Άνταμ Τζανετόπουλος: Θα... ριζώσει στην ΑΕΚ

Μετά από αρκετούς μήνες... συζητήσεων, διαβουλεύσεων, επαφών και παρασκηνίου ο Άνταμ Τζανετόπουλος συμφώνησε με την ΑΕΚ η οποία είναι η μεγάλη κερδισμένη της όλης -μακρόχρονης- ιστορίας. Γράφει ο Άκης Γεωργίου.

Άνταμ Τζανετόπουλος: Θα... ριζώσει στην ΑΕΚ
Τζανετόπουλος-ΑΕΚ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Άνταμ Τζανετόπουλος (δηλαδή ο μοναδικός νεαρός παίκτης που "βγήκε" στην ΑΕΚ από το πέρασμά της στις μικρές κατηγορίες) συμφώνησε με τη διοίκηση της "Ένωσης" στην οποία θα συνεχίσει την καριέρα του μέχρι το 2020. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ευχάριστη για τον σύλλογο, αφού εξασφαλίστηκε η παραμονή στην ομάδα ενός νεαρού παίκτη, ο οποίος έχει να δώσει αρκετά πράγματα.

Προηγήθηκαν αρκετοί μήνες επαφών, διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων, προσωπικές αντιπαραθέσεις και αρκετή... σιωπηρή ένταση μέχρι τη χθεσινή εξέλιξη με την ανανέωση συμβολαίου του "Τζάνε".

Η πρόταση από τη Σεβίλλη

Το περασμένο καλοκαίρι στα γραφεία της ΑΕΚ έφτασε επίσημη πρόταση από τη Σεβίλλη για τον δανεισμό -στην ουσία- του Άνταμ Τζανετόπουλου. Η ομάδα της Ανδαλουσίας ζητούσε για έναν χρόνο δανεικό τον παίκτη, έδινε... ενοίκιο στην ΑΕΚ και ανέφερε πως αν στο τέλος της σεζόν έμενε ικανοποιημένη από τον Τζανετόπουλο, θα πλήρωνε τη ρήτρα για να τον αποκτήσει. Για την ιστορία η ρήτρα ήταν 1,5 εκατ.

Η πρόταση αυτή, εκτός από το γεγονός ότι απορρίφθηκε χωρίς να υπάρξει καν απάντηση στη Σεβίλλη, έφερε εκνευρισμό στην ΠΑΕ με τον ατζέντη του Τζανετόπουλου, Βασίλη Τσιάρτα, και αποτέλεσε την ουσιαστική αφορμή για να σπάσει το ήδη ραγισμένο γυαλί. Αντίθετα, στα μάτια του παίκτη ο Τσιάρτας έπαιρνε... μυθικές διαστάσεις, αφού κατάφερε να του φέρει την πρόταση από τη Σεβίλλη, χωρίς να πάρει καν -ακόμα- επίσημη συμμετοχή σε αγώνα Α' Εθνικής.

Άνταμ Τζανετόπουλος: Θα... ριζώσει στην ΑΕΚ
Τζανετόπουλος-ΑΕΚ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το ταξίδι στη Θεσσαλονίκη

Το πρωτάθλημα έχει αρχίσει, ο Δέλλας "καίει" τον Άρθο που ήταν επιλογή Μιλοβάνοβιτς και καθιερώνει τον Τζανετόπουλο "κολόνα" στο κέντρο της άμυνας. Χαρακτηριστικό ότι ο "Τζάνε" ήταν το μόνο στόπερ που δεν άλλαξε ποτέ ο Έλληνας τεχνικός μέσα στη σεζόν για όσο έμεινε στην ΑΕΚ. Δηλαδή μέχρι το ματς με τον Ολυμπιακό.

Στις 23 Οκτωβρίου, η ομάδα ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη για τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας και στο περιθώριο της παρουσίας στη συμπρωτεύουσα, γίνεται η πρώτη πρόταση στον Τζανετόπουλο. Ο παίκτης παρέπεμψε τη διοίκηση στον Τσιάρτα, επικαλούμενος το νεαρό της ηλικίας και την απειρία του σε τέτοια θέματα. Από την πλευρά της διοίκησης δεν υπήρχε, όμως, επιθυμία για επαφή με τον Τσιάρτα, μετά από την πρόταση που έφτασε από τη Σεβίλλη και το θέμα έμεινε εκεί.

Φεύγει ο Δέλλας, τρώει εξέδρα

Μετά από την αποχώρηση του Δέλλα, ο Τζανετόπουλος έχασε όχι απλά τη θέση του στην ενδεκάδα, αλλά και στην αποστολή. Ο Πογιέτ είπε ανοιχτά σε συνέντευξη Τύπου ότι από τα υπάρχοντα στόπερ υπολογίζει τους Άρθο, Λαμπρόπουλο και Κολοβέτσιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θεωρεί τον Τζανετόπουλο ως μια περίπτωση που θα μπορεί να συνεισφέρει στην ομάδα μελλοντικά.

Συζήτηση με τον Πογιέτ και δανεισμός

Πριν από τις γιορτές, ο Τζανετόπουλος είχε μία συζήτηση με τον Ουρουγουανό τεχνικό, στην οποία ο Πογιέτ του εξήγησε ότι δεν τον υπολογίζει και συμφώνησαν από κοινού να παραχωρηθεί ο παίκτης ως δανεικός. Σε όλη αυτή την ιστορία, ξεκαθαρίζεται ότι η θέση της ΑΕΚ ήταν "ο παίκτης υπολογίζεται και θέλουμε να του ανανεώσουμε το συμβόλαιο". Όχι μόνο επικοινωνιακά προς τον Τύπο αλλά και ουσιαστικά.

Ανόρθωση, αλλαγή σχεδίων και συμβόλαιο

Στις αρχές Γενάρη, η Ανόρθωση εξέφρασε ενδιαφέρον να αποκτήσει ως δανεικό τον Τζανετόπουλο, ωστόσο ο ίδιος δεν ήταν ψημένος να πάει να παίξει στην Κύπρο. Λίγο αργότερα (τέλη Γενάρη), ήρθε η νέα επαφή με τους ανθρώπους της ΑΕΚ.

Η νέα επαφή ήταν και αυτή απευθείας με τον ποδοσφαιριστή, χωρίς μάνατζερ. Αυτήν τη φορά, ο Τζανετόπουλος δεν παρέπεμψε τη διοίκηση στον Τσιάρτα, αλλά απάντησε μόνος του θετικά. Ενδεχομένως, γιατί κατάλαβε ότι αν παρατράβαγε η ιστορία και με δεδομένη την άρνηση της ΠΑΕ να μιλήσει με τον Τσιάρτα λόγω της πρότασης της Σεββίλης, θα είχε προσωπικό κόστος.

Έτσι, ο Τζανετόπουλος θα συνεχίσει να φορά τη φανέλα της "Ένωσης" για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα δει τον τραπεζικό λογαριασμό του φουσκωμένο (γύρω στα 5 κατοστάρικα αναφέρουν οι πληροφορίες στην τετραετία), αφού προηγουμένως υπήρξε ο πιο χαμηλόμισθος στην ομάδα.

Έγινε αυτό που ήθελε η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ έκανε αυτό που ήθελε στην υπόθεση Τζανετόπουλου και είναι η νικήτρια του συγκεκριμένου... σίριαλ ουσιαστικά και επικοινωνιακά. Θα μπορούσε να είχε χάσει τον παίκτη ή να ρίξει νερό στο κρασί της, αλλά στο τέλος κατάφερε να κάνει το καλύτερο ως προς το συμφέρον της: Έκλεισε τον παίκτη και απέφυγε την εμπλοκή μάνατζερ. Ενδεχομένως, τη γενικότερη διάθεση για ντρίμπλα στους μάνατζερ να τη βρει κάποια άλλη φορά μπροστά της η ΑΕΚ (δεν είναι λίγα τα παραδείγματα με "τσουγκρίσματα" μάνατζερ - παικτών), αλλά αυτή τη φορά κέρδισε από κάθε άποψη, προστατεύοντας σε απόλυτο βαθμό τα συμφέροντά της.

Άνταμ Τζανετόπουλος: Θα... ριζώσει στην ΑΕΚ
Τζανετόπουλος-Λαγός-ΑΕΚ-Παναθηναϊκός ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Δέχτηκε να.... ριζώσει!

Όπως φάνηκε από την επιλογή του, η παραμονή στην ΑΕΚ ήταν και η επιθυμία του ίδιου του Τζανετόπουλου. Συνέβησαν αρκετά στη ζωή του στο διάστημα της παρουσίας του στην ομάδα που τον οδήγησαν στην απόφαση να ριζώσει σε αυτή. Από τότε που ήταν στα... χαμένα, πηγαινοερχόταν στα Σπάτα με τον Βούρα, μέχρι τη δύσκολη στιγμή με την απώλεια του πατέρα του πριν από ένα ταξίδι στην Κρήτη για ένα ματς με τον Ηρόδοτο πέρασαν πολλά.

Ήρθε το πρώτο γκολ (με την αφιέρωση στον ουρανό) με τον Ατρόμητο, η καθιέρωση, ο πάγκος, η εξέδρα και η ανανέωση συμβολαίου. Από την πρώτη στιγμή, πάντως, όσοι τον ήξεραν πίστευαν ότι όταν έρθει η ώρα να μπει, δεν θα "μασήσει". Και όντως έτσι ήταν, με τα καλά και τα κακά του, είναι ένα στόπερ με στοιχεία που μόνο αμελητέα δεν μπορούν να θεωρηθούν.

Άνταμ Τζανετόπουλος: Θα... ριζώσει στην ΑΕΚ
Τσιάρτας-Μαματζής-Μελισσανίδης-ΑΕΚ

Μελίσσανίδης-Τσιάρτας: Σχέσεις (πρώτα) στοργής και (μετά) οργής

Η ιστορία Τζανετόπουλου έχει έντονο προσωπικό τόνο. Κόντρες, συμπάθειες, αντιπάθειες και μερικά μικρά ψήγματα λογικής... ΑΕΚ. Το σενάριο είναι στηριγμένο στη δυσαρέσκεια που προέκυψε στην ΑΕΚ μετά από την πρόταση της Σεβίλλης και οι σχέσεις των δύο πλευρών πήγαν από το μέλι (κατευθείαν) στο σανίδι.

Η πρόταση ήταν η αφορμή (ή και η αιτία) που έβαλε "φουρτούνα" στις σχέσεις και τις πήγε στο χειρότερο σημείο τους. Υπήρχε όμως και εποχή καλών σχέσεων, αφού ο Τσιάρτας εκτός από άλλοτε παιδί του "Μελισσάν" από το μακρινό 1992, παραλίγο να φέρει στο 2013 προπονητή τον Γκαρίδο (συμφώνησε η ΑΕΚ μαζί του), παραλίγο να φέρει επίσης το 2014 τον Τζεμπούρ, ενώ ήταν ο συνδετικός κρίκος με τον Κορδέρο μετά από τον υποβιβασμό.

Από τότε, όμως, άλλαξαν πολλά, ράγισαν "γυαλιά" που στην πορεία έσπασαν και ενδεχομένως να μην ξανακολλήσουν και ποτέ.

Η -όχι κολακευτική εικόνα- για την ΑΕΚ και η ουσία

Καθαρά από συναισθηματικής άποψης, το ιδανικότερο θα ήταν να μη διαβάζαμε (ή γράφαμε) για παρόμοια μπλεξίματα με την ΑΕΚ να βρίσκεται στα χαρακώματα με μία παλιά δόξα της. Δεν συμβαίνει συχνά στο ποδόσφαιρο και είναι μία ακόμα πρωτοτυπία του συλλόγου, που έχει αποστασιοποιηθεί αρκετά χρόνια από οτιδήποτε φυσιολογικό.

Η πραγματικότητα της καθημερινότητας, βέβαια, γελάει με παρόμοιους συναισθηματισμούς, αλλά όπως και να το δεις, δεν είναι ό,τι καλύτερο να γράφεις ή να διαβάζεις για μία... διαφαινόμενη κόντρα της ΑΕΚ με τον Τσιάρτα. Όπως δεν θα ήταν ωραία σαν εικόνα μια ανάλογη κόντρα με τον Σαβέβσκι, τον Μανωλά, τον Ατματσίδη κλπ.

Καταλαβαίνω ότι αυτή η προσέγγιση δεν πατάει σε ικανοποιητικό βαθμό στην πραγματικότητα και στηρίζεται στην ιδέα της εξιδανικευμένης ΑΕΚ των 90s, αλλά όπως και να έχει, είναι το γύρω-γύρω της ιστορίας. Το σημαντικό είναι ότι η ΑΕΚ κατάφερε να κρατήσει τον -διεθνή- παίκτη που η ίδια ανέδειξε και που στην πορεία έχει πολλά να της δώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άκης Γεωργίου: H συνήθεια που έγινε λατρεία

Άνταμ Τζανετόπουλος: Το Next Big Thing της ΑΕΚ

News 24/7

24MEDIA NETWORK