O Giannis των 100.000.000 δολαρίων

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ένας σούπερ σταρ του μπάσκετ με τα όλα του. Από το καλοκαίρι του 2017 μάλιστα, τίθεται σε ισχύ το νέο συμβόλαιό του, όπως του... αρμόζει.

O Giannis των 100.000.000 δολαρίων

Τρεις σεζόν μετά την πρώτη παρουσία του στο ΝΒΑ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει καταφέρει να κάνει ολόκληρο τον μπασκετικό κόσμο να ασχολείται μαζί του. Πιο πρόσφατα υποχρέωσε μέχρι και τον πλανητάρχη να τον αναφέρει ως παράδειγμα σε επίσημη ομιλία του. Ήταν λογικό άρα οι Μπακς να σπεύσουν προκειμένου να ανανεώσουν το συμβόλαιό του.

Παρακολουθώντας κανείς την... ενηλικίωση του «Greek Freak» στα παρκέ της απέναντι πλευράς του Ατλαντικού, είναι απλό να αντιληφθεί πως η εξέλιξη αυτή ήταν απολύτως αναμενόμενη. Το ποσό όμως που προσέφερε το Μιλγουόκι στο διεθνή άσο, ήταν εξωπραγματικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Η τρέχουσα σεζόν είναι η τελευταία που ο Γιάννης Αντετοκούμπο θα αμειφθεί με... ψίχουλα, συγκριτικά πάντα, με ό,τι προβλέπεται για το μέλλον του. Συγκεκριμένα, ο σούπερ σταρ των Μπακς θα παίξει φέτος για 2.995.421 δολάρια και θα κάνει... υπομονή μέχρι να τεθεί σε ισχύ το νέο συμβόλαιο από το προσεχές καλοκαίρι.

ΖΑΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΟ

Η νέα συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο πλευρές στα τέλη Σεπτέμβρη προβλέπει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο να εισπράξει μέχρι το 2021 το ποσό των 100.000.000 δολαρίων! Τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν σε έναν «franchise player», ρόλος που ανατέθηκε από τα «ελάφια» στον Έλληνα φόργουορντ.

O Giannis των 100.000.000 δολαρίων

Τα 100.000.000 δολάρια μάλιστα, δεν είναι το μάξιμουμ που θα μπορούσε να λάβει ο διεθνής άσος. Συγκεκριμένα, τα χρήματα που θα μπουν στον τραπεζικό λογαριασμό του μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, είναι περίπου 6.000.000 δολάρια λιγότερα, από αυτά που είχε δικαίωμα να ζητήσει. Και το έπραξε αυτό με σκοπό να μην χαθεί κανείς από τον κορμό της ομάδας. Ιδιαίτερα ο Τζαμπάρι Πάρκερ και ο Μάικλ Κάρτερ Γουίλιαμς. Οι Μπακς προτίμησαν να κάνουν στον «Greek Freak» τετραετές και όχι πενταετές συμβόλαιο και χάρηκαν από το... σκόντο που έκανε ο Giannis, αφού έτσι κατάφεραν να παραμείνουν ευέλικτοι.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, ο Αντετοκούνμπο θα είναι εκ νέου free agent το καλοκαίρι του 2021, όταν θα βρίσκεται πλέον σε ηλικία 26 ετών θα έχει τότε την ευκαιρία θα κυνηγήσει άλλο ένα συμβόλαιο με τις μεγαλύτερες δυνατές αποδοχές.

ΑΠΟ ΤΑ 250.000€ ΤΗΣ ΣΑΡΑΓΟΣΑ, ΣΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥ ΝΒΑ

Για να καταλάβουμε το πόσο ραγδαία ήταν η άνοδος στα οικονομικά του Γιάννη Αντετοκούνμπο, η οποία συνδυάστηκε με την αγωνιστική εξέλιξη του Έλληνα διεθνή, αρκεί να θυμηθούμε την ιστορία με το συμβόλαιο που υπέγραψε όταν έκλεισε τα 18, τον Δεκέμβριο του 2012, όντας μόλις 6 μήνες ως επαγγελματίας, με τη φανέλα του Φιλαθλητικού. Τότε ο Giannis υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με την ισπανική Σαραγόσα.

Το συμβόλαιο αυτό προέβλεπε αποδοχές τα 250.000 ευρώ ανά σεζόν. Θα διαρκούσε από τη σεζόν 2013-14 έως τη σεζόν 2016-17, δηλαδή μέχρι το τέλος της εφετινής αγωνιστικής περιόδου. Οι ρήτρες που προβλέπονταν όμως για το ΝΒΑ, δεν του έκοψαν το δρόμο προς τη δόξα και την κορυφή. Τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά, με τα ποσά εκείνα να μοιάζουν εξευτελιστικά, συγκριτικά με το limit up που πέτυχε στο διάστημα αυτό ο άσος των Μπακς.

Ο ρόλος του «franchise player»

Μέσα στην προηγούμενη τριετία ο «Greek Freak» κατάφερε με την πολλή δουλειά και τις εξαιρετικές παρουσίες του, να αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει τον παίκτη πάνω στον οποίο το Μιλγουόκι θα χτίσει την ομάδα των επόμενων ετών.

Ο Giannis θα είναι και επίσημα ο «franchise player» των «ελαφιών» και τα νέα δεδομένα στην καθημερινότητα του Έλληνα διεθνή, θα διαφέρουν πάρα πολύ σε απαιτήσεις και προσδοκίες, σε σχέση με ό,τι ήξερε μέχρι σήμερα.

ΟΛΑ ΤΑ ΒΑΡΗ ΠΑΝΩ ΤΟΥ

Μεταξύ άλλων θα πρέπει ο 22χρονος άσος να σηκώσει όλα τα βάρη, αλλά και να απολαμβάνει όλα αυτά τα προτερήματα ενός σούπερ σταρ. Το περιβάλλον του, ο κόσμος, οι δημοσιογράφοι, ακόμη και οι αντίπαλοι, θα περιμένουν πολλά από τον ίδιο. Όχι πως ο Giannis δεν προσφέρει ήδη πολλά, όμως αυτό θα πρέπει να είναι καθημερινή συνήθεια. Εν ολίγοις οι απαιτήσεις θα είναι αυξημένες, όπως και η κριτική.

O Giannis των 100.000.000 δολαρίων

Αγωνιστικά ο Αντετοκούνμπο έχει αποδείξει ότι δεν παύει να βελτιώνεται, κάτι που είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που κάνει καθημερινά, προκειμένου να ενισχύσει τα αδύνατα σημεία του. Πέρα από αυτόν τον τομέα όμως, ο «Greek Freak» θα πρέπει να προετοιμαστεί και πνευματικά, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε συμπεριφορά, ακόμα και μέσα στα αποδυτήρια και στην ίδια την ομάδα του.

LEADER ΜΕ ΤΑ ΟΛΑ ΤΟΥ

Είθισται άλλωστε οι «franchise» παίκτες να είναι εκείνοι που συμπεριφέρονται ως αρχηγοί. Αυτοί που κατευθύνουν τους συμπαίκτες τους και ο λόγος τους μετράει. Θα πρέπει ο Giannis να μάθει να διαχειρίζεται σωστά τις σχέσεις με τους άλλους αστέρες των Μπακς, αλλά και ενδεχόμενες προστριβές μαζί του. Να μπορεί να διαχειριστεί ακόμη τη ζήλια, την αντιπάθεια αλλά και τον φθόνο που ενδέχεται να προκύψει.

Ο 22χρονος Αντετοκούνμπο έχει μπει ήδη στο σχετικό πρόγραμμα προσομοίωσης, όμως από το καλοκαίρι του 2017, όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα.

O Giannis των 100.000.000 δολαρίων

Για την ώρα μπορεί να σβήσει με περίσσια ικανοποίηση το 22 κεράκια στην τούρτα του και να συνεχίσει να ονειρεύεται την κορυφή. Άλλωστε ποτέ κανείς στο παρελθόν δεν έφτασε τόσο κοντά σε αυτή, όσο έχει προσεγγίσει ο ίδιος.

Μη λησμονούμε άλλωστε ότι πλέον ο Giannis θα αποτελεί τον πιο ακριβοπληρωμένο Έλληνα αθλητή της ιστορίας, ενώ τα χρήματα που θα κερδίζει στο εξής, καταφέρνει να τα εισπράττει μόνο η ελίτ του παγκοσμίου αθλητισμού. Όσο και να το πεις, δεν είναι λίγο...

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφοντας στις 19 Σεπτεμβρίου για το μυθικό συμβόλαιο του «Greek Freak», κατέληγε στο εξής συμπέρασμα, το οποίο παρατίθεται ξανά αντί επιλόγου...

Ο Αντετοκούνμπο έχει τέσσερα χρόνια για να γίνει σούπερ σταρ, να δικαιώσει όσους πίστεψαν σε αυτόν. Δεν θα υπάρχει περιθώριο για υπαναχωρήσεις ή χρόνος για να μην φτάσει το ταβάνι του.

Για το παλικάρι που έτρεχε να ξεφύγει από την αστυνομία όταν πουλούσε τσάντες στο μετρό, το να είναι πολυεκατομμυριούχος στα 21 του, με μοναδικό όπλο την θέληση, αυτό είναι το μάξιμουμ που παίρνουμε από την ιστορία του. Ο Γιάννης ίσως εξελιχθεί σε σούπερ σταρ, ίσως όχι. Πέτυχε και με το συμβόλαιό του κάτι μοναδικό: να γίνει έμπνευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μπορεί ο Giannis να γίνει ο επόμενος ηγέτης της Εθνικής;
Έτσι βλέπουν τα αμερικανικά ΜΜΕ το φαινόμενο Αντετοκούνμπο
Τα 22 καλύτερα καλάθια του Αντετοκούνμπο στο NBA
Όταν όλος ο κόσμος του ΝΒΑ υποκλίνεται στον Γιάννη Αντετοκούνμπο
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο των ρεκόρ!
Ο Σκουρτόπουλος στο Contra.gr για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

News 24/7

24MEDIA NETWORK