O Mανόλο της... αλλαγής!

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για την αλλαγή της ΑΕΚ επί Μανόλο Χιμένεθ ο οποίος με τα καλά του και τα κακά του είναι κανονικός προπονητής, γεγονός που τον διαφοροποιεί από τις προηγούμενες περιπτώσεις που εμπιστεύτηκε η "Ένωση".

O Mανόλο της... αλλαγής!

Μιλώντας για τη φετινή ΑΕΚ, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει για ποια ομάδα πρόκειται, δεδομένου του γεγονότος ότι διανύει μια "ανώμαλη" σεζόν. Στο πρώτο μισό της περιόδου η συγκομιδή της ομάδας ήταν τραγική, με Κετσπάγια και Μοράις τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, η αυτοπεποίθηση χάθηκε και οι "κιτρινόμαυροι" δεν μπορούσαν να επιβληθούν σχεδόν σε κανέναν αντίπαλο. Η πλειοψηφία των νικών ήταν αγχωτικές και το δημιουργικό παιχνίδι το οποίο για ομάδες όπως η ΑΕΚ υπό κανονικές συνθήκες ήταν σήμα κατατεθέν, απουσίαζε σχεδόν ολοκληρωτικά.

Μετά την ήττα στο Αγρίνιο από τον Παναιτωλικό, ο Μοράις αποτέλεσε παρελθόν και στον πάγκο της "Ένωσης" επέστρεψε ο Μανόλο Χιμένεθ. Κάποιο μαγικό ραβδί δεν είχε, αυτό είναι δεδομένο, ίσα-ίσα που προερχόταν από τη χειρότερη περίοδο -απραξίας- της προπονητικής του καριέρας και ανέλαβε την ομάδα δε μια χρονική καμπή που τα πάντα ήταν οριακά. Αρχικός σκοπός ήταν να σουλουπωθεί η κατάσταση, όχι γιατί αυτή ήταν μια σοβαρή επιδίωξη αλλά γιατί τα πράγματα ήταν τόσο άσχημα που δεν μπορούσε να γίνει τίποτα άλλο.

Η εξέλιξη τελικά ήταν καλύτερη του αναμενομένου, αν και ο πρότερος βίος της ΑΕΚ στη σεζόν δεν αφήνει περιθώριο για το παραμικρό λάθος. Κάθε βαθμολογική απώλεια προστίθεται στην τραγική συγκομιδή του πρώτου γύρου και αδικεί την εικόνα της ομάδας επί Χιμένεθ, η οποία παραπέμπει σε μια πιο ανταγωνιστική εικόνα, τηρουμένων πάντα των αναλογιών.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΥ ΟΠΛΟ

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε το ψυχολογικό κομμάτι. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Χιμένεθν από το πρώτο του πέρασμα από την ΑΕΚ ήταν η ψυχική επαφή με τους ποδοσφαιριστές. Τότε είχε κερδίσει κυριολεκτικά τους πάντες με εξαίρεση το στράβωμα με τον "φευγάτο" Τζιμπούρ. Έλληνες, ξένοι, δύσκολοι χαρακτήρες, εύκολοι χαρακτήρες και τα… πάντα όλα. Τους κέρδισε σε σημείο που δεν έμεινε άνθρωπος που να μη στεναχωρήθηκε στο "αντίο" του.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΕΚ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
aek panigiriki EUROKINISSI SPORTS

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκείνη την εποχή, στο τελευταίο γκολ που σημειώθηκε επί Χιμένεθ στη Νέα Σμύρνη κόντρα στον Πανιώνιο, αφιερώθηκε από τον σκόρερ Κώστα Μανωλά στον προπονητή, με όλη την ομάδα να γίνεται κουβάρι και να τον αγκαλιάζει. Δύο μέρες μετά ο Σταύρος Αδαμίδης ανακοίνωσε το τέλος της συνεργασίας της ΑΕΚ με τον Ανδαλουσιανό τεχνικό, προσλαμβάνοντας ως αντικαταστάτη του τον Νίκο Κωστένογλου…

Κάτι παρόμοιο, εν πάση περιπτώσει, συνέβη και κατά την τρέχουσα παρουσία του Μανόλο στον "κιτρινόμαυρο" πάγκο. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι τη μέρα παρουσίασής του από την ΑΕΚ στο αθλητικό κέντρο των Σπάτων, σε στιγμές δύσκολες και αρκετά πιεστικές για το κλαμπ, η πρώτη του δήλωση ήταν η εξής: "Έχω δει βίντεο με την ομάδα και έχω διακρίνει τον φόβο στα μάτια των ποδοσφαιριστών να μην κάνουν λάθος. Είναι το πρώτο πράγμα που θέλω να αποβάλω από το ποδοσφαιρικό τμήμα. Πρέπει όμως να το κάνω σύντομα γιατί εγώ παρουσιάζομαι ενώ ο Αστέρας Τρίπολης δουλεύει".

Τελικά ο Αστέρας Τρίπολης ήρθε στο ΟΑΚΑ, έχασε και αποχώρησε… ησύχως, τα πρώτα δείγματα έστω και συγκρατημένης αυτοπεποίθησης έκαναν την εμφάνισή τους στον πλανήτη ΑΕΚ και αγώνα με τον αγώνα, προπόνηση με την προπόνηση, ο Χιμένεθ κατάφερε να περάσει στην ομάδα μια αισιοδοξία. Σημαντικό πράγμα η ψυχολογία στο ποδόσφαιρο, και ειδικά όταν μιλάμε για μια ομάδα όπως η φετινή ΑΕΚ που από την αρχή της σεζόν "πνίγηκε" στην ταλαιπωρία. Βοήθησαν τα αποτελέσματα, βοήθησε η σκέψη "τι βρεγμένοι τι μούσκεμα", βοήθησαν αρκετοί παράγοντες. Όπως και να το δούμε όμως, αυτά που βοήθησαν στο προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχαν.

ΤΗΣ ΕΔΩΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Σε αγωνιστικό επίπεδο, αυτό που άλλαξε ήταν ο προσανατολισμός. Η πίεση ψηλά. Η αλήθεια είναι ότι ο Χιμένεθ παρέλαβε μια ομάδα που ήταν δουλεμένη καλά από τον Μοράις, σε αντίθεση με το τι παρέλαβε ο Πορτογάλος από τον Τιμούρ. Παίζει και αυτό τον ρόλο του, όπως φυσικά και το γεγονός ότι προστέθηκαν παίκτες στο ρόστερ που έχουν πάρει τη φανέλα βασικού στο σπίτι και προσφέρουν από την πρώτη μέρα (κυρίως Αραούχο και Βράνιες, προστέθηκε και ο Αϊντάρεβιτς για περισσότερες επιλογές στα χαφ).

Το στοιχείο, πάντως, που έδωσε ο Χιμένεθ στην ΑΕΚ ήταν μια ενέργεια η οποία δεν υπήρχε πριν. Η πίστη ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να γίνει κάτι καλό και το κυνήγι της κάθε φάσης. Δεν είναι τυχαίο που η ΑΕΚ προηγήθηκε στη Νέα Σμύρνη από φάση που κυνήγησαν οι μεσοεπιθετικοί της και ανάγκασαν την αντίπαλη άμυνα σε λάθος. Το ίδιο έγινε και στο γκολ που προηγήθηκε την Κυριακή στην Καλογρέζα απέναντι στον ΠΑΟΚ. Ούτε φυσικά είναι τυχαίο ότι οι χαφ της -παρότι αναποτελεσματικοί- πατάνε περιοχή και βρίσκονται σε θέση βολής.

Ακόμα πιο πολύ δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πρωτοκλασάτος ποδοσφαιριστής της "Ένωσης" δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι "καμιά φορά δεν αρκεί μόνο το ταλέντο αλλά χρειάζεται και προπονητής για να δώσει κατευθυντήριες γραμμές", προσπαθώντας να αποτυπώσει τι έλειψε από την ΑΕΚ στην αρχή της σεζόν. Ή αν μη τι άλλο να τονίσει ένα από τα στοιχεία που έλειψαν από την ΑΕΚ στην αρχή της σεζόν…

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ… ΚΡΙΣΗΣ

Σε ότι έχει να κάνει τον πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα της παρουσίας του Μανόλο στην ΑΕΚ, όπως και για κάθε άλλη κουβέντα, είναι ακόμα νωρίς. Το σίγουρο είναι ότι ο ίδιος μετά την επιστροφή του σε ευρωπαϊκό πάγκο έπειτα από αρκετό καιρό απραξίας ζυγίζει τα πάντα με γνώμονα το να παραμείνει στην ομάδα. Από την άλλη η ΑΕΚ, με τα γνωστά της δεδομένα και με την… ατσούμπαλη προσέγγισή της στο θέμα των προπονητών της γενικά, δύσκολα θα βρει κάτι καλύτερο με αυτά που διαθέτει. Αν το δεύτερο μισό της σεζόν εξελιχθεί στο ίδιο τέμπο, τότε θα γίνει αυτό που και οι δύο πλευρές θέλουν. Και τις βολεύει, και το θέλουν. Όλα μαζί.

Όπως και να το δούμε, σίγουρα δεν πρόκειται για τον καλύτερο προπονητή που έχει περάσει από την ΑΕΚ. Πρόκειται όμως για έναν προπονητή που με τα καλά του και τα κακά του είναι… κανονικός, γεγονός που τον θέτει πιο πάνω από όλους όσους μέχρι σήμερα έδωσε ευκαιρία η ομάδα. Ξέρει την ΑΕΚ, έχει εμπειρία από μεγαλύτερο πάγκο, έχει φάει στραπάτσο με τη Σαραγόσα, έπαθε, έμαθε και δείχνει έτοιμος για να πάρει την πάνω βόλτα. Ή εν πάση περιπτώσει πιο έτοιμος από την πρώτη φορά…

News 24/7

24MEDIA NETWORK