Chrome: Ο browser της Google

Ο Firefox παίρνει τα "πάνω" του και απειλεί την πρωτοκαθεδρία του Explorer. Η Microsoft απαντά με τον καλύτερο browser που έχει κυκλοφορήσει η ίδια, τον Explorer 8. Η Apple φέρνει τον πολύ καλό Safari και στα PC και η Google αποφασίζει να μπει σφήνα στον πόλεμο με τον δικό της... Chrome.

Chrome: Ο browser της Google
Η Google αποφάσισε, μετά από το λειτουργικό σύστημα [link:http://code.google.com/android/|Android] για κινητά, να εισέλθει και στο χώρο των web browsers, παρουσιάζοντας τον Chrome.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της ίδιας της εταιρείας, ο browser (φυλλομετρητής κατά το ελληνικό) αυτός συμπληρώνει τα κενά που υπάρχουν στο χώρο. Το καταφέρνει αυτό χρησιμοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογίες του web και δίνοντας έμφαση στο περιεχόμενο.

Πράγματι, το παράθυρο του προγράμματος είναι ιδιαίτερα λιτό, δίνοντας μεγάλο ποσοστό στην προβολή της ιστοσελίδας που επισκέπτεστε. Όπως μπορείτε να δείτε από το screenshot τα tabs υπάρχουν, αλλά με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που τα έχουμε συνηθίσει, στο πάνω μέρος του παραθύρου.

Επίσης, εξ’ ορισμού η κεντρική σελίδα “κλέβει” λίγο ένα χαρακτηριστικό του Opera browser, το speed dial, αφού παρουσιάζει σε μορφή πλακιδίων τις σελίδες που επισκέπτεται ο χρήστης συχνότερα, κάνοντας τις προσβάσιμες με ένα κλικ. Βέβαια, υπάρχει επιλογή να ορίσετε εσείς την κεντρική σας σελίδα.

[photo:chrome_homepage.jpg|center]

Ο Chrome χρησιμοποιεί την μηχανή παρουσίασης (rendering) των σελίδων που χρησιμοποιεί και ο Safari της Apple, το WebKit. Έτσι, αν μια σελίδα εμφανίζεται σωστά στον Safari, θα είναι εντάξει και στον Chrome. Η Google έχει δανειστεί στοιχεία και από τον Firefox, ενώ χρησιμοποιεί δικής της κατασκευής javascript engine, την V8, η οποία υπόσχεται καλύτερη υποστήριξη για τις web εφαρμογές του μέλλοντος.

Μεταξύ άλλων, χρησιμοποιεί το Gears, μια μηχανή της Google που επιτρέπει στις εφαρμογές web να αλληλεπιδρούν με το μηχάνημα του χρήστη τοπικά και βελτιστοποιεί την απόδοση της javascript. Ο Chrome υπόσχεται ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ μπορείτε να ανοίγετε τις σελίδες σας σε ένα mode που λέγεται "incognito" στο οποίο το σύστημά σας δεν έχει καμμία γνώση για το τι λαμβάνει χώρα στον browser (δεν φαίνονται οι σελίδες στο history, δεν λαμβάνονται cookies κλπ).

Ένα ακόμα "google" χαρακτηριστικό είναι ότι πληκτρολογώντας κάποια διεύθυνση στη γραμμή του chrome, αυτός προσπαθεί να "μαντέψει" τη διεύθυνση και εμφανίζει προτάσεις για να διευκολύνει το χρήστη.

Τέλος, η εφαρμογή είναι open source, πράγμα που σημαίνει ότι ο κώδικας είναι προσβάσιμος σε όποιον ενδιαφέρεται, οπότε μπορούμε σύντομα να περιμένουμε πάσης φύσεως extensions και τροποποιήσεις, αλά Firefox.

Προς το παρόν ο Chrome είναι διαθέσιμος για download (είναι ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο, οπότε έχει αρκετά bugs) μόνο για Windows και μπορείτε να τον βρείτε στη διεύθυνση [link:http://www.google.com/chrome|http://www.google.com/chrome].

















News 24/7

24MEDIA NETWORK