Ήταν ένα μικρό καράβι...

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης που έπρεπε να βγάλει την ανακοίνωση αντί για τον Ολυμπιακό και ο ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου που έπρεπε να παίξει το "Βαπόρι απ' την Περσία" αντί των μεγαφώνων της Λεωφόρου. Ο Θέμης Καίσαρης σχολιάζει.

Ήταν ένα μικρό καράβι...

Οι ανακοινώσεις είναι επικοινωνία. Και στην επικοινωνία όλα παίζουν ρόλο. Η ανακοίνωση του Ολυμπιακού έχει ένα βασικό πρόβλημα στα δικά μου μάτια. Είναι γραμμένη σε λάθος πρόσωπο. Όταν τη διαβάζεις αμέσως εστιάζεις στο τι λέει, όμως το βασικό είναι το ποιος το λέει.

Στην ουσία χθες ο Ολυμπιακός έβγαλε ανακοίνωση για τον Μαρινάκη. Και δεν έπρεπε να γίνει έτσι. Αν ο Βαγγέλης Μαρινάκης πίστευε πως με τον Αλαφούζο, τον ΣΚΑΪ και τον Θωμαΐδη το ποτήρι ξεχείλισε μετά και την εκπομπή της Δευτέρας και έπρεπε να πάρει επίσημη θέση, τότε θα έπρεπε να κάνει αυτό ακριβώς.

Σε πρώτο πρόσωπο

Να πάρει επίσημη θέση, να πει όσα ο ίδιος έκρινε πως πρέπει να πει. Σε πρώτο πρόσωπο, ως Βαγγέλης Μαρινάκης. Ναι, ως πρόεδρος και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, σε ανακοίνωση που θα ανέβαινε στο επίσημο σάιτ της ομάδας, αν αυτό επιθυμούσε. Με μια ανακοίνωση, όμως, στην οποία θα μιλούσε ο ίδιος για όσα συμβαίνουν ή για όσα θα επέλεγε ο ίδιος να σχολιάσει.

Δεν μπορεί για ένα τέτοιο θέμα, τέτοιας χροιάς, να τοποθετείται η ομάδα για τον πρόεδρο και να τον αναφέρει στο τρίτο πρόσωπο. Ότι δηλαδή έκανε σύσκεψη το ΔΣ της ομάδας κι αποφάσισε να τοποθετηθεί για τη λάσπη που δέχεται ο πρόεδρος και ο ίδιος ο σύλλογος; Προφανώς και όχι. Ο Μαρινάκης τοποθετείται και άρα όφειλε να το κάνει σε πρώτο πρόσωπο, όχι να βάλει τον Ολυμπιακό να μιλάει γι' αυτόν.

Πόσω μάλλον όταν το μοναδικό γεγονός στο οποίο εστιάζει ξεκάθαρα η ανακοίνωση αφορά τις αναφορές του σταθμού και της συγκεκριμένης εκπομπής (αλλά και των οργανωμένων του Παναθηναϊκού) σε ένα θέμα 100% μη ποδοσφαιρικό, που δεν αφορά στο ελάχιστο τον Ολυμπιακό. Είναι ένα θέμα πολύ πιο σοβαρό απ' τις όποιες καταγγελίες/κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση στους κόλπους του ποδοσφαίρου.

Κι αν ο Μαρινάκης ήθελε να ενημερώσει τον κόσμο για το γεγονός πως θα στείλει Αλαφούζο, ΣΚΑΪ και Θωμαΐδη ενώπιον της δικαιοσύνης, ας το έκανε μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο. Όχι να βάλει τον Ολυμπιακό να μιλήσει για το τι συμβαίνει στον πρόεδρό του και το πως νιώθει ο ίδιος γι' αυτό.

Ο Μαρινάκης, όχι ο Ολυμπιακός

Ξέρω, λεπτομέρειες στα μάτια κάποιων, αλλά δεν το βλέπω έτσι. Ο Μαρινάκης σίγουρα θα έχει σοβαρούς λόγους που εδώ και σχεδόν έξι μήνες εκκρεμεί η συνέντευξη Τύπου που ο ίδιος είχε προαναγγείλει πως θα δώσει, μιλώντας με στοιχεία. Είτε γίνει κάποια στιγμή αυτή η συνέντευξη Τύπου είτε όχι, θα ήταν λογικό (ίσως και αναγκαίο) να βγει να μιλήσει ο ίδιος, σε πρώτο πρόσωπο.

Μέχρι τότε, ανακοινώσεις σαν και τη χθεσινή θα έπρεπε να είναι στην ίδια λογική. "Εγώ μιλάω για αυτά που λένε για μένα", όχι απρόσωπα ο Ολυμπιακός να σχολιάζει τον πρόεδρο λες και είναι παίκτης που δέχεται επιθέσεις και η ομάδα απλώνει γύρω του ομπρέλα προστασίας.

Στο φινάλε, θεωρώ πως για την πλειοψηφία των οπαδών του Ολυμπιακού το κυρίαρχο δεν είναι το τι λέει και αν συκοφαντεί/δυσφημεί ένας τηλεοπτικός σταθμός μονοψήφιας ακροαματικότητας. Τα προβλήματα που αγγίζουν την ομάδα και δημιουργούν την όποια ανησυχία στον κόσμο της είναι αυτά που εδώ και καιρό έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Αυτά, ίσως, να άξιζαν ενός επίσημου σχολιασμού, αν και κατανοώ πως κάτι τέτοιο μάλλον θα ήταν άκαιρο πριν από την απολογία Μαρινάκη.

Ο Αλαφούζος, όχι ο Παναθηναϊκός

Για να πάμε και στην αντίπερα όχθη, ο Αλαφούζος έχει επιλέξει το δρόμο του εδώ και καιρό. Όμως, όπως και ο Μαρινάκης όφειλε να μιλήσει ο ίδιος και όχι μέσω της ομάδας, έτσι και ο Αλαφούζος δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμπλέκει άμεσα τον Παναθηναϊκό.

Αναφέρομαι φυσικά στο γεγονός πως μετά από το τέλος του αγώνα με τον Αστέρα, απ' τα ηχεία της Λεωφόρου ακούστηκε το "Βαπόρι απ' την Περσία". Προφανώς και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν ήταν απλώς μια πρωτοβουλία του ανθρώπου που είναι υπεύθυνος για τη μουσική ή αν ήταν ιδέα που ενέκρινε ο ίδιος ο Αλαφούζος.

Στον Μπογδάνο

Ό,τι κι αν συνέβη, δυσκολεύομαι να καταλάβω από πού κι ως πού μπορεί να θεωρεί κάποιος πως έχει το δικαίωμα να εμπλέξει την ομάδα με μια τέτοια υπόθεση. Έχει βγάλει κάποια ανακοίνωση ο Παναθηναϊκός για την υπόθεση; Υπάρχει κάποια σχετική δήλωση στελέχους της ομάδας;

Δεν είναι πανό ή σύνθημα των οργανωμένων, είναι κάτι που το κάνει η ίδια η ομάδα, ο Παναθηναϊκός. Θεωρεί ο Αλαφούζος πως μια τέτοια υπόθεση σηκώνει καζούρα ή εν πάσει περιπτώσει κάτι σχετικό; Κανένα πρόβλημα. Ας βάλει το "Βαπόρι απ’την Περσία" ηχητικό σήμα στην εκπομπή του Θωμαΐδη ή ας πει στον Μπογδάνο να το παίξει στην αρχή των ειδήσεων και να πάρει θέση στο δίλημμα αν είναι ζεϊμπέκικο ή καρσιλαμάς.

"Μικρό"

Δικαίωμα να εμπλέξει τον Παναθηναϊκό σε ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν έχει κανείς. Πόσω μάλλον όταν υποτίθεται πως η ομάδα διοικείται απ' τον κόσμο, μέσω της "Παναθηναϊκής Συμμαχίας". Δεν είναι δυνατόν το ποδοσφαιρικό τμήμα να βρίσκεται στο χορτάρι και να αποχαιρετά τον κόσμο στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι, όπως συμβαίνει στα γήπεδα της Ευρώπης και στα ηχεία να γίνεται πλάκα (;) για μια υπόθεση άσχετη με το ποδόσφαιρο.

Δεν είναι αστείο. Κι ακόμα κι αν για κάποιους είναι, ας αστειευτεί με αυτό όποιος ταυτόχρονα ασχολείται και σοβαρά με την υπόθεση. Ο Παναθηναϊκός επίσημα δεν έχει πει το παραμικρό και είναι και λογικό, σωστό. Γι' αυτό και είναι παράλογο, λανθασμένο και "μικρό" το να γίνεται "πλάκα" στα ηχεία της ιστορικής έδρας μιας ομάδας που υπήρχε πολύ πριν Αλαφούζος και Μαρινάκης τα σπάσουν το 2011 (χρονολογία που είναι μόλις η τρίτη λέξη στην μακροσκελή ανακοίνωση του Ολυμπιακού) και θα υπάρχει κι όταν αυτοί δεν θα ασχολούνται πια με το ποδόσφαιρο.

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση Μαρινάκη στον ΣΚΑΪ

Η απάντηση του ΣΚΑΪ στην ΠΑΕ Ολυμπιακός

"Το βαπόρι από την Περσία" στη Λεωφόρο

News 24/7

24MEDIA NETWORK