Mέχρι να γίνει κανονική ΑΕΚ...

Η ΑΕΚ στον αγώνα απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης πραγματοποίησε την πιο κακή εντός έδρας εμφάνισή της για αρκετό καιρό, γεγονός το οποίο οδήγησε στην οδυνηρή ήττα από τους Αρκάδες στο τέλος βγάζοντας κάποιες γενικές αδυναμίες της. Γράφει ο Άκης Γεωργίου.

Mέχρι να γίνει κανονική ΑΕΚ...

Tρία λάθη σε μία φάση και κούραση

Η εγκληματική απερισκεψία του Βάργκας σαφέστατα και έκοψε τα φτερά των ποδοσφαιριστών της "Ένωσης" οι οποίοι στο τέλος του ματς άρχισαν -φυσιολογικά- να κλατάρουν, με αποτέλεσμα να δεχτούν το γκολ από τον Παπαδόπουλο σε μια φάση με τρία προσωπικά λάθη παικτών της "Ένωσης": Του Σιμόες που έχασε τη μπάλα στον χώρο του κέντρου ενώ είχε εύκολη πάσα στον αμαρκάριστο Σοϊλέδη, του Κολοβέτσιου που δεν κατάφερε να κόψει τον Φούντα ο οποίος έκανε το πρώτο σουτ και του Μπαρόχα που απέκρουσε ασταθώς χωρίς να μπορέσει να διώξει στο πλάι.

Έβγαλε κουσούρια και με έντεκα

Πέραν από το αριθμητικό μειονέκτημα, όμως, η ΑΕΚ ακόμα και στο διάστημα που αγωνιζόταν με έντεκα παίκτες δεν κατάφερε να βγάλει τα στοιχεία που βγάζει συνήθως στο Ολυμπιακό Στάδιο με πρώτο και καλύτερο το πρέσινγκ ψηλά. Στο πρώτο ημίχρονο παρότι η "Ένωση" κατάφερε να δημιουργήσει κάποιες φάσεις για γκολ, ωστόσο δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να "πνίξει" τον Αστέρα ψηλά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συναντούν οι Αρκάδες την πρώτη "κιτρινόμαυρη" πίεση στο μισό γήπεδο. Συνεπώς κέρδισαν μέτρα και χρόνο σκέψης για να οργανώσουν τις επιθέσεις τους, κάτι που έπαιξε -και αυτό- τον ρολο του προκειμένου να αποδιοργανωθεί η ομάδα.

Βέβαια όταν έμεινε με δέκα, η ΑΕΚ κατάφερε σε ένα βαθμό να μπαλαντάρει καλύτερα το ματς, οι παίκτες της έτρεξαν και η εικόνα του αγώνα για ένα μεγάλο μέρος του δευτέρου ημιχρόνου δεν ήταν αντίστοιχη μιας ομάδας που έπαιζε με έντεκα απέναντι σε μία που έπαιζε με δέκα. Όλα αυτά, όμως, μέχρι να έρθει η κούραση…

Έρχεται καμπάνα για Βάργκας

Η διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ δεν σκοπεύει να μείνει αμέτοχη στο θέμα του πειθαρχικού παραπτώματος του Βάργκας και σκοπεύει να τιμωρήσει τον ποδοσφαιριστή. Βέβαια η αψυχολόγητη ενέργεια του Βάργκας ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ήττα την Κυριακή, όχι όμως και για τις αγωνιστικές ανορθογραφίες της "Ένωσης" οι οποίες κάνουν την εμφάνισή τους συχνά πυκνά στους αγώνες της ομάδας φέτος.

Όσο και αν το ψάχνουμε υπάρχουν δύο τρόποι να χτίσεις ομάδα. Ο πρώτος είναι να ρίξεις πολλά λεφτά και ο δεύτερος να κάνεις ορθολογική διαχείριση. Στην ΑΕΚ ο πρώτος τρόπος δεν υφίσταται αφού η ομάδα συντηρείται κατά κύρια βάση από τα έσοδά της, ενώ ο δεύτερος δεν πέτυχε, δεδομένου του γεγονότος ότι αποκτήθηκαν παίκτες όχι απαραίτητα με βάση τις προδιαγραφές για τις οποίες υπήρχε ανάγκη να προστεθούν στο ρόστερ.

Τα λάθη

Αντί να αποκτηθεί αριστεροπόδαρος στόπερ αποκτήθηκε ο δεξιοπόδαρος Θέσαρ Άρθο από την Μπέιταρ Ιερουσαλήμ. Αντί να αποκτηθούν δύο εξτρέμ προκειμένου να γίνουν μπακ-απ οι Πλατέλλας και Μπαρμπόσα αποκτήθηκαν ο Βάργκας και ο Μπουονανότε. Κάτι που έχει ως συνέπεια να παραμείνουν οι Πλατέλλας και Μπαρμπόσα, οι μοναδικοί εξτρέμ του ρόστερ. Για τον Τζεμπούρ δεν μπορεί να πει κάτι ακόμα κανείς αφού τραυματίστηκε, αλλά όπως και να έχει από την προετοιμασία έδειχνε να είναι ήδη πίσω. Τώρα απλώς θα κληθεί να καλύψει το διάστημα επιπλέον 2,5 μηνών.

Στο σύνολο των αρνητικών προστίθεται και η εγκατάλειψη του πλάνου της ελληνοποίησης. Η απόκτηση του Μάνταλου και του Μπακάκη προδιάθεσε ευχάριστα για το τι θα ακολουθούσε αλλά η αλήθεια είναι ότι η ΑΕΚ έμεινε εκεί, αφήνοντας -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- το πλάνο του… παιδομαζώματος για το οποίο είχε "ψήσει" τον κόσμο της στις μικρότερες κατηγορίες.

Τα σωστά

Βέβαια δεν πρέπει να ισοπεδώνουμε τα πάντα. Παρά τα όποια λάθη, η ΑΕΚ έκανε και σωστές προσθήκες εξελίξιμων ποδοσφαιριστών οι οποίοι αποτελούν τη βάση της. Η προσθήκη του Γιόχανσον είναι μία από τις καλύτερες που έχουν γίνει στην ομάδα την τελευταία 20ετία. Απολύτως συμβατή με το πλάνο της ΑΕΚ ήταν και η απόκτηση του Σιμόες. Σε διαφορετική λογική αλλά το ίδιο καλή ήταν και η απόκτηση του Γκάλο, ειδικά αν ρίξει μια ματιά κανείς στο τι γίνεται στο παζάρι, τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός… αυτομαστιγωνόταν με τον Βέμερ. Αξιοπρεπής είναι και η λύση του Μπαρόχα ο οποίος όμως είναι δανεικός.

Με λίγα λόγια

Στο ρεζουμέ της ιστορίας το σημαντικό είναι ότι η ΑΕΚ αφού αρχίζει να καίγεται σχεδόν σε κάθε σοβαρό ματς, συνειδητοποιεί με τι έμεινε. Και αυτό με το οποίο έμεινε αυτή τη στιγμή είναι μόνο η καλή βάση της και ένας νέος προπονητής. Το κατά πόσο η ΑΕΚ και ο Πογέτ θα καταφέρουν να πείσουν τον κόσμο για τη μονιμότητα και τις στερεές βάσεις της σχέσης τους, θα το δείξει η πορεία. Αυτό που θα μετρήσει όμως θα είναι η τελική πρόθεση της ίδιας της ΑΕΚ. Τι ακριβώς θέλει, δηλαδή, να κάνει με αυτή τη βάση που απέκτησε και με αυτό τον προπονητή. Αν θα την ενισχύσει με παίκτες επιπέδου ΑΕΚ, ή αν θα συνεχίσει να το παλεύει με την καλή βάση συν τους υπόλοιπους… έχοντες ταβάνι.

Η μπάλα χάθηκε -και- επικοινωνιακά

Το λάθος της ΑΕΚ στην όλη ιστορία ενδεχομένως και να έκανε μικρότερο θόρυβο αν γινόταν στην αρχή ένα κουλάντρισμα του επικοινωνιακού σκέλους. Όχι φέτος, αλλά από την αρχή στη Γ’ Εθνική. Ο κόσμος μπήκε σε ένα τριπάκι να πιστεύει από την εποχή που η ΑΕΚ έπαιζε με τον Μανδραϊκό και την Τριγλία, ότι η ομάδα ήταν ο μόνιμος νταλκάς του Ολυμπιακού και αποτελεί θέμα χρόνου για να σαρώνει τα πρωταθλήματα. Συνεπώς η πολύ καλή… κόντρα που έβαλε η ΑΕΚ στους Πειραιώτες πέρσι στο Κύπελλο αντιμετωπίστηκε ως άτυχη στιγμή και όχι ως υπέρβαση.

Το λάθος του "ερχόμαστε"

Αν επικρατούσε η λογική "πάμε να φτιάξουμε από την αρχή μια ομάδα, υπάρχει πλέον η προοπτική του γηπέδου και ο Θεός μαζί μας" ενδεχομένως τα πράγματα ως προς την αντιμετώπιση του κόσμου να ήταν διαφορετικά. Επικράτησε όμως η λογική του ενθουσιώδους πλην… τζούφιου τελικά "ερχόμαστε" που παρέσυρε τους πάντες και απογοήτευσε τον κόσμο. Τώρα, όμως, το κακό έγινε, η κατάσταση διαμορφώθηκε και η ΑΕΚ μπήκε σε θέση καναβάτσου με εμφανή στόχο πλέον να σώσει την παρτίδα.

Ξέμεινε από σχέδιο και στηρίζεται πλέον στον Πογιέτ

Είναι καλό που πλέον όλη η κοινωνία του Συλλόγου συνειδητοποίησε ότι έχει ακόμα δρόμο μέχρι να εξελιχθεί αυτή η ομάδα σε κανονική ΑΕΚ. Έστω και σε κάτι από κανονική ΑΕΚ. Θέλει χρόνο, δουλειά, λεφτά, υπομονή και σχέδιο. Στο θέμα του σχεδίου το κλαμπ… ξέμεινε αφού η ιστορία του Δέλλα έληξε και το περιβόητο "στοίχημα του προπονητή" έλαβε τέλος. Πλέον η ΑΕΚ στηρίζεται στο μυαλό του Πογέτ ο οποίος θα είναι αυτός που θα επινοήσει το επόμενο σχέδιο και πλέον ανάλογα από το κατά πόσο θα ενισχυθεί και θα στελεχωθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, θα εξαρτηθεί και η πορεία της ομάδας. Φέτος και του χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τους βλέπει όλους ο Πογιέτ στο φιλικό

News 24/7

24MEDIA NETWORK