Το στυλό του Ντουρμάζ κι ο ξεχωριστός Φορτούνης

Ο Θέμης Καίσαρης σχολιάζει την παρουσία των Ντουρμάζ και Φορτούνη στα "Πηγάδια".

Το στυλό του Ντουρμάζ κι ο ξεχωριστός Φορτούνης
INTIME SPORTS

Δεν μπήκα στον κόπο να μετρήσω τις φορές, αλλά είναι πάρα πολλές. Σε άρθρα, σε live chat, σε απαντήσεις σε σχόλια αναγνωστών. Χαρακτηριστική ήταν η φορά μετά τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Ντνίπρο στο Φάληρο, σε κείμενο με τίτλο " Σαν δεξιόχειρας με το στυλό στο αριστερό".

"Ο Ντουρμάζ στα δεξιά αισθάνεται όσο άνετα αισθάνεται ένας δεξιόχειρας με το στυλό στο αριστερό. Θέλει, δεν μπορεί."

Φαινόταν όταν αγωνιζόταν καλά με την Εθνική Σουηδίας, αφού εκεί έπαιζε στα αριστερά. Φαινόταν από τις συμμετοχές του πριν έρθει στον Ολυμπιακό, όταν έπαιζε κατά κόρον σ’αυτήν την πλευρά. Φάνηκε όταν μια φορά αγωνίστηκε στην καλή του πλευρά πέρσι, στον Ηράκλειο με τον Εργοτέλη, και είχε την ενέργεια που έφερε το νικητήριο γκολ του Μήτρογλου. Πάνω απ’όλα, φαινόταν σε κάθε αγώνα που έδινε με τον Ολυμπιακό στα δεξιά της επίθεσης.

Μέρα-νύχτα

Κατανοώ πως η κουβέντα γύρω απ’την εμφάνιση του Σουηδού στην Ξάνθη θα περιστραφεί γύρω απ’τον εγωϊσμό που δείχνει μετά τον αποκλεισμό του απ’τη λίστα του Champions League, την απειλή που νοιώθει για τη θέση του μετά τις μεταγραφές των Σεμπά-Ερνάνι, τη διαχείριση του Σίλβα, κτλ.

Όμως, υπάρχει και το αμιγώς αγωνιστικό κομμάτι, το χορτάρι. Και σ’αυτό ο Ντουρμάζ έχει ξεκινήσει βασικός και στα τέσσερα εγχώρια παιχνίδιου του Ολυμπιακού στο αριστερό άκρο της επίθεσης. Μετράει δύο γκολ, δύο ασίστ και ένα κερδισμένο πέναλτι, σε 324’. Πέρσι είχε δύο γκολ και μία ασίστ μετά από 19 αγώνες και 889 λεπτά συμμετοχής. Μέρα-νύχτα.

Ούτε Μπέιλ, αλλά ούτε και Καζιγιάμα

Η απλοποίηση των πραγμάτων είναι πολλές φορές επικίνδυνη. Προφανώς κι ο Ντουρμάζ δεν είναι Καζιγιάμα στα δεξιά και Γκάρεθ Μπέιλ στα αριστερά. Αλλά νομίζω πως είναι ηλίου φαεινότερο πως πέρσι ο Ολυμπιακός εθελοτυφλούσε όταν επέμενε να βάζει τον Ντουρμάζ δεξιά και πως φέτος καρπώνεται ο,τι έχει να δώσει ο Σουηδός στα αριστερά.

Αισθάνεται άνετα, σεντράρει, πάει πάνω στον παίκτη με επιτυχία, επιχειρεί ακόμα σουτ σαν αυτό που άνοιξε το σκορ για τον Ολυμπιακό σε ένα σημείο που όλα έδειχναν πως το ημίχρονο θα λήξει 0-0 με τους ερυθρόλευκους να μην έχουν απειλήσει ουσιαστικά την σκληρή Ξάνθη. Έχει ταβάνι, δεν είναι Μιραλάς, αλλά σίγουρα είναι προτιμότερη η προσμονή για το τι έχει ακόμα να προσφέρει παίζοντας εκεί που του αρέσει, παρά το περσινό "πάλι βγήκε έξω με την μπάλα".

Η διαδρομή του Φορτούνη και το πακέτο

Ο Ντουρμάζ είχε τις καθοριστικές στιγμές, μαζεύει πάνω του τα φώτα, αλλά θα πρέπει να αφήσει αρκετά για τον Φορτούνη. Ο Σουηδός έχει τα highlight, αλλά ο Έλληνας μεσοεπιθετικός ήταν αυτός που δούλεψε περισσότερο απ’τον οποιονδήποτε στο χορτάρι. Αδικήθηκε πέρσι, αλλά φέτος έχει δείξει από νωρίς πως αξίζει προσοχής.

Είναι δύσκολο μεγάλη ομάδα στην Ελλάδα να αναδείξει παίκτη στις μεσοεπιθετικές θέσεις, εκεί που συνήθως υπάρχει η απαίτηση για "ξένους που να κάνουν τη διαφορά". Ο Φορτούνης όμως δεν είναι απλή περίπτωση, το συζητήσαμε απ’τη στιγμή που αποκτήθηκε απ’τον Ολυμπιακό. Έχει διανύσει πολύ μεγάλη διαδρομή πριν πάει στους ερυθρόλευκους στα 22 του, δεν έπεσε ξαφνικά στα βαθιά και μοιάζει να έχει το πακέτο που θα του δώσει όχι πρόσκαιρη λάμψη, αλλά το δύσκολο: διάρκεια.

Ποιότητα, τεχνική, απειλή, τρεξίματα, διάθεση για προσφορά σε κάθε τομέα του παιχνιδιού, κουβάλημα με το κεφάλι ψηλά, αλλαγές παιχνιδιού, πάσες σε μικρό χώρο, πάτημα περιοχής για τελείωμα, μακρινά σουτ, στημένα. Πάνω απ’όλα: τον χαρακτήρα που δεν τον άφησε να το βάλει κάτω πέρσι, που τον ώθησε να ψάχνει το μάξιμουμ κάθε φορά που έμπαινε αλλαγή και τον οδηγεί τώρα στο να αρπάξει την ευκαιρία απ’τα μαλλιά απ’το καλοκαίρι στην προετοιμασία μέχρι τώρα.

Συνολική εικόνα

Στο υπόλοιπα ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να κάνει τα εξής, ανεξαρτήτως προσώπων. Παίρνει γκολ από πολλούς παίκτες, αλλά ακόμα δεν έχει πάρει γκολ απ’τους επιθετικούς, που συνεχίζουν να έχουν λίγες τελικές σε κάθε ματς. Δυσκολεύεται στη δημιουργία καθαρών ευκαιριών απέναντι σε άμυνα που τον περιμένει οργανωμένη και μάλλον έχει λόγους να προβληματιστεί με την εικόνα/διάθεση του Μαζουακού, με τη δυσφορία του Πάρντο χωρίς ανοιχτό γήπεδο και με τα κενά/λάθη της άμυνας όταν βρίσκεται ψηλά στο γήπεδο.

Μαζί μ’αυτά, αγωνίζεται με μια ένταση την οποία δεν είχε πέρσι. Η πίεση δεν γίνεται ψηλά, αλλά ο Ολυμπιακός τρέχει πολύ στο χώρο του κέντρου. Προστατεύει καλά την αμυντική γραμμή και ψάχνει τη γρήγορη μετάβαση στην επίθεση. Το τρίτο γκολ, που ξεκινάει με άνοιγμα του Φορτούνη στο πλάι για να καταλήξει στο τελείωμα του, είναι ενδεικτική φάση, όπως αυτές που δεν έγιναν γκολ με τον Λεβαδειακό και αυτές που έγιναν με τον Πλατανιά.

Τι θέλει να φτιάξει ο Σίλβα

Περιμένω με ενδιαφέρον να δω τι ομάδα θέλει να φτιάξει ο Σίλβα. Ομάδα πρωτοβουλίας που δουλεύει διαρκώς το πως να ανοίγει άμυνες και ίσως θα έχει ένα θέμα στο reactive παιχνίδι ή μια ομάδα που θέλει να είναι σωστή πίσω απ’την μπάλα, να παίζει σωστά το transition και δεν θα είναι το καλύτερό της οι οργανωμένες άμυνες.

Μέχρι στιγμής περισσότερο βλέπουμε το δεύτερο, αλλά ίσως αυτό να έχει να κάνει με τους αγώνες του Champions League και το πρόγραμμα που έφερε τον Ολυμπιακό αντιμέτωπο με Μπάγερν, Άρσεναλ και μετά σε ταξίδι στο Ζάγκρεμπ. Τριάδα αγώνων που ίσως επέβαλε στον Σίλβα να ξεκινήσει το χτίσιμο από πίσω και να αφήσει για πιο μετά το "έχουμε την μπάλα απέναντι σε έντεκα παίκτες που μας περιμένουν". Ίσως είναι θέμα χρόνου και αυτοματισμών, ίσως και παικτών που ακόμα ο Πορτογάλος τους μαθαίνει, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να τους δώσει τον απαιτούμενο χρόνο.

Διαβάστε ακόμη:

Σταύρος Γεωργακόπουλος: Ντουρμάζ και Φορτούνης δικαιώνουν τον Σίλβα

Διονύσης Βερβελές: Πού να παίξουν κι οι μεταγραφές

Ξάνθη - Ολυμπιακός 1-3

Μεγάλη αγωνία για Ντα Κόστα

Μάρκο Σίλβα: "Δεν καταλαβαίνω γιατί κάνετε σ' εμένα αυτήν την ερώτηση"

Τα νεύρα και τα "γαλλικά" του Σιόβα

Το πέναλτι που ζήτησε η Ξάνθη στο ματς με τον Ολυμπιακό

News 24/7

24MEDIA NETWORK