Ο Χουκέτ στο Contra.gr: "Αυτός είναι ο Πασκουάλ"!

Ο κορυφαίος ρεπόρτερ της Μπαρτσελόνα στην Ισπανία, ο Χοσέ Ιγνάσιο Χουκέτ, αναλύει για λογαριασμό των αναγνωστών του Contra.gr το προφίλ του Τσάβι Πασκουάλ. Η μεθοδικότητά του, τα περισσότερα από 100 επιθετικά συστήματα και ο απαιτούμενος χρόνος που θα χρειαστεί για να φανερώσει δείγματα της δουλειάς του.

Ο Χουκέτ στο Contra.gr: "Αυτός είναι ο Πασκουάλ"!
José Ignacio Huguet

O Xοσέ Ιγνάσιο Χουκέτ δεν είναι ένας τυχαίος Ισπανός δημοσιογράφος. Απεναντίας θα έλεγε κανείς. Εχοντας την ευθύνη του ρεπορτάζ της μπασκετικής Μπαρτσελόνα για τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία καταλανική αθλητική εφημερίδα, την “El Mundo Deportivo”,ζει τις καταστάσεις στους “μπλαουγκράνα” από μέσα. Δεν υπήρχε, άρα, πιο κατάλληλος άνθρωπος να μας μιλήσει για τον Τσάβι Πασκουάλ, τον άνθρωπο που όρισε τις τύχες της Μπαρτσελόνα τα τελευταία χρόνια.

Ο λόγος, λοιπόν, στον ειδικό του ρεπορτάζ: “Το πρώτο που μπορώ να πω για τον κόουτς Πασκουάλ είναι ότι θέλει να τα έχει όλα υπό το δικό του έλεγχο, δεν θέλει να του ξεφεύγει τίποτα και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Βασικό αυτό.

Ολα αυτά τα χρόνια στη Βαρκελώνη κυκλοφορούσε ένα αστείο. Οτι ο προπονητής που θα αντιμετωπίσει τον Πασκουάλ πρέπει να μελετήσει περισσότερα από 100 συστήματα. Ξέρετε, δεν ήταν αστείο, επρόκειτο για την αλήθεια. Είχε πράγματι στο μπλοκ του περισσότερα από 100 συστήματα. Δεν τα χρησιμοποιούσε όλα βέβαια σ' ένα ματς αλλά για τον αντίπαλο κόουτς ήταν πάντα πρόβλημα”.

Ο Χουκέτ μπαίνει και σε λεπτομέρειες: “Η επιλογή του για την επίθεση δεν είναι το ελεύθερο μπάσκετ. Του αρέσει ο γρήγορος ρυθμός αλλά όχι τα άναρχα πράγματα. Θέλει και εκεί τον έλεγχο. Στην άμυνα είναι πολύ σημαντικό για τον Πασκουάλ το στοιχείο της ομαδικότητας. Είναι μία αλυσίδα γι' αυτόν η άμυνα και ένας κρίκος σπάσει, τότε τα πάντα καταστρέφονται. Γι' αυτό, και ειδικά για την άμυνα, πιστεύει πολύ στην ομαδική δουλειά.

Εννοείται ότι προετοιμάζει τα παιχνίδια μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια μαζί με τους συνεργάτες του. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού επίσης έχει αντίληψη του τι γίνεται και μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή πλάνο, οι παίκτες του είναι πάντα προετοιμασμένοι γι' αυτό. Γι' αυτό και άλλωστε είχε επιτυχίες”.

Και ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: “Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Ρεάλ είχε καλύτερο ρόστερ από την Μπαρτσελόνα. Η Μπάρτσα όμως ήταν πάντα ανταγωνιστική και πήρε τίτλους λόγω του Πασκουάλ. Λόγω των τακτικών που αυτός εφάρμοζε και είχε την ομάδα του, αν και με χειρότερους παίκτες, πάντα ένα βήμα πιο μπροστά”.

Τι θα χρειαστεί στον Παναθηναϊκό ο κόουτς; “Χρόνο και υπομονή. Και εδώ ακριβώς νομίζω ότι είναι το πρόβλημα. Τα τελευταία χρόνια ο Παναθηναϊκός δείχνει να μην έχει υπομονή με τους προπονητές του. Ο Πασκουάλ θα δουλέψει, ως συνήθως, πολύ. Αλλά μην περιμένετε ότι ο Παναθηναϊκός θα γίνει η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη σε δύο εβδομάδες. Οι τίτλοι στην Μπαρτσελόνα άρχισαν να έρχονται από τη δεύτερη σεζόν. Μην ξεχνάμε ότι αναλαμβάνει μεσούσης της σεζόν.

Αν ρωτήσετε όμως όλες τις μεγάλες προσωπικότητες του μπάσκετ, θα σας πουν πόσο σπουδαίος προπονητής είναι. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει εκφραστεί με κολακευτικά λόγια γι' αυτόν, ο Δημήτρης Διαμαντίδης το ίδιο. Αρα, αξίζει να στηριχθεί ακόμα και αν τα αποτελέσματα δεν έρθουν γρήγορα”.

Στη σχέση τους με τους παίκτες: “Είναι πάντα ακριβοδίκαιος. Γι'αυτό και οι παίκτες του τον εκτιμούν και τον σέβονται. Οκτώ χρόνια στην Μπαρτσελόνα δεν μάλωσε με κανέναν. Ποτέ. Μπορεί και έχει τον τρόπο να πείσει τους παίκτες να ακολουθήσουν το δικό του πλάνο, τους πείθει με τη δουλειά και τη μεθοδικότητά του”.

Τέλος ο άνθρωπος Πασκουάλ: “Είναι πολύ τίμιος και σέβεται όλους τους αντιπάλους του. Πολύ ήσυχος και ευγενικός εκτός γηπέδου, θα έλεγε κανείς ότι μόνο κατά τη διάρκεια ενός ματς μπορεί να τον δει θυμωμένο. Ποτέ άλλοτε και για κανέναν λόγο”.

News 24/7

24MEDIA NETWORK