Ο περσινός Παναθηναϊκός το βαρίδι του φετινού

Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για τις απαραίτητες φετινές προσθήκες στο ρόστερ του Παναθηναϊκού που δεν έγιναν, αφού όλοι "θαμπώθηκαν" από την περσινή υπέρβαση.

Ο περσινός Παναθηναϊκός το βαρίδι του φετινού
INTIME SPORTS

Ελάχιστα πράγματα στον αθλητισμό είναι πιο ωραία απ' την υπέρβαση. Απ' τον αθλητή ή την ομάδα που ξεπερνά κατά πολύ αυτά που φαινόταν πως ήταν το ταβάνι του, απ' τον υπολογισμό στο τέλος της πορείας που δείχνει πως τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα απ' ό,τι υπολογιζόταν στην αρχή της. Όμως, οι υπερβάσεις δεν είναι μόνο δύσκολες στην πραγμάτωση: είναι ακόμα πιο δύσκολες στη διαχείριση.

Παράδειγμα

Νομίζω πως ο Παναθηναϊκός είναι ένα κλασικό παράδειγμα. Πρώτα γιατί η περσινή χρονιά ήταν όντως υπερβατική. Ξεκίνησε με χαμηλές προσδοκίες και πολλά στοιχήματα, είχε αρκετές αναποδιές και δυσκολίες στην πορεία, αλλά με κόπο, ιδρώτα και δουλειά το ταμείο στο τέλος έφερε κέρδη που στην αρχή θα χαρακτηρίζονταν σχεδόν αδύνατα: και κατάκτηση τροπαίου και 2η θέση, και τρία γκολ στο "Καραϊσκάκης" και τέσσερα στον τελικό, και ανάδειξη πρωταγωνιστών και καλό κλίμα.

Όμως, ο Παναθηναϊκός εξελίσσεται σε κλασικό παράδειγμα όχι μόνο της υπέρβασης, αλλά και του πόσο προβληματική μπορεί να είναι η διαχείρισή της. Προβληματική, γιατί μετά από την υπέρβαση δεν είναι πάντα εύκολο να κρίνεις το πώς πρέπει να συνεχίσεις. Στην αποτυχία πρέπει να αλλάξεις πολλά, στην επιτυχία λίγα, απλές οι συνταγές.

Η υπέρβαση, όμως, είναι αλλιώς, γιατί θολώνει την κρίση: Χρειάζεται να ξεχωρίσεις τι απ' αυτά που συνέβησαν πρέπει να κρατήσεις, γιατί αξίζουν και μπορούν να επαναληφθούν / συνεχίσουν και τι θα πρέπει να αλλάξεις / ενισχύσεις, γιατί η περσινή υπέρβαση δεν εγγυάται ανάλογη συνέχεια. Εύκολο να το γράφω, δύσκολο να συμβεί.

Ματιά

Να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο. Ο περσινός Παναθηναϊκός πέτυχε όσα αναφέραμε προηγουμένως, αλλά δεν παύει να τα πέτυχε με υπερβατικό τρόπο, ξεπερνώντας τον πήχη. Κι αυτό σημαίνει πως, ακόμα κι αν η ομάδα του έμενε ίδια και απαράλλαχτη με την περσινή, δεν θα ήταν καθόλου βέβαιο πως φέτος θα είχε ανάλογη ή καλύτερη πορεία. Γι' αυτό λέγονται υπερβάσεις, γι' αυτό συγκινούν: γιατί δεν συμβαίνουν συχνά και κυρίως γιατί δεν επαναλαμβάνονται.

Νομίζω πως στον Παναθηναϊκό δεν είχαν το καλοκαίρι την ψυχραιμία να πουν "ΟΚ, έγινε ό,τι έγινε πέρσι, αλλά πρέπει να τα βάλουμε κάτω με ταπεινή, ρεαλιστική ματιά". Μια τέτοια ματιά θα έλεγε πως δεν είναι όλα ρόδινα επειδή θριάμβευσαν επί του Ολυμπιακού στο Φάληρο και ταπείνωσαν τον ΠΑΟΚ στο "Σπύρος Λούης". Μια τέτοια ματιά θα έλεγε πως όχι μόνο χρειάζεται να αναπληρωθούν τα κενά των παικτών που έφυγαν το καλοκαίρι, αλλά κυρίως απαιτείται να ενισχυθεί η ομάδα εκεί που πονούσε, εκεί που χρειαζόταν αναβάθμιση. Εκεί που υπήρχαν προβλήματα, ανεξαρτήτως του πώς κύλησε η χρονιά.

Ως ήρωες

Ο Παναθηναϊκός δεν έκανε τίποτε απ' τα δύο. Αρκετοί στέκονται στο γεγονός πως Καπίνο και Αμπέντ άφησαν κενά, αλλά όχι, δεν είναι αυτό το μόνο πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι πως αρκετοί παίκτες αντιμετωπίστηκαν ως οι ήρωες της περσινής υπέρβασης, άρα σίγουρα χαρτιά και για φέτος. Πράνιτς, Πέτριτς, Μέντες, Σίλντενφελντ κρίθηκαν με βάση τα περσινά επιτεύγματα. Θα ήταν πιο σωστό να κριθούν πιο ψυχρά, γιατί θα φαινόταν πως δεν είναι δα και οι μεγαλύτερες σταθερές, που μπορείς άνετα να βασιστείς πάνω τους και φέτος.

Αναφέρω τους ξένους γιατί είναι οι πιο υψηλά αμειβόμενοι και γιατί απ' αυτούς αναμένονται τα περισσότερα και δεν έρχονται. Γιατί απ' αυτούς περιμένει ο Παναθηναϊκός να σηκώσουν το βάρος, ώστε να σταθούν δίπλα τα στοιχήματα των Ελλήνων, ο εκάστοτε Λαγός, Καρέλης, Κλωναρίδης, Κουτρουμπής κτλ. Στον Παναθηναϊκό θεωρήθηκε δεδομένο πως όλοι μαζί θα μπορούσαν να επαναλάβουν τα λαμπερά κομμάτια της περσινής σεζόν, αλλά είπαμε: ποτέ δεν είναι δεδομένη η επανάληψη μιας υπέρβασης, πόσω μάλλον όταν έχουν αφαιρεθεί κομμάτια απ' το παζλ.

Λεφτά

Έχω κάνει αυτήν την κουβέντα στον αέρα της SUPER BALL και εκτός αέρα με συναδέλφους. Οι περισσότεροι απαντούν "ναι, αλλά μη ξεχνάς πως δεν υπήρχαν λεφτά για προσθήκες". Ναι, προφανώς δεν γίνεται να αγνοηθεί αυτός ο παράγοντας. Όμως και πέρσι δεν είχε λεφτά ο Παναθηναϊκός, αλλά έκανε ό,τι μπορούσε. Φέτος ο σύλλογος επικοινωνούσε πως η απουσία κινήσεων γινόταν, γιατί δεν κρίνονταν δα και τόσο απαραίτητες.

Σύμφωνοι, τα λεφτά είναι λίγα. Αλλά αν αναγνωρίσεις την ανάγκη για βελτίωση, αν πεις αντίο σ' αυτούς που δεν μπορούν να βοηθήσουν (ακόμα κι αν κάτι προσέφεραν πέρσι), αν σκεφτείς πως τα περσινά δεν γίνεται να επαναληφθούν στο 100% και πως φέτος υπάρχει και η Ευρώπη, τότε κάτι θα κάνεις. Έστω με δανεικούς, με ελεύθερους. Ναι, με στοιχήματα, που δεν είναι σίγουρο πως θα βγουν όλα. Αλλά αυτό δεν έγινε και πέρσι;

Την ίδια ώρα που ο Παναθηναϊκός έχανε απ' τη σαφώς ανώτερη Ντιναμό, ο Αστέρας στεκόταν και κατάφερνε να πάρει μια ιστορική ισοπαλία απ' την Μπεσίκτας. Το έκανε με τον Μπαντιμπαγκά, τον Ρόλε, τον Μάτσα, τον Πάρα, τον Γιαννιώτα που ήρθαν φέτος και τους Μπαράλες, Λούι, Σανκαρέ που ήρθαν πέρσι. Κανείς τους δεν αποκτήθηκε με λεφτά, όλοι ήρθαν ως δανεικοί ή ελεύθεροι. Πόσοι εξ αυτών θα προσέφεραν στον Παναθηναϊκό, θα αναβάθμιζαν το ρόστερ, θα αύξαναν τις λύσεις σε μια δύσκολη χρονιά;

Πιο δύσκολο

Ανεξαρτήτως του τι πιστεύω εγώ ή εσείς, ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Ο Παναθηναϊκός και έχασε Καπίνο - Αμπέντ και πίστεψε πως το περσινό ρόστερ δεν χρειάζεται καμία αλλαγή / ενίσχυση εκτός του Μπούι, του Μπούρμπου και του Μπερίσα. Τώρα είναι αναγκασμένος, με δουλειά και υπομονή όπως και πέρσι, να προσπαθήσει για βελτίωση σχεδόν απ' την αρχή και να προσδοκά πως η επιστροφή του Μπεργκ θα τα κάνει όλα να φαίνονται καλύτερα.

Και αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο απ' την περσινή υπερβατική χρονιά. Και δεν θα έπρεπε να είναι.

Διαβάστε ακόμη

Δημήτρης Κριτής: Αντίδραση; Ζητείται δράση!

Παναθηναϊκός - Ντιναμό Μόσχας 1-2 (VIDEOS)

Αναστασίου: "Δεν είμαστε σούπερ, θα βελτιωθούμε"

Τσερτσέσοφ: "Είχαμε μελετήσει τα πάντα"

News 24/7

24MEDIA NETWORK