Ο Άρνεσεν, ο Μουρίνιο, οι ίντριγκες και ο Μπραντ Πιτ

Ο Θέμης Καίσαρης αποκαλύπτει την πραγματική ιστορία του νέου τεχνικού διευθυντή του ΠΑΟΚ, που περιλαμβάνει κόντρες με τον Ζοζέ Μουρίνιο, μυστικούς συμβούλους, επιτυχίες και αποτυχίες.

Ο Άρνεσεν, ο Μουρίνιο, οι ίντριγκες και ο Μπραντ Πιτ

Για να μιλήσει κανείς για την παραγοντική καριέρα του Φρανκ Άρνεσεν θα πρέπει να ασχοληθεί με πολλούς ανθρώπους που ενεπλάκησαν σ' αυτήν. Κανένα άλλο όνομα δεν παίζει μεγαλύτερο ρόλο απ' αυτό του Πιτ ντε Φίσερ, σ' ένα συναρπαστικό ταξίδι που ξεκινάει απ' το 1994 για να φτάσει στο σήμερα.

Ξεκίνημα στην Αϊντχόφεν

Το 1994, ο Δανός Άρνεσεν άφησε μετά από τρία χρόνια τη θέση του βοηθού προπονητή στην Αϊντχόφεν (δύο χρόνια δίπλα στον μεγάλο Μπόμπι Ρόμπσον) και έγινε Τεχνικός Διευθυντής της ομάδας. Έναν χρόνο πριν, ο Ολλανδός Πιτ ντε Φίσερ είχε εγκαταλείψει την καριέρα του προπονητή, λόγω σοβαρών προβλημάτων με την καρδιά του, που δεν του επέτρεπαν να αντέξει άλλο το στρες του πάγκου.

Οι δυο τους ξεκινούν μαζί στους νέους τους ρόλους πριν από 21 χρόνια. Ο Ντε Φίσερ ως σκάουτ που ψάχνει ταλέντα σε όλο τον κόσμο, ο Άρνεσεν ως ο Τεχνικός Διευθυντής που τρέχει την ομάδα και φροντίζει ώστε η PSV να αποκτά τους παίκτες που προτείνει ο Ολλανδός συνεργάτης του. Ο Ντε Φίσερ παίρνει το κρέντιτ για τους δύο Βραζιλιάνους που χτίζουν μεγάλο κομμάτι του μύθου της Αϊντχόφεν, αφού αυτός ανακαλύπτει τον Ρομάριο και στη συνέχεια έχει έτοιμο τον αντικαταστάτη του, αφού όταν ο Ρομάριο πωλείται, η Αϊντχόφεν αποκτά τον Ρονάλντο.

Στα χρόνια της κοινής τους παρουσίας, η Αϊντχόφεν επίσης εντοπίζει και αναδεικνύει και Ολλανδούς ποδοσφαιριστές, όπως ο Σταμ, ο Φαν Νίστελροϊ, αλλά και ο Άριεν Ρόμπεν. Η παρουσία του Άρνεσεν στην Αϊντχόφεν θα τελειώσει το 2004, όταν κι ο Γκους Χίντινκ, τότε προπονητής της ομάδας, θα θελήσει να πάρει τον πλήρη έλεγχο του συλλόγου. Εκεί διακόπτεται, προσωρινά, και η συνεργασία του Άρνεσεν με τον Ντε Φίσερ.

Ένας χρόνος στην Τότεναμ

Την άνοιξη του 2004 ο Άρνεσεν μετακομίζει στο Λονδίνο και την Τότεναμ, για να αναλάβει τον έλεγχο των μεταγραφών και της ανάπτυξης ταλέντων. Προπονητής είναι ο Ζακ Σαντινί, που αποχωρεί μετά από μόλις τρεις μήνες και 13 παιχνίδια, αφού δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον Άρνεσεν και τον βοηθό προπονητή που ο Δανός έχει επιλέξει για να κάθεται στο πλευρό του Σαντινί. Ο βοηθός είναι ο Μάρτιν Γιολ, που μετά τη φυγή Σαντινί αναλαμβάνει την ομάδα και μένει μέχρι τον Οκτώβριο του 2007.

Με τον Άρνεσεν στον σύλλογο, η Τότεναμ αποκτά τους Άντι Ρέιντ, Πέδρο Μέντες, Σον Ντέιβις, Κάλουμ Ντέιβενπορτ, τον Μάικλ Κάρικ και τον Μάικλ Ντόσον, που ήρθε τον Ιανουάριο. Οι δύο τελευταίοι είναι οι μόνοι που αποδεικνύονται πετυχημένες επιλογές, αν και είναι δύσκολο να πει κανείς κατά πόσο οι μεταγραφές που έκανε η Τότεναμ με τον Άρνεσεν στο επιτελείο της ήταν 100% δικές του εισηγήσεις ή περιπτώσεις που ο σύλλογος παρακολουθούσε και πριν απ' αυτόν.

Ο Άρνεσεν, ο Μουρίνιο, οι ίντριγκες και ο Μπραντ Πιτ

Ο έμπιστος του Αμπράμοβιτς

Με το που ο Άρνεσεν κλείνει χρόνο στην Τότεναμ, έρχεται η ώρα να ενώσει ξανά την τύχη του με τον Ντε Φίσερ, που εξακολουθεί να δουλεύει στην PSV. Τον Ιούνιο του 2005, ο Ολλανδός αποκαλύπτεται παγκοσμίως ως ο προσωπικός συμβουλάτορας και σκάουτ του Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος ο Ντε Φίσερ δηλώνει στον Τύπο, φίλοι του Αμπράμοβιτς μίλησαν στον Ρώσο γι' αυτόν, οι δύο τους συναντήθηκαν και συμφώνησαν να συνεργαστούν απ' το καλοκαίρι του 2004, το ίδιο διάστημα δηλαδή που ο Μουρίνιο πάει στην Τσέλσι.

Καθόλου τυχαία, είναι το καλοκαίρι που η Τσέλσι αποκτά απ' την Αϊντχόφεν τον Ρόμπεν και τον Κέζμαν. Είναι το ίδιο καλοκαίρι που η Τσέλσι αγοράζει με εισήγηση του Ντε Φίσερ τον Βραζιλιάνο Άλεξ απ' τη Σάντος και τον στέλνει δανεικό στην PSV για τρία χρόνια μέχρι να κάνει τις συμμετοχές με την Εθνική Βραζιλίας που θα του επιτρέψουν να αγωνιστεί στην Αγγλία.

Πώς γίνονται όλα αυτά; Γίνονται γιατί ο Ντε Φίσερ εξακολουθεί να έχει το πόστο του στην Αϊντχόφεν και μάλιστα η PSV συμφωνεί να συνεργάζεται με τον Αμπράμοβιτς και ο Ντε Φίσερ να συμβουλεύει ταυτόχρονα τόσο την ολλανδική ομάδα, όσο και τον ίδιο τον Αμπράμοβιτς. Προσέξτε, όχι την Τσέλσι, αλλά μόνο τον ιδιοκτήτη της. "Βρισκόμαστε πάνω από μια φορά το μήνα. Με παίρνει τηλέφωνο, παίρνω το αεροπλάνο και πάω όπου βρίσκεται. Του δίνω συμβουλές που είναι 100% μεταξύ μας. Το τι ακριβώς κάνω γι' αυτόν είναι μυστικό".

Σκληρό ροκ με Μουρίνιο στην Τσέλσι

Σίγουρα δεν έμεινε μυστικό το γεγονός πως ο Ντε Φίσερ είναι ο άνθρωπος που λέει στον Αμπράμοβιτς να πάρει τον Άρνεσεν στην Τσέλσι απ' την Τότεναμ. Παπαράτσι φωτογραφίζουν τον Άρνεσεν σε γιοτ του Αμπράμοβιτς, ενώ ο Δανός είναι ακόμα Τεχνικός Διευθυντής στην Τότεναμ, ξεσπάει σκάνδαλο και τελικά ο Ρώσος πληρώνει για τον αποκτήσει. Το ποσό για κάποια ρεπορτάζ είναι πέντε εκατομμύρια λίρες, για κάποια άλλα είναι οκτώ. Χάρη στην εισήγηση του Ντε Φίσερ στον Αμπράμοβιτς, ο Άρνεσεν πάει στην Τσέλσι και εκεί αρχίζουν το σκληρό ροκ.

Ο Άρνεσεν δεν αναλαμβάνει πόστο Τεχνικού Διευθυντή, αφού ο Μουρίνιο δεν θα δεχόταν ποτέ κάτι τέτοιο. Ο Δανός γίνεται υπεύθυνος της ανάπτυξης ταλέντων, αλλά στην ουσία έχει λόγο και για τις μεταγραφές νέων παικτών, με τον Ντε Φίσερ να έχει πάντα το ρόλο του προσωπικού συμβούλου του Αμπράμοβιτς. Ο Ρώσος θέλει να πληρώνει για να φέρνει όποιον έτοιμο παίκτη του ζητάει ο Μουρίνιο, αλλά ταυτόχρονα θέλει και να αντιγράψει το μοντέλο της PSV στην ανακάλυψη ταλέντων.

Ο Άρνεσεν, ο Μουρίνιο, οι ίντριγκες και ο Μπραντ Πιτ

Ένας εσύ, ένας εγώ και η πρώτη σύγκρουση

Εκεί ξεκινάει ένα παιχνίδι του "ένας εσύ, ένας εγώ", αφού ο Ζοζέ έχει ξεκαθαρίσει πως όχι μόνο δεν θέλει να συνεργαστεί με τους "ανθρώπους του Αμπράμοβιτς", αλλά δεν θέλει καν να συναντιέται μαζί τους. Έτσι, το 2005 ο Μουρίνιο φέρνει τον Εσιέν, ο Άρνεσεν τον Λασανά Ντιάρα. Το 2006 ο Μουρίνιο τον Μπάλακ, ο Άρνεσεν τον Σαλομόν Καλού απ' τη Φέγενορντ, ενώ το ίδιο καλοκαίρι η Τσέλσι κερδίζει τη μάχη με τη Γιουνάιτεντ για τον 18χρονο τότε Τζον Όμπι Μίκελ. Όλες οι κινήσεις του Άρνεσεν για την πρώτη ομάδα είναι εισηγήσεις του Ντε Φίσερ, που ο ίδιος ο Δανός αναλαμβάνει να υλοποιήσει.

Το καλοκαίρι του 2006 έρχεται και η πρώτη μεγάλη σύγκρουση. Ντε Φίσερ και Άρνεσεν θέλουν να τερματίσουν τον δανεισμό του Άλεξ στην Αϊντχόφεν για να τον φέρουν στην Τσέλσι και να τον κάνουν δίδυμο στην άμυνα με τον Τέρι, αφού ο Καρβάλιο έχει μεγαλώσει. Ο Μουρίνιο αρνείται και φέρνει τον Μπουλαρούζ απ' το Αμβούργο, ενώ ταυτόχρονα παραδέχεται πως δεν έχει πλήρη έλεγχο στο πού ξοδεύει τα λεφτά του ο Αμπράμοβιτς.

Πιτσιρίκια

Ταυτόχρονα, έχει μπει στην εξίσωση και ένα άλλο όνομα, που θα βρούμε πιο κάτω. Ο Ουαλός Λι Κόνγκερτον έχει έρθει στην Τσέλσι επί Μουρίνιο ως προπονητής των μικρών ηλικιών και ο Άρνεσεν του αναθέτει και το σκάουτινγκ ταλέντων. Στην Τσέλσι έρχονται παίκτες όπως ο Μάικλ Μανσιέν (ήθελε να τον φέρει ο Τεν Κάτε στον Παναθηναϊκό), ο Ράιαν Μπερτραντ, o Μίροσλαβ Στοχ και ο Σκοτ Σινκλέρ. ενώ τα επόμενα χρόνια θα έρθουν ο Στάριτζ, ο Κακουτά, ο Μπρούμα και ο Μπορίνι.

Το καλοκαίρι του 2007 ο Αμπράμοβιτς φέρνει τον Άβραμ Γκραντ ως Τεχνικό Διευθυντή και "κλείνει την κάνουλα", αφού τα 60 εκατομμύρια που ξοδεύει η Τσέλσι είναι "ψίχουλα" σε σχέση με τα ποσά της προηγούμενης τριετίας και επιπλέον ο Μουρίνιο έχει πουλήσει τον Ρόμπεν για 35 εκατομμύρια. Τα καθαρά έξοδα είναι "μόλις" 15 εκατομμύρια ευρώ και στο δίδυμο Ντε Φίσερ - Άρνεσεν πιστώνονται οι μεταγραφές του 23χρονου τότε Ιβάνοβιτς, του 18χρονου Φράνκο Ντι Σάντο και του Μαλουντά.

Τέλος Μουρίνιο, "φάγωμα" προπονητών

Η πίεση στον Μουρίνιο είναι μεγάλη, ο Αμπράμοβιτς θέλει και ανάδειξη νέων παικτών, το ποδόσφαιρο του Πορτογάλου δεν του αρέσει πια και ο Ζοζέ αποχωρεί το Σεπτέμβριο του 2007. Τη θέση του παίρνει (φυσικά) ο Άβραμ Γκραντ και τον Ιανουάριο του 2007 ο Ντε Φίσερ δηλώνει πως "ο Αμπράμοβιτς έχει κουραστεί να πληρώνει εκατομμύρια και περιουσίες ολόκληρες για παίκτες σαν τον Ντρογκμπά και τον Εσιέν και γι' αυτό θέλει εμένα να ψάχνω για ταλέντα που θα γίνουν αστέρια στο μέλλον".

Την Τσέλσι αναλαμβάνει ο Σκολάρι και ο Άρνεσεν του βάζει ως βοηθό τον Ρέι Γουίλκινς, παλιό θρύλο της ομάδας. Ο Σκολάρι χάνει γρήγορα τη θέση του διαφωνώντας με τις μεταγραφές, αλλά κυρίως γιατί τον "έκαψε" ο Ντε Φίσερ, που χαρακτήρισε "σοκαριστικό" το θέαμα που αντίκρισε στις προπονήσεις του Βραζιλιάνου. Ο Άρνεσεν είναι πια Τεχνικός Διευθυντής και μαζί με τον Ντε Φίσερ φέρνουν στην Τσέλσι τον γνωστό τους απ' την Αϊντχόφεν Γκους Χίντινκ, που μένει μέχρι το καλοκαίρι.

Ο Άρνεσεν, ο Μουρίνιο, οι ίντριγκες και ο Μπραντ Πιτ

Μάτιτς και τέλος

Το καλοκαίρι του 2009 ο Αντσελότι αναλαμβάνει την Τσέλσι και ο Άρνεσεν του βάζει ξανά βοηθό τον Γουίλκινς. Ο Άντσελότι θέλει να φέρει τον Πίρλο στο Λονδίνο, αλλά ο Άρνεσεν αποκτά τον Ζιρκόφ, τον Στάριτζ και τον 22χρονο τότε Νεμάνια Μάτιτς, που πάει κατευθείαν δανεικός στην Μπενφίκα. Η Τσέλσι κατακτά το νταμπλ, ο Αντσελότι μένει στην ομάδα, αλλά το Νοέμβριο του 2010 πρώτα απομακρύνεται ο Γουίλκινς και λίγες μέρες αργότερα οι Μπλε ανακοινώνουν πως ο Άρνεσεν θα αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν.

Δύο χρόνια μετά, ο Άρνεσεν θα δηλώσει πως είναι πολύ υπερήφανος για τη δουλειά που έκανε στην Τσέλσι. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν σχολίασε τις μεγάλες μεταγραφές που έκανε με τις εισηγήσεις του Ντε Φίσερ, αλλά άλλες κινήσεις του. "Έκανα φανταστική δουλειά, έβγαλα στην Τσέλσι πολλά λεφτά. Έφερα παίκτες σαν τον Στάριτζ, τον Μπορίνι και τον Στοχ, που πουλήθηκαν για 30 εκατομμύρια κι αυτά τα λεφτά πλήρωσαν το κόστος των ακαδημιών".

Τριάδα στο Αμβούργο και προβλήματα

Μακριά απ' την Τσέλσι και κυρίως μακριά απ' τον Ντε Φίσερ, ήρθαν τα πραγματικά δύσκολα για τον Άρνεσεν, αφού το καλοκαίρι του 2011 πήγε στο Αμβούργο. Δεν είχε πια μαζί του τον Ντε Φίσερ, αλλά είχε άλλους παλιούς γνώριμους. Μαζί του ήρθε απ' την Τσέλσι ο Κόνγκερτον, αλλά και ένας άλλος τύπος, ο Στιβ Χιούστον, που δούλευε στην Τσέλσι ως επικεφαλής του Τεχνικού Σκάουτινγκ και της Ανάλυσης Πληροφοριών.

Ο Άρνεσεν έγινε Sporting Director, ο Κόνγκερτον έγινε Τεχνικός Διευθυντής και ο Χιούστον έγινε Επικεφαλής Σκάουτινγκ. Εκεί το έργο άλλαξε πολύ και τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν καν η τριάδα πιάσει δουλειά. Ο Άρνεσεν είχε συμφωνήσει με το Αμβούργο τον Φεβρουάριο του 2011, αλλά ο CEO της ομάδας, Μπερντ Χόφμαν, αποχώρησε μόλις ένα μήνα αργότερα. Ο διάδοχός του, Καρλ Έντγκαρ Χάρκοφ κοίταξε τα βιβλία κι αποφάσισε να κάνει περικοπές.

Βοήθεια απ' την Τσέλσι

Ο Άρνεσεν δεν είχε τα λεφτά που ήθελε για μεταγραφές, την ώρα που απ' την ομάδα αποχώρησαν ο Φαν Νίστελροϊ, ο Ζε Ρομπέρτο και ο Τροχόφσκι, ενώ πουλήθηκε και ο Ελία στη Γιουβέντους. Ο Άρνεσεν δεν είχε άλλη επιλογή και έτσι στράφηκε στην παλιά του ομάδα για βοήθεια. Ο Αμπράμοβιτς δεν του την αρνήθηκε και έτσι απ' το Λονδίνο έφυγε για το Αμβούργο ένα πακέτο που περιελάμβανε τον Μανσιέν, τον Ράικοβιτς, τον Τόρε, τον Μπρουμά και τον Σαλά.

Το Αμβούργο τερμάτισε 15ο, τη χειρότερη θέση που έχει πάρει ποτέ στην Bundesliga και γλίτωσε τον υποβιβασμό, διατηρώντας τον "τίτλο" της μοναδικής ομάδας που δεν έχει απουσιάσει ποτέ απ' την πρώτη κατηγορία της Γερμανίας. Ο Ράφαελ Χόνινγκσταϊν έγραψε στην περίληψη της χρονιάς στον "Guardian" πως "το Αμβούργο ήταν η πιο ανίκανη ομάδα της σεζόν, σε μια μεταβατική χρονιά με επικεφαλής τον Άρνεσεν που χρειάστηκε δυόμιση προπονητές για γλιτώσει έναν λογικό υποβιβασμό".

Το "μισός" μπήκε γιατί στον πάγκο έκατσε για ένα ματς και ο ίδιος ο Άρνεσεν, πριν παραδώσει την ομάδα στον Τόρστεν Φινκ, που την έσωσε και συνέχισε και την επόμενη σεζόν. Συνολικά στον πάγκο του Αμβούργου στην πρώτη σεζόν του Άρνεσεν έκατσαν τρεις προπονητές, εκτός φυσικά απ' τον ίδιο.

Ο Άρνεσεν, ο Μουρίνιο, οι ίντριγκες και ο Μπραντ Πιτ

Άλλα κόλπα με Moneyball και "λαβράκια"

Το καλοκαίρι αποκτήθηκε με 13 εκατομμύρια ευρώ ο Φαν ντερ Φάαρτ, αλλά το πραγματικά ενδιαφέρον είναι άλλο. Ο Άρνεσεν μαζί με τον Χιούστον και τον Κόνγκερτον θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ανάλυση των στατιστικών για να ανακαλύψουν υποτιμημένους παίκτες. Είναι η εποχή που έχει αρχίσει να μπαίνει στο ποδόσφαιρο το "Moneyball". Η λογική δηλαδή της ανάλυσης των στατιστικών στο σκάουτινγκ που χρησιμοποιήθηκε απ' τον Μπίλι Μπιν στο μπέιζμπολ και στην ομάδα του Όκλαντ και έγινε διάσημη στον κόσμο μέσω του οσκαρικής ταινίας "Moneyball", με τον Μπραντ Πιτ στο ρόλο του πρωταγωνιστή.

Ο Χιούστον ήθελε να ανακαλύπτει παίκτες μέσω των στατιστικών και μετά να στέλνει σκάουτ να τους δει από κοντά και να καταλήξουν με τον Άρνεσεν στην απόκτησή τους. Μ' αυτή τη λογική ήρθαν στην ομάδα ο Ρούντνεβς απ' τη Λεχ Πόζναν για 3,5 εκατομμύρια, ο τερματοφύλακας Άντλερ ως ελεύθερος απ' τη Λεβερκούζεν και ο Χακάν Τσαλχάνογλου απ' την Καρλσρούη για 2,5 εκατομμύρια.

Το Αμβούργο τερμάτισε έβδομο και το κυριότερο ήταν πως οι επιλογές βγήκαν. Ο Άντλερ χαρακτηρίστηκε ως εμπνευσμένη επιλογή, ενώ ο Τσαλχάνογλου πουλήθηκε πέρσι για 14,5 εκατομμύρια στη Λεβερκούζεν, με την οποία έλαμψε φέτος σε Bundesliga και Champions League. Παρόλα αυτά, ο Άρνεσεν αποχώρησε στο τέλος της σεζόν.

Δεν θα πλήξουμε

Αυτή είναι η πορεία του Άρνεσεν στους συλλόγους. Ένας μέντορας - προστάτης στο πρόσωπο του Ντε Φίσερ, ίντριγκες και παιχνίδια εξουσίας, προπονητοφαγία, σοβαρή δουλειά στις ακαδημίες και πιτσιρίκια, "άλλα κόλπα" και Moneyball στη δουλειά του στο Αμβούργο, χωρίς τον Ντε Φίσερ πια στον πλευρό του, αλλά με νέες λογικές.

Πολλά έχουν δει τα μάτια του, αλλά ίσως η δουλειά στον ΠΑΟΚ να είναι κι η πιο δύσκολη που αναλαμβάνει στην καριέρα του. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα πλήξουμε και το πιο ενδιαφέρον είναι να δούμε πρώτα απ' όλα τη στελέχωση που θα επιχειρήσει στον Δικέφαλο, όχι μόνο στη θέση του προπονητή.

Διαβάστε ακόμη

Νέος τεχνικός διευθυντής ο Άρνεσεν

News 24/7

24MEDIA NETWORK