Οι άσφαιροι φορ του Ολυμπιακού και τα χάλια του ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ πήγε στους Ζωσιμάδες και γύρισε και φέτος με τρία γκολ στην πλάτη, ο Ολυμπιακός ήταν κάκιστος με τον Λεβαδειακό και νίκησε κατά τύχη, ενώ ο Παναθηναϊκός απλώς κέρδισε χρόνο με το 4-0 επί μιας τραγική Καλλονής. Τελικά, την καλύτερη εμφάνιση του καρέ των μεγάλων την έκανε η ΑΕΚ, παρότι έμεινε μόνο στο 0-0 στα Πηγάδια.

Οι άσφαιροι φορ του Ολυμπιακού και τα χάλια του ΠΑΟΚ

Καλή η ΑΕΚ στην Ξάνθη

Η εμφάνιση και νίκη στην πρεμιέρα επί του Πλατανιά δημιούργησε προσδοκίες για πρώτο δυνατό τεστ της φετινής ΑΕΚ κόντρα στην Ξάνθη. Η λευκή ισοπαλία έφερε έναν μικρό προβληματισμό, αλλά η πραγματικότητα είναι πως η ΑΕΚ δεν ήταν κακή.

Η αίσθηση που μου άφησε το ματς είναι πως απέναντι σε μια ομάδα πιο soft απ’την Ξάνθη, η ΑΕΚ σίγουρα θα είχε φτιάξει αυτό που της έλειψε στα Πηγάδια: κλασικές ευκαιρίες. Μπορεί να τις τελείωνε, μπορεί και όχι, αλλά θα τις είχε. Δεν της έλειψαν τόσο επειδή έπαιξε άσχημα, αλλά κυρίως γιατί ο αντίπαλος ήταν πολύ καλός πίσω απ’την μπάλα.

Προβληματισμός

Ο Λουτσέσκου το έκανε στην πρεμιέρα στην Τούμπα, το επανέλαβε και κόντρα στην ΑΕΚ. Η Ένωση προσπάθησε ξανά να χτίσει συνεργασίες, να παίξει με την καλή δεξιά πλευρά των Γκάλο- Πλατέλλα, να επιτεθεί κάθετα με κοντινές συνεργασίες των Βάργκας- Αραβίδη, αλλά η σκληρή Ξάνθη είχε απαντήσεις για όλα.

Η ΑΕΚ δεν πρέπει να προβληματίζεται για την εικόνα. Προσπάθησε και έπαιξε σωστά, ενώ παράλληλα δεν απειλήθηκε στην κόντρα. Προβληματισμός θα πρέπει να υπάρχει για την αναμενόμενη ενίσχυση της τελευταίας στιγμής στη θέση του φορ, για το τι θα δώσει ο Ντίντακ στο αριστερό άκρο στη θέση του Σοϊλέδη και για το γεγονός πως αυτή τη στιγμή δεν έχει βάθος που θα της επιτρέψει να βάλει παίκτη που θα αλλάξει την εικόνα του ματς. Η επιστροφή του Μάνταλου, ένας καλός φορ και ίσως και ο Μπουονανότε να βοηθήσουν σ’αυτό.

Νίκη με freak γκολ

Ο Ολυμπιακός νίκησε με ένα freak γκολ του Μιλιβόγεβιτς, χωρίς να το αξίζει. Δεν γκέλαρε, αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν αρκετό για να αλλάξει την κουβέντα για την απαιτούμενη ενίσχυση. Ο Ολυμπιακός ήταν "σίγουρο" πως θα αποκτήσει αριστερό εξτρέμ, τώρα το φύλλο έχει γυρίσει κι αναμένεται απόκτηση φορ. Θα δούμε τι θα φέρει η τελευταία μέρα και μέχρι τότε, έχουμε μια κάκιστη εικόνα με τον Λεβαδειακό.

Μία κλασική ευκαιρία από συνεργασία σε σετ παιχνίδι

Μια ομάδα ομίλων Champions League είχε αντίπαλο που πέρσι υποβιβάστηκε αγωνιστικά και φέτος ακόμα δεν έχει φτιάξει το ρόστερ της, αφού μέχρι και πριν λίγο καιρό δεν ήξερε σε ποια κατηγορία θα αγωνιστεί.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο ισχυρός είχε μόλις μία κλασική ευκαιρία από συνεργασία απέναντι σε οργανωμένη άμυνα: το "σήκωμα" του Φορτούνη στον Ομάρ που σούταρε άουτ στο 38’. Οι άλλες τρεις κλασικές είναι δύο στην κόντρα ( Πάρντο στο 8’ και Χάρα στο 28’) και το σόλο του Σαλίνο στη λήξη του πρώτου ημιχρόνου. Ενενήντα λεπτά μπάλας και η ομάδα των ομίλων του Champions League έφτιαξε μόλις μία ευκαιρία από συνεργασία σε σετ παιχνίδι απέναντι σε αντίπαλο που πέρσι υποβιβάστηκε.

Φορ που δεν απειλούν

Ο Χάρα, βασικός φορ, είχε δύο τελικές, μία στο τετ-α-τετ στην κόντρα και μία εκτός περιοχής στην αναμπουμπούλα στο 70’. Στην πρεμιέρα είχε ξεκινήσει ο Φινμπόγκασον και ο Χάρα είχε μπει ως αλλαγή και οι δυο τους είχαν μαζί μόλις μία τελική προσπάθεια κόντρα στον Πανιώνιο. Σε 180’ με αδύναμους αντιπάλους οι βασικοί φορ του Ολυμπιακού έχουν τρεις τελικές προσπάθειες.

Θα μου πείτε, γι’αυτό το λόγο ο Ολυμπιακός θα αποκτήσει φορ την τελευταία ημέρα των μεταγραφών. Ναι, μόνο που ήδη έχει αποκτήσει δύο φορ ( Πουλίδο, Φινμπόγκασον) κι έχει πάρει άλλον έναν τον Ιανουάριο (Χάρα) και άλλον έναν πέρσι το καλοκαίρι ( Μπενίτεθ). Ομάδα που έχει πάρει τέσσερα φορ σε 12 μήνες και θέλει και πέμπτο τι ακριβώς κάνει;

Χωρίς τελική εντός περιοχής στο 2ο ημίχρονο

Ανεξαρτήτως του τι κάνουν οι φορ, υπάρχει και η δημιουργία. Ο Πάρντο δεξιά κάνει μπαμ πως έχει μάθει να παίζει σε μεγαλύτερους χώρους και στην άλλη πλευρά παίζει ο Ντουρμάζ. Τζίμης αυτός, ο Τραορέ και ο Πατίκας. Δεν γίνεται (και φέτος) να τα φτιάχνει όλα ο Φορτούνης ή ο Τσόρι ή και οι δυο μαζί, κάτι που ίσως θα δούμε πολύ στη συνέχεια της χρονιάς.

Δεν είναι μόνο το γεγονός πως το τετ-α-τετ του Ομάρ ήταν η μοναδική καθαρή ευκαιρία από συνεργασία σε σετ παιχνίδι. Οι πρωταθλητές βγήκαν στο δεύτερο ημίχρονο με το ματς στο 0-0 και δεν είχαν ούτε μία τελική εντός περιοχής. Πέρασαν τα 45’ της επανάληψης με τον Ολυμπιακό να ψάχνει γκολ και οι ερυθρόλευκοι δεν κατάφεραν να απειλήσουν μέσα απ’την περιοχή του αντιπάλου.

Κάτω απ’τη βάση ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ πήρε άριστα στα προκριματικά παίζοντας στην ουσία χωρίς μεταγραφές και παίρνει κάτω απ’τη βάση στους δύο εγχώριους αγώνες με βασικούς νεοφερμένους. Οξύμωρο, αλλά δεν είναι είναι. Στα προκριματικά είχε ομοιογένεια και συγκεκριμένο στόχο, στα εγχώρια έχει σχήματα χωρίς συνοχή, λάθος επιλογές και το στόχο του να γίνει ομάδα.

Ακατανόητος Σάμπο και Όλσεν σε πανικό

Αδικαιολόγητη η επιλογή του παίξει ο Τζιόλης στην τριάδα των στόπερ μαζί με Βίτορ- Κόστα, απέναντι σε μια ομάδα που ο Τούντορ όφειλε να ξέρει πως θα χτυπήσει τον ΠΑΟΚ με ταχύτητα στην επίθεση. Ακατανόητος ο Σάμπο. Όχι ακατανόητος ως επιλογή στη βασική ενδεκάδα, ακατανόητος γενικώς.

Πέρασα όλο το πρώτο ημίχρονο προσπαθώντας να καταλάβω τι κάνει στον αγωνιστικό χώρο, τι έχει και δεν είδα ούτε κόντρα στην Ξάνθη. Βαρύς κι ασήκωτος, χωρίς τεχνική, με άσχημα κοντρόλ, χωρίς μέτρα με την μπάλα, να τη δίνει 9/10 στον παίκτη στα δεξιά του και όταν ο αντίπαλος έχει κατοχή να κάνει πως πιέζει και να τον περνάνε με μια απλή κίνηση. Το αυτογκόλ ήταν το λιγότερο, μπορεί να συμβεί σε όλους.

Βαριά η τριάδα πίσω, ο Σάμπο να στρίβει σαν τον Τιτανικό, ο Ζάιρο να μην έχει ουσία και να αποβάλλεται με δεύτερη κίτρινη που θα έπρεπε να είναι απευθείας κόκκινη κι ο Όλσεν για ένα ακόμα ματς να προκαλεί πανικό στην άμυνα. Όταν αγοράζεις τερματοφύλακα το κάνεις γιατί είσαι 100% σίγουρος πως είναι πολύ καλύτερος απ’αυτόν που έχεις. Αγορά 650 χιλιάδων ευρώ είναι ο Όλσεν και όλοι συζητάνε τον Γλύκο.

Τα θετικά και το αεροπλάνο

Τι μένει ως θετικό; Σίγουρα ο Πέλκας, με τεχνική, με δύο πολύ επικίνδυνα σουτ και την κάθετη στον Λέοβατς στην καλύτερη φάση του ΠΑΟΚ. Σίγουρα ο Μυστακίδης, που ακόμα δεν έχουμε δει πολύ, αλλά έχει την ωραία συνήθεια να δίνει ασίστ όταν μπαίνει ως αλλαγή, και η συνολική διάθεση του ΠΑΟΚ να παίξει σωστά, ακόμα κι αν του λείπουν τα σωστά εργαλεία στην επίθεση.

Στο Top10 της προηγούμενης εβδομάδας ήμουν σαφής: "Ο ΠΑΟΚ είναι αεροπλάνο που θα πρέπει να συναρμολογηθεί εν πτήσει. Κόλπα ζόρικα, όχι γιατί δεν γίνεται, αλλά γιατί δύσκολα γίνεται χωρίς βαθμολογικές απώλειες". Υποθέτω πως μετά την τριάρα στους Ζωσιμάδες είναι ακόμα πιο σαφές.

Υπομονή και ηρεμία

Το ερώτημα δεν είναι το πότε το αεροπλάνο θα είναι έτοιμο και για πόσο υψηλές πτήσεις θα είναι ικανό. Το ερώτημα είναι κατά πόσο ο "οργανισμός ΠΑΟΚ" γύρω απ’το ποδοσφαιρικό τμήμα είναι διατεθειμένος να ζήσει για μεγάλο διάστημα μακριά απ’την κορυφή, με υπομονή. Συνέβη στον Παναθηναϊκό της πρώτης χρονιάς Αναστασίου, όταν έχανε-κέρδιζε η ομάδα είχε ηρεμία και τελικά έκλεισε τη σεζόν με τίτλο.

Το πως θα την κλείσει ο φετινός ΠΑΟΚ δεν το γνωρίζω, αλλά μου μοιάζει μάλλον βέβαιο πως θα χρειαστεί υπομονή κι ηρεμία απέναντι στην πραγματικότητα που θα λέει πως θα είναι από νωρίς πίσω.

Διαβάστε ακόμα:

Σχόλιο Αντώνης Τσακαλέας: Δεν ήταν κακός, αλλά...

Σχόλιο Δημήτρης Κριτής: Πρωταγωνιστές του βωβού κινηματογράφου

Σχόλιο Τσάρλυ: O Σίλβα, ο Περέιρα και ο νέος Καζιμιέρσκι

News 24/7

24MEDIA NETWORK