Ζούρος: "Να μπουν οι βάσεις για μία ισχυρή εθνική"

Ο τεχνικός της εθνικής Γεωργίας και πρώην προπονητής της Ελλάδας, Ηλίας Ζούρος, φιλοξενήθηκε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Παρκέ και χόρτο", με τους Νίκο Γιαννόπουλο και Θανάση Βορίση.

Ζούρος: "Να μπουν οι βάσεις για μία ισχυρή εθνική"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ:

Για τα προολυμπιακά τουρνουά: "Είναι πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις τόσο για τις ομάδες, όσο και τους προπονητές. Για εμένα ήταν μία πολύ κακή εμπειρία, καθώς παίζει μεγάλο ρόλο και η τύχη. Η ομάδα το 2012 είχε λίγο χρόνο προετοιμασίας και σε αυτό το διάστημα δεν προλαβαίνεις να διδάξεις πράγματα στους παίκτες, ενώ υπάρχουν και μικροπροβλήματα που μπορούν να αφήσουν εκτός μάχης κάποιους από αυτούς. Ουσιαστικά σε αυτό το διάστημα καλείσαι να δώσεις το καλύτερο δυνατό στο μικρότερο χρονικό διάστημα. Η προσωπικότητα των παικτών είναι αυτή που μετράει περισσότερο, μετά η τύχη, αφού πρέπει στα χιαστί και τα κρίσιμα παιχνίδια να βρεθείς σε καλή ημέρα".

Για το προολυμπιακό της Βενεζουέλας το 2012: "Τότε κάναμε συνολικά οκτώ προπονήσεις, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν με οκτώ ή εννέα παίκτες, αφού έλλειπαν οι αθλητές που είχαν τελικούς στην Ιταλία. Επίσης, ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης ήταν καταπονημένοι από τον Ολυμπιακό και τους δώσαμε επιπλέον ημέρες ξεκούρασης. Όπως γίνεται κατανοητό δεν ήμασταν μαζί ούτε στις οκτώ προπονήσεις. Είχαμε την ατυχία να μην έχουμε τον Κουφό και αντιμετωπίσαμε μία αθλητική ομάδα όπως η Νιγηρία, χάσαμε τα ριμπάουντ και αστοχήσαμε σε αρκετές ελεύθερες βολές. Για αυτό είπα ότι έχει σημασία η κατάστασή μας στα χιαστί".

Για την Εθνική ομάδα: "Στην πρώτη φάση δε θα αντιμετωπίσει προβλήματα και πρέπει να βελτιώνεται συνεχώς στα νοκ άουτ. Είναι μία καινούρια ομάδα, με αρκετές διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες. Είναι πολύ πιο αθλητική με την προσθήκη των αδερφών Αντετοκούνμπο, έχει τον Μπουρούση που έρχεται από εκπληκτική χρονιά στην Ισπανία και την Ευρωλίγκα. Γενικά έχουμε καλό υλικό και το θέμα είναι μην υπάρξουν τραυματισμοί από δω και πέρα. Παράλληλα, ο προπονητής πρέπει να… ανοίξει το ροτέισον στα πρώτα παιχνίδια, να χρησιμοποιήσει όλους τους παίκτες για να τους έχει φρέσκους στα τελευταία ματς. Πιστεύω ότι μπορούμε να προκριθούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες".

Για το ότι η διοργάνωση διεξάγεται στην Ιταλία: "O παράγοντας έδρα είναι και καλός και κακός. Υπάρχει από τη μία η θερμή ατμόσφαιρα που βοηθάει όταν η ομάδα παίζει καλά, από την άλλη, όμως, δημιουργείται πίεση στη γηπεδούχο. Είναι καλό για την εθνική μας το ότι είναι αουτσάιντερ. Από τη στιγμή που παίζει στην Ιταλία και πιθανότατα θα αντιμετωπίσει και τη διοργανώτρια δεν υπάρχει άγχος. Μερικές φορές αυτό λειτουργεί προς όφελός σου.

Άλλωστε, στην εθνική ομάδα υπάρχει τεράστια πίεση, που πηγάζει από τις επιτυχίες του παρελθόντος που έδωσαν στους φιλάθλους τη λογική ότι η ομάδα θα είναι πάντα επιτυχημένη. Αυτό είναι το λάθος. Κάθε φουρνιά είναι διαφορετική, όπως και κάθε χρονιά. Δεν μπορείς να ξέρεις τι θα συμβεί το καλοκαίρι. Το θέμα είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει πίεση. Εγώ έζησα τα χρόνια που υπήρχε μεγάλη πίεση από όλους και πίστευαν ότι η ομάδα μπορούσε να πάρει μετάλλιο. Αυτό πρέπει να έρθει ομαλά, ειδικά τώρα που υπάρχουν αρκετά νέα παιδιά. Μπορεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο να έρχεται ξανά και ξανά στην Ελλάδα και να βελτιώνεται στο ΝΒΑ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχει αποκτήσει την εμπειρία παικτών, όπως οι Διαμαντίδης, Σπανούλης, Παπαλουκάς και Ζήσης. Χρειάζεται χρόνος. Όσο δεν υπάρχει πίεση, τόσο υπάρχει και η δυνατότητα να φτάσουμε ψηλά. Όταν εμφανίζεται, βαραίνουν οι… πλάτες των παικτών. Με υπομονή μπορείς να φτάσεις πάρα πολύ ψηλά. Είναι καλύτερο να χτίζεις με σωστά βήματα για να καταφέρεις κάτι από το κάνεις μία μεγάλη επιτυχία και μετά να κάνεις πίσω βήματα".

Για την εθνική ομάδα της Γεωργίας: "Είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμένα. Είναι διαφορετικό να κοουτσάρεις μία εθνική και διαφορετικό μία ομάδα. Στην εθνική δεν έχεις το χρόνο να περάσεις τη φιλοσοφία σου και να ανταποκριθούν όλοι οι παίκτες σε αυτό που θες. Συμμετέχεις σε ένα πρωτάθλημα ειδικών καταστάσεων. Οι εθνικές δυστυχώς είναι ομάδες που πρέπει να επιλέξεις παίκτες από αυτούς που υπάρχουν και τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα όταν υπάρχουν απώλειες. Η Γεωργία δεν έχει την πολυτέλεια της Ελλάδας να έχει πάρα πολλούς καλούς παίκτες, το τοπικό πρωτάθλημα είναι χαμηλού επιπέδου και ουσιαστικά πρέπει να χρησιμοποιείς παίκτες από το εξωτερικό, αν και εφόσον αυτοί θέλουν να έρθουν. Στον όμιλο που βρισκόμαστε για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος έχουμε ισχυρό αντίπαλο το Μαυροβούνιο, με το οποίο θα παλέψουμε για την πρόκριση".

Τέλος, ο πολύπειρος τεχνικός έκλεισε με μία ευχή: "Μακάρι η εθνική να περάσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά ακόμα κι αν δεν τα καταφέρει, να μπορέσει να βάλει τις βάσεις για να είναι ισχυρή του χρόνου και να βρεθούμε μαζί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα".

News 24/7

24MEDIA NETWORK