H ηλεκτρική καρέκλα του άμαθου Μοράις

Ο Ζοζέ Μοράις ψάχνει για… δάνειο ζωής μέσω των αποτελεσμάτων προκειμένου να κερδίσει χρόνο δουλειάς, ωστόσο αυτό για την ώρα δεν συμβαίνει. Η μέχρι τώρα πορεία του Πορτογάλου στην ΑΕΚ και η ιδιόμορφη προσέγγισή του που δε θυμίζει άλλους προπονητές.

H ηλεκτρική καρέκλα του άμαθου Μοράις
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

O Zoζέ Μοράις ήρθε στην ΑΕΚ μετά τον αγώνα της Λάρισας για να αντικαταστήσει τον Τιμούρ Κετσπάγια, στο πλαίσιο της επιθυμίας για αλλαγή ορισμένων στοιχείων εντός ποδοσφαιρικού τμήματος. Μεταξύ άλλων, τα πιο σοβαρά από τα συγκεκριμένα στοιχεία ήταν η δουλειά στην τακτική και η ανοικοδόμηση των σχέσεων ανάμεσα σε παίκτες και τεχνικού τιμ, οι οποίες η αλήθεια είναι ότι επί Τιμούρ δοκιμάστηκαν αρκετά.

Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση συμμαζεύτηκε κάπως, η ΑΕΚ έβγαλε ορισμένα θετικά πράγματα που δεν υπήρχαν στην αρχή της σεζόν, σε καμία περίπτωση όμως η μοίρα της δεν άλλαξε. Για την ακρίβεια η κατάσταση της "Ένωσης" χειροτέρεψε λόγω των κακών αποτελεσμάτων. Ο Μοράις παρότι το έψαξε (και εξακολουθεί το ψάχνει) με τις διατάξεις, τα συστήματα και την τακτική, τουλάχιστον για την ώρα δεν το έχει βρει, με αποτέλεσμα οι παροικούντες τα Σπάτα να νιώθουν ότι ζουν μια μεταβατική κατάσταση, αν και για την ώρα δεν έχουν εκδηλωθεί γερές σκέψεις απομάκρυνσης. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να προδικάσει για το τι ακριβώς θα συμβεί σε περίπτωση μιας νέας βαθμολογικής απώλειας…

ΤΟ… ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΑΝ

Η τελευταία αμφιλεγόμενη κίνηση του Μοράις, ήταν να μοιράσει στους παίκτες ένα ερωτηματολόγιο. Στο ερωτηματολόγιο υπήρχε δικαίωμα επιλογής ανάμεσα στις διατάξεις που έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα ο Πορτογάλος τεχνικός και ζητήθηκε από κάθε ποδοσφαιριστή η προσωπική του άποψη για τη θέση που μπορεί να αποδώσει καλύτερα. Ασυνήθιστη πρωτοβουλία από τον Μοράις που ξάφνιασε παίκτες, διοίκηση, κόσμο και Τύπο.

Αρκετοί είναι αυτοί που προσεγγίζουν τη συγκεκριμένη ιστορία εκφράζοντας την απορία "γιατί ο Μοράις έκανε στις 52 μέρες της παρουσίας του στην ομάδα το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο και όχι στην πρώτη εβδομάδα"; Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι ο Πορτογάλος ήθελε να ζητήσει από τους παίκτες τη γνώμη τους για τις διατάξεις αφού αυτές εφαρμόστηκαν σε κάποιους αγώνες.

ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Κάθε προπονητής έχει τη δικιά του μέθοδο, τον δικό του τρόπο και θέλει να δημιουργήσει τη δική του ισορροπία στην ομάδα, όπως αυτός την αντιλαμβάνεται. Ο Μοράις δεν αποτελεί εξαίρεση στον συγκεκριμένο κανόνα, ωστόσο το τελευταίο σημάδι που έδειξε στα Σπάτα δεν τον κολακεύει. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει, αφού η προσέγγισή του δεν έχει επαναληφθεί ποτέ από κάποιον στο παρελθόν. Η εικόνα που δείχνει ο Πορτογάλος είναι ενός ποδοσφαιράνθρωπου που έχει λογική, προσπαθεί να την περάσει στη δουλειά του, είναι ορθολογιστής και εργατικός αλλά δεν είναι αυτό που λέμε πρώτος προπονητής.

Αλίμονο αν πέφτει από τα σύννεφα, όμως, η ΑΕΚ με την παραπάνω διαπίστωση. Όταν φέρνεις προπονητή που είχε προϋπηρεσία ως πρώτος κόουτς στον… Α.Ο. Τεχεράνης και στην Αντάλιασπορ, πρέπει να είσαι υποψιασμένος για το πιθανό στράβωμα. Αν δεν είσαι, πάει να πει ότι έχεις ξεχάσει ακόμα και εσύ ο ίδιος (ως ΑΕΚ) το πραγματικό σου μέγεθος.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Το σίγουρο είναι ότι ο Μοράις δεν ζει και τις πιο ασφαλείς μέρες του στον πάγκο της ΑΕΚ, όμως τα πάντα είναι στηριγμένα στα αποτελέσματα που θα φέρει η ομάδα από εδώ και πέρα. Ούτως ή άλλως η λογική του… "βλέποντας και κάνοντας" ευδοκιμεί εδώ και χρόνια στο "κιτρινόμαυρο" στρατόπεδο και η προσέγγιση στο θέμα του Μοράις δεν ξεφεύγει από αυτή τη λογική. Το θετικό για την ΑΕΚ -σε περίπτωση που στραβώσει η κατάσταση- θα είναι το "τι είχαμε τι χάσαμε" το αρνητικό, ότι η ομάδα θα πρέπει να πάει σε άλλο προπονητή.

ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ…

Αν ο Μοράις δεν τραβήξει, κάτι που παίζει σαν ενδεχόμενο, τότε η ΑΕΚ θα ζήσει το "αγκάθι" της επιλογής άλλου προπονητή. Δεν είναι εύκολο πράγμα δεδομένου του χαμηλού ταβανιού του κλαμπ στο οικονομικό κομμάτι. Το σίγουρο είναι πως η ΑΕΚ σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πάει σε κανονικό προπονητή χωρίς εκπτώσεις και με ξεκάθαρο προσανατολισμό ως προς τα αγωνιστικά "θέλω" της.

Η… ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

Γιατί μέχρι σήμερα το έμπλεξε αρκετά. Αρχικά ξεκίνησε με τον Δέλλα που δεν ήταν κάτι πριν, όμως στην πορεία προσπάθησε να παίξει ποδόσφαιρο κατοχής (άσχετα τι βγήκε και τι όχι, αυτός ήταν ο προσανατολισμός). Μετά πήγε στον Πογιέτ που το μόνο πράγμα που έκανε και κάνει ήταν η άμυνα. Μετά επέλεξε τον Μοντανιέ που ήταν κάτι τελείως διαφορετικό. Γαλλική σχολή, πλάνα πενταετίας, πιτσιρικάδες κλπ. Η ΑΕΚ του ζήτησε να πάρει το πρωτάθλημα χωρίς μπάτζετ και να την περάσει σε όμιλο το Εuropa κάνα μήνα μετά την υπογραφή του συμβολαίου.

Αφού δεν έκατσε πήγε στον Κετσπάγια που ήταν ότι κι ο Πογιέτ, με τη διαφορά -σε σχέση με τον Ουρουγουανό- ότι δεν έπαιζε καλά ούτε την άμυνα. Και μετά από όλους αυτούς κατέληξε στον Μοράις, που προσπαθεί να παίξει επίθεση, όμως δεν είναι πρώτος προπονητής. Δεν έχει ξανακουμαντάρει τέτοιο εγχείρημα, δεν έχει ξαναπάρει τέτοια ευθύνη όπως ο πάγκος της ΑΕΚ, με φυσικό επακόλουθο να βγαίνει μεγαλύτερο το τιμόνι από το μπόι του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ξέσπασμα Κετσπάγια στο Contra.gr!
Νοκ άουτ βγήκε ξανά ο Τσιγκρίνσκι, ανέτοιμος ο Βάργκας!

News 24/7

24MEDIA NETWORK