ΠΑΟΚ: Και στραβός είναι ο γιαλός και στραβά αρμενίζει

Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για τον ΠΑΟΚ που ναι μεν έχει λόγους να διαμαρτύρεται, αλλά συνάμα αδικεί τον εαυτό του με την εικόνα που παρουσιάζει στα τελευταία παιχνίδια.

ΠΑΟΚ: Και στραβός είναι ο γιαλός και στραβά αρμενίζει
INTIME SPORTS

Η βαριά ήττα του ΠΑΟΚ στην Τρίπολη έθεσε δίλημμα. Φταίει η διαιτησία και αρκεί αυτή ή ο Δικέφαλος έχασε δίκαια από μια καλύτερη ομάδα, σε ένα ματς που έκανε τραγική εμφάνιση. Ο ίδιος ο ΠΑΟΚ πήρε θέση και για τα δύο. Η ανακοίνωση μιλούσε για τη διαιτησία, ενώ σαφείς ήταν και οι αιχμές στα ποσταρίσματα του επίσημου λογαριασμού στο facebook. Την ίδια ώρα, ο Αναστασιάδης μίλησε για “δύο φάσεις που δεν υπήρχαν”, αλλά είπε και “ήμασταν πολύ κακοί, χάσαμε δίκαια απ’τον Αστέρα, μια καλύτερη ομάδα”, ενώ ο Αθανασιάδης είπε πως οι παίκτες φταίνε για την εικόνα και αυτοί πρέπει να την αλλάξουν.

Ή στραβός είναι ο γιαλός, ή στραβά αρμενίζουμε, λέει η έκφραση αλλά όποιος διαλέξει ένα απ’τα δύο κάνει λάθος. Και στραβός είναι ο γιαλός για τον ΠΑΟΚ, και στραβά αρμενίζει εδώ και καιρό ο Δικέφαλος.

Στραβός γιαλός

Ναι, ο Καλογερόπουλος έδωσε ένα πέναλτι που ήταν εμφανώς εκτός περιοχής. Στη φάση του Γιαννιώτα απ’τη μία γωνία φαίνεται πως η μπάλα “κοντρολάρεται” με το δεξί του χέρι, απ’την άλλη πως βρίσκει στο σώμα και στο αριστερό, που προσπαθεί να το “κολλήσει” στο σώματα.

Ακόμα και χωρίς 100% βεβαιότητα, ο Καλογερόπουλος θα μπορούσε να σφυρίξει, ειδικά απ’τη στιγμή που ο κανονισμός για χέρι επιτιθέμενου είναι τελείως διαφορετικός απ’αυτόν για χέρι αμυνόμενου. Δεν εξετάζεται η πρόθεση, η έκταση των χεριών που μεγαλώνει τον όγκο του σώματος ή η απόσταση της μπάλας. Και η παραμικρή επαφή, ακούσια ή όχι, συνιστά παράνομο πλεονέκτημα για τον επιτιθέμενο και η φάση σταματά.

Όποια παράσταση κι αν δίνει ο Σάββας Θεοδωρίδης μπροστά στις κάμερες, ο γιαλός είναι στραβός για τον ΠΑΟΚ. Ή για να το θέσουμε αλλιώς, δεν είναι ίσιος όπως είναι για τον Ολυμπιακό. Πάμε παρακάτω.

Στραβά αρμενίζει

Είναι κι ο γιαλός, αλλά κι ο ΠΑΟΚ στραβά αρμενίζει. Γιατί με ή χωρίς Καλογερόπουλο, ο ΠΑΟΚ έμεινε πίσω στο σκορ σε Ξάνθη, Γιάννενα και Τρίπολη. Και μετά έχασε, δεχόμενος συνολικά δέκα γκολ. Και στην Ξάνθη αντέδρασε και θα μπορούσε να πάρει κάτι αν δεν γινόταν το 2-1 αμέσως με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ενώ στα Γιάννενα έφτιαξε τουλάχιστον κάποιες φάσεις.

Στην Τρίπολη δεν έφτιαξε τίποτα, ενώ δεν μπορεί καν να πει πως ο αντίπαλος θριάμβευσε επειδή σκόραρε σε κάθε ευκαιρία. Ο ΠΑΟΚ έχανε 3-0 ημίχρονο και ο Αστέρας είχε χαμένο πέναλτι, κεφαλιά του Μπαράλες εξ επαφής που έφυγε άουτ, βολέ του Μάσα που έβγαλε ο Ιτάνζ, τετ-α-τετ του Μπαράλες που σταμάτησε λανθασμένα ως οφσάιντ και πλασέ του Σανκαρέ που έσωσε ο Κλάους πάνω στη γραμμή.

Τι είναι αυτά, ρε μα...κες;”

Σε όλα αυτά ταιριάζει το βλέμμα της απόγνωσης και η αυθόρμητη ατάκα του Αθανασιάδη μετά τη φάση του 34’. “Αυτά” ήταν αποτέλεσμα δύο πραγμάτων. Αφενός ο Αστέρας είναι εξαιρετική ομάδα, που έχει τη δυνατότητα να τα κάνει στον ΠΑΟΚ. Ποιότητα και βάθος, “αστέρια” και “εργάτες”, πλάνο και πίστη. Ξεκούραση του έλειπε και τεχνογνωσία του “πως παίζουμε σε τρεις διοργανώσεις”.

Αφετέρου, “αυτά” ήταν αποτελέσματα των πραγμάτων που, με θαυμαστή ψυχραιμία, είπε ο ίδιος ο Αθανασιάδης μετά το τέλος του αγώνα. Ο Κλάους δεν είπε μόνο πως φταίνε οι παίκτες, αλλά μίλησε με τρόπο που φανερώνει συγκρότηση και γνώση της εικόνας στο χορτάρι: “Δεν είναι μόνο το σημερινό παιχνίδι ή αυτό της Κέρκυρας. Εδώ και 3-4 αγωνιστικές η ομάδα δεν είναι όπως ήταν στην αρχή του πρωταθλήματος”.

Απλά, λιτά και εύστοχα. Δεν είναι μόνο οι τρεις σερί, σχεδόν πανομοιότυπες πανωλεθρίες μακριά απ’την Τούμπα, με τον ΠΑΟΚ να δίνει και χάνει το ίδιο ματς σε Ξάνθη, Γιάννενα και Τρίπολη.

Είναι κι οι αγώνες στην Τούμπα: 3-2 με τον Πανθρακικό, 2-1 με την Κέρκυρα, 3-2 με τον Πανιώνιο. Νίκες, αλλά δύσκολες, με τον αντίπαλο να σκοράρει, τον ΠΑΟΚ να νικά οριακά και με τη βοήθεια της έδρας, την ομάδα να έχει προβλήματα σε άμυνα κι επίθεση, να δέχεται γκολ στην κόντρα σε κάθε ματς, να δυσκολεύεται στη δημιουργία. Καμία σχέση με αυτό που ορθά θυμάται απ’την αρχή του πρωταθλήματος ο Αθανασιάδης: εύκολες νίκες, καλές εμφανίσεις, ωραίο ποδόσφαιρο, πρωταγωνιστές.

Φταίνε;

Κράτησα για το τέλος τη μόνη διαφωνία μου. Ναι, έχει δίκιο ο Κλάους πως οι παίκτες είναι αυτοί που θα αλλάξουν την κατάσταση. Αλλά δεν βλέπω να φταίνε και πάρα πολύ.

Δεν φταίει ο ίδιος που δεν σκοράρει σε κάθε ματς, γιατί δεν είναι δα κι ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Δεν φταίει ο Τζιόλης που από τότε που τραυματίστηκε ο ΠΑΟΚ έχει χάσει κάθε συνοχή και ψυχραιμία στο παιχνίδι του και παίζει ο Μαντούρο αναγκαστικά, χωρίς κανείς να τον έχει σε εκτίμηση. Δεν φταίει ο Κάτσε που έχει “σκάσει” απ’το τρέξιμο κι όταν λείπει δεν υπάρχει αντικαταστάτης, ούτε φταίει ο Αλβανός που ο Νομπόα δεν ήταν διαθέσιμος στην Τρίπολη.

Δεν φταίει ο Μακ που χτύπησε και η ομάδα χρειάζεται τις “μαγείες” του ενώ είναι εμφανές πως δεν έχει αγωνιστικό ρυθμό, δεν φταίει ο Περέιρα που δεν σκοράρει με κάθε σουτ ενώ είναι ο μόνος δημιουργός. Δεν φταίει ο Σαλπιγγίδης που δεν έχει έρθει παίκτης για να δώσει όσα εκείνος δεν μπορεί στα δεξιά της επίθεσης, ούτε ο Ρατς που κάποια στιγμή θα έκανε κι αυτός ένα κακό ματς. Ούτε ο Βίτορ που έχει παίξει στόπερ με παρτενέρ όποιον υπάρχει στην ομάδα, ούτε ο Τζαβέλλας που μοιάζει ανίκανος για οποιαδήποτε θετική προσφορά και είναι αρνητικός πρωταγωνιστής ακόμα κι όταν σκοράρει.

Καλός πρώτος γύρος

Ναι, όλοι τους ήταν πολύ κακοί στην Τρίπολη και στις υπόλοιπες ήττες, δεν χωράει αμφιβολία. Αλλά, μια συνολική ματιά στον πρώτο γύρο του ΠΑΟΚ δεν με πείθει πως θα μπορούσαν να δα να έχουν τον Δικέφαλο πολύ ψηλότερα. Είτε κλείσουν τον πρώτο γύρο ως πρώτοι, είτε δύο βαθμούς πίσω απ’τον Ολυμπιακό, ποιος μπορεί να πει πως περίμενε πολλά περισσότερα στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος ή πως εύκολα τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα;

Ο Αθανασιάδης σωστά μίλησε ως αρχηγός, δεν έψαξε δικαιολογίες ή άλλοθι και έδωσε το σύνθημα πως όλοι μαζί πρέπει να αντιδράσουν και να βελτιωθούν. Αυτό είναι το δικό τους χρέος. Στα μάτια μου το ταμείο του πρώτου γύρου λέει πως έκαναν ο,τι μπορούσαν και κάποιοι παραπάνω κι απ’αυτό. Ακόμα και με τεράστια πτώση στα “μπορώ” της ομάδας εδώ και ένα μήνα, είναι στο κόλπο, που σημαίνει πως κάτι θα έκαναν καλά στη φετινή σεζόν.

Χρέος

Το χρέος της διοίκησης ήταν και είναι μεγαλύτερο απ’αυτό των παικτών: ενίσχυση σε μια ομάδα που το ζητάει σε κάθε της παιχνίδι. Θα έπρεπε ήδη να είχε συμβεί και ο ΠΑΟΚ να είχε έξτρα λύσεις στα παιχνίδια που έχει δώσει τον Ιανουάριο. Πάνε, πέρασαν, αλλά θα είναι εγκληματική όποια επιπλέον καθυστέρηση ή αστοχία. Λύσεις, άμεσα και σωστές.

Όχι γιατί το ρόστερ έχει προβλήματα. Αλλά γιατί το ρόστερ έχει προτερήματα που φάνηκαν όσο και τα προβλήματα και είναι εμφανές πως οι ελλείψεις είναι που κοστίζουν. Άμεση και σωστή ενίσχυση γιατί στόχος του ΠΑΟΚ θα πρέπει είναι να αρμενίζει σωστά, ανεξαρτήτως του πως είναι ο γιαλός.

Διαβάστε ακόμη:

Αστέρας Τρίπολης-ΠΑΟΚ 3-0 (VIDEOS)

Οι δύο φάσεις που "φωνάζει" ο ΠΑΟΚ (VIDEOS)\

Στέλιος Γρηγοριάδης: Εχασε την μπάλα και ο Αγγελος

Σταύρος Καραΐνδρος: Αν ο Αστέρας είχε τη φανέλα του ΠΑΟΚ

Κώστας Κεφαλογιάννης: Πάει ο ΠΑΟΚ για πρωτάθλημα και δεν πάει ο Αστέρας;

News 24/7

24MEDIA NETWORK