VIDEO analysis by Contra.gr: Έτσι παίζουν οι Νομπόα και Ντέβιτς

Ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος να δει τον Νομπόα σε δράση, ενώ κινείται για την απόκτηση του Μάρκο Ντέβιτς. Το Contra.gr σας παρουσιάζει με ειδικά video τον τρόπο παιχνιδιού των δύο ποιοτικών παικτών και τα στοιχεία που μπορούν να βάλουν στην ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη.

VIDEO analysis by Contra.gr: Έτσι παίζουν οι Νομπόα και Ντέβιτς

Κριστιάν Νομπόα: Deep lying playmaker

Αν έπρεπε κάποιος να δώσει έναν χαρακτηρισμό για το τι παίκτης είναι o Κριστιάν Νομπόα θα έλεγε πως είναι ένας deep lying playmaker. Ένας δημιουργός από χαμηλά, ένας μέσος που παίζει χαμηλά στο γήπεδο, όχι γιατί τα χαρακτηριστικά του παραπέμπουν σε κόφτη που ξέρει μόνο την ανασταλτική δουλειά, αλλά γιατί από εκεί ξεκινάει τις επιθέσεις της ομάδας του.

Και στα δύο παιχνίδια με Αϊντχόφεν και Παναθηναϊκού που είδαμε για να φτιάξουμε το αναλυτικό βίντεο, ο Νομπόα αγωνίστηκε στη δυάδα του κέντρου σε ένα 4-2-3-1. Και παρότι πολλά site τον αναφέρουν ως box-to-box μέσο, αυτή τη δουλειά την έκανε στη Ντιναμό ο Βενκέρ που έπαιζε δίπλα του. Σχεδόν σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού, σε θέση άμυνας ή επίθεσης, ο Νομπόα αγωνιζόταν μερικά μέτρα πιο πίσω του.

Σίγουρες πάσες, καλό διάβασμα

Όταν η ομάδα του ξεκινάει τις επιθέσεις, ο Νομπόα μένει κοντά στους στόπερ και αναλαμβάνει την πρώτη πάσα. Μπορεί να σημαδέψει τις κινήσεις των παικτών της επίθεσης με μακρινή μπαλιά, αλλά συνήθως προτιμά τη σίγουρη μεταβίβαση στους παίκτες κοντά του που θα αναλάβουν το επόμενο κομμάτι της ανάπτυξης, με τον ίδιο να παραμένει χαμηλά στο γήπεδο.

Σε θέση άμυνας κρατάει τη θέση του και παρεμβαίνει με όπλο το καλό διάβασμα του παιχνιδιού. Δεν έχει τα τρεξίματα και τη σκληράδα ενός Κάτσε πχ, γι’αυτό και θα δείτε σε μερικές φάσεις να τον περνάνε οι παίκτες με την μπάλα όταν του “επιτεθούν” κατά μέτωπο. Ο Νομπόα προτιμά να παρεμβαίνει την ώρα που ο παίκτης γίνεται κάτοχος, ώστε να τον προλάβει και να “μην του γυρίσει”, ενώ διαβάζει και κόβει αρκετές μπαλιές μπροστά απ’την περιοχή.

Στήριγμα στην επίθεση, πίεση στην μπάλα

Όταν η ομάδα του ανεβαίνει στο γήπεδο για να επιτεθεί με πολλούς παίκτες ο Νομπόα κερδίζει κι αυτός αρκετά μέτρα. Είναι εκεί για να αποτελέσει στήριγμα στην ανάπτυξη, αλλά δεν είναι αυτός που θα δώσει την ασίστ, θα ψάξει την “μπαλιά-τρύπα” ή θα κάνει επιθετικά μέτρα με την μπάλα και θα πάει στην ντρίμπλα για να προκαλέσει ρήγμα. Σίγουρες πάσες στους επιθετικούς για να κάνουν τη δουλειά. Μόλις ένα σουτ είχε σε κάθε ένα απ’τα δύο ματς, χωρίς κανένα να είναι απειλητικό.

Όταν η μπάλα χάνεται με την ομάδα ψηλά, ο Νομπόα επιλέγει πολλές φορές να μην οπισθοχωρήσει, αλλά να πάει κατευθείαν στην μπάλα να πιέσει για να επανακτήσει την κατοχή ή έστω να κάνει φάουλ. Ο παίκτης μπορεί να του φύγει, γιατί όπως είπαμε ο Νομπόα δεν είναι πολύ αθλητικός, αλλά αν κάνει ο λάθος να καθυστερήσει, τότε μπορεί να έρθει το κλέψιμο και η ασίστ, όπως συμβαίνει στην τελευταία φάση του βίντεο.

Όλα τα παραπάνω, στο βίντεο που ετοιμάσαμε, με τα χαρακτηριστικά του Νομπόα χωρισμένα σε ενότητες. Στην αρχή οι πάσες του από χαμηλά στο πρώτο μέρος της ανάπτυξης. Δεύτερη ενότητα, η συμπεριφορά του σε θέση άμυνας, όπου θα δείτε τόσο τις σωστές τοποθετήσεις του, όσο και το πως μπορεί σε κάποιες φάσεις να εκτεθεί κόντρα σε αντίπαλο με γρήγορα και απειλητικά μέτρα με την μπάλα. Τρίτη ενότητα η συμμετοχή στην επίθεση πιο ψηλά στο γήπεδο και τελευταία η πίεση ψηλά στα πρώτα δευτερόλεπτα κατοχής του αντιπάλου.

Ποιοτική προσθήκη χαμηλά

Είναι ηλίου φαεινότερον το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ πληγώθηκε πολύ απ’την απουσία του Τζιόλη: έχασε την ισορροπία που είχε σαν ομάδα και το “μυαλό” στον άξονα. Ο Νομπόα δεν είναι ένας καθαρός κόφτης, αλλά ο τρόπος παιχνιδιού μοιάζει πολύ μ’αυτόν του Τζιόλη: σίγουρες πάσες από χαμηλά, διάβασμα του παιχνιδιού, δεν κάνει απειλητικά μέτρα με την μπάλα, μπορεί να εκτεθεί στο ένας μ’έναν με γρήγορο αντίπαλο.

Ποιοτική προσθήκη στο κέντρο του Δικεφάλου, παίκτης που μπορεί να κάνει δίδυμο περισσότερο με τον Κάτσε παρά με τον Τζιόλη, αφού μ’αυτόν ο ΠΑΟΚ θα έχει δύο παίκτες που παίζουν χαμηλά και δεν έχουν μέτρα με την μπάλα. Σίγουρα θα μπορούμε να τον δούμε σε τριάδα, να παίζει μαζί με τον Κάτσε μπροστά απ’τον Τζιόλη σε ματς που ο Δικέφαλος χρειάζεται περισσότερους παίκτες στον άξονα.

Μάρκο Ντέβιτς: Εννιάμισι

Κάποτε ένας Έλληνας προπονητής είχε δώσει λύση στη διαμάχη για τη θέση του Λυμπερόπουλου λέγοντας απλά και ωραία πως “ο Λυμπερόπουλος είναι εννιάμισι”. Ούτε καθαρός φορ, ούτε καθαρό δεκάρι. Το θυμήθηκα διαβάζοντας τον εύστοχο παραλληλισμό του Ντέβιτς με τον Λυμπερόπουλο που έκανε ο Τσάρλυ. Ναι, ο Ντέβιτς είναι εννιάμισι.

Παίκτης που παίζει είτε στην κορυφή της επίθεσης, είτε πίσω από φορ, παίκτης που θέλει να υποδέχεται την μπάλα με πλάτη στην εστία, να φεύγει απ’τον αντίπαλο στα πρώτα μέτρα και φυσικά να είναι εκεί για να τελειώσει τις φάσεις. Ήταν δύσκολο να βρούμε πρόσφατο ματς του Ντέβιτς, αφού έχει να αγωνιστεί σε ολόκληρο παιχνίδι απ’τον περσινό Μάιο, γι’αυτό και καταφύγαμε σ’αυτά που έδωσε με τη φανέλα της Μέταλιστ εναντίον Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ.

Στο Φάληρο είχε μπει ως αλλαγή στο ημίχρονο και η δική του παρουσία (σε συνδυασμό με τους τραυματισμούς του Ολυμπιακού) είχαν αλλάξει την εικόνα του αγώνα και είχαν πληγώσει τους ερυθρόλευκους, αφού στο τέλος πέτυχε και το καθοριστικό γκολ. Στο ματς της Τούμπας θα τον δείτε να παίζει με πλάτη, να ευστοχεί στο πέναλτι, αλλά και να δείχνει την ποιότητά του στο δεύτερο γκολ.

Δίδυμο με Κλάους

Είναι αλήθεια πως το ενδιαφέρον για το Ντέβιτς ξενίζει στο άκουσμά του. Όχι γιατί δεν είναι καλός παίκτης, αλλά γιατί αγωνίζεται σε θέσεις που ο ΠΑΟΚ δεν δείχνει να έχει ανάγκη άμεσης ενίσχυσης, με την παρουσία των Αθανασιάδη, Περέιρα και Παπαδόπουλου. Με τον Μακ να είναι αναντικατάστατος αριστερά, αφού κανείς παίκτης δεν έχει τα προσόντα του, είναι πιθανό να δούμε τον Ντέβιτς να φτιάχνει δίδυμο με τον Κλάους και τον Περέιρα να έρχεται στο πλάι δεξιά, όχι ως εξτρέμ φυσικά, αλλά για να παίξει όπως ο Σαλπιγγίδης, ως φορ που έρχεται απ’τα άκρα.

Το σίγουρο είναι πως αν αποκτηθεί ο Ντέβιτς, ο ΠΑΟΚ θα μπορεί με αυτόν να φτιάξει με τον Κλάους ένα δίδυμο παικτών που μπορούν να εναλλάσσονται αρμονικά στους ρόλους του παίκτη που φεύγει μακριά απ’την περιοχή για να υποδεχθεί πρώτος την μπάλα και αυτού που θα κινείται στο “κουτί” για να τελειώσει τις φάσεις. Ο Ντέβιτς έχει δεδομένη ικανότητα και στα δύο, αφού είναι και ικανός finisher, αλλά και ο παίκτης που παίξει με πλάτη, είτε για να γίνει στήριγμα στην επίθεση, είτε για να γυρίσει και να φτιάξει φάση παίζοντας με πρόσωπο. Εννοείται πως αυτά μπορεί να τα προσφέρει και παίζοντας μόνος του στην κορυφή.

Μένει να δούμε αν τελικά θα τον αποκτήσει ο Δικεφάλος και φυσικά την αγωνιστική του εικόνα, αφού απ’τον Αύγουστο μέχρι σήμερα έχει πατήσει χορτάρι μόνο σε τρία ματς με συνολική διάρκεια μια ώρα παιχνιδιού.

Διαβάστε ακόμη

Τσάρλυ: Ο ΠΑΟΚ γεμίζει ποιότητα, δίνει στίγμα, πάει για πρωτάθλημα

Προφίλ: Ο Ντέβιτς, το Καραϊσκάκη και το γκολ φάντασμα (VIDEOS)

Προφίλ: H ζωή του "πολεμιστή" Κρίστιαν Νομπόα (PHOTOS)

News 24/7

24MEDIA NETWORK