Ο Σκουρτόπουλος στο Contra.gr για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος έχει ζήσει από... μέσα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, με τον ρόλο που είχε στην Εθνική και με αφορμή τα 22α γενέθλια του "Greek Freak", αναλύει στο Contra.gr ό,τι γνωρίζει για τον μπασκετικό σούπερ σταρ της Ελλάδας.

Ο Σκουρτόπουλος στο Contra.gr για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Aναζητούσαμε μία άποψη...τεχνική για τον Γιάννη. Όσο και αν το ταλέντο του λάμπει ολοφάνερα, το παιχνίδι του χρήζει ανάλυσης και τεχνικής προσέγγισης από ειδικό. Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος έχει στενή επαφή με την οικογένεια Αντετοκούνμπο εδώ και περίπου μία δεκαετία από την εποχή που εργαζόταν στην ΑΕΚ και πάσχιζε να φέρει στην ομάδα τον Θανάση. Η αφήγηση του κόουτς Σκουρτόπουλου, ο οποίος, ως μέλος του τεχνικού τιμ της Εθνικής, δούλεψε πολύ με τον Γιάννη τα τελευταία τρία καλοκαίρια, καταδεικνύει το μπασκετικό μεγαλείο του πράγματος. Ενα μεγαλείο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο Σκουρτόπουλος στο Contra.gr για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

"Κάθε καλοκαίρι βλέπουμε έναν διαφορετικό, προς το καλύτερο πάντα, Γιάννη. Ξεκινώντας από τη σωματική βελτίωση που είναι η πιο εμφανής και πηγαίνοντας στο μπασκετικό, καθαρά, κομμάτι αλλά και σ' αυτό της προσωπικότητας. Ο Γιάννης είναι ένα παιδί που δουλεύει. Αν είχε όνομα η φράση σκληρή δουλειά, αυτό θα ήταν το δικό του, Γιάννης Αντετοκούνμπο" επισημαίνει με βαθιά σιγουριά στη φωνή του ο Ελληνας κόουτς.

"ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΡΙΕΤΙΑ"

"Είχε ένα όνειρο, έφυγε ανέτοιμος πιστεύω για να τα καταφέρει αλλά η εξέλιξή του την τελευταία τριετία είναι πραγματικά απίστευτη. Το μπάσκετ που παίζει έχει εξελιχθεί σε πολύ καλό επίπεδο. Η Εθνική ομάδα τον βοηθάει να καταλάβει το μπάσκετ τακτικής που παίζεται στην Ευρώπη, δυνατότητα που προς το παρόν δεν μπορεί να του δώσει το Μιλγουόκι. Είναι όμως για μένα ζήτημα χρόνου να φτάσει σε μία ομάδα με στόχους στο ΝΒΑ ώστε να μπορέσει να εξελίξει περισσότερο το ταλέντο του.

Έφυγε πολύ μικρός για τις ΗΠΑ και είχε να διαχειριστεί κάτι πολύ δύσκολο. Φαντάσου ένα παιδί 19 ετών να βρεθεί ξαφνικά από τα γήπεδα της Α2 σ' αυτά του ΝΒΑ. Απαιτείται ωριμότητα, στήριξη από την οικογένεια και ειδική δουλειά πάνω σ' αυτό ακριβώς το κομμάτι, της προσωπικότητας. Ο Γιάννης όμως τα κατάφερε. Πλέον έχουμε έναν αστέρα στα χέρια μας, έρχεται ένας αστέρας του ΝΒΑ στην Εθνική ομάδα. Είναι όμως το ίδιο ταπεινός με την πρώτη ημέρα που ήρθε. Συγκεντρωμένος, θέλει πολύ να βοηθήσει αλλά και να μάθει μέσα από την Εθνική μέχρι να φτάσει στο σημείο να γίνει ο βασικός πρωταγωνιστής αυτής της ομάδας".

"ΕΦΤΑΣΕ Η ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΗΝΙΑ"

Γίνεται εσχάτως πολύ μεγάλη κουβέντα για το αν ο Γιάννης μπορεί να παίξει καλά το ρόλο του ηγέτη στην Εθνική ομάδα του μέλλοντος. Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος δεν έχει τον παραμικρό ενδοιασμό να διατυπώσει την κρυφή σκέψη όλων μας. Ότι το μέλλον είναι ήδη εδώ, προσωποποιημένο στον Γιαννη Αντετοκούνμπο. Ιδού και η εξήγηση: "Η εποχή του χτισίματος της Εθνικής γύρω από τον Γιάννη έχει ήδη αρχίσει. Το παιδί έχει μία απίστευτη εξέλιξη, παίζει ένα ολοκληρωτικό μπάσκετ, μπορεί να καλύψει και τις πέντε θέσεις πάνω στο παρκέ, και σέντερ παίζει, δεν έχει κανένα πρόβλημα.

Ο Σκουρτόπουλος στο Contra.gr για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Είναι ένα τρομερό πλεονέκτημα για κάθε προπονητή που τον διαχειρίζεται. Στο επίπεδο όμως της Εθνικής υπάρχουν και άλλα παιδιά με μεγάλες δυνατότητες και πρωταγωνιστικούς ρόλους στις ομάδες τους. Εκεί πρέπει να γίνει ένα σωστό πάντρεμα. Αυτό που ευνοεί τον Γιάννη πολύ και κάθε προπονητής από εδώ και πέρα θα το έχει σοβαρά υπόψιν του είναι ότι και το μπάσκετ εξελίσσεται σύμφωνα με τις δυνατότητες τις δικές του. Βλέπουμε να υπάρχει πολύ το ένας εναντίον ενός και το αθλητικό κομμάτι να γίνεται πολύ πιο έντονο μέσα στο γήπεδο. Πάει το πράγμα στα ατομικά χαρίσματα, όχι στο στιλ του Γκάλη που μπορεί να πετύχει 35 και 40 πόντους αλλά του παίκτη που μπορεί να προσφέρει σ' όλους τους τομείς. Η εποχή, άρα, που ο Γιάννης θα πάρει τα ηνία της Εθνικής είναι ήδη εδώ".

Η ΕΞΕΛΙΞΗ...

Υπήρχε βέβαια και η άποψη, που είχε διατυπωθεί και από το Contra.gr τα προηγούμενα χρόνια, η οποία έλεγε ότι ο Γιάννης θα έπρεπε να αφεθεί στην... αγκαλιά της ατομικής δουλειάς τα προηγούμενα καλοκαίρια έτσι ώστε να έρθει στην Εθνική πανέτοιμος και μπαρουτοκαπνισμένος. Ο κόουτς Σκουρτόπουλος αναλύει παρακάτω τη δική του οπτική για τα πράγματα που ήταν τελικά και αυτή που επικράτησε: "Είναι μία άποψη που έχει βάση, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι στερείται λογικής. Από εκεί και πέρα όμως μετρούν και οι ανάγκες της Εθνικής ομάδας γιατί η Εθνική είναι το υπέρτατο για τον οποιονδήποτε αθλητή. Ο Γιάννης την πρώτη χρονιά ήρθε ουσιαστικά να κάνει μία γνωριμία και με το ρόλο και με την ομάδα και έπαιξε καλά. Πέρυσι στο Ευρωμπάσκετ του 2015 μπήκε πιο έντονα παρά το γεγονός ότι ήταν το τέλος του Βασίλη Σπανούλη και άλλων παιδιών που είχαν βοηθήσει πολύ την ομάδα. Στο προολυμπιακό ουσιαστικά τη συμμετοχή την κέρδισε και την αποφάσισε ο ίδιος, ήταν μία πολύ δύσκολη σεζόν κατά την οποία είχε και τη διαπραγμάτευση του συμβολαίου του.

Η ομάδα, όπως θα θυμάστε είχε πάρα πολλές απουσίες και δεν υπήρχε το περιθώριο να τον αφήσει να δουλέψει. Ετσι και αλλιώς όμως ο Γιάννης είναι ένα παιδί που δουλεύει ανά πάσα στιγμή. Είναι ο πρώτος που έρχεται στην προπόνηση κάνοντας το ατομικό του πρόγραμμα και ο τελευταίος που φεύγει. Είναι ο παίκτης που θα δουλέψει σε κάθε ρεπό με προπονητή και όχι στην τύχη να κάνει συγκεκριμένα πράγματα πάνω στις αδυναμίες που του έχουν επισημάνει οι κόουτς στην Αμερική. Ολα αυτά διαμορφώνουν την εικόνα που έχουμε γι' αυτόν. Και μην ξεχνάμε ότι πλέον μιλάμε για έναν σταρ του ΝΒΑ. Είτε η ομάδα του, που έχει πολλά νέα παιδιά, πρέπει να ανέβει ένα επίπεδο, είτε ο Γιάννης θα πρέπει να μεταφερθεί σε ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό".

ΤΟ ΜΑΚΡΙΝΟ ΣΟΥΤ

Η συζήτηση μεταφέρθηκε στο πεδίο των αδυναμιών. Τεράστια η κουβέντα άλλωστε για το μακρινό σουτ του Γιάννη και για το κατά πόσο αυτό μπορεί να βελτιωθεί. Υπάρχει, όπως και να το κάνουμε, άλλωστε θα ήταν παρά...φύση ο Γιάννης να φτάνει την τελειότητα από τα 22 του κιόλας χρόνια. Οπότε ο κόουτς λέει ότι "το μακρινό σουτ του Γιάννη σηκώνει βελτίωση, το βλέπει ο καθένας και με γυμνό μάτι. Οχι πάντως ότι δεν είναι καλός σουτέρ. Το πρωτάθλημα στο ΝΒΑ όμως και ο τρόπος με τον οποίο αγωνίζεται η ομάδα του δεν τον βοηθάει τόσο πολύ σ' αυτό, εκεί ο Γιάννης εκμεταλλεύεται τα πλούσια προσόντα του και πηγαίνει προς το καλάθι. Το κομμάτι αυτό το καλύπτει με την έξτρα προσωπική δουλειά και από ότι ξέρω υπάρχει άνθρωπος επιφορτισμένος που τον βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση στις ατομικές του προπονήσεις. Ενα άλλο στοιχείο που χρήζει βελτίωσης είναι το διάβασμα του παιχνιδιού όχι τόσο στο δημιουργικό κομμάτι καθώς εκεί μπαίνει το ταλέντο αλλά στο αμυντικό κομμάτι και στις συνδυασμένες άμυνες. Αυτό γίνεται και με δουλειά, προσωπικά video, αναλύσεις κτλ αλλά και με την εμπειρία. Οσο πιο πολλά παιχνίδια έχεις στα πόδια του, τόσο το καλύτερο. Χρειάζεται υπομονή".

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

Αφού λοιπόν εντοπίσαμε τα δύο κομμάτια στα οποία ο Γιάννης πρέπει να δουλέψει για να γίνει ένα ακόμη πιο ισχυρό όπλο στα χέρια των προπονητών του, έφτασε η ώρα να θίξουμε και το θέμα της οικογένειας. Εδώ μιλά και η... προσωπική πείρα του κόουτς Σκουρτόπουλου που ασχολείται με τους αδελφούς Αντετοκούνμπο από την αρχή της προηγούμενης δεκαετίας: "Η οικογένεια στην περίπτωση του Γιάννη έχει παίξει σημαντικό ρόλο. Οι γονείς του, πέρα από τα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν, της καθημερινής διαβίωσης κυρίως, κατηύθυναν τα παιδιά τους προς τον αθλητισμό, ο πατέρας έτσι και αλλιώς ήταν αθλητής. Είναι παρόντες σ' όλα τα γεγονότα και ακόμα κατευθύνουν πολύ σοβαρά τα παιδιά τους. Πρώτα υπήρχε ο Θανάσης. Την περίοδο 2000-2005 στην ΑΕΚ όταν και κάναμε μία μεγάλη παραγωγή παιδιών, είχαμε εντοπίσει και τον Θανάση αλλά υπήρχε μία απίστευτη δυσκολία στο να πάρει χαρτιά. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει τη σκληρή δουλειά. Αυτό θα έλεγα ότι παρέσυρε και τον Γιάννη, ο ένας τράβηξε τον άλλον. Τώρα και οι δύο τραβούν τον άλλο αδελφό, τον Κωστάκη. Εχουν καταλάβει όλοι ότι μόνο μέσα από τη δουλειά θα μπορέσουν να ξεχωρίσουν. Παιδιά με ταλέντο υπάρχουν πολλά.

Ο Σκουρτόπουλος στο Contra.gr για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Δεν νομίζω, άρα, ότι ο Γιάννης θα αποπροσανατολιστεί. Αν θα γίνει, θα πρόκειται για κάτι παροδικό. Θα σου πω ένα παράδειγμα. Τη βραδιά που ανακοινώθηκε η υπογραφή του νέου του συμβολαίου είχαμε ρεπό στην Εθνική. Στο ξενοδοχείο λοιπόν μαζεύτηκε όλη του η παρέα από τα Σεπόλια, 20-25 παιδιά, αγόρια και κορίτσια και το γιόρτασαν όλοι μαζί. Αυτό όλο ήταν έξω από την ΝΒΑ-style συμπεριφορά. Θεωρώ ότι με την κατεύθυνση της οικογένειά του, ο Γιάννης θα συνεχίσει να είναι ένα εξαιρετικό παιδί και θα γίνει ακόμα καλύτερος παίκτης. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι τυχερός στην αθλητικού ζωή και ότι θα μείνει μακριά από τραυματισμούς. Σε δέκα χρόνια θα είναι ένας ακόμη πιο μεγάλος σταρ του ΝΒΑ με πολύ μεγάλη διάρκεια. Εχει το χάρισμα...".

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Τελικό συμπέρασμα μέσα από τα λεγόμενα του Θανάση Σκουρτόπουλου. Ας μην φοβόμαστε για τον Γιάννη και ας το δείξουμε, ως ελληνικό μπάσκετ πλέον, την εμπιστοσύνη που έχει δείξει ότι αξίζει. Το που θα φτάσουμε με αυτόν σημαιοφόρο θα το δείξει το μέλλον και θα το καθορίσουν και άλλοι παράγοντες εκτός από την αξία του παίκτη. Οφείλουμε όμως να πορευτούμε αυτό το δρόμο, όλα τα σημάδια κλείνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μπορεί ο Giannis να γίνει ο επόμενος ηγέτης της Εθνικής;
Έτσι βλέπουν τα αμερικανικά ΜΜΕ το φαινόμενο Αντετοκούνμπο
Τα 22 καλύτερα καλάθια του Αντετοκούνμπο στο NBA
Όταν όλος ο κόσμος του ΝΒΑ υποκλίνεται στον Γιάννη Αντετοκούνμπο

News 24/7

24MEDIA NETWORK