Ο ΠΑΟΚ πρέπει να κάνει ο,τι μπορεί για να μείνει ο Λούκας

Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για τη σημαντική νίκη του ΠΑΟΚ επί της Σπάρτακ Τρνάβα και την ανάγκη να παραμείνει ο "φευγάτος" Λούκας στο ρόστερ του "δικεφάλου".

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να κάνει ο,τι μπορεί για να μείνει ο Λούκας
INTIME SPORTS

Απεχθάνομαι όσο τίποτα το “πρόεδρε, σκάστα”. Κατανοώ πως ο φίλαθλος, ο οπαδός, το έλεγε, το λέει και θα το λέει πάντα. Εξίσου διαχρονική είναι και θα είναι η στάση μου πως δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο για τον Τύπο. Ο Τύπος δεν μπορεί να μπαίνει σ’αυτό το παιχνίδι και να λέει “πρόεδρε, σκάστα”, να απαιτεί απ’την όποια διοίκηση να δώσει το Χ ποσό για μια μεταγραφή, να θέλει κάθε χρόνο να ανεβαίνει το συνολικό ποσό των αγορών.

O Τύπος μπορεί να απαιτεί εύστοχες κινήσεις, όχι να πιέζει για ποσά, για ξόδεμα. Μπορούμε να κρίνουμε τις κινήσεις, την εύστοχη ή άστοχη επένδυση, ακόμα και να κράξουμε τη “σπατάλη”, τα πολλά λεφτά για ένα “παλτό”. Όχι όμως το κουμάντο στην τσέπη που συνεπάγεται το “δώστε κι άλλα, σκάστε τα για να έρθει ο παικταράς”.

Με δεδομένα τα παραπάνω και χωρίς διάθεση για κουμάντο στην τσέπη του Σαββίδη, ο ΠΑΟΚ πρέπει να κάνει ο,τι μπορεί για να κρατήσει τον Λούκας.

Δεν είναι τα λεφτά

Δύσκολο, γιατί ο Λούκας δεν θέλει να φύγει για οικονομικούς λόγους. Θέλει να συνεχίζει να παίζει μπάλα στην πατρίδα του, κοντά στους ανθρώπους που τον έχουν μεγαλώσει, εκεί που ένοιωσε πολύ καλά πέρσι. Παίκτης που έγραψε το όνομά του παππού του στην επιγονατίδα για να τη βγάλει και να τη φιλήσει όταν θα σκοράρει προφανώς έχει πιο ισχυρούς δεσμούς απ’αυτό που μάθαμε να λέμε “κανονικό”.

Δεν θέλει να φύγει γιατί η Ντεπορτίβο του δίνει περισσότερα. Δεν είναι καν μέσο πίεσης προς τον ΠΑΟΚ για να του δώσει κάτι παραπάνω και τελικά να μείνει. Επέστρεψε απ’την Ισπανία με το μυαλό του ήδη αποφασισμένο: απλώς θα κάνει ένα διάλειμμα μερικών εβδομάδων, η Ντέπορ θα τα βρει σε ένα ποσό με τον ΠΑΟΚ και ο ίδιος θα επιστρέψει εκεί που θέλει, εκεί που τα έχει όλα. Μπάλα, πατρίδα, οικογένεια, περιβάλλον.

Πως αλλιώς θα πείσεις;

Είναι εξ ορισμού δύσκολο να μεταπείσεις κάποιον που σκέφτεται, αισθάνεται έτσι. Σ’αυτά τα πράγματα δεν μπορείς να αντιπαραβάλλεις κάτι, να βρεις επιχειρήματα. Όμως, ο ΠΑΟΚ πρέπει να κάνει ο,τι μπορεί, σε όλους τους τομείς. Με τα λόγια, με το σχέδιο, με την προοπτική, “εδώ θα πάμε καλύτερα, θα βελτιωθούμε, σε θέλουμε, θα είσαι ηγέτης, ο κόσμος σε αγαπάει” και τελικά, ναι, και με τα λεφτά.

Δεν είναι πως ο Λούκας είναι ο τελευταίος καλός παίκτης στον κόσμο. Αλλά, πως θα πείσεις πως μπορείς να φέρεις στην ομάδα τους καλούς, όταν δεν μπορείς να κρατήσεις τους, λίγους είναι η αλήθεια, καλούς που ήδη έχεις στο ρόστερ σου;

Δεν είναι Βιεϊρίνια

Ο Λούκας είναι παίκτης του ΠΑΟΚ. Έχει συμβόλαιο με την ομάδα, συμβόλαιο που λήγει το 2017 και όχι σε λιγότερο από δώδεκα μήνες, το καλοκαίρι του 2016. Δεν είναι ποδοσφαιριστής που είναι πχ ελεύθερος και προσπαθείς να τον πείσεις να διαλέξει εσένα ανάμεσα στις 2-3 προτάσεις που έχει. Ανήκει στον ΠΑΟΚ. Δεν έχει παίξει καν 3-4 σεζόν να πεις πως τώρα θέλει να φύγει, να ανοίξει τα φτερά του, να πάει σε μεγαλύτερο σύλλογο, σε καλύτερο πρωτάθλημα.

Έγινε αυτό, με τον Βιεϊρίνια. Κι έγινε και σε εποχή που ο ΠΑΟΚ έπρεπε να πουλήσει για να παρουσιάσει έσοδα και για να πείσει την UEFA και την επιτροπή του FFP πως κάνει ο,τι πρέπει για να είναι σωστός οικονομικά. Έγινε αφού πρώτα ο ΠΑΟΚ είχε πάρει πολλά απ’τον παίκτη και ο παίκτης είχε βελτιωθεί στον ΠΑΟΚ.

Συμβόλαιο με ομάδα χωρίς προβλήματα

Τώρα τέτοια πίεση δεν υπάρχει. Τώρα ο Λούκας έχει παίξει μόλις μία σεζόν στον ΠΑΟΚ. Είναι θεμιτοί οι λόγοι που θέλει διακαώς να επιστρέψει στην Ντεπορτίβο, αλλά δεν παύει να έχει συμβόλαιο.

Συμβόλαιο με μια ομάδα που δεν έχει οικονομικά προβλήματα. Συμβόλαιο με μια ομάδα που επί των ημερών του νέου, ισχυρού μεγαλομετόχου μπορεί να άφησε στο παρελθόν χρέη και δυσπραγίες, αλλά έχει αποτύχει να πείσει για ένα πράγμα: πως μπορεί στο αμιγώς ποδοσφαιρικό κομμάτι να ξοδεύει/επενδύει με επιτυχία.

Ποιον έχει πάρει καλύτερο;

Πολλά λεφτά για μεταγραφές δεν έχει δώσει. Έχει φέρει όμως έναν σκασμό παίκτες, που έχουν πληρωθεί και πληρώνονται ακόμα έναν σκασμό λεφτά. Η πλειοψηφία των ξένων μεταγραφών έχει αποχωρήσει. Ποιοι ξένοι βγήκαν; Ποιοι έχουν μείνει και θα είναι απώλεια αν φύγουν;

Ο Λούκας είναι εμφανώς ο καλύτερος. Και η ακριβότερη αγορά, αφού μόνο ο Στοχ κόστισε περισσότερο, με τη Φενέρ να παίρνει ένα εκατομμύριο για τον δανεισμό. Ο Σαββίδης ακόμα δεν έχει πείσει πως μπορεί να ξοδεύει σωστά τα λεφτά του, έφερε τον Άρνεσεν για να του εξασφαλίσει (και) αυτό, παρότι βέβαια εξακολουθεί να ανακατεύεται προσωπικά σε μεγάλο βαθμό.

Υπόθεση Σουάρες

Δεν γνωρίζω αν ο ΠΑΟΚ μπορεί να γυρίσει το φύλλο. Αν θα αρκέσουν τα λόγια, ένα νέο συμβόλαιο με απολαβές που θα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ετησίως, οτιδήποτε άλλο μπορεί να μπει στο τραπέζι, ακόμα κι η “απειλή” που θα λέει “έχεις συμβόλαιο, δεν σε πουλάμε κάτω απ’τη ρήτρα των 5 εκατομμυρίων, θα μείνεις εδώ, πάρτο απόφαση”.

Παρόλα αυτά, ο σύλλογος θα πρέπει να κάνει ο,τι μπορεί. Το κλισέ “λέει πως δεν μπορείς να κρατήσεις παίκτη που θέλει να φύγει” και η απάντησή μου είναι “ναι, αλλά μπορείς να αποφασίσεις το πότε και το πως θα φύγει”. Το καλοκαίρι του 2013 ο Λούις Σουάρες έκανε τα πάντα για να φύγει απ’τη Λίβερπουλ. Πρώτα έλεγε πως δεν αντέχει άλλο τα αγγλικά ΜΜΕ για να τον δώσουν στη Ρεάλ και μετά παρακαλούσε με δηλώσεις στα ίδια ΜΜΕ να τον πουλήσουν στην Άρσεναλ.

Δεν έγινε τίποτα απ’τα δύο, είδε τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν απ’την κερκίδα λόγω τιμωρίας και μετά γύρισε και έδωσε στους Κόκκινους την καλύτερη σεζόν της καριέρας του και παραλίγο και το πρωτάθλημα. Τρεις μήνες αργότερα πουλήθηκε στην Μπαρτσελόνα, εκεί που ήθελε να πάει όχι για τα λεφτά, αλλά για την αγάπη του. Δεν έμεινε, αλλά δεν έφυγε και όποτε ήθελε εκείνος.

Το “πρέπει” ισχύει τώρα

Τόσα χρόνια μπάλα, έμαθα πια πως όλοι φεύγουν, όλοι σταματάνε, όλοι μπορεί κάποια στιγμή να “προδώσουν”, ο καθένας μπορεί μια μέρα να μπει στην έδρα σου ως αντίπαλος ή ο κάθε μισητός αντίπαλος μπορεί μια μέρα να φορέσει τη φανέλα της ομάδας σου. Οι εγωισμοί και τα “πρέπει” είναι για τους οπαδούς, στον ψυχρό ποδοσφαιρικό κόσμο όλα μπορούν να γίνουν, όλα γίνονται και ο “αυτός δεν πρέπει να φύγει ποτέ, δεν υπάρχει καλύτερος” μια μέρα φεύγει και κάποια στιγμή βρίσκεις και καλύτερο.

Όμως, κάποιες φορές, υπάρχει το “πρέπει”. Και τότε πρέπει όντως να κάνεις ο,τι μπορείς για να κρατήσεις έναν παίκτη, έστω και για έναν χρόνο ακόμα. Θεωρώ πως για ποδοσφαιρικούς, επικοινωνιακούς και ψυχολογικούς λόγους, ο ΠΑΟΚ πρέπει να το κάνει με τον Λούκας. Να προσπαθήσει έστω όσο μπορεί, μέχρις εσχάτων. Είναι κι αυτό ένδειξη δύναμης, δεν είναι μόνο οι νέες προσθήκες.

Πως;

Ο Ολυμπιακός, που είναι σε άλλο επίπεδο, δείχνει τη δύναμή του με το να πουλάει ακριβά και να λέει “όλοι πωλούνται στη σωστή τιμή, θα πάρουμε άλλους”. Ο ΠΑΟΚ τώρα για να δείξει δύναμη θα πρέπει (επιτέλους) να επιλέξει σωστά, αλλά πρώτα ας στείλει και ένα μήνυμα κρατώντας τον Λούκας.

Γιατί μέχρι να δούμε τις προσθήκες με την υπογραφή Άρνεσεν, το ερώτημα επαναλαμβάνεται. Πως θα φέρεις τους καλούς, αν δεν μπορείς να κρατήσεις αυτούς που ήδη έχεις;

Διαβάστε ακόμη:

ΠΑΟΚ - Σπαρτάκ Τρνάβα 1-0

Γιάραμπεκ: "Καλό αποτέλεσμα το 1-0"

Τούντορ: "Θέλω σύντομα μεταγραφές"

Λούκας: "Δεν ξέρω τι θα γίνει"

News 24/7

24MEDIA NETWORK