Χάρτινοι θρύλοι: Τα σημαντικότερα μπασκετικά περιοδικά

Το αφιέρωμα του Contra.gr στο περιοδικό Τρίποντο ξύπνησε μνήμες σε πολλούς. Η αλήθεια, όμως είναι ότι το μπάσκετ είχε πάντοτε πολύ καλές και δυνατές σχέσεις με το αναγνωστικό κοινό. O Δημήτρης Καρύδας θυμάται τα σημαντικότερα ελληνικά έντυπα για την πορτοκαλί μπάλα.

Χάρτινοι θρύλοι: Τα σημαντικότερα μπασκετικά περιοδικά

Πρόκειται για μια σχέση που κρατάει πάνω από τέσσερις δεκαετίες, αφού από το 1970 και εντεύθεν πάντοτε υπήρχε κρεμασμένο στα μανταλάκια του περιπτέρου κάποιο έντυπο που είχε σχέση με το μπάσκετ. Ορισμένα από αυτά αποδείχθηκαν βραχύβια, κάποια άλλα άντεξαν περισσότερο. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και σήμερα, σε εποχές έντονης οικονομικής κρίσης και κάθετης πτώσης των πωλήσεων για εφημερίδες- περιοδικά το μοναδικό αθλητικό περιοδικό που κυκλοφορεί στη χώρα είναι το μπασκετικό All Star Basket.

Ανασύραμε από το αρχείο μας τα εξώφυλλα των εντύπων του μπάσκετ που κυκλοφόρησαν είτε με τη μορφή περιοδικών, είτε σε σχήμα εφημερίδα, είτε κάποιους ετήσιους οδηγούς. Σημειώστε ότι δεν συμπεριλάβαμε στη σχετική λίστα τα περιοδικά που κατά καιρούς κυκλοφόρησαν υπό την αιγίδα και την επιμέλεια ομάδων γιατί τότε η λίστα θα μάκραινε επικίνδυνα. Ούτε φυσικά βιβλία που αφορούν το άθλημα και για τα οποία θα χρειαστεί να κάνουμε ένα αυτόνομο αφιέρωμα στο μέλλον. Πάμε λοιπόν ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο για να δούμε μερικούς χάρτινους θρύλους του μπάσκετ…

Γκολ, ρεκόρ και καλαθιές (1963, 1971): Δεν είναι ένα ατόφιο μπασκετικά έντυπο αλλά επειδή είναι η πρώτη χρονικά προσπάθεια που αφορούσε και το μπάσκετ το συμπεριλάβαμε καταχρηστικά στο μίνι αφιέρωμα μας. Η προσπάθεια είχε την υπογραφή του βετεράνου αθλητικογράφου της Αθλητικής Ηχούς και της κρατικής τηλεόρασης Ευάγγελου Φουντουκίδη, του ανθρώπου που είχε συνδέσει τη φωνή του με τις πρώτες τηλεοπτικές μεταδόσεις του μπάσκετ στην Ελλάδα. Ετήσιος οδηγός που περιλάμβανε στατιστικά στοιχεία για ποδόσφαιρο, μπάσκετ και στίβο.

Μπάσκετ-μπολ (1976): Η πρώτη εφημερίδα του μπάσκετ κρεμάστηκε στα περίπτερα για πρώτη φορά στις 26 Φεβρουαρίου του 1976. Δεκαπενθήμερη έκδοση που κυκλοφόρησε οκτώ τεύχη. Εκδότης ο μετέπειτα πρόεδρος του Ηλυσιακού Μιχάλης Χλουβεράκης, υπεύθυνος ύλης ο Θόδωρος Κοτσώνης και στη συντακτική ομάδα υπήρχαν τα ονόματα των Σπύρου Καραβία (προπονητής μπάσκετ), Τάκη Ευσταθίου, Γιώργου Ρουσάκη, Σπύρου Τζέτζια, Δημήτρη Παλαμιδάκη, ενώ αρθρογραφούσε και ο ‘’γερόλυκος’’ της αθλητικής δημοσιογραφίας Φαίδων Κωνσταντουδάκης.

Μπάσκετ (1982): Το πρώτο ατόφιο περιοδικό του μπάσκετ κυκλοφορεί στις αρχές της με εκδότη τον φωτογράφο Γεράσιμο Ανδρεάτο. Διευθυντής ο πιο παλιός εν ενεργεία ρεπόρτερ του μπάσκετ στην Ελλάδα, ο Τάκης Ευσταθίου και στη συντακτική ομάδα συμπεριλαμβάνονται κυρίως δημοσιογράφοι που συνεργάζονται με την Αθλητική Ηχώ, παρότι η ίδια η εφημερίδα δεν είχε σχέση με τη συγκεκριμένη έκδοση: Νίκος Ασημακόπουλος, Πέτρος Γερακάρης, Κώστας Θωμόπουλος, Κώστας Χαβέλας. Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η λίστα με τις φιλικές συμμετοχές: Ευάγγελος Φουντουκίδης, Φίλιππος Συρίγος, Χρήστος Μότσιας, ανταποκριτής στην Ιταλία ο αρχισυντάκτης της Γκατζέτα Ενρίκο Καμπάνα, από την Αμερική ο νυν επιχειρηματίας Παναγιώτης Τζελάλης και από τη Γαλλία ο μετέπειτα διευθυντής της ΕΡΤ Άκης Κοσώνας. Τη μεταφραστική ομάδα πλαισιώνουν ο τότε μπασκετμπολίστας της Λάρισας και μετέπειτα παράγοντας της ΕΟΚ Άρης Ζώης, η μπασκετμπολίστρια του Σπόρτιγκ Σόφη Κωνσταντινίδου και ο… ποδοσφαιρικός Χρήστος Σωτηρακόπουλος.

Χάρτινοι θρύλοι: Τα σημαντικότερα μπασκετικά περιοδικά

Σούπερ Μπάσκετ (1982): Κυκλοφόρησε λίγο αργότερα από το προηγούμενο και για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχε έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των δύο εντύπων. Εκδότης και σε αυτό το έντυπο ένας φωτογράφος της εποχής ο Βαγγέλης Τσολάκης. Αρχισυντάκτης ο Φαίδων Κωνσταντουδάκης και στη συντακτική ομάδα κυρίως συνεργάτες της άλλης αθλητικής εφημερίδας της εποχής (Φως των Σπορ) που επίσης δεν είχε άμεση σχέση με την έκδοση: Θόδωρος Κοτσώνης, Μιχάλης Νομικός, Βασίλης Σκουντής, Νίκος Δελαγραμμάτικας, Γιάννης Φιλέρης (μετά τα πρώτα τεύχη), Κ. Ζαχαρόπουλος, Αιμίλιος Δημητριάδης και ο υπογράφων ήταν το επιτελείο του περιοδικού. Επίσης, σε ρόλο σχολιογράφου ο νυν πολιτικός συντάκτης Αιμίλιος Λιάτσος που ξεκίνησε από το αθλητικό ρεπορτάζ. Ανταποκριτής από τη Νέα Υόρκη ο μετέπειτα ομοσπονδιακός Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου που τότε έκανε στην Αμερική εξειδίκευση στο μπάσκετ!

Μπασκετόραμα (1983): Περιοδικό που προέκυψε από τη ‘’διάσπαση’’ του Σούπερ Μπάσκετ μετά από διαφωνίες των εκδοτών. Για μερικούς μήνες τα δύο περιοδικά κυκλοφορούσαν παράλληλα ανεβάζοντας (μαζί με το Μπάσκετ) τον αριθμό των περιοδικών της εποχής σε 3! Στο Μπασκετόραμα μετακόμισε το μεγαλύτερο μέρος της συντακτικής ομάδας του Σούπερ Μπάσκετ. Τελικά, όμως κανένα από τα δύο έντυπα δεν μπόρεσε, όπως ήταν φυσιολογικό, να επιβιώσει.

Χάρτινοι θρύλοι: Τα σημαντικότερα μπασκετικά περιοδικά

Το καλάθι (1984): Το πρώτο year book του μπάσκετ κυκλοφόρησε στα χνάρια του Γκολ, ρεκόρ και καλαθιές αλλά με περιεχόμενο 100% μπασκετικό. Πολυτελής έκδοση με ιλουστρασιόν χαρτί και έγχρωμες φωτογραφίες που κυκλοφόρησε μόνο και φορά αφού δεν έτυχε ανταπόκρισης. Πούλησε γύρω στα 3000 αντίτυπα, αριθμό μικρό για την εποχή που σήμερα όμως θα ικανοποιούσε όποιον έκανε μια ανάλογη προσπάθεια! Την ευθύνη της έκδοσης είχε ο υπογράφων και ο διευθυντής του αθλητικού τμήματος της εποχής Άρης Τασούλης.

Ελλάς-Μπάσκετ (δεκαετία του '80): Έντυπο σε σχήμα περιοδικού τσέπης που κυκλοφορούσε η ΕΟΚ κάθε δίμηνο με τη δραστηριότητα όλου του σπορ. Την ευθύνη είχε ο τότε διευθυντής της ομοσπονδίας και πρώην δημοσιογράφος ο αείμνηστος Θόδωρος Μπλαφούσιας. Το επιτελείο ήταν….κυλιόμενο. Έγραφαν δωρεάν και με μορφή φιλικής συμμετοχής όλοι οι δημοσιογράφοι μπάσκετ της εποχής. Κυκλοφόρησε περίπου 30 τεύχη πριν σταματήσει την έκδοση του.

Το επταήμερο του μπάσκετ (1985): Το τρίτο μακροβιότερο έντυπο του μπάσκετ μετά το Τρίποντο αφού έμεινε στα περίπτερα για πάνω από μια πενταετία (μέχρι το 1990). Εβδομαδιαία εφημερίδα με κυκλοφορία άνω των 3000 αντιτύπων (νούμερο που θα ζήλευαν επίσης πολλές σημερινές εφημερίδες). Εκδότης διευθυντής ο Θόδωρος Κοτσώνης. Αρχισυντάκτης της πρώτης συντακτικής ομάδας ο Βασίλης Σκουντής και αρθρογράφοι στο ξεκίνημα ο αείμνηστος Γιάννης Αντωνόπουλος και ο /Γιάννης Φιλέρης. Ένα χρόνο αργότερα, γίνεται ριζική αλλαγή του επιτελείου. Θέση αρχισυντάκτη αναλαμβάνει ο υπογράφων και στη δεύτερη συντακτική ομάδα εμφανίζονται στα πρώτα τους δημοσιογραφικά βήματα γνωστοί, σήμερα, δημοσιογράφοι που ασχολούνται με το μπάσκετ: Ιάκωβος Φιλιππούσης, Γιάννης Ψαράκης, Γιάννης Λαμπίρης.

Μπάσκετ (1987): Για αρκετά μεγάλο διάστημα υπήρχε και δεύτερη εφημερίδα του μπάσκετ που κυκλοφορούσε παράλληλα με το Επταήμερο. Εκδίδεται υπό την αιγίδα της εφημερίδας Φίλαθλος με επιτελείο που αποτελείται αποκλειστικά από δημοσιογράφους της εφημερίδας. Διευθυντής ο Μάνος Μανουσέλης και στις σελίδες του συναντάμε, μεταξύ άλλων, τις υπογραφές των Αγγελου Αρτελάρη, Σπύρου Καβαλιεράτου, Μενέλαου Σεβεστιάδη, Δαμιανού Παπαχατζή.

Ο κόσμος του ματς (1988): Δεν πρόκειται για ακραιφνώς μπασκετική έκδοση αλλά για ένα περιοδικό που εκδίδει περιστασιακά και με αφορμή μεγάλη αθλητικά γεγονότα η Αθλητική Ηχώ. Διανέμεται ως αυτόνομο έντυπο στα περίπτερα με τιμή 500 δραχμές, το επιτελείο αποτελείται από δημοσιογράφους της εφημερίδας και κυκλοφόρησε τουλάχιστον πέντε εκδόσεις που είχαν αποκλειστικό θέμα φάιναλ φορ ή διεθνείς διοργανώσεις που έπαιρνε μέρος η εθνική ομάδα, όπως το Μουντομπάσκετ του 1990.

Basket Ball (1989): Βραχύβια έκδοση που προσπάθησε να ανταγωνιστεί το Τρίποντο αλλά δεν μπόρεσε να έχει την ίδια επιτυχία και έκλεισε μετά από μερικά τεύχη. Πρώτη έκδοση τον Μάιο του 1989, το περιοδικό ήταν μηνιαίο με διευθυντή τον Τάκη Ευσταθίου, αρχισυντάκτη τον Θόδωρο Κοτσώνη και συνεργάτες τους Κ. Μπατή, Αλέξανδρο Αθανασάκο, Αλ. Δημητριάδη, Ιάκωβο Φιλιππούση, Ηλία Μαντζαβά, Γιώργο Χούπη, Τάσο Γιαννακόπουλο και τον ποδοσφαιρικό Μανώλη Καραμολέγκο!

FIBA Basketball (1992): Κάθε αθλητική εφημερίδα που σεβόταν τον…εαυτό της κυκλοφορούσε και ένα έντυπο του μπάσκετ! Την ίδια πεπατημένη ακολούθησε και η Ώρα για Σπορ που προέκυψε από διάσπαση των ιδιοκτητών της Αθλητικής Ηχούς. Το FIBA Basketball ήταν η ελληνική βερσιόν του αντίστοιχου περιοδικού που κυκλοφορούσε τότε η παγκόσμια ομοσπονδία. Η θεματολογία ήταν προσαρμοσμένη στην Ελληνική επικαιρότητα αλλά στο μηνιαίο έντυπο υπήρχαν και πολλά μεταφρασμένα κείμενα του πρωτότυπου. Διευθυντής ο εκδότης της Ώρας Ευάγγελος Σέμπος, διευθυντής έκδοσης ο Γιάννης Μηνδρινός και στη συντακτική ομάδα αποκλειστικά, σχεδόν, δημοσιογράφοι της εφημερίδας: Κ.Μπατής, Παύλος Παπαδημητρίου (ναι είχε ξεκινήσει και αυτός από το μπάσκετ), Γιάννης Μελίσσης, Γιώργος Τραπεζανίδης, Γιώργος Σηφάκης, Τόλης Κοτζιάς.

Το καλάθι (1996): Ετήσιος οδηγός που δεν είχε σχέση με την αντίστοιχη συνώνυμη έκδοση του 1983. Κυκλοφόρησε δύο τουλάχιστον εκδόσεις (μια με αφιέρωμα στο πρωτάθλημα του 1996 και άλλη μια για το Ευρωμπάσκετ του 1997) πριν χαθούν τα…ίχνη της. Εκδότης διευθυντής ο ποδοσφαιρικός συντάκτης Γιώργος Μαραφής και βασικός συνεργάτης ο Μενέλαος Σεβαστιάδης.

Basket news (2005): Εφημερίδα-περιοδικό σε ιλουστρασιόν χαρτί που προσπάθησε να καλύψει το κενό που άφησε στην αγορά το κλείσιμο του Τρίποντου. Πρώτο τεύχος στις 15 Φεβρουαρίου του 2005, η έκδοση ήταν εβδομαδιαία και κυκλοφόρησε περίπου 30 τεύχη. Διευθυντές οι Τάκης Ευσταθίου, Γιάννης Φιλέρης και σχολιογράφοι ο υπογράφων, ο Μάνος Μανουσέλης και ο Γιάννης Ντεντόπουλος.

Χάρτινοι θρύλοι: Τα σημαντικότερα μπασκετικά περιοδικά

All Star Basket (2005): Η μεταξέλιξη του Τρίποντου. Κυκλοφόρησε ένα περίπου χρόνο μετά το κλείσιμο του Τρίποντου, τον Νοέμβριο του 2005 και φέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια έκδοσης. Το δεύτερο μακροβιότερο έντυπο του μπάσκετ με αρκετά από τα στελέχη του Τρίποντου να συνεχίζουν εκεί. Ξεκίνησε ως εβδομαδιαίο και με τη μορφή αυτή κυκλοφόρησε 271 τεύχη. Από τον Σεπτέμβριο του 2011 μετατράπηκε σε μηνιαίο και συνεχίζει μέχρι σήμερα έχοντας κυκλοφορήσει 313 τεύχη. Η ταυτότητα του περιοδικού παραμένει ίδια για δέκα χρόνια χωρίς την παραμικρή αλλαγή προσώπων (με εξαίρεση την αποχώρηση του Νίκου Μπουρλάκη) και την αποτελούν ο εκδότης Βαγγέλης Παπαλιός, ο σύμβουλος έκδοσης Βασίλης Σκουντής, ο αρχισυντάκτης Πανορμίτης Κωνσταντινίδης και οι αρθρογράφοι Νικήτας Αυγουλής, Γιάννης Ψαράκης, Χάρης Γεωργούλας, Δαμιανός Παπαχατζής, Νίκος Συρίγος, Σπύρος Βασιλείου, Γιάννης Σταυρουλάκης και ο Παναγιώτης Χορόζογλου από τη Θεσσαλονίκη. Διευθυντής ο υπογράφων.

Basket (2009): Η τελευταία εκδοτική προσπάθεια με διευθυντή τον Γιώργο Κογκαλίδη και εκδότη τον ΠΣΑΚ. Ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009 ως δωρεάν έντυπο που διένειμε στα μέλη ο Σύνδεσμος των παικτών, κυκλοφόρησε με αυτή τη μορφή τρεις εκδόσεις και έφτασε στα περίπτερα για ένα τεύχος (τον Μάιο του 2010) πριν ανασταλεί η έκδοση του.

Διαβάστε ακόμη:

Ένα "Τρίποντο", μια ιστορία

Το περιοδικό που μας έμαθε μπάσκετ

News 24/7

24MEDIA NETWORK