".

Μήπως, Στόγιαν, θα μπορούσαμε και εμείς να εφαρμόσουμε το δικό σας μοντέλο;

"Γιατί όχι; Εχετε σπουδαίους παίκτες από τις προηγούμενες γενιές με μεγάλη πείρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Και εμείς δεν είχαμε καλά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια και έτσι αποφασίσαμε να αλλάξουμε ορισμένα πράγματα. Βάλαμε 3-4 νέα παιδιά μέσα στην ομάδα και σε συνδυασμό με παίκτες όπως ο Σίμον, ο Σάριτς και ο Μπογκντάνοβιτς φτιάξαμε ένα καλό σύνολο".

Ο Σάριτς πάντως έλαμψε στο τουρνουά και αυτό όταν ρωτήσαμε τον Βράνκοβιτς για το αν πρόκειται για τον πιο ταλαντούχο Κροάτη παίκτη των καιρών μας η απάντηση ήρθε αβίαστα: "Απολύτως. Είναι ακόμα νέος πάντως, έχει να βελτιώσει μερικά πράγματα αλλά να ξέρετε ότι δουλεύει πολύ κάθε μέρα στην προπόνηση. Πιστεύει πάντως στο σουτ του, στις δυνατότητές του γενικότερα, μπορεί να παίξει στο ΝΒΑ".

Για το τέλος, μία ερώτηση για τον Γιάννη Μπουρούση, ελέω και της ημέρας: "Εξαιρετικός παίκτης, θα βοηθήσει πολύ. Επί της ευκαιρίας να ευχηθώ τα καλύτερα στον ίδιο και στην ομάδα για τη νέα σεζόν"

Στόγιαν, ευχαριστώ πολύ, άντε και με το χρυσό στο Ρίο...

"Υου never know my friend..."

News 24/7

24MEDIA NETWORK