Το ελληνικό ντόμινο των στόπερ

Το ελληνικό ντόμινο ξεκίνησε απ’την Σάλκε. Η μεγάλη αντίπαλος της Ντόρτμουντ έχει συμφωνήσει εδώ κι αρκετό καιρό για την απόκτηση του Φελίπε Σαντάνα. Το συμβόλαιο του βραζιλιάνου λήγει την επόμενη σεζόν και σύμφωνα με όσα έγραψε ο ίδιος στο facebook (κι επιβεβαίωσε η Σάλκε την επόμενη μέρα) θα συνεχίσει την καριέρα του στην Σάλκε, με το κόστος της μεταγγραφής να φημολογείται πως θα είναι μόλις ένα εκατομμύριο ευρώ.

Το ελληνικό ντόμινο των στόπερ
INTIME SPORTS

Σωκράτης

Η Ντόρτμουντ λοιπόν έχασε έναν κεντρικό αμυντικό κι έτσι η φιναλίστ του φετινού Champions League ανακοίνωσε χθες την απόκτηση του Σωκράτη Παπασταθόπουλου. Το ποσό δεν βγήκε προς τα έξω, αλλά τα περισσότερα ρεπορτάζ συμφωνούν πως η μετακίνηση από την Βέρντερ στην Ντόρτμουντ έκλεισε ανάμεσα στα 9 με 10 εκατομμύρια ευρώ.

Κάποιοι ίσως θα σκεφτούν πως με τον Χούμελς και τον Σούμποτιτς μπροστά του, δεν θα είναι εύκολο για τον Σωκράτη να βρει παιχνίδια ως βασικός, αλλά σ’αυτό θα πρέπει να εξετάσουμε δύο παραμέτρους: η πρώτη είναι πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την μεταγγραφή ενός εκ των δύο, αφού πλέον η βιτρίνα της Ντόρτμουντ είναι ελκυστική για όλη την Ευρώπη κι ο Χούμελς πχ “γυαλίζει” στην Μπάρτσα εδώ και καιρό.

Η δεύτερη παράμετρος, που είναι και πιο χειροπιαστή από τις φήμες για Χούμελς-Σούμποτιτς, αφορά τον Πίστζεκ. Ο Πολωνός αντιμετωπίζει εδώ και καιρό πρόβλημα τραυματισμού και ο μόνος λόγος που δεν μπήκε στο χειρουργείο ήταν η πορεία της ομάδας του στο Champions League. Τα ρεπορτάζ λένε πως η απαιτούμενη εγχείρηση θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες και σύμφωνα μ’αυτά, ο Πίστζεκ θα επιστρέψει στις προπονήσεις μετά από πέντε μήνες.

Είναι πιθανό, λοιπόν, ο Παπασταθόπουλος να βρει χρόνο συμμετοχής αρχικά ως αντικαταστάτης του Πίστζεκ στο δεξί άκρο της άμυνας, δεδομένης της προϋπηρεσίας που έχει στη θέση. Βέβαια, θα είναι μάλλον παράλογο να περιμένει κανείς απ’τον Σωκράτη να προσφέρει όσα ο Πίστζεκ, ένας φύσει επιθετικός μπακ, αλλά σε κάθε περίπτωση, το κενό στα δεξιά θα υπάρχει μέχρι το τέλος του 2013.

Το ελληνικό ντόμινο των στόπερ

Βήμα

Ανεξαρτήτως του τι θα φέρει το μέλλον, ο Παπασταθόπουλος κάνει ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην καριέρα του. Τα τρία χρόνια στην Ιταλία ήταν σίγουρα διδακτικά, αλλά ο Σωκράτης ήταν πολύ μικρός για ένα πρωτάθλημα που δύσκολα εμπιστεύεται νεαρούς, ειδικά στις θέσεις της άμυνας. Το σημαντικότερο ήταν πως ο Παπασταθόπουλος έφυγε νωρίς από την Ελλάδα και μετράει ήδη πέντε σεζόν μακριά απ’τη χώρα.

Πέντε χρόνια που δεν του πήγαν όλα δεξιά, αλλά που ήταν γεμάτα από σοβαρή δουλειά, εξέλιξη, εμπειρίες, βελτίωση του ταλέντου που ούτως ή άλλως διέθετε από μικρός, απ’όταν ξεχώριζε σαν άντρας μεταξύ παιδιών στο Ευρωπαϊκό Κ-19 το καλοκαίρι του 2007. Το βήμα στην Ντόρτμουντ έρχεται στα 24, στην κατάλληλη ηλικία, σε μια ομάδα που ξέρει να αναδεικνύει ποδοσφαιριστές, με τον Σωκράτη να έχει δίπλα του συνομήλικους στόπερ.

Το ελληνικό ντόμινο των στόπερ

Κυριάκος

Το ελληνικό ντόμινο της κοιλάδας του Ρήνου δεν σταματά εδώ. Η μετακίνηση του Σαντάνα στην Σάλκε δεν έφερε μόνο τον Παπασταθόπουλο στην Ντόρτμουντ, αλλά και τον Κυριάκο Παπαδόπουλο έτοιμο για το μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Με τον Σαντάνα να έχει έρθει για μόλις ένα εκατομμύριο, η Σάλκε είναι ανοιχτή σε προτάσεις για την Κυριάκο, κι απ’ότι φαίνεται η επόμενη σεζόν θα τον βρει εκτός Γερμανίας.

Εδώ και εβδομάδες ο Παπαδόπουλος αναφέρεται ως βασικός μεταγγραφικός στόχος της Λίβερπουλ. Όχι ως φήμη, όχι ως ενδεχόμενος στόχος, αλλά ως ο Νο1 φετινός στόχος για την άμυνα. Οι πιο αξιόπιστοι δημοσιογράφοι του Νησιού γράφουν για 100% δεδομένο και σοβαρό ενδιαφέρον και για προχωρημένες συζητήσεις μεταξύ των τριών πλευρών.

Αγγλία

Η Σάλκε φέρεται να ικανοποιείται με λιγότερα απ’όσα ζητούσε πέρσι από την Ζενίτ, η Λίβερπουλ φαίνεται διατεθειμένη να τα δώσει και ο παίκτης ενήμερος για το ενδιαφέρον των Κόκκινων. Υπήρξαν φήμες που έλεγαν πως ο Κυριάκος ταξίδεψε στο Λονδίνο για το ματς της Λίβερπουλ με την Φούλαμ και πως πιθανότατα είχε εκεί την πρώτη συνάντηση με τους ανθρώπους της ομάδας, ίσως και με άλλους συλλόγους.

Σε κάθε περίπτωση, ο Παπαδόπουλος είναι εδώ και καιρό στο στόχαστρο σχεδόν όλων των μεγάλων ομάδων του Νησιού κι απ’ότι φαίνεται η Λίβερπουλ είναι αυτή που είναι έτοιμη να κάνει το βήμα. Άλλωστε το συνολικό ενδιαφέρον από την Αγγλία ήταν κι αυτό που μάλλον χάλασε το περσινό ντιλ με την Ζενίτ. Οι Ρώσοι τα είχαν βρει με την Σάλκε για κάτι λιγότερο από 19 εκατομμύρια ευρώ, αλλά ο Κυριάκος προτίμησε να μείνει στην Γερμανία, να ανανεώσει το συμβόλαιό του και να περιμένει για κάτι καλύτερο.

Λίβερπουλ

Η κατάσταση στην Λίβερπουλ μοιάζει ιδανική, αφού οι Κόκκινοι ετοιμάζονται για σημαντικές αλλαγές στην άμυνα. Ο Κάραχερ σταμάτησε και ο Σκερτλ τα έσπασε με τον Ρότζερς κατά την διάρκεια της φετινής σεζόν και όλα δείχνουν πως θα πουληθεί το καλοκαίρι, με πιθανή επιστροφή στην Ζενίτ ή και επανένωση με τον Μπενίτεθ στην Νάπολι.

Ο Κοάτες κι αυτός αναμένεται να αποχωρήσει, κι έτσι η Λίβερπουλ μένει με μόνον κεντρικό αμυντικό τον Άγκερ. Τα ρεπορτάζ λένε πως ο Ρότζερς θέλει να πάρει τρεις στόπερ και μόλις χθες επισημοποιήθηκε πως ένας εξ αυτών θα είναι ο Κόλο Τουρέ, που θα αποκτηθεί ως ελεύθερος. Όχι, όμως, ως πρώτη επιλογή για τον παρτενέρ του Άγκερ, αλλά ως ο έμπειρος, που ξέρει το πρωτάθλημα και θα αποτελεί ένα αξιόπιστο μπακ-απ.

Το ελληνικό ντόμινο των στόπερ

Buy young

Οι υπόλοιποι δύο θα είναι μικροί σε ηλικία και ο Παπαδόπουλος είναι το πρώτο όνομα της λίστας. Το αβαντάζ της Λίβερπουλ είναι προφανώς πως μπορεί να υποσχεθεί μεγάλο χρόνο συμμετοχής στον Παπαδόπουλο, κάτι που στα 21 του είναι δύσκολο να βρει στις υπόλοιπες μεγάλες ομάδες του Νησιού, αφού η εμπιστοσύνη στους στόπερ συνήθως ξεκινάει μετά τα 24.

Όμως, η πολιτική της Λίβερπουλ με τους νέους ιδιοκτήτες είναι η αγορά παικτών σε μικρή ηλικία. Ο Παπαδόπουλος ταιριάζει απόλυτα με την νέα στρατηγική του buy young, πράγμα που σημαίνει πως η Λίβερπουλ είναι διατεθειμένη να τον εμπιστευτεί στα 21 και να επενδύσει σ’αυτόν από τώρα, παρότι είναι προφανώς μικρός για μια θέση που απαιτεί εμπειρία.

Λογικά έχει παίξει ρόλο το γεγονός πως στα 21 του ο Κυριάκος έχει ήδη πολλά παιχνίδια στην Μπούντεσλίγκα, αλλά και στο Champions League και στο Euro με την φανέλα της εθνικής ομάδας. Θεωρείται εδώ και καιρό ως ένα από τα κορυφαία ταλέντα στην θέση του, παίκτης “καταδικασμένος” να παίξει σε μεγάλες ομάδες.

Φρενίτιδα

Χθες το βράδυ κυκλοφόρησαν στο twitter νέες φήμες που έκαναν λόγο για σημερινό ταξίδι του πατέρα του παίκτη στο Λίβερπουλ, ενώ κάποιοι άλλοι επικαλούνταν inside πληροφορίες που έλεγαν πως το ντιλ θα κλείσει μέχρι την Παρασκευή. Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι πως ο Παπαδόπουλος στα 21 του φαίνεται φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα και πως ο ποδοσφαιρικός κόσμος τον αντιμετωπίζει ως παίκτη πολύ μεγάλης αξίας.

Σχεδόν όλοι οι δημοσιογράφοι του Νησιού που μιλούν γι’αυτόν λένε τα καλύτερα, ενώ είναι εντυπωσιακό το πως αντιμετωπίζεται από τους οπαδούς της Λίβερπουλ. Ακολουθώ στο twitter δεκάδες λογαριασμούς σχετικούς με τους Κόκκινους και δεν είναι υπερβολή να πω πως, από τότε που άρχισαν τα ρεπορτάζ για τον Παπαδόπουλο, επικρατεί μια φρενίτιδα γύρω απ’το ονομά του.

Η συντριπτική πλειοψηφία συζητάει γι’αυτόν όλη τη μέρα, ψάχνει ρεπορτάζ και φήμες που θα εδραιώσουν ακόμα περισσότερο το πιθανό ντιλ. Ανεβάζουν φωτογραφίες του και βίντεο με highlights, τον αποκαλούν Papa κι ετοιμάζουν συνθήματα στον ρυθμό του “Papa don’t preach”. Ο Κόλο Τουρέ ανακοινώθηκε χθες, αλλά τα νέα που περιμένουν ν’ακούσουν όλοι αφορούν τον Παπαδόπουλο.

Το ελληνικό ντόμινο των στόπερ

Έλληνας αμυντικός

Κάποιοι εκφράζουν ανησυχίες για το πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να προσαρμοστεί στην Πρέμιερ Λιγκ, κάποιοι άλλοι λένε πως ίσως ο τρίτος στόπερ θα πρέπει να είναι πιο έτοιμος, ώστε η Λίβερπουλ να μην βασιστεί από τώρα σε έναν τόσο νεαρό αμυντικό, ενώ άλλοι εύχονται να είναι όλα καλά με τον πρόσφατο τραυματισμό του. Κανείς, όμως, δεν αμφισβητεί το ταλέντο και, κυρίως, την χώρα προέλευσής του.

Δεν έχω διαβάσει κάποιον που να λέει “μα θα δώσουμε τόσα λεφτά για έναν Έλληνα στόπερ”, ούτε έναν.

Ο Παπασταθόπουλος πήγε στα 24 του στην φιναλίστ του Champions League, για σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ. Ο Παπαδόπουλος μοιάζει έτοιμος να ανοίξει φτερά για την Πρέμιερ Λιγκ (το Άνφιλντ ή όπου αλλού), για ποσό που θα κυμαίνεται στα 14-16 εκατομμύρια ευρώ και θα θεωρηθεί λογική τιμή. Η Φούλαμ παρακολουθεί στενά τον Κουρμπέλη και τον Οικονόμου.

Μπορεί για τους Έλληνες επιθετικογενείς παίκτες να είναι πάντα δύσκολη η καριέρα σε υψηλό επίπεδο στο εξωτερικό, μπορεί να έχουμε χρόνια να βγάλουμε έναν κεντρικό μέσο που θα τραβήξει το ενδιαφέρον όπως το έκαναν ο Καραγκούνης κι ο Κατσουράνης, αλλά όσον αφορά την άμυνα το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει φτιάξει όνομα.

Η Εθνική έπεισε πως μπορεί το θαύμα του 2004 να μην επαναλαμβάνεται, αλλά η Ελλάδα είναι πλέον πάντα παρούσα, ικανή για το καλύτερο, γεγονός που επιβεβαιώθηκε το καλοκαίρι. Οι ξένοι πείστηκαν πως αφού όλα αυτά ξεκινάνε από την άμυνα, δεν μπορεί, κάτι καλό θα υπάρχει στους αμυντικούς αυτής της χώρας.

Νταμπίζας, Δέλλας και Κυργιάκος άνοιξαν τον δρόμο, Παπασταθόπουλος και Παπαδόπουλος είναι έτοιμοι να τον συνεχίσουν.

Διαβάστε ακόμη:

Υπέγραψε και ανακοινώθηκε ο Παπασταθόπουλος

Λίβερπουλ καλεί Κυριάκο

News 24/7

24MEDIA NETWORK