Φελίπε Σαντάνα: Αθλητικός, "μαχητής", αλλά όχι "Βραζιλιάνος"

O Θέμης Καίσαρης αναλύει τα δυνατά σημεία, αλλά και τις αδυναμίες του Φελίπε Σαντάνα, που προορίζεται να ενισχύσει την άμυνα του Ολυμπιακού.

Φελίπε Σαντάνα: Αθλητικός, "μαχητής", αλλά όχι "Βραζιλιάνος"

Το Supernatural δεν είναι μόνο τίτλος του πολύ επιτυχημένου άλμπουμ του Κάρλος Σαντάνα που σάρωσε πριν από καμιά 15αριά χρόνια. Είναι επίθετο που εύκολα δίνεις στον Φελίπε Σαντάνα την πρώτη φορά που τον βλέπεις να αγωνίζεται. Με ύψος 1.94 υποθέτεις πως θα είναι αργός, βαρύς. Εκπλήσσεσαι όταν βλέπεις την ταχύτητά του, τον τρόπο με τον οποίο "καταπίνει" το γήπεδο με τον τεράστιο διασκελισμό του. Αθλητικός, με άλμα που σε συνδυασμό με το ύψος τον καθιστά φόβητρο στον αέρα και τον κάνει πολύ μαχητικό στο γήπεδο.

Τα αρνητικά

Αρνητική έκπληξη βέβαια σου προκαλεί το γεγονός πως με την μπάλα στο χορτάρι δεν είναι εξίσου αποτελεσματικός ως στόπερ και πως η τεχνική του δεν συνάδει με την καταγωγή του. Όταν ακούς “Βραζιλιάνος στόπερ”, τότε αυτομάτως σκέφτεσαι άνεση με την μπάλα, τεχνική, διάθεση για επιθετικό παιχνίδι, ίσως και παραμέληση των αμυντικών καθηκόντων.

Ο Σαντάνα δεν έχει “βραζιλιάνικη” τεχνική, δεν είναι αυτό που μάθαμε να λέμε “κοντρολαρισμένος” αμυντικός, δεν προσφέρει τέτοια πράγματα στο χορτάρι και δεν είναι εξίσου καλός και σταθερός στην άμυνα χαμηλά.

Από την Ντόρτμουντ στην Σάλκε

Αυτά ήταν που του στοίχισαν στο διάστημα της παραμονής του στην Ντόρτμουντ. Τα δύο πρώτα χρόνια είχε 20+ παιχνίδια στο πρωτάθλημα, παίζοντας πότε με τον Χούμελς και πότε με τον Σούμποτιτς. Όμως, στις καλές χρονιές βρέθηκε στη σκιά τους, αφού ο Κλοπ ήθελε άλλα, καλύτερα πράγματα απ’τους δύο στόπερ του.

Γι’αυτό άλλωστε ήλθε ο Παπασταθόπουλος το καλοκαίρι του 2013 και ο Σαντάνα αφέθηκε με μικρό ποσό να πάει στη, “μισητή” για την Ντόρτμουντ, Σάλκε, παρότι ήταν ο ήρωας του προημιτελικού με τη Μάλαγα, όταν ο τραυματισμός του Χούμελς τον είχε φέρει βασικό στα ματς του Champions League. Τότε μάλιστα έγραφα στο Contra.gr για το " ελληνικό ντόμινο των στόπερ ", αφού η απόκτηση του Σαντάνα απ’τη Σάλκε είχε συνδεθεί έντονα με την τότε επικείμενη πώληση του Κυριάκου Παπαδόπουλου, που δεν έγινε ποτέ λόγω του τραυματισμού του.

Στη Σάλκε έπαιξε περισσότερο πέρσι, αλλά δεν κατάφερε να αποδείξει στη Ντόρτμουντ πως έκανε λάθος και βρέθηκε σε δυσμένεια μετά το περσινό 1-6 της Ρεάλ, αφού θεωρήθηκε υπεύθυνος για τη βαριά ήττα με τον κόσμο της ομάδας να πιστεύει πως θα έπρεπε να έχει καλύτερες αντιδράσεις. Μοιραία ήρθαν φέτος οι περιορισμένες συμμετοχές που τον έφεραν υποψήφιο για αποχώρηση και στην πόρτα του Ολυμπιακού.

"Ο Σιόβας το αφεντικό"

Αν τελικώς αποκτηθεί, φαίνεται πως οι ερυθρόλευκοι πάνε στη λογική του "ο Σιόβας είναι το αφεντικό". Ο Σαντάνα είναι δεξιοπόδαρος, με τα προσόντα που του επιτρέπουν να δώσει ύψος, φυσική παρουσία στα μετόπισθεν και την ταχύτητα να βγει στο πλάι, την ώρα που ο αριστερόποδαρος και πιο “κουλ” Σιόβας μπορεί να αναλάβει την καθοδήγηση και “τακτοποίηση” της άμυνας, αλλά και τη σίγουρη μεταβίβαση, αφού ο Σαντάνα δεν αποφεύγει τα αβίαστα λάθη.

Εννοείται πως όταν τελικώς ο Ολυμπιακός αποκτήσει τον Σαντάνα, θα ετοιμάσουμε και γι’αυτόν ένα βίντεο στο οποίο θα τον εξετάζουμε/σχολιάζουμε πιο αναλυτικά, όπως κάναμε και με τον Νομπόα και τον Ρικάρντο Κόστα για τον ΠΑΟΚ. Μέχρι τότε, η πρώτη ματιά λέει πως ο Ολυμπιακός προφανώς και ενισχύεται σε μία απ’τις δύο φετινές του τρύπες (η άλλη είναι οι εξτρέμ).

Σίγουρα ο Σαντάνα δεν θα αφήνει τις μπάλες να περνάνε πάνω απ’το κεφάλι του, όπως έκαναν κατά κόρον ο Αμπιντάλ με τον Μποτία, και έχει την ταχύτητα να βγει στα άκρα. Δεν προσφέρει παιχνίδι από χαμηλά, έχει κάποια ερωτηματικά όσον αφορά την άμυνα με την μπάλα κάτω, τη σιγουριά στις πάσες και την αγωνιστική του κατάσταση, αφού ο Σαντάνα έχει κάτι λιγότερο από 400 λεπτά συμμετοχής απ’τον Αύγουστο μέχρι σήμερα και είχε και κάποιους τραυματισμούς.

Διαβάστε ακόμη:

Το προφίλ του Φελίπε Σαντάνα (PHOTOS+VIDEOS)

Παίρνει Σαντάνα για την άμυνα ο Ολυμπιακός! (VIDEOS)

News 24/7

24MEDIA NETWORK