Η απόλυτη σύγκριση Ολυμπιακού, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ

Η επανέναρξη του πρωταθλήματος είναι μια καλή ευκαιρία για να ρίξουμε μια ματιά στις επιδόσεις Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ στη Σούπερλιγκ. Καλό θα ήταν να έχουμε ένα μεγαλύτερο δείγμα, με την 6η αγωνιστική να έχει διεξαχθεί κανονικά, αλλά οι δέκα αγώνες μας δίνουν μια εικόνα για τη μέχρι τώρα πορεία των τριών μεγάλων, τη φόρμα με την οποία έχουν φτάσει ως εδώ.

Η απόλυτη σύγκριση Ολυμπιακού, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ

Σύγκριση

Όπως φαίνεται και στο γράφημα, ο ΠΑΟΚ δεν προπορεύεται μόνο στη βαθμολογία, αλλά και σχεδόν σ’όλες τις βασικές κατηγορίες. Η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη έχει περισσότερα γκολ και ασίστ ανά αγώνα, ενώ χρειάζεται τις λιγότερες τελικές προσπάθειες (5.7) για να πετύχει γκολ. Στην άμυνα μόνο υπολείπεται του Ολυμπιακού, με τον εκάστοτε αντίπαλο του ΠΑΟΚ να χρειάζεται 9.4 τελικές για να σκοράρει.

Η απόλυτη σύγκριση Ολυμπιακού, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ

Χειρότερος της τριάδας είναι ο Παναθηναϊκός. Οι πράσινοι σκοράρουν λιγότερο, δεν έχουν καν μια ασίστ ανά παιχνίδι, ενώ η ομάδα του Αναστασίου χρειάζεται τις περισσότερες τελικές για να βάλει γκολ (9.8), αλλά το δέχεται και πιο εύκολα, αφού οι αντίπαλοι χρειάζονται μόλις 6.3 τελικές προσπάθειες για να σκοράρουν.

Κι επειδή οι ομάδες πρέπει πάντα να συγκρίνονται με τον ίδιο τους εαυτό, πάμε να δούμε πως τα πάνε οι τρεις μεγάλοι σε σχέση με τις περσινές τους επιδόσεις.

ΠΑΟΚ

Η απόλυτη σύγκριση Ολυμπιακού, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ

Η βελτίωση της εικόνας του ΠΑΟΚ σε σχέση με την περσινή σεζόν είναι εμφανής στο χορτάρι και δεν θα μπορούσε παρά να καθρεφτίζεται και στα νούμερα. Ο Δικέφαλος είναι λίγο ή πολύ βελτιωμένος σε όλες τις κατηγορίες. Περισσότερα γκολ & ασίστ, σκοράρει με μεγαλύτερη ευστοχία, ενώ η μεγάλη βελτίωση είναι στην άμυνα, παρά τα λάθη στο ντέρμπι, τα τέσσερα γκολ από Παναθηναϊκό και Πανθρακικό και την κουβέντα για ενίσχυση στους στόπερ. Πέρσι ο αντίπαλος χρειαζόταν 7.7 τελικές για να σκοράρει εναντίον του ΠΑΟΚ, φέτος θέλει σχεδόν 10. Πριν τα δύο τελευταία ματς, ο ΠΑΟΚ δεχόταν γκολ κάθε 13 τελικές του αντιπάλου, αλλά την επίδοση χειροτέρευσε το γεγονός πως ο Δικέφαλος δέχθηκε δύο γκολ σε ισάριθμα σουτ απ’τον Πανθρακικό.

Ολυμπιακός

Η απόλυτη σύγκριση Ολυμπιακού, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ

Ο Ολυμπιακός είναι αλήθεια πως δεν θα μπορούσε με ευκολία να επαναλάβει τα νούμερα της περσινής σεζόν, όταν και έκανε περίπατο στο πρωτάθλημα. Το πρόγραμμα δεν ήταν και πολύ εύκολο μέχρι τώρα και έτσι οι ερυθρόλευκοι παρουσιάζονται λίγο ή πολύ χειρότεροι σε όλες τις επιθετικές κατηγορίες. Σημαντικότερη πτώση είναι αυτή στις ασίστ ανά αγώνα, που αντικατοπτρίζεται και στις δύο περισσότερες τελικές προσπάθειες που απαιτούνται για να βρει δίχτυα ο φετινός Ολυμπιακός, παρά το γεγονός πως στα δύο τελευταία ματς έκανε περίπατο κόντρα σε Πανθρακικό και Κέρκυρα, με τέρματα 9-1.

Παναθηναϊκός

Όσο σαφής είναι η αγωνιστική βελτίωση του ΠΑΟΚ, αλλά τόσο εμφανές είναι το προβληματικό ξεκίνημα του Παναθηναϊκού. Οι “πράσινοι” παρουσιάζονται χειρότεροι σε όλα, με τις μεγάλες διαφορές να εμφανίζονται στις τελικές που απαιτούνται για να σκοράρουν ή να δεχθούν γκολ.

Η απόλυτη σύγκριση Ολυμπιακού, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ

Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται 9.8 τελικές προσπάθειες για να σκοράρει, αριθμός που παραπέμπει σε μικρομεσαία ομάδα και καθρεφτίζει το πόσο δύσκολη έγινε η ζωή χωρίς τον Μπεργκ. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό: ο Παναθηναϊκός πέρσι δεχόταν γκολ πιο δύσκολα κι απ’τον πρωταθλητή Ολυμπιακό με ένα γκολ παθητικό ανά 10.5 τελικές, όμως φέτος ο αντίπαλος θέλει κάτι παραπάνω από έξι σουτ για να σκοράρει εναντίον του.

Γκολ και ασίστ

Στην Ελλάδα δεν έχουμε τις πλήρεις μετρήσεις των πρωταθλημάτων του εξωτερικού κι έτσι δεν μπορούμε να δούμε τη δημιουργία ευκαιριών, τις πετυχημένες ντρίμπλες και άλλα σημαντικά στοιχεία. Το μόνο που μπορεί να εξεταστεί είναι η άμεση συμμετοχή ενός παίκτη στο σκοράρισμα, δηλαδή τα γκολ και οι ασίστ που έχει. Βέβαια, δεν μπορεί να γίνει σύγκριση στα απόλυτα νούμερα των παικτών, πολύ απλά γιατί δεν συγκρίνεται η συγκομιδή δέκα αγώνων με αυτήν σε μια ολόκληρη σεζόν.

Όμως, υπάρχει πάντα η λύση του μέσου όρου, της επίδοσης ανά αγώνα. Για να συγκρίνουμε το πέρσι με το φέτος, βγάλαμε τους μέσους όρους των παικτών, δηλαδή το πόσα γκολ/ασίστ έχουν ανά 90λεπτο. Καλή επίδοση θεωρείται όποια ξεπερνάει το 0.50, αφού συνεπάγεται γκολ/ασίστ ανά δύο ματς περίπου, ενώ εξαιρετική είναι η επίδοση που πλησιάζει τη μονάδα, δηλαδή το να έχει ο ποδοσφαιριστής άμεση συμμετοχή σε ένα γκολ ανά παιχνίδι.

Παίκτες Ολυμπιακού

Η απόλυτη σύγκριση Ολυμπιακού, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ

Όπως έχουμε ήδη συζητήσει, οι ερυθρόλευκοι δεν έχουν πάρει ακόμα όσα θα ήθελαν απ’τις μεταγραφές που έγιναν στις θέσεις απ’το κέντρο και μπροστά. Πέρσι οι φορ και οι μεσοεπιθετικοί έκαναν πάρτι στο πρωτάθλημα, με τα γκολ και τις ασίστ να έρχονται με πολύ μεγάλη ευκολία και από πολλούς παίκτες. Πάμε να δούμε και τους μέσους όρους πριν τους συγκρίνουμε με τους φετινούς.

Η απόλυτη σύγκριση Ολυμπιακού, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ

Ο Ολυμπιακός πέρσι είχε παίκτες με πραγματικά απίστευτες επιδόσεις. Πριν τραυματιστεί και αποχωρίσει ο Μήτρογλου είχε το εκπληκτικό 1.7 γκολ/ασίστ ανά παιχνίδι που παραπέμπει σε Μέσι/Ρονάλντο, ο Ντομίνγκες τελείωσε ολόκληρο το πρωτάθλημα με πάνω από ένα γκολ/ασίστ ανά ματς(!) και ο Ολαϊτάν άγγιξε κι αυτός τη μονάδα. Πάρα πολύ υψηλές επιδόσεις είχαν και ο Σαβιόλα, ο Κάμπελ, ο Φουστέρ, ο Βάις, ακόμα και ο Βαλντές με τον Σέποβιτς. Φέτος;

Η απόλυτη σύγκριση Ολυμπιακού, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ

Φέτος το έργο δεν έχει πάει (ακόμα) όπως πέρσι. Τον πιο ψηλό μέσο όρο τον έχει ο Μπενίτες (γιατί έχει παίξει μόλις 199 λεπτά), οι Ντοσεβί, Φορτούνης και Γκαζαριάν δεν έχουν γκολ/ασίστ, ενώ ο Φουστέρ άνοιξε λογαριασμό στα δύο τελευταία ματς. Ο Μήτρογλου απέχει πολύ απ’τις περσινές εκπληκτικές επιδόσεις και μόνο ο Ντομίνγκες πλησιάζει κάπως την περσινή επίδοση, αφού μπήκε στο 2ο ημίχρονο κι έκανε “περίπατο” με δύο γκολ στην Κέρκυρα. Ο Ολυμπιακός δεδομένα περιμένει πολλά περισσότερα, κυρίως γιατί έχει ακόμα “ανενεργούς” ή ντεφορμέ αρκετούς παίκτες.

Παίκτες ΠΑΟΚ

Η απόλυτη σύγκριση Ολυμπιακού, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ πέρσι είχε πιο γεμάτο ρόστερ, αλλά στην ουσία λίγοι παίκτες προσέφεραν με διάρκεια στον τομέα των γκολ/ασίστ. Ο Λούκας ήταν ο μόνος σταθερός σ'όλη τη διάρκεια της σεζόν, αφού ο Κλάους “ξύπνησε” στο δεύτερο γύρο, ενώ το πρόβλημα στη δημιουργία φανερώνεται και στο γεγονός πως 2ος στις ασίστ ήταν ο Λίνο.

Η απόλυτη σύγκριση Ολυμπιακού, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ

Όσον αφορά τους μέσους όρους, μόνο ο Λούκας είχε νούμερο που πλησίαζε τη μονάδα. Ο Βούκιτς βέβαια τον ξεπερνούσε για λίγο, αλλά αυτό γιατί έπαιξε λιγότερο και πετύχαινε γκολ ως αλλαγή, με λίγα λεπτά συμμετοχής, ενώ φαίνεται γιατί ο Νάτχο ήταν ο παίκτης που θα έπρεπε να κρατήσει ο ΠΑΟΚ, αν μπορούσε. Φέτος;

Η απόλυτη σύγκριση Ολυμπιακού, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ

Φέτος οι μεσοεπιθετικοί έχουν ξεκινήσει σε εκπληκτική κατάσταση, ενώ έχουμε προσθέσει και τους ακραίους μπακ, γιατί σ'αυτούς βασίζει πολλά στο παιχνίδι του ο ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος έχει μια πεντάδα που οργιάζει, με τρομερά νούμερα που παραπέμπουν στα περσινά του Ολυμπιακού. Ο Μακ έχει πάνω από 1 γκολ/ασίστ ανά αγώνα και πίσω του έχει το καρέ των Ρατς, Αθανασιάδη, Σαλπιγγίδη και Περέιρα, που όλοι αγγίζουν τη μονάδα. Χαρακτηριστικό το γεγονός πως ο Σάλπι πέρσι είχε δέκα γκολ/ασίστ (8+2) και φέτος έχει ήδη επτά (3+4).

Παίκτες Παναθηναϊκού

Η απόλυτη σύγκριση Ολυμπιακού, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ

Πέρσι ο Μπεργκ ήταν μια κλάση μπροστά απ'τους υπόλοιπους. Ο Σουηδός είχε άμεση συμμετοχή σε 22 γκολ του Παναθηναϊκού, με τους Καρέλη και Αμπέντ να ακολουθούν. Αξιοσημείωτο το γεγονός πως πρώτοι σε ασίστ ήταν οι δύο φορ, ο Μπεργκ με τον Καρέλη, που στην ουσία εκμεταλλεύτηκαν ο ένας την παρουσία του άλλου, με τρόπο παρόμοιο με την περσινή συνεργασία Σουάρες-Στάριτζ στη Λίβερπουλ, χωρίς να βασίζονται πολύ σε μεσοεπιθετική ποιότητα.

Η απόλυτη σύγκριση Ολυμπιακού, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ

Ο Μπεργκ δεν θα μπορούσε παρά να είναι πρώτος και στους μέσους όρους, αφού μόνο αυτός πλησίασε κοντά στη μονάδα, στο να έχει δηλαδή 1 γκολ/ασίστ ανά αγώνα. Ο Φιγκερόα είναι ψηλά για τον ίδιο λόγο που ήταν κι ο Βούκιτς, επειδή αγωνίστηκε πολύ λίγο. Αξιοσημείωτα μεγάλη επίδοση αυτή του Κλωναρίδη, πολύ κοντά σ'αυτήν του Καρέλη, που “φάνηκε” περισσότερο.

Η απόλυτη σύγκριση Ολυμπιακού, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ

Η μακρόχρονη απουσία του Μπεργκ τα έχει ρίξει όλα προς τα κάτω. Ο Σουηδός με το που επέστρεψε σκόραρε και ανέβηκε ψηλά σε μέσο όρο, κοντά στον Αντζαγκούν που “βγήκε μπροστά” όσο έλειπε ο Μπεργκ. Λέει πολλά για τον Παναθηναϊκό το γεγονός πως ο Κλωναρίδης είναι πρώτος στις ασίστ με δύο, παρότι έχει παίξει πολύ λίγο, ενώ είναι σαφές το πόσο έχει λείψει στον Καρέλη ο Μπεργκ και οι περσινές τους συνεργασίες.

Συμπεράσματα

* Ο ΠΑΟΚ θα είναι δύσκολο να διατηρήσει τόσο ψηλά τα νούμερα των Κλάους, Μακ, Ρατς, Σαλπιγγίδη και Περέιρα. Μπορεί όμως να ελπίζει πως θα πάρει πράγματα απ'τον Παπαδόπουλο και τον Γκολάσα. Πάνω απ'όλα πρέπει να βελτιώσει την αμυντική συμπεριφορά, που χάλασε στα τελευταία δύο ματς, όταν οι αντίπαλοι έσπαζαν το πρες ψηλά και έβρισκαν τον Δικέφαλο χωρίς σωστή ισορροπία. Αν ο ΠΑΟΚ δεν τρώει γκολ, θα βρει την άκρη ακόμα και με πτώση των επιθετικών επιδόσεων των πέντε μπροστάρηδων. Ούτως ή άλλως, το παιχνίδι του Δικεφάλου βασίζεται σε πίεση, τρέξιμο και δουλεμένα σχήματα, όχι σε ποιότητα και στο "πάρε την μπάλα να κάνεις κάτι να βάλουμε γκολ".

Η απόλυτη σύγκριση Ολυμπιακού, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ
INTIME SPORTS

* Ο Ολυμπιακός δύσκολα θα βρει αντίστοιχη προσφορά μ'αυτήν των περσινών πρωταγωνιστών. Για τους πρωταθλητές το ζητούμενο είναι πρώτα να βάλουν στο παιχνίδι αυτούς που δεν του έχουν δώσει σχεδόν τίποτε (Φουστέρ, Ντοσεβί, Φορτούνης, Γκαζαριάν) και ταυτόχρονα να πάρουν περισσότερα απ'τη θέση του φορ, ποντάροντας σε άνοδο του Μήτρογλου και στην επιστροφή του Μπενίτες. Το κακό για τον Ολυμπιακό είναι πως λείπει η περσινή πληθώρα ποιότητας που τα έκανε όλα εύκολα, το καλό είναι πως το πρόγραμμα είναι εύκολο μέχρι το τέλος του 1ου γύρου.

* Ο Παναθηναϊκός έχει "θέματα" παντού. Ο Μπερκ επέστρεψε και όλα μπορεί να γίνουν καλύτερα για όλους στην επίθεση, αλλά ταυτόχρονα οι τραυματισμοί έβγαλαν έξω Καρελή και Αντζαγκούν. Ο Κλωναρίδης ούτως ή άλλως θα έπρεπε να είχε παίξει περισσότερο, τώρα είναι ακόμα πιο αναγκαίος, και έδειξε το γιατί με δύο ασίστ σε ισάριθμα ματς στη βασική ενδεκάδα με ΠΑΟΚ και Βέροια.

Ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στο κομμάτι της δημιουργίας και του σκοραρίσματος, ο Παναθηναϊκός οφείλει να βρει τα τρεξίματα που του έδωσαν την περσινή αμυντική λειτουργία, γιατί φέτος δέχεται γκολ πολύ εύκολα. Η παρουσία του Στιλ έχει ήδη βελτιώσει κάπως τα πράγματα, αλλά δεν αρκεί, αφού ο Παναθηναϊκός έχει κρατήσει το μηδέν πίσω σε μόνο δύο απ’τα δέκα ματς πρωταθλήματος.

Φάκελος ντέρμπι:

Συνέντευξη: Κοντρέρας στο Contra.gr: "Ξεχωριστή η επιστροφή μου στην Τούμπα"

Retro: Τα καλύτερα Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ στην Αθήνα (VIDEOS)

Σταύρος Καραΐνδρος: Το μεγαλύτερο κέρδος του ΠΑΟΚ θα είναι ο Αναστασιάδης

Κώστας Κεφαλογιάννης: Ο ΠΑΟΚ αντέχει την ήττα, ο Ολυμπιακός;

Σταύρος Γεωργακόπουλος: Η απόφαση του Μίτσελ και η πονηριά του Άγγελου...

Θέμης Καίσαρης: Η τεσσάρα που καθόρισε τη χρονιά

Σαλάτα του Καίσαρη: Η απόλυτη σύγκριση Ολυμπιακού, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ

Αφιέρωμα: Από τα ασπρόμαυρα στα ερυθρόλευκα: Οι παίκτες που έπαιξαν σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ (PHOTOS)

Συνέντευξη: Oκκάς στο Contra.gr: Ο Καρεμπέ, ο Αγγελος και η Τούμπα

Συνέντευξη: Αλεξανδρής στο Contra.gr: "Το "one man show" και οι επιστροφές-καταστροφές του Μήτρογλου"

Διαιτησία: Στο μικροσκόπιο του Contra.gr: Αυτός είναι ο Αρετόπουλος

Το ντέρμπι κορυφής ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ έρχεται στην εκπομπή Superball. Συντονιστείτε στο pregame (18:00) με πλούσιο ρεπορτάζ και ενδεκάδες, αλλά και στο post game (21:45) με όλα όσα συμβούν στο "Γ. Καραϊσκάκης.

News 24/7

24MEDIA NETWORK