Μετρημένα κουκιά και η διάταξη των επιτυχιών

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για τις σκέψεις του Πογέτ σχετικά με τη διάταξη και για τον τρόπο με τον οποίο παρατάχθηκε η ΑΕΚ στα προηγούμενα πέντε ντέρμπι στο πρωτάθλημα.

Μετρημένα κουκιά και η διάταξη των επιτυχιών
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

O Γκουστάβο Πογέτ το σκέφτεται για τη διάταξη με την οποία θα παρατάξει την ΑΕΚ στο κυριακάτικο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, με τον Ουρουγουανό τεχνικό να κινείται ανάμεσα στο 4-3-3 και στο 4-4-2 (ή 4-4-1-1 με τον Αραβίδη πίσω από τον Πέκχαρτ). Η πιθανότερη επιλογή του Πογιέτ θα είναι το 4-3-3 με τον Βάργκας να παίρνει θέση εσωτερικού αριστερού μέσα, καλύπτοντας το κενό που προέκυψε λόγω της τιμωρίας του Μάνταλου, του τραυματισμού του Ζουκουλίνι και της ανετοιμότητας (τουλάχιστον για μεγάλη χρονική διάρκεια στο ματς) του Μιγκέλ Κορδέρο.

Με συνέπεια 4-3-3 στα ντέρμπι ο Πογέτ

Μέχρι σήμερα πάντως, ο Πογέτ δεν άλλαξε ποτέ το 4-3-3 με το οποίο πορευόταν πιστά μέχρι να βγουν… λιγότερα τα κουκιά με την έλλειψη χαφ λόγω συγκυριών. Η επιλογή του Ουρουγουανού να μην αλλάξει σύστημα στα ντέρμπι τον δικαίωσε αφού μετράει δύο νίκες και μία ισοπαλία χωρίς να δεχτεί γκολ. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στις διατάξεις με τις οποίες παρατάχθηκε η ΑΕΚ στα έως τώρα ντέρμπι που έχει δώσει στη μεγάλη κατηγορία.

4-3-3 στην Τούμπα

Στον αγώνα της Τούμπας απέναντι στον ΠΑΟΚ στο ματς του πρώτου γύρου, η ΑΕΚ έδινε το πρώτο της μεγάλο ματς μετά την επιστροφή της στη μεγάλη κατηγορία. Με τον Τραϊανό Δέλλα ακόμα τότε στον πάγκο, η ΑΕΚ παρατάχτηκε στο γήπεδο της Τούμπας με 4-3-3, αφού ο Έλληνας τεχνικός αποφάσισε να διαφοροποιήσει για πρώτη φορά το 4-2-3-1. Στη συγκεκριμένη αναμέτρηση ξεκίνησαν στο αρχικό σχήμα οι Βάργκας-Μπουονανότε, ενώ ο Πέτρος Μάνταλος μπήκε ως αλλαγή στο τέλος του ματς και προσπάθησε να δώσει πνοή στην ΑΕΚ από τη μέση και μπροστά.

4-2-3-1 στο Καραϊσκάκη

Το επόμενο μεγάλο ματς της φετινής σεζόν για την ΑΕΚ μετά τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα (στον οποίο ηττήθηκε με 2-1), ήταν με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Το συγκεκριμένο ήταν και το τελευταίο ματς του Τραϊανού Δέλλα στον πάγκο της ομάδας, με τον Έλληνα τεχνικό να εμπιστεύεται τότε την… κλασική του συνταγή με το 4-2-3-1. Η αλήθεια είναι πως στο συγκεκριμένο ματς η ΑΕΚ δεν ήταν άσχημα στημένη, ωστόσο η αλλαγή του Σιμόες με τον Μπουονανότε από πλευράς Δέλλα, έφερε φουρτούνες πίσω και αποτέλεσε την αιτία για να υποστεί η ομάδα τη συντριβή με 4-0.

4-2-3-1 και στη Λεωφόρο

Ο Γκουστάβο Πογέτ πήρε θέση στον πάγκο της ΑΕΚ στο ντέρμπι του πρώτου γύρου με τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το ματς έγινε την 1η Νοεμβρίου του 2015 για την 9η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ, και ήταν το πρώτο ντέρμπι στη σεζόν το οποίο η «Ένωση» δεν έχασε. Με δεδομένο πως ο Ουρουγουανός προπόνησε για πρώτη φορά την ΑΕΚ δύο μόλις μέρες πριν τον αγώνα, δεν προχώρησε σε μεγάλες αλλαγές σε σχέση με αυτό που είχε συνηθίσει να παρουσιάζει ο Δέλλας -προφανώς- για να μην μπερδέψει την ομάδα. Συνεπώς διατήρησε το 4-2-3-1 και -πολύ λογικά- περίμενε την πρώτη διακοπή για να περάσει τα δικά του «θέλω» στον τρόπο λειτουργίας των «κιτρινόμαυρων».

Ο Γενάρης με τον ΠΑΟΚ, όταν η κατάσταση πήρε το δρόμο της

Από το ματς της Λεωφόρου με τον Παναθηναϊκό μέχρι τον αγώνα στο ΟΑΚΑ με τον ΠΑΟΚ στις 24 Γενάρη μπήκε αρκετό νερό στο αυλάκι. Μεσολάβησε αρκετός καιρός, ο Ουρουγουανός έδωσε στην ΑΕΚ τα δικά του χαρακτηριστικά και η κατάσταση πήρε τον δρόμο της. Αυτός (ο δρόμος) δεν είναι άλλος από το 4-3-3 με ανάποδο τρίγωνο στο κέντρο, με τον Σιμόες κόφτη, τον Μάνταλο αριστερό εσωτερικό, τον Γιόχανσον δεξί, τον Αραβίδη στην κορυφή και τους Βάργκας-Μπαρμπόσα στα φτερά. Στην άμυνα η αλλαγή του Πογιέτ ήταν η είσοδος του Άρθο στο αρχικό σχήμα δίπλα στον Κολοβέτσιο. Στο ματς με τον «Δικέφαλο του Βορρά» ο Πογέτ είχε κατά νου να μπετώσει την άμυνά του με το 3-5-2 (ή 5-3-2) ωστόσο το ακύρωσε την τελευταία στιγμή λόγω της αποβολής του Μπερμπάτοφ. Τα κατάφερε και έτσι, με τη δικιά του συνταγή και η ΑΕΚ κατάφερε να σπάσει την… προσωρινή της κατάρα κερδίζοντας για πρώτη φορά μία από τις ομάδες της πρώτης πεντάδας. Στην ουσία έναν εκ των ανταγωνιστών της για τη δεύτερη θέση.

Ίδια συνταγή και με τον Ολυμπιακό

Με τον Ολυμπιακό το 4-3-3 του Πογέτ τηρήθηκε και πάλι ευλαβικά. Βέβαια με μία ιδιομορφία αφού ο Ουρουγουανός τοποθέτησε τον Πέτρο Μάνταλο στο αριστερό φτερό, τον Μπαρμπόσα στο δεξί, τον Αραβίδη φορ και στην τριάδα των χαφ τους Σιμόες, Ζουκουλίνι, Γιόχανσον. Το αρχικό πλάνο δεν πήγε και ο Πογιέτ… επενέβη αμέσως στέλνοντας τον Ζουκουλίνι δεξιά για να ντουμπλάρει και να δώσει βοήθειες με τους Ντουρμάζ και Μαζουακού.

Είναι χαρακτηριστικό πως απέναντι σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, οι συγκυρίες τα έφεραν έτσι και η ΑΕΚ δε χρειάστηκε να παίξει -κατά τη διάρκεια του ματς- με τρία στόπερ για να διαχειριστεί το αποτέλεσμα που είχε στα χέρια της, όπως είχε συνέβη απέναντι σε υποδεέστερους αντιπάλους, όπως ο Πλατανιάς και ο ΠΑΣ Γιάννενα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK