Η μαύρη φανέλα της ΑΕΚ με υπογραφή... Μελισσανίδη

Η ΑΕΚ παρουσίασε τις νέες εμφανίσεις της και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Το Contra.gr θυμάται τις τελευταίες φορές που επιστρατεύτηκε η μαύρη ως πρώτη εμφάνιση και ασχολείται με τα… μελισσανιδικά στοιχεία της νέας φανέλας.

Η μαύρη φανέλα της ΑΕΚ με υπογραφή... Μελισσανίδη

Λίγο μετά τη γέννησή της, στα πρώτα βήματα της και στα χρόνια αναζήτησης πιο σταθερής ταυτότητας η ΑΕΚ άλλαζε αρκετές φορές τη φανέλα της. Από ριγέ κιτρινόμαυρη, σε μαύρη και σε κίτρινη.

Στις πρώτες "κιτρινόμαυρες" δεκαετίες η μαύρη φανέλα εμφανιζόταν αρκετά συχνά. Σιγά-σιγά, χρόνο με τον χρόνο το κίτρινο καθιερωνόταν, κόλλησε καλύτερα, κάτι που οδήγησε στην παραδοσιακή κίτρινη φανέλα με το μαύρο σορτσάκι. Αυτό δε σημαίνει πως το παραπάνω… δόγμα δεν έσπαγε ποτέ, αφού υπήρξαν οι φορές που οι εκάστοτε διοικήσεις ήθελαν να εκμεταλλευτούν και το δεύτερο χρώμα του κλαμπ, το μαύρο.

Μία από αυτές είναι η εφετινή σεζόν, 11 χρόνια μετά την επαναφορά της μαύρης φανέλας.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΥΡΗ

Η μαύρη φανέλα της ΑΕΚ με υπογραφή... Μελισσανίδη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τη σεζόν 2004-05, επί προεδρίας Ντέμη Νικολαϊδη, εξέπνεε -μεσούσης της περιόδου- το συμβόλαιο της ΑΕΚ με την Nike. H "κιτρινόμαυρη" ΠΑΕ που λόγω των χειρισμών προηγούμενων διοικήσεων δεν είχε τα κέρδη που θα μπορούσε από τον προμηθευτή αθλητικού υλικού (η Nike σχεδόν εκμεταλλευόταν εμπορικά ακόμα και τις μπουτίκ τότε), ήρθε σε συμφωνία με την Adidas. Η γερμανική εταιρία είχε τότε παρουσιάσει τις τρεις καινούργιες φανέλες της ΑΕΚ, τις οποίες η ομάδα θα φορούσε στο υπόλοιπο της σεζόν: Μία κίτρινη, μία μαύρη και μία λευκή με γαλάζιες ρίγες που παρέπεμπε στο στυλ της Εθνικής Αργεντινής (και φορέθηκε μόνο στον τελευταίο αγώνα της σεζόν απέναντι στον Απόλλωνα Καλαμαριάς στην Καλογρέζα).

Η ΡΙΓΕ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ

Η μαύρη φανέλα της ΑΕΚ με υπογραφή... Μελισσανίδη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Άσχετο με τη μαύρη εμφάνιση, αλλά εκείνη η χρονιά στο επετειακό φιλικό με τη Γαλατασαράι στο ΟΑΚΑ για τα 80 χρόνια της ΑΕΚ, είχε φορεθεί η ρέπλικα της πρώτης φανέλας της Ένωσης. Ριγέ με ένα κορδόνι στον γιακά. Η συγκεκριμένη φανέλα συζητήθηκε, αλλά δεν ξαναφορέθηκε ποτέ πέρα από εκείνο το βράδυ, ούτε διατέθηκε στον κόσμο, παρότι κέρδισε πολλούς φαν και συζητήθηκε πολύ πιο πολύ σε σχέση με άλλες την τελευταία 20ετία.

ΔΕΝ ΑΡΕΣΕ ΤΟΤΕ

Η μαύρη φανέλα της ΑΕΚ με υπογραφή... Μελισσανίδη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Κάπου εκεί (γύρω στον Γενάρη του 2005 δηλαδή) επανήλθε στην καθημερινότητα της ΑΕΚ η μαύρη φανέλα, η οποία επιλέχθηκε για πρώτη. Παράλληλα άρχισε η γκρίνια, γιατί η επιλογή της μαύρης εμφάνισης εκλήφθηκε στην -ευαίσθητη σε τέτοια ζητήματα- κοινωνία της ΑΕΚ ως "νεοεποχίτικη" κατάσταση και αποτέλεσε ένα από τα… εικαστικά επιχειρήματα όσων δεν συμπαθούσαν τον Νικολαϊδη, μαζί με τον -όντως εκτός κλίματος ΑΕΚ- ύμνο του Φοίβου που ακολούθησε.

ΔΙΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ

Η μαύρη φανέλα της ΑΕΚ με υπογραφή... Μελισσανίδη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τελικά η μαύρη εμφάνιση όχι μόνο καθιερώθηκε εκείνη τη σεζόν, αλλά φορέθηκε με ελάχιστες αλλαγές στις λεπτομέρειες και την επόμενη (2005-06) χρονιά. Στην ουσία, η κίτρινη φανέλα επανήλθε την περίοδο 2006-07. Τη χρονιά, δηλαδή, που η ΑΕΚ με τον Λορένσο Σέρα Φερέρ στον πάγκο της είχε προκριθεί στους ομίλους του Champions League, και φορούσε την κίτρινη φανέλα με την περίεργη μαύρη ρίγα, η οποία συνδυάστηκε με τη μεγάλη νίκη κόντρα στη -μετέπειτα- πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μίλαν.

ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΙΚΗ ΦΑΝΕΛΑ

Η αλήθεια είναι πως η δύναμη της συνήθειας θέλει την ΑΕΚ με την παραδοσιακή της περιβολή. Την κίτρινη φανέλα και το μαύρο σορτσάκι. Από την άλλη όμως, η ΑΕΚ ποτέ δεν είχε συγκεκριμένο σχέδιο στη φανέλα της (όπως συμβαίνει π.χ. στον Ολυμπιακό με την «ερυθρόλευκη» ριγέ), γεγονός που δε φτιάχνει ένα στάνταρ χαρακτήρα, δημιουργεί όμως την ευκαιρία για νέα… κόλπα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι πολύ ιδιαίτερες εμφανίσεις της Basic τη δεκαετία του ’90 με τον μεγάλο Δικέφαλο στο πλάι, σε αυτή και οι φετινή μαύρη με τις εντυπωσιακές λεπτομέρειες. Ακόμα κι αν δεν ξέρεις ποιος είναι στο τιμόνι της ΑΕΚ αυτή την εποχή, με μια ματιά στην πρώτη φανέλα της μπορείς να το καταλάβεις αφού τα… μελισσανιδικά στοιχεία είναι οφθαλμοφανή.

ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ... ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΙΚΗ

Ο χρυσός Δικέφαλος που είναι στιλιζαρισμένος πλέον στο ύψος της καρδιάς σε άλλη μορφή από αυτή που συνηθίσαμε και η φωτογραφία μέσα στον αριθμό των παικτών που αποτυπώνει την εικόνα του διωγμού στη Μικρασιατική Καταστροφή είναι τα ξεχωριστά στοιχεία της νέας φανέλας. Μάλιστα αν και… μαύρη κέρδισε ήδη τη συντριπτική πλειοψηφία των ΑΕΚτζήδων.

Ορισμένες αναρτήσεις (ΑΕΚτζήδων) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη φέρνουν ακόμα και πλάι στις φανέλες-τοτέμ της δεκαετίας του '90, κάτι που πολύ σπάνια δεν θεωρείται… ιεροσυλία για τα δεδομένα του μικρόκοσμου της ΑΕΚ.

Γούστα είναι, βέβαια, αυτά. Στο φινάλε-φινάλε η ουσία είναι αυτό που θα φανεί στο τέλος: Αν δηλαδή η ΑΕΚ καταφέρει να φορτώσει στην ωραία φανέλα της, τον τίτλο της πρωταθληματικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Δείτε τις νέες φανέλες της ΑΕΚ!
Φοβερό: Άλλαξε σήμα η ΑΕΚ!

News 24/7

24MEDIA NETWORK