Η δικιά του ΑΕΚ!

Ο Γκουστάβο Πογέτ έχει χτίσει τη μέχρι τώρα επιτυχία του στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ πάνω στο ανασταλτικό κομμάτι στο οποίο η Ένωση είναι μεταμορφωμένη και βγάζει νοκ-άουτ αρκετούς αντιπάλους της. Γράφει ο Άκης Γεωργίου.

Η δικιά του ΑΕΚ!

Πάνω στο χιλιοειπωμένο "η επίθεση φέρνει εισιτήρια, η άμυνα βαθμούς" ο Γκουστάβο Πογέτ έχει ήδη περάσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τη φιλοσοφία του στην ΑΕΚ, η οποία είναι βασισμένη στο ανασταλτικό κομμάτι και στην προσπάθεια να μην υπάρχουν ατέλειες. Στον αγώνα του περασμένου Σαββάτου με τον Ολυμπιακό, με εξαίρεση μία μόλις φορά στα μισά του πρώτου ημιχρόνου, οι "ερυθρόλευκοι" δεν κατάφεραν ποτέ να προλάβουν την "Ένωση" στο τρανζίσιον, ενώ -στο 11 εναντίον 11- το πρέσινγκ στο μισό γήπεδο της ΑΕΚ ήταν ασφυκτικό.

Το γεγονός ότι η ΑΕΚ είναι η μοναδική ομάδα στο πρωτάθλημα κόντρα στην οποία δεν έχει σκοράρει ο Ολυμπιακός στηρίζεται καθαρά πάνω στην προσέγγιση Πογέτ, ο οποίος πέρα από την αλλαγή φιλοσοφίας προχώρησε και σε αλλαγές ρόλων. Καθοριστικό για την εξέλιξη των πραγμάτων και την αλλαγή προσανατολισμού της ΑΕΚ.

Κλειδί ο Σιμόες

Τρανταχτό παράδειγμα και σημαντικός ποδοσφαιριστής για όλη την ανασταλτική λειτουργία της "Ένωσης" είναι ο Αντρέ Σιμόες ο οποίος άλλαξε ρόλο και έγινε εξάρι. Σκούπα μπροστά από τα στόπερ και καμιά φορά… τρίτος κεντρικός αμυντικός πάνω στη ροή του ματς. Ο Πογέτ ήθελε να εκμεταλλευτεί τα πολλά τρεξίματα του Σιμόες και τη δυνατότητά του να καλύψει χώρους και ο Πορτογάλος "έπιασε" κατευθείαν την εντολή, σε βαθμό που προκάλεσε την… απορία του προπονητή του. Από τότε έχει εξελιχθεί σε έναν παίκτη-κλειδί για την ΑΕΚ από τη μέση και πίσω και έγινε ο ποδοσφαιριστής που άλλαξε (με τα πολλά τρεξίματά του) τη μοίρα της "Ένωσης" στη μετάβαση από την επίθεση στην άμυνα. Έχει αναλάβει το ρόλο του παίκτη που φεύγει σφαίρα πάνω στον αντίπαλο για να τον καθυστερήσει αν η μπάλα χαθεί ψηλά, γεγονός που βοηθάει την ΑΕΚ να επιστρέψει και να οργανωθεί.

Το στοιχείο που πρόσθεσε ο Πογέτ

Πέραν από τον Σιμόες και στην αλλαγή ρόλου μερικών ακόμα ποδοσφαιριστών, ο Πογέτ έδωσε στην ανασταλτική λειτουργία της ΑΕΚ και ορισμένα στοιχεία όπως για παράδειγμα στη μετατροπή της ομάδας από πιο… σοφτ σε μία πιο σκληρή εκδοχή. Σε αυτό αποσκοπούσε και η ομιλία του στο περιθώριο της προπόνησης της περασμένης Πέμπτης στην οποία καλούσε τους παίκτες του να μπαίνουν πιο δυνατά στις φάσεις. Πέραν όμως από τη διαφορετική προσέγγιση, η ΑΕΚ έγινε πιο συμπαγής και αυτό τη διευκόλυνε στο να μικρύνουν οι αποστάσεις ανάμεσα στους παίκτες της και δυσκολεύει τον αντίπαλο.

Από τις πρώτες του δηλώσεις ως προπονητής της ΑΕΚ ο Πογέτ, έχει αναφερθεί τακτικά στον Ολυμπιακό. Αρχικά ερωτώμενος για τους στόχους της νέας του ομάδας (απάντησε να μειώσει τη διαφορά με τον Ολυμπιακό) και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια του νικηφόρου σερί. Τότε, όσες φορές είχε ερωτηθεί σε γενικό επίπεδο για τη "δική του ΑΕΚ" παρέπεμπε στον αγώνα με τον Ολυμπιακό θεωρώντας τον προφανώς κριτήριο για να αντιληφθεί το σημείο στο οποίο βρίσκεται η ομάδα του. Κάτι τέτοιο είπε ο Πογέτ και σε πρόσφατη συνέντευξή του, δηλώνοντας την επιθυμία να καταγράψει -όπως ο ίδιος είπε- την ομάδα μέσα από ένα ματς απέναντι σε έναν αντίπαλο που έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Περνάει αυτά που θέλει, πάει καλά σε αποτελέσματα

Το σίγουρο είναι πως η ανασταλτική λειτουργία της ΑΕΚ πήγε καλά και σε αυτό το ματς για όσο χρειάστηκε. Και όταν δεν πήγε, ο Πογέτ ήταν για μία ακόμα φορά παρεμβατικός και επενέβη στέλνοντας τον Ζουκουλίνι στα δεξιά για να βοηθήσει τον Γκάλο και να κλείσει κάποιους κινδύνους ρηγμάτων που είχε διαπιστώσει.

Το θετικό για την ΑΕΚ είναι πως ο Πογέτ αυτή τη στιγμή πέρασε με εντυπωσιακό ποσοστό ευστοχίας τα περισσότερα τεστ με την ομάδα, συν μπόνους ότι έχει δώσει μια ταυτότητα σε αυτή. Έβαλε όλους (κυριολεκτικά) τους παίκτες σε… τριπάκι άμυνας και δουλεύει με τους ποδοσφαιριστές που είναι συμβατοί στο πλάνο του. Π.χ. ο Μπουονανότε που δεν είναι συμβατός (στα χαφ -όπως είπε ο Πογέτ- χάνεται, ενώ στο πλάι δίνει λιγότερες βοήθειες στα ντουμπλαρίσματα από τους "ανταγωνιστές" συμπαίκτες του) για αυτό και δεν χρησιμοποιείται αρκετά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ο Πογέτ "καίει" γενικά τον Αργεντινό.

Όπως και να έχει σημασία έχει ότι ο Πογέτ κατάφερε να κερδίσει τα 10 από τα 11 ματς μέσα στο 2016 και έσπασε την κατάρα του πρώτου γύρου με τη δυσκολία της ΑΕΚ στους αγώνες με ομάδες της πρώτης πεντάδας. Βγάζει διάρκεια έστω κι αν υπάρχει ακόμα χρόνος, βγάζει ένα… μπετόν αρμέ πίσω και μια γενικότερη εμπιστοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μελισσανίδης: "Νιώθω τον τρόμο τους, η μάχη μόλις άρχισε!"

Το μοναδικό VIDEO του Contra.gr μέσα από το γήπεδο (εικόνα+ήχος)

News 24/7

24MEDIA NETWORK