Ο Κάτσε με "πολύ Μπασινά", ο Πέλκας και το "γκολ Τζέραρντ"

Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για τα δεδομένα πίσω από την εύκολη πρόκριση του ΠΑΟΚ και σχολιάζει την εμφάνιση του Κάτσε που θυμίζει Μπασινά και το γκολ του Πέλκα που θύμισε Τζέραρντ.

Ο Κάτσε με "πολύ Μπασινά", ο Πέλκας και το "γκολ Τζέραρντ"

Ο ΠΑΟΚ ήταν σαρωτικός στην Τούμπα με την Μπρόντμπι και στην ουσία μ’αυτό το 5-0 σφράγισε την παρουσία του στους ομίλους του Europa League. Ο Κάτσε, ο Πέλκας, η τακτική, ο ενθουσιασμός και τα ερωτήματα είναι πέντε θέματα που προέκυψαν απ’την πεντάρα της ομάδας του Τούντορ.

1. Πρόκριση με κερασάκι

Ναι, δεν ήταν τίποτα μεγαθήρια η Λοκομοτίβα και η Σπάρτακ Τρνάβα, ούτε η Μπρόντμπι φάνταζε κανένα ανυπέρβλητο εμπόδιο. Όμως, αλίμονο αν κάποιος θεωρούσε πως θα ήταν δεδομένη ή εύκολη η πρόκριση του ΠΑΟΚ στους ομίλους του Europa League.

Ο Δικέφαλος είχε μπροστά του τρεις προκριματικούς γύρους, με νέο προπονητή και τεχνικό διευθυντή, επιφορτισμένους με το να μάθουν την ομάδα, να αξιολογήσουν το υπάρχον έμψυχο δυναμικό, να την προετοιμάσουν για επίσημους αγώνες απ’τα μέσα Ιουλίου και ταυτόχρονα να δουλεύουν για το μεταγραφικό σχεδιασμό.

Κόλπα ζόρικα, που στην Τούμπα τα έφεραν σε πέρας όσον αφορά το πρώτο ζητούμενο που ήταν η πρόκριση, αφού αυτή θα πρέπει μάλλον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη μετά το εμφατικό 5-0 επί της Μπρόντμπι. Και από μόνη της η παρουσία στους ομίλους είναι θετικός απολογισμός, αλλά σίγουρα δεν χαλάει κανέναν το γεγονός πως ήρθε με κερασάκι, με μπόνους.

Γιατί μπόνους και μάλιστα μεγάλο είναι ο ενθουσιασμός και η ικανοποίηση με την οποία γέμισε ο κόσμος μετά το 5-0 επί της Μπρόντμπι. Κόσμος που πέρσι πικράθηκε με τον χειρότερο τρόπο, αυτόν της αίσθησης πως ζει ξανά το ίδιο έργο και επιπλέον τίποτα δεν του εγγυάται πως δεν θα το ζήσει ξανά σύντομα.

Και ναι, το 5-0 επί της Μπρόντμπι δεν αποτελεί εχέγγυο για μια καλή ποδοσφαιρική χρονιά. Όμως, δεδομένων των συνθηκών, είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη η ψήφος εμπιστοσύνης που κέρδισε ο Τούντορ σ’αυτούς τους προκριματικούς αγώνες. Βάζω μόνο τον Κροάτη, γιατί σ’αυτά τα παιχνίδια δούλεψε κυρίως με το περσινό υλικό. Η σειρά του Άρνεσεν έρχεται από εδώ και πέρα, όταν θα δούμε στο γήπεδο όλες τις δικές του προσθήκες.

2. Τακτική πρόοδος

Αγωνιστικά ο ΠΑΟΚ δεν ήταν στημένος ακριβώς με 3-5-2. Η διάταξη του ήταν ένα 3-4-2-1, με τους Πέλκα-Ροντρίγκεζ πίσω απ’τον Μακ, που γινόταν 5-4-1, όταν η ομάδα αμυνόταν, με τους δύο μεσοεπιθετικούς να πλαισιώνουν στα άκρα τους Τζιόλη-Κάτσε.

Καταλαβαίνω πως θα ακουστεί υπερβολικό να πει κανείς πλασματικό το σκορ, όταν ο ΠΑΟΚ είχε εκτός των πέντε γκολ και ένα χαμένο πέναλτι και ένα δοκάρι σε εκτέλεση φάουλ. Θα χαρακτηρίσω το σκορ "υπερβολικό", κυρίως γιατί στο 2ο μέρος ο ΠΑΟΚ έκατσε συνετά πίσω απ’την μπάλα και είδε πως αρκούσαν διωξίματα των δύο ακραίων και μια κόντρα για να τρέχει ο Μακ με την μπάλα και να φτάνει φάτσα με τον τερματοφύλακα.

Το λέω υπερβολικό κυρίως γιατί βρήκα πιο ενδιαφέρον το πρώτο ημίχρονο του ΠΑΟΚ, όταν και πέτυχε λιγότερα γκολ και δεν ενθουσίασε κάποιους όσο στο δεύτερο. Όταν η Μπρόντμπι ήταν πιο οργανωμένη και δεν δεχόταν φάσεις για πλάκα, ο ΠΑΟΚ ήταν καλός στην κατοχή της μπάλας, με σωστές αποστάσεις και υπομονή.

Απ’όλα όσα έγιναν στην Τούμπα, περισσότερο με ενθουσίασε μια φάση που δεν έφερε γκολ, αυτή του 6ου λεπτού, όταν οι μεσοεπιθετικοί κινήθηκαν χωρίς μπάλα για να παρασύρουν την άμυνα, την ώρα που ο Τζιόλης σημάδεψε τέλεια τον Κίτσιου, που είχε ήδη κινηθεί "αυτόματα" στον χώρο που του είχαν ανοίξει για να βγει φάτσα με το τέρμα.

Είναι νωρίς να μιλάμε για παγιωμένους αυτοματισμούς και έτοιμη ομάδα, αφενός γιατί το διάστημα είναι μικρό κι αφετέρου για περιμένουμε να δούμε άλλες ενδεκάδες όταν θα μπουν στο γήπεδο όλες οι μεταγραφές. Αλλά το νωρίς σημαίνει πως είναι αξιοπρόσεκτη η βελτίωση του ΠΑΟΚ, κυρίως στο κομμάτι της συνοχής, με ή χωρίς την μπάλα. Δεν έγιναν τρομερά πράγματα, δεν θα γινόταν άλλωστε, αλλά είδαμε μια ομάδα που βρίσκεται σε έναν δρόμο, με μια σχετική σιγουριά για το πως κινείται στο χορτάρι.

3. Κάτσε με "πολύ Μπασινά"

Δεν θα κουραστώ να μιλάω για τον Κάτσε. Θα το κάνω και τώρα, γιατί έχω την αίσθηση πως τα φώτα θα πάνε περισσότερο στον μεγάλο πρωταγωνιστή Μακ, στον Πέλκα, στον Ροντρίγκες που σκόραρε (παρότι δεν φάνηκε πολύ) και για τον Κάτσε θα μείνουν μόνο τα δύο δοκάρια. Το σημαντικό για τον Αλβανό είναι πως βελτιώνεται διαρκώς. Πλέον, πέρα από όσα μας έδειξε σταδιακά τα τελευταία χρόνια, έχει αποκτήσει μια τρομερή σιγουριά στο παιχνίδι του.

Όχι την ορμή και τον τσαμπουκά των νιάτων, αλλά το "έχω τον Τζιόλη δίπλα μου και θα είμαι καθοριστικός σε κάθε τομέα του παιχνιδιου". Κόβει, τρέχει, μαρκάρει, σπρώχνει, κλέβει, πασάρει απλά, πασάρει δύσκολα, πασάρει κάθετα, ελευθερώνει σε μικρό χώρο, σουτάρει, απειλεί, μιλάει, εκτελεί, σημαδεύει τις γωνίες, άσχετα αν βρίσκει το δοκάρι.

Ξέρω πως σε κάποιους που δεν είχαν σε εκτίμηση τον Έλληνα άσο θα ξινίσει η παρομοίωση, αλλά στον Κάτσε βλέπω "πολύ Μπασινά". Μέσοι που ξεκίνησαν και συστήθηκαν ως φιλότιμοι τρεχαλατζήδες, αλλά σταδιακά έπεισαν πως είναι εξίσου σημαντικοί με την μπάλα στα πόδια, πως μπορούν να αναλάβουν το κουμάντο, πως έχουν γκολ, έχουν σουτ, έχουν στημένα, έχουν μέσα τους το "να κάνω περισσότερα, μπορώ".

4. Ο Πέλκας και το "γκολ Τζέραρντ"

Δεν ήταν δύσκολο. Με το που είδα το γκολ του Πέλκα, το μυαλό μου πήγε αμέσως στον παίκτη που έχω δει να σημειώνει "τέτοιο" γκολ τις περισσότερες φορές.

Ο αγαπημένος μου Τζέραρντ έχει βάλει αυτό το γκολ τρεις φορές, με την πιο διάσημη και καλύτερη βερσιόν να είναι αυτή με την Μαρσέιγ. Πιο μακριά ο Τζέραρντ, με περισσότερη δύναμη στο σουτ, πιο κοντά ο Πέλκας, με περισσότερη τεχνική.

Ανεξαρτήτως διαφορών, το δεδομένο είναι πως τέτοιο σουτ επιχειρείς πολύ δύσκολα κι ακόμα πιο δύσκολο είναι να το εκτελέσεις σωστά. Ο Πέλκας μου είχε αρέσει στο πρώτο επίσημο εκτός με τη Λοκομοτίβα, ήταν θετικός και όταν σκόραρε στη ρεβάνς και φαίνεται πως του έχει κάνει καλό ο περσινός δανεισμός στην Πορτογαλία.

Γκολ σαν κι αυτό μπορεί να μην βάλει ξανά, αλλά αυτό που μπορεί να επαναλάβει είναι την ενέργεια που ξεκίνησε το 1-0. Κρίμα που τραυματίστηκε τώρα που πήρε φόρα κι έκανε τον κόσμο να παραμιλάει στην Τούμπα, αλλά η σεζόν είναι μεγάλη και θα βρει σίγουρα χρόνο συμμετοχής με τον ΠΑΟΚ να παίζει σε τρεις διοργανώσεις. Δουλειά και υπομονή, η καριέρα είναι δύσκολο έργο όταν είσαι Έλληνας μεσοεπιθετικός σε μεγάλη ομάδα, ας ρωτήσει τον Νίνη, τον Φορτούνη ή ακόμα και τον Τάτο, τον Βλαχοδήμο, τον Κουτσιανικούλη, κτλ.

5. Ερωτήματα

Για το τέλος αφήσαμε τα ερωτήματα, γιατί σ’αυτό το σημείο της σεζόν είναι πολύ περισσότερα απ’τις απαντήσεις. Και πέρσι ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε με ενθουσιασμό και σχέδιο και το πράγμα κατέρρευσε όταν φάνηκε πως το πλάνο δεν μπορούσε να υπηρετηθεί όταν έλειπαν βασικά κομμάτια του παζλ κι όταν ο Άγγελος συνέχισε να οδηγεί το αμάξι του Δικεφάλου σαν να μην έχει κανένα πρόβλημα.

Θέλω πολύ να δω πως θα "κουμπώσει" στη συνέχεια ο βαρύς Μαλεζάς σε άμυνα με τρεις όταν θα είναι όλοι οι παίκτες διαθέσιμοι. Ο Τούντορ θα θέλει τριάδα με τρεις στόπερ ή θα βάζει στην άμυνα παίκτες όπως ο Σκόνδρας, ο Τζαβέλλας, ή ακόμα και Τζιόλης; Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η διαχείριση των Χαρίση-Κοροβέση, των παικτών δηλαδή που Άρνεσεν-Τούντορ βρήκαν ως μεταγραφές στην Τούμπα και μέχρι τώρα δεν έχουμε δει πολύ.

Εννοείται πως το μεγάλο ερωτηματικό είναι οι παίκτες που τώρα αποκτήθηκαν και ειδικά ο Τσίμιροτ, αφού με Τζιόλη, Κάτσε και Χαρίση ο Δικέφαλος δυναμώνει στον άξονα και μένει να δούμε αν ο Τούντορ θα θέλει δύο εξ αυτών στην ενδεκάδα ή θα φτιάχνει και τριάδες.

Ανεξαρτήτως του τι έχουν να δώσουν οι νεοφερμένοι, ο ΠΑΟΚ δικαιούται να νιώθει πως θα πάρει λύσεις κι απ’αυτούς που έπαιξαν στα προκριματικά. Είναι χρήσιμη ακόμα και η ψυχολογία που πήραν στη διαδικασία ο Κίτσιου, ο Κωνσταντινίδης, ο Πέλκας, ο Κουλούρης, ακόμα και ο Μακ σε θέση φορ, που κι αυτό είναι μια επιλογή που αναρωτιέμαι αν θα δούμε και στη συνέχεια της σεζόν.

Διαβάστε ακόμη:

Αντώνης Τσακαλέας: Έτσι ταΐζει το "εγώ" του ο ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ - Μπρόντμπι 5-0

Δείτε τα γκολ του ΠΑΟΚ κόντρα στην Μπρόντμπι: η γκολάρα του Πέλκα

News 24/7

24MEDIA NETWORK