Ο Φορτούνης και το manual

Ο Φορτούνης μπορεί να επιστρέψει στην Εθνική μέσω του Ολυμπιακού, μπορεί και όχι. Μέχρι τότε, καλό θα είναι όσοι δυσαρεστήθηκαν από Μανιάτη και Σάμαρη να φτιάξουν ένα manual με οδηγίες.

Ο Φορτούνης και το manual

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που τα ρεπορτάζ μιλούσαν για την πρόθεση του Ολυμπιακού να προσθέσει κι άλλους Έλληνες διεθνείς στο έμψυχο δυναμικό του. Διαβάσαμε αρκετά ονόματα, ακόμα και για ενδιαφέρον επαναπατρισμού του Χριστοδουλόπουλου, ο Σαμαράς έκανε το καθιερωμένο πια καλοκαιρινό του πέρασμα απ’τα πρωτοσέλιδα και τελικώς λιμάνι έπιασε ο Φορτούνης.

Λούνα παρκ

Ο Φορτούνης μέχρι σήμερα έχει προλάβει να είναι για πέντε χρόνια μέλος των ακαδημιών του Ολυμπιακό, να φύγει και να επιστρέψει στα Τρίκαλα, να πάει στον Αστέρα στα 17 του, να τραβήξει τα βλέμματα για μεταγραφή με μόλις μία σεζόν στη Σούπερλιγκ, να προκαλέσει το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού που είπε όχι στο ένα εκατομμύριο που ζητούσαν οι Αρκάδες, να πάει στη Γερμανία και να παίξει μια χρονιά στην Μπουντεσλίγκα, να γίνει μέλος της Εθνικής στα 18-19 και να χάσει τη θέση του σ’αυτήν όσο η καριέρα του έπαιρνε καθοδική πορεία με την Καϊζερσλάουτερν στη Β’ Κατηγορία της Γερμανίας.

Ο Φορτούνης και το manual

Πολλές οι 99 λέξεις από τελεία σε τελεία, πολλά κι αυτά που έχει κάνει ο Φορτούνης. Η πορεία του τρενάκι του λούνα παρκ, με τόσες διακυμάνσεις που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις πως ακόμα δεν έχει γίνει καν 22 χρόνων. Σ’αυτήν την ηλικία θα μπορούσε κάλλιστα να είναι κάποιος που τραβάει το ενδιαφέρον μας για πρώτη φορά φέτος και τώρα κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα.

Πολλά σενάρια

Τα τελευταία χρόνια στον Ολυμπιακό έχουμε δει όλων των ειδών τις ιστορίες με Έλληνες ποδοσφαιριστές. Ταλέντα που άνοιξαν φτερά πριν καν προλάβουν να παίξουν 20 ματς (Κυριάκος Παπαδόπουλος), παίκτες που αρχικώς δεν γέμιζαν το μάτι και έγιναν πολύτιμοι (Σιόβας) ή απλώς καλές εφεδρείες (Παπάζογλου). Ταλέντα που δεν έπιασαν (Βλαχοδήμος) ή που τελικώς βελτιώθηκαν στα ξένα (Φετφατζίδης), παίκτες που ήρθαν λίγο μεγαλύτεροι και γι’αυτό ήταν πιο έτοιμοι για την ευκαιρία (Μανιάτης, Σάμαρης). Πιτσιρίκια που έπιασαν τον ταύρο απ’τα κέρατα με τρόπο που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει (Μανωλάς), αστέρια που πρώτα βελτιώθηκαν ως δανεικοί και μετά πρωταγωνίστησαν όπως κανείς (Μήτρογλου) και άλλα που ακόμα περιμένουμε να δούμε τι έχουν να δείξουν (Κολοβός).

Τόσες διαφορετικές εξελίξεις που διδάσκουν πως δεν υπάρχουν προβλέψεις για το τι θα συμβεί με τον Φορτούνη. Ο Μίτσελ δίνει ευκαιρίες, αλλά αυτό από μόνο του δεν συνεπάγεται τίποτα. Μόνη σκέψη πως τα πολλά παραδείγματα δείχνουν μια τάση: πιο εύκολα τα καταφέρνεις στην άμυνα ή έστω στο κέντρο, παρά στις θέσεις τις επίθεσης. Όπως πάντα, το χορτάρι θα δείξει τι μπορεί να πετύχει ο Φορτούνης.

Σφραγίδα Εθνικής

Μέχρι να δούμε το χορτάρι, ένας προβληματισμός. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Φορτούνης απεικονίζεται παντού με τη φανέλα της Εθνικής. Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος στο ρεπορτάζ του έκανε λόγο για “προσθήκη με τη σφραγίδα της Εθνικής Ελλάδας”. Λογικό, αφού ο Φορτούνης ήταν κομμάτι της και σίγουρα θέλει να ξαναγίνει διεθνής στο διάστημα των επόμενων δύο χρόνων μέχρι το Euro του 2016. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα γι’αυτόν, όπως πχ και για τον Κλάους, τον Βέλλιο, τον Σταφυλίδη.

Ο Φορτούνης και το manual

Αφού λοιπόν η απόκτηση του Φορτούνη εξετάζεται απ’τον Ολυμπιακό με γαλανόλευκο πρίσμα, ευκαιρία να δούμε όσα συνέβησαν στο διάστημα της παρουσίας μας στη Βραζιλία. Στο παρελθόν έχουμε ζήσει διαμάχες συλλόγων με την Εθνική. Φέτος ήταν η πρώτη φορά που ζήσαμε πόλεμο σε διεθνείς απ’τον ίδιο τους το σύλλογο.

Πόλεμος

Μανιάτης και Σάμαρης έπαιρναν μέρος στο μεγαλύτερο τουρνουά της καριέρας τους. Και στην Ελλάδα γράφτηκαν τρομερά πράγματα εναντίον τους. Γιατί ο Μανιάτης τολμούσε να βγάλει φωτογραφίες και ανάμεσα στους υπόλοιπους παίκτες ήταν οι “εχθροί” Τζαβέλας και Κατσουράνης. Γιατί ο Σάμαρης δήλωσε πως ένα απ’τα πρότυπα του είναι ο Κατσουράνης. Και τώρα γιατί κυκλοφόρησαν στο Ίντερνετ φωτογραφίες και ο Σάμαρης τολμάει να κάνει μπάνιο στην ίδια παραλία με τον Κατσουράνη και να βρίσκεται μαζί του στο ίδιο κάδρο όταν κάποιος με καμιά δεκάρια άτομα.

Ο Φορτούνης και το manual

Γράφτηκε πως θα πρέπει να γίνει σοβαρή κουβέντα για το αν ο Μανιάτης πρέπει να είναι ο αρχηγός του Ολυμπιακό και τη νέα σεζόν, αν φυσικά είναι ακόμα παίκτης των ερυθρόλευκων. Πως ο Σάμαρης δεν ξέρει τι γίνεται και τι λέει, πως δεν μπορεί να δηλώνει πως έχει πρότυπο τον Κατσουράνη. Πως η συμπεριφορά τους είναι απαράδεκτη, απογοητεύουν και προκαλούν τον κόσμο του Ολυμπιακού.

Δεν θα τσουβαλιάσουμε. Κάποια εξ αυτών τα έγραψαν συνάδελφοι επειδή ήταν και είναι η άποψή τους. Κάποιοι βέβαια τα έγραψαν ως σαφή προέκταση σκέψεων του συλλόγου, αφού ποτέ δεν γράφουν ποτέ κάτι που να πηγαίνει κόντρα ή έστω να μη συμφωνεί μ’αυτήν. Κάποια εξ αυτών τα γράφουν στα social media οι συνδεσμιακοί λογαριασμοί. Σίγουρα, όμως, όλα αυτά δεν αποδοκιμάστηκαν απ’τον Ολυμπιακό, ούτε έγινε επίσημη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι.

Πρόνοια

Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει στη συνέχεια με Σάμαρη και Μανιάτη, ούτε και το αν ο Φορτούνης θα καταφέρει μέσω του Ολυμπιακού να γίνει ξανά μέλος της Εθνικής. Μέχρι τότε, όμως, καλό θα ήταν να υπάρξει μια πρόνοια. Ας φροντίσουν όσοι δυσαρεστήθηκαν απ’όσα έκαναν ή δεν έκαναν ο Σάμαρης με τον Μανιάτη (και όσα εξακολουθούν να κάνουν ή να μην κάνουν) ώστε να τους ενημερώσουν.

Ας κάτσουν οι συνάδελφοι, κατευθυνόμενοι και μη, τα παιδιά στους συνδέσμους, αλλά και όσοι θίχτηκαν εντός της ΠΑΕ και ας γράψουν νέα καταστατικά, έστω ένα μάνιουαλ. Να ενημερωθούν οι Έλληνες παίκτες, διεθνείς ή εν δυνάμει διεθνείς, για το τι επιτρέπεται και τι όχι για το διάστημα που είναι μέλη της Εθνικής ομάδας ή κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Να εξηγηθεί με σαφή τρόπο πως δεν επιτρέπεται να πεις πως ο Κατσουράνης είναι ένα απ’τα πρότυπά σου, ακόμα αν είσαι 24 χρόνων και έχεις περάσει την τελευταία δεκαετία βλέποντας την καριέρα του. Εναλλακτικές και αποδεκτές απαντήσεις ο Ηλίας ο Πουρσανίδης και ο Ιεροκλής Στολτίδης, έστω και αν δεν μοιάζεις καθόλου μ’αυτούς στον τρόπο που αγωνίζεσαι. Να ξέρουν όλα τα παιδιά πως δεν νοείται να εμφανίζονται στις ίδιες φωτογραφίες με πρόσωπα που αποτελούν “κόκκινο πανί” για τον ερυθρόλευκο οργανισμό.

Ο Φορτούνης και το manual

Γιατί μπορεί για το διεθνή παίκτη αυτοί να είναι απλώς οι συμπαίκτες με τους οποίους πρέπει να συμπορευθεί όσο καλύτερα μπορεί στα πιο ιστορικά παιχνίδια της καριέρας του, αλλά για κάποιους δεν είναι αποδεκτός αυτός ο τρόπος σκέψης. Και ο Σάμαρης πχ δεν γίνεται να βρίσκεται στην ίδια παραλία μαζί με 5-6 άλλους ποδοσφαιριστές αν ανάμεσά τους είναι ο Κατσουράνης. Ή να βρίσκεται, αλλά αν εμφανιστεί κάποιος που θέλει να βγουν όλοι μαζί φωτογραφία, τότε να αποχωρήσει για να μην τον δουν στο instagram οι οπαδοί και γίνουν έξαλλοι καλοκαιριάτικα και τον “τελειώσουν” απ’τον Ολυμπιακό.

Όλοι manual

Ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί τελικώς με Σάμαρη και Μανιάτη, ο Ολυμπιακός θα εξακολουθήσει να έχει Έλληνες διεθνείς ή Έλληνες που θέλουν να γίνουν μέλη της Εθνικής, όπως ο Κολοβός και εσχάτως ο Φορτούνης. Όσα συνέβησαν (και εξακολουθούν να συμβαίνουν) φέτος το καλοκαίρι κάνουν επιτακτική την ανάγκη ενός ερυθρόλευκου καταστατικού, ενός manual, επίσημου ή όχι. Γιατί, τελικά, οι Έλληνες διεθνείς είναι επιθυμητοί και τιμή για το σύλλογο, αλλά μόνο αν φέρονται με αρεστό και επιθυμητό τρόπο.

Γιατί και η ίδια η Εθνική είναι “η ομάδα του Σάντος, του Φύσσα και του Βόκολου” όταν δεν πάει καλά (δεν γράφουν του Σαρρή γιατί “αυτόν τον συμπαθούμε”) και όταν πηγαίνει καλά είναι “η ομάδα που τραβάνε μπροστά τα παλικάρια του Ολυμπιακού”. Με τον ίδιο τρόπο βέβαια φέρονται και οι “οργανισμοί άλλων αποχρώσεων” μέσα στη χώρα, αφού η Εθνική είναι “η ομάδα του Σαρρή”, όπως παλιά ήταν "του Γκαγκάτση", "του Πιλάβιου", ενώ υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα οι φωνές που λένε “αυτός παίζει καλά με την Εθνική και μ’εμάς όχι”.

Manual, παιδιά. Φτιάξτε manual, όλοι. Να ξέρουν οι διεθνείς τι θέλετε απ’αυτούς, τι μπορεί να τους ενοχλήσει και τι δεν είναι αποδεκτό, αλλά να ξέρουν και πως βλέπετε γενικά την Εθνική. Για να μη κάνουν πράγματα που σας στεναχωρούν, αλλά και για να ξέρουν πως σκέφτεστε και τι είστε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK