Top10 7ης αγωνιστικής: Γκατ-ούζο όταν πιεις

O Θέμης Καίσαρης καταγράφει τα 10 σημαντικότερα γεγονότα της 7ης αγωνιστικής της Super League. Ο προβληματικός Ολυμπιακός, ο μία από τα ίδια Παναθηναϊκός, ο ατακαδόρος Γκατούζο και η τύχη του ΠΑΟΚ.

Top10 7ης αγωνιστικής: Γκατ-ούζο όταν πιεις

Η Superleague επιτέλους επέστρεψε και η 7η αγωνιστική είχε αγώνες επιβεβαίωσης. Σχεδόν σε όλες τις αναμετρήσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο δεν είχαμε εκπλήξεις, αλλά αντιθέτως είδαμε το χορτάρι να επιβεβαιώνει πράγματα που μας είχαν ήδη δείξει οι ομάδες.

10. Νίκη με εμπειρία

Τα πιτσιρίκια της Νίκης είχαν ενθουσιασμό στα πρώτα τους παιχνίδια, είχαν κερδίσει συμπάθειες, αλλά μόνον αυτές. Η διακοπή και η έλευση του Τζαναβάρα έδωσαν την ευκαιρία για μια μίνι-προετοιμασία και το ματς με τον Πανθρακικό ήταν κομβικό: νίκη και τώρα ξεκινάμε το πρωτάθλημα. Δεν θα μπορούσε παρά να έρθει από έμπειρα πόδια και το σουτ του Μάρτινς ήταν τελικά αρκετό. Δεν γνωρίζω αν η Νίκη μπορεί να βάλει από κάτω τέσσερις ομάδες και να σωθεί, αλλά η ελπίδα είναι πως το πρώτο τρίποντο θα της δώσει την ώθηση για να μην παρακολουθήσει ως κομπάρσος το πρωτάθλημα από τόσο νωρίς.

9. Βέροια 4Χ4

Παράπονο δεν πρέπει να έχετε, για τη Βέροια μιλήσαμε απ’την 1η κιόλας αγωνιστική. Τέσσερις νίκες σε ισάριθμα ματς εκτός έδρας, ακόμα και όταν ο Κάμπορα δεν σκοράρει και ο Μπεν δεν ξεκινάει και έρχεται απ’τον πάγκο, όπως έγινε κόντρα στον Λεβαδειακό. Δεκαπέντε βαθμούς σε έξι αγώνες έχει η Βέροια και πέρσι η σωτηρία κρίθηκε στους 38.

8. Κοίτα Μιχάλη μου

Πριν δύο χρόνια ο Σηφάκης ήταν ο τερματοφύλακας που όλοι ήθελαν να δουν βασικό στη θέση του Χαλκιά στους αγώνες της Εθνικής στο Euro, μπας και προκριθούμε στους 8. Δύο χρόνια μετά, ο Σηφάκης δεν είναι καν βασικός στον Λεβαδειακό και στο φετινό ντεμπούτο του έκανε λάθος έξοδο στο 1ο γκολ και αυτό στο 2ο:

7. Πως την αφήνεις;

Μια απ’τα ίδια ο Ολυμπιακός, παρουσίασε όλα όσα επισημάνθηκαν μετά την Ατλέτικο, πιστοποιήθηκαν στο Περιστέρι και στη Σουηδία. Τεράστια κενά στις πλάτες των ακραίων μπακ, αδυναμία της άμυνας να ανταπεξέλθει όταν βγαίνει πιο ψηλά απ’την περιοχή. Ευτυχώς για τον Ολυμπιακό, ο Εργοτέλης είχε τρόπο να εκμεταλλευτεί όλα τα παραπάνω, αλλά όχι την ποιότητα να πετύχει περισσότερα γκολ και την αμυντική λειτουργία που θα φανέρωνε και τα προβλήματα δημιουργία των ερυθρόλευκων.

Απ’όλες τις φάσεις, επιλέγουμε μια που δεν έγινε γκολ, την πρώτη μεγάλη ευκαιρία του Εργοτέλη. Κύριε Μποτία, εντάξει τα λάθη, συμβαίνουν, εντάξει το να μην μπορείς να παίξεις ψηλά, δεν φταις που σε διάλεξαν. Αυτήν την κάθετη πως την αφήνεις να περνάει, όταν είναι εμφανές το που θα κινηθεί ο Γιουσούφ στο 1-2;

6. Κλίνατε επ’αριστερά

Εκτός απ’τη νίκη, ο Ολυμπιακός προβληματίζει και προβληματίζεται για τα παραπάνω, αλλά κρατάει και δύο θετικά. Το ένα είναι τα δύο γκολ του Μήτρογλου, που βέβαια έχει δρόμο ακόμα, και το άλλο αφορά τον Ντουρμάζ. Μετά τις εμφανίσεις με τη Σουηδία ο Σταύρος Γεωργακόπουλος έγραψε πως ο Ντουρμάζ απλουστεύει την εξίσωση , αλλά όπως του είπα, η άποψή μου είναι πως την περιπλέκει.

Κι αυτό γιατί ο Ντουρμάζ φάνηκε πως βολεύεται στα αριστερά, δεν μπορεί εύκολα να παίξει δεξιά, με ανάποδο πόδι, όπως έκανε ο Κάμπελ. Ο Μίτσελ τον έστειλε αριστερά στην Κρήτη και μπορεί ο Ντουρμάζ να μην έβγαλε μάτια, αλλά σίγουρα είχε την περισσότερη συμμετοχή από κάθε άλλη φορά. Και τώρα τι γίνεται με τον Αφελάι;

5. Κι όλα τα ίδια μένουν

Μια απ’τα ίδια και για τον Παναθηναϊκό, ουδέν νεότερο. Υποτίθεται πως η διακοπή θα έφερνε δουλειά και βελτίωση στο χορτάρι, αλλά το έργο ήταν ίδιο. Φάσεις με το σταγονόμετρο, χαμηλή ένταση, ένας Μπούρμπος που έβλεπε τους αντιπάλους να σκοράρουν, χωρίς να φταίει που κάποιοι αποφάσισαν πως ήταν το καλύτερο δεξί μπακ του περσινού πρωταθλήματος.

Για τις δηλώσεις του Αναστασίου καλύφθηκα πλήρως απ’το άρθρο του Κώστα Κεφαλογιάννη . Κι αν μπορώ να καταλάβω τον εκνευρισμό που οδήγησε τον Αναστασίου να ασχοληθεί με τον ΟΦΗ, αυτό που σίγουρα δεν κατανοώ είναι η άρνηση να παραδεχθεί πως η ομάδα του έκανε κακό παιχνίδι. Καλό ή κακό, οι αριθμοί λένε πως ο Παναθηναϊκός έχει έξι βαθμούς λιγότερους απ’όσους είχε μαζέψει πέρσι απ’τα αντίστοιχα παιχνίδια.

4. Καλλονή με έδρα

Σύμφωνα και με τη διαφήμιση, δεν μας ενδιαφέρουν οι καλλονές δίπλα μας στα φανάρια, αλλά μόνο η ομάδα του Μαντζουράκη. Πέρσι έλεγα στη SUPER BALL πως ήταν σοφή η απόφαση να παίζουν επιθετικά για να σωθούν ακόμα και χωρίς έδρα. Φέτος έχουν έδρα και τέσσερις νίκες σε ισάριθμα ματς, αφού άντεξαν και για μισή ώρα με δέκα παίκτες. Δικαιολογημένη η αποθέωση μετά το τέλος του αγώνα.

3. Να κάνουμε και μια νίκη

Α, παράπονο δεν έχετε (δεύτερη φορά). Στο προηγούμενο Top10 αναδείξαμε τον Μαρτίνες του Παναιτωλικού και τη συνεργασία που χτίζει με το Μορένο, με αφορμή το πολύ ωραίο γκολ που έβαλαν κόντρα στον Εργοτέλη.

Αυτή τη φορά συνεργάστηκαν για το 1-1 στην Τρίπολη, αυτή τη φορά είχαν και τον Βιγιαφάνες, που είναι η μεγάλη φετινή ελπίδα για κάτι καλύτερο. Στηρίζουμε με χίλια Μάκη Χάβο και Παναιτωλικό, αλλά το ερώτημα παραμένει: νίκη πότε θα κάνουμε;

2. Γκατ-ούζο όταν πιεις

“Δεν πάω πουθενά, ένας χρόνος εδώ είναι δέκα χρόνια αλλού”. Αυτήν ήταν η ατάκα που κρατήσαμε απ’το “ξέσπασμα” Γκατούζο, όταν όλοι έμεναν στις βρισιές. Ο Γκατούζο έμεινε, το 3-5-2 έφυγε, το 4-4-2 “κούμπωσε” τέλεια στον Παναθηναϊκό και το μόνο που έμενε ήταν το κάτι παραπάνω. Ο βαρύς Πετρόπουλος δεν μπορούσε να το δώσει, αλλά την κατάλληλη στιγμή ήρθε να παίξει βασικός ο Μερεμπιασβίλι και να κάνει αυτό:

1. Χωρίς δικαιολογίες

Το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να δίνεις ποτέ σε μία ομάδα είναι δικαίωμα στο άλλοθι, στη δικαιολογία. Ο Αναστασιάδης το έκανε με δηλώσεις απ'την αρχή της νέας θητείας του στον ΠΑΟΚ. Το επανέλαβε και με πράξεις, όταν άφησε εκτός τον Παπαδόπουλο, παρότι γνώριζε πως δεν θα έχει τον Κλάους. Ο καθαρός φορ έλειψε στον ΠΑΟΚ, αλλά δεν έλειψε η διάθεση για μάχη με ο,τι υπάρχει διαθέσιμο, απέναντι σε μια ομάδα που θα ήταν εξ ορισμού δύσκολος αντίπαλος.

Εκεί έρχεται και η τύχη, με τον Τζενάμο να δωρίζει το προβάδισμα στον ΠΑΟΚ, πάνω που φαινόταν πως ο Δικέφαλος δυσκολεύται πολύ στη δημιουργία φάσεων. Ακολούθησε όμως μια φάση που αποτυπώνει τέλεια ένα απ'τα πράγματα που κάνει καλά ο φετινός ΠΑΟΚ: ο Τζιόλης (προστατευμένος πια από δύο κεντρικούς μέσους και όχι με παρτενέρ τον Μαντούρο) κάνει αυτό που ξέρει καλά, σημαδεύει το τρέξιμο του συμπαίκτη του και ο Ρατς επιβεβαιώνει την πολύ επιθετική συμπεριφορά των ακραίων του ΠΑΟΚ και την ατομική του ποιότητα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK