Κλάους: Άλλος παίκτης, ίδιος killer

Φέτος ο Κλάους είναι ένας κανονικός all-around forward. Διαρκή συμμετοχή στο παιχνίδι, τόσο στο κομμάτι της ανάπτυξης, όσο και στη δουλειά όταν αντίπαλος έχει την μπάλα. Τρέξιμο, πίεση, συνεργασίες, συμμετοχή στο χτίσιμο των επιθέσεων και όλα αυτά χωρίς να πέφτει στο σκοράρισμα. Ανάλυση - σχόλιο Θέμης Καίσαρης.

Κλάους: Άλλος παίκτης, ίδιος killer
INTIME SPORTS

Δεν περίμενε κανείς τη φετινή σεζόν για να μάθει πως ο Αθανασιάδης ήταν, είναι και θα είναι. Το ξέρουμε απ'την πρώτη μέρα που μας συστήθηκε, όταν έκανε ντεμπούτο στο Αλκαζάρ την τελευταία αγωνιστική το 2008 και πέτυχε δύο γκολ, το ένα πιο ωραίο απ'το άλλο. Φέτος έχει σπάσει κάθε ρεκόρ ευστοχίας, με ποσοστά σκοραρίσματος που δεν έχουν κανένα προηγούμενο.

Όμως, η πραγματικά μεγάλη έκπληξη είναι η αγωνιστική μεταμόρφωση, που ήταν και το μεγάλο στοίχημα. Φέτος βλέπουμε έναν ποδοσφαιριστή που δεν αγωνίζεται πλέον ως σκόρερ, ως finisher που βλέπει ως μοναδική του δουλειά στο γήπεδο το να περιμένει για να τελειώσει τις φάσεις που χτίζουν οι υπόλοιποι.

All around forward

Φέτος ο Κλάους είναι ένας κανονικός all-around forward. Διαρκή συμμετοχή στο παιχνίδι, τόσο στο κομμάτι της ανάπτυξης, όσο και στη δουλειά όταν αντίπαλος έχει την μπάλα. Τρέξιμο, πίεση, συνεργασίες, συμμετοχή στο χτίσιμο των επιθέσεων και όλα αυτά χωρίς να πέφτει στο σκοράρισμα. Ο Αθανασιάδης έχει καταφέρει να σκοράρει περισσότερο, παρότι πλέον κάνει πολύ περισσότερες δουλειές στο γήπεδο.

Εννοείται πως το παιχνίδι στο Φάληρο είναι ο αγώνας που τα αποτύπωσε όλα αυτά στο χορτάρι. Ο Αθανασιάδης ξεκίνησε ως περιφερειακός επιθετικός, πίσω απ'τον Περέιρα, συνέχισε παίζοντας στα αριστερά, ως wide forward και τελείωσε μαρκάροντας μέχρι τη γραμμή του άουτ. Σε όλα αυτά προσέφερε τρέξιμο, κλεψίματα, τις πάσες που ξεκίνησαν το δικό του γκολ και το τετ-α-τετ του Σαλπιγγίδη.

Αποτύπωση στα νούμερα του Europa

Όμως, μια τόσο μεγάλη αλλαγή στη συμπεριφορά ενός παίκτη στο χορτάρι δεν πιστοποιείται μόνο από ένα 90λέπτο. Ο Κλάους τα κάνει όλα αυτά απ'την αρχή της σεζόν και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποτυπώνονται στους αριθμούς που καταγράφει σε κάθε παιχνίδι.

Όπως έχουμε ξαναπεί, η στατιστική καταγραφή στην Ελλάδα είναι αιώνες πίσω απ'αυτήν των αγώνων του εξωτερικού. Έτσι είναι πολύ χρήσιμη μια ματιά στις επιδόσεις του Αθανασιάδη στους αγώνες του Europa League. Ψάξαμε και βρήκαμε τα στοιχεία απ'τα ματς που έδωσε πέρσι ο Κλάους στη διοργάνωση και τα συγκρίνουμε με τα φετινά.

Κλάους: Άλλος παίκτης, ίδιος killer

Η βελτίωση σ'αυτό που λέμε συμμετοχή στο παιχνίδι είναι τεράστια. Ο Αθανασιάδης διατηρεί σχεδόν ίδιο το ποσοστό του στις πάσες (71%-72%), αλλά το κάνει πασάροντας περισσότερο: 19 φορές πέρσι, 30 φέτος, 14 σωστές πάσες πέρσι, 22 φέτος. Ταυτόχρονα, η άνοδος αποτυπώνεται στις συνολικές επαφές που έχει σε κάθε ματς, αφού απ'το περσινό 27 έχει ανέβει στο 41.

Όλα αυτά ενώ η παρουσία του ΠΑΟΚ στον όμιλο δεν είναι σαν την περσινή, αφού πέρσι ο Δικέφαλος τελείωσε αήττητος στον όμιλο, ενώ φέτος έχει δύο νίκες σε πέντε ματς. Πράγμα που σημαίνει πως ο Αθανασιάδης έχει βελτιώσει την προσφορά του σε παιχνίδια που δεν έχουν πάει και τέλεια για την ομάδα του.

Κλάους: Άλλος παίκτης, ίδιος killer

Τα παραπάνω έχουν συνδυαστεί με πολύ καλύτερη παρουσία μπροστά απ'το τέρμα στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Πέρσι ο Κλάους έβρισκε το τέρμα στο 30% των σουτ του, φέτος το on target ποσοστό είναι στο 71%. Και ενώ πέρσι έκανε γκολ μόλις το 9% των προσπαθειών του, φέτος σκοράρει με το καλό 28%, για τα πέντε γκολ που έχει πετύχει.

"Όργια" στην Ελλάδα

Βέβαια, το 28% στην Ευρώπη είναι απλώς καλό. Γιατί εντός των συνόρων ο Αθανασιάδης έχει διαλύσει κάθε μέτρηση. Με το γκολ που πέτυχε στο Φάληρο ανέβηκε στα 7 τέρματα, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Ο Κλάους αγγίζει το ένα γκολ ανά 90 λεπτά και το κάνει σκοράροντας με το απίστευτα υψηλό 50%! Επτά γκολ, για τα οποία έχει κάνει μόνο 14 τελικές προσπάθειες, ενώ προσφέρει όσο ποτέ άλλοτε σε όλους τους υπόλοιπους τομείς του παιχνιδιού.

Κλάους: Άλλος παίκτης, ίδιος killer

Για να καταλάβετε πόσο υψηλό το 50% που έχει φέτος ο φορ του ΠΑΟΚ, σκεφτείτε πως ο φετινός on fire Μήτρογλου έφυγε για την Αγγλία με το εξαιρετικό 33.3%, σκόραρε κάθε τρεις τελικές προσπάθεις, ενώ πέρσι ο Κλάους τελείωσε με το μέτριο 18%.

Διαλύει τα κοντέρ και τους μύθους

Η μετάλλαξη του Αθανασιάδη είναι εντυπωσιακή. Και διαλύει το μύθο που λέει πως για να είναι αποτελεσματικοί οι φορ θα πρέπει να κάνουν λίγα πράγματα στο γήπεδο και να έχουν μοναδικό μέλημα το τελείωμα των φάσεων, γιατί αλλιώς χάνουν σε εκτελεστικότητα. Ο Κλάους “σκίζεται”, περνάει πολύ μεγάλο διάστημα μακριά απ'την περιοχή, καταναλώνει δυνάμεις και ταυτόχρονα σκοράρει περισσότερο και πιο εύκολα!

Την εποχή που ακόμα υπάρχει η καραμέλα των "φορ που απλώς πρέπει να υπάρχουν για να τελειώνουν φάσεις", ο Κλάους μέσα σε μερικούς μήνες έχει γίνει all around και ακόμα πιο αποτελεσματικός finisher. Εννοείται πως η μετάλλαξη λέει τα πάντα για τη δουλειά του Αναστασιάδη, τον κόπο και την αλλαγή ποδοσφαιρικής νοοτροπίας του ίδιου του παίκτη, αλλά και το πως αγωνίζεται ο φετινός ΠΑΟΚ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK