Η υποκρισία γύρω από τον Ντέμη...

Το "Κουτί της Πανδώρας", οι αποκαλύψεις του Ντέμη Νικολαϊδη, η παράγκα της επταετίας και ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ο Γιάννης Ξενάκης αποκρυπτογραφεί την παρέμβαση του πρώην προέδρου της ΑΕΚ και αποκαλύπτει γιατί τόσα χρόνια όλοι έκαναν την... "πάπια".

Η υποκρισία γύρω από τον Ντέμη...
demis nikolaidis.jpg INTIME SPORTS

Το “Κουτί της Πανδώρας” άνοιξε τελικώς τα άγρια μεσάνυχτα – επειδή προηγουμένως, η δημόσια τηλεόραση θεώρησε σκόπιμο να “κλέψει” τον προγραμματισμένο χρόνο της εκπομπής, προβάλλοντας συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και εβδομαδιαία εκπομπή, με καλεσμένη στο στούντιο την υπουργό Παιδείας, κα Άννα Διαμαντοπούλου.

Άνοιξε το “Κουτί”, αλλά το περιεχόμενο ήταν “άδειο”. Με την έννοια, ότι η πολυδιαφημισμένη συνέντευξη Νικολαΐδη, δεν ήταν τίποτα άλλο από μερικές αποσπασματικές δηλώσεις του πρώην προέδρου της ΑΕΚ, ενταγμένες σε μια εκπομπή, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας μονοπώλησαν οι απόψεις 9 δημοσιογράφων.

Δεν θα σταθώ στο γεγονός, ότι τελικώς στην εκπομπή, δεν ειπώθηκε τίποτα πιο αποκαλυπτικό και πιο ουσιαστικό από τον Ντέμη, απ' αυτό που λανσαρίστηκε μια μέρα νωρίτερα με το δίλεπτο τρέιλερ της εκπομπής στο διαδίκτυο. Ούτε στο γεγονός, ότι ο Ντέμης δεν ρωτήθηκε για το όνομα του “παραγκάρχη”, αυτό που όλος ο κόσμος συζητούσε και ήθελε να μάθει. Πιθανώς αυτό να το δούμε στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, εκεί όπου θα ειπωθούν “ονόματα και διευθύνσεις”.

Αναμένοντας λοιπόν το δεύτερο “Κουτί της Πανδώρας” γύρω από τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ας σταθούμε στο γεγονός της “αποκάλυψης Ντέμη”. Ότι το 2006, συναντήθηκε με τον “παραγκάρχη” και στην τρίωρη συνομιλία μαζί του, άκουγε έναν άνθρωπο να του λέει πώς “στηνόταν όλο το πρωτάθλημα επί 7 χρόνια”.

Η δήλωση αυτή του Ντέμη, προκάλεσε ποικίλα σχόλια, σε αρκετά από τα οποία ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ εγκαλείται, επειδή, λέει, δεν πήγε, τότε, να τα καταθέσει. Αυτοβούλως. Εγκαλείται, ο Ντέμης Νικολαΐδης, επειδή ευθέως αμφισβητεί την γνησιότητα και νομιμότητα της ποδοσφαιρικής κατάστασης στην Ελλάδα την επταετία 1996-2003 (που στη συνέχεια έγινε και σχεδόν ...15ετία) και κατ' αυτόν τρόπο χαλάει έναν ποδοσφαιρόκοσμο που στο μυαλό πολλών είναι αγγελικά πλασμένος.

Θα έπρεπε λοιπόν ο Ντέμης το 2006, να επιλέξει τον ρόλο του μοναχικού καβαλάρη και να γίνει ο σημαιοφόρος της κάθαρσης στο βρώμικο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μιας κάθαρσης την οποία:

*Δεν ήθελε η κυβέρνηση Σημίτη, στο διάστημα της οποίας ιδρύθηκε, καθιερώθηκε και γιγαντώθηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο η “παράγκα” ή “καλύβα του μπάρμπα Θωμά” ή όπως αλλιώς θέλετε ονοματίστε την. Ένας υπουργός, ο Γιώργος Φλωρίδης επιχείρησε να διαλύσει εκείνο το σύστημα που κατέλαβε το ελληνικό ποδόσφαιρο μέσα από τις περιβόητες εκλογές της ΕΠΟ στην Αλεξανδρούπολη, τον Νοέμβριο του 1997. Άσκησε επιθετική πολιτική, αλλά όπως αποδείχτηκε δεν είχε τη στήριξη των ΜΜΕ και ιδίως της κυβέρνησης. “Το χάρισμα του θάρρους διασώζει το ελληνικό όνειρο” είχε γράψει για τον βουλευτή από το Κιλκίς ο αρθρογράφος της “Ιντεπέντεντ” Πίτερ Κόριγκαν, πριν ο κ.Σημίτης πάρει την υπόθεση από τα χέρια του κ.Φλωρίδη. Μεταθέτοντας τον στον υπουργείο Οικονομικών. Και χάνοντας έτσι την ευκαιρία να ξεριζωθεί από το ελληνικό ποδόσφαιρο η νοοτροπία “ ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδίζουν και οι άλλοι να πάνε να γαμ...”.

*Δεν πήραν ζεστά οι δικαστικές αρχές. Μια Πόπη Παπανδρέου χρειαζόταν και την άνοιξη του 2002, όταν επί δυο εβδομάδες ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος έπαιζε από την εκπομπή του κασέτες της “παράγκας Νο 1”. Ακούσαμε φωνές, μάθαμε ποιοι είναι, πως το κάνουν, πως σκέφτονται, πως κινούνται παρασκηνιακά, πως στήνεται όλο το ελληνικό πρωτάθλημα. Από την πρώτη μέχρι την τελευταία κατηγορία. Κανείς δεν πλήρωσε, κανείς δεν πήγε φυλακή, καμιά ομάδα δεν είχε την τύχη που είχε η Γιουβέντους το 2006 στην Ιταλία. Οι κασέτες έπιασαν αράχνες στο συρτάρι κάποιου ανακριτή. Και το σύστημα έξω, με τις όποιες παραλλαγές του, συνέχισε να αλωνίζει.

*Δεν επιθυμούσε μεγάλο κομμάτι των ΜΜΕ. Όλη η ποδοσφαιρική πιάτσα γνώριζε για τις άνομες δραστηριότητες και τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά επί της ουσίας αυτό το πράγμα βόλευε. Το κομμάτι “ποδόσφαιρο και παράγκα” δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ με την πρέπουσα σημασία και σοβαρότητα, αν θυμηθούμε ότι αρκετά μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων χλεύαζε τον κ.Φλωρίδη και συνέπλεε με την “άλλη πλευρά”. Του συστήματος και της διαφθοράς.

Σχεδόν όλοι, λοιπόν, έκαναν για πολλά χρόνια την πάπια. Είτε επιδοκιμάζοντας με απύθμενη αλαζονεία και θράσος το σύστημα ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, στο οποίο υπάρχει ένας και μοναδικός μεγαλοπρόεδρος ο οποίος επενδύει δεκάδες εκατομμυρίων και στο όνομα αυτών των εκατομμυρίων επιτρέποντα τα πάντα και άρα όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να το βουλώσουμε, είτε συγκαλύπτοντας άνομες πράξεις πάντοτε στο όνομα των εκατομμυρίων που τζιράρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο ένας και μοναδικός μεγαλοπρόεδρος.

Και αφού λοιπόν τα έκαναν όλοι γαργάρα, έχουν από πάνω την απαίτηση να σηκώσει το λάβαρο της επανάστασης ο Ντέμης. Γιατί δεν τα είπες τότε, γιατί δεν πήγες τότε στον εισαγγελέα, γιατί μας τα λες πέντε χρόνια μετά και άλλες παρόμοιες καραμέλες που κάποια στιγμή, πού θα πάει, θα λιώσουν. Πέρα από το αναμφισβήτητο γεγονός, ότι επί θητείας Νικολαΐδη, αποσπασματικά έγιναν κάποιες αναφορές εναντίον εκείνου το σαθρού συστήματος, εάν ο Ντέμης πήγαινε το 2006 στον εισαγγελέα, τότε η πιο πιθανή εξέλιξη θα ήταν τούτη. Το σύστημα που είχε υπό τον έλεγχο του το ελληνικό ποδόσφαιρο, θα έβγαζε τον Ντέμη γραφικό. Κλαψιάρη. Ένα είδος μελό “Μάρθα Βούρτση – Νίκος Ξανθόπουλος.”. Θα αντιμετωπιζόταν με τον χλευασμό και την ειρωνεία που υποδέχτηκε μεγάλο κομμάτι των ΜΜΕ την απόφαση του να αποσυρθεί από την Εθνική. Μετά τα “Δημητροπούλεια”, το Νοέμβριο του 1999 στη Ν.Φιλαδέλφεια. Αλήθεια, τα θυμάται κανείς τα “Δημητροπούλεια”;

ΥΓ: Από το κομμάτι των δηλώσεων του Ντέμη στο “Κουτί της Πανδώρας” υπάρχει ένα σημείο που σηκώνει κουβέντα. Είπε ο Ντέμης: “Και τότε ήμουν ενάντια να παίρνει χρήματα το ποδόσφαιρο από το κράτος. Με κοιτούσαν σαν UFO. Με εμένα δεν είχαμε κρατικό χορηγό, έστω κι αν δεν είχαμε λεφτά. Με χορηγό Έλληνα φορολογούμενο δεν μπορεί να λειτουργήσει μια ανώνυμη επαγγελματική εταιρεία”. Πολύ σωστά. Μόνον που όταν το ελληνικό Δημόσιο, χάνει τα χρήματα που χάνει, επειδή ο νομικός εκπρόσωπος του, την ημέρα του δικαστηρίου δεν βρήκε τον δρόμο και δεν παρευρέθηκε στην εκδίκαση της (καθ' όλα νόμιμης) αίτησης υπαγωγής της ΠΑΕ ΑΕΚ στο άρθρο 44, τότε πολύ απλά είσαι αρκετά μέτρα οφσάιντ όταν δηλώνεις ότι δεν κυνήγησες ποτέ το κρατικό χρήμα (Το γεγονός, βέβαια, ότι η ΑΕΚ υποχρεώθηκε να πάει στο 44, επειδή την “ξέσκισε” οικονομικά ο ασύλληπτος Ψωμιάδης, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει θα ενθυμούνται πότε-πότε, όσοι επικρίνουν την ΑΕΚ για την ένταξη της στο 44...).

ΥΓ 2: Δεν νομίζω ότι είχε καμιά ανάγκη, ότι επιδίωξε να προβληθεί ο Ντέμης με την πομπώδη (ως προς τη διαφήμιση) παρουσία του στην εκπομπή για το διεφθαρμένο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν το νομίζω, διότι εδώ και δυόμισι χρόνια έχει επιλέξει συνειδητά να παραμένει απ' έξω. Και όσες φορές έλυσε τη σιωπή του, υποχρεώθηκε να υπερασπίσει τον εαυτό του. Κατά κάποιο τρόπο να “απολογηθεί” για κακή διαχείριση επί των ημερών του. Και να απαντήσει, όχι σε κακόβουλους δεξιά και αριστερά, αλλά στον ίδιο τον Πέτρο Παππά. Άρα, λοιπόν, ας μην ψάχνουμε για φαντάσματα, ότι ο Ντέμης αποφάσισε ξαφνικά να βγει για συγκεκριμένο λόγο στον αφρό...

News 24/7

24MEDIA NETWORK