Τα πράγματα από άσχημα γίνονται επικίνδυνα

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για την ΑΕΚ που παρέδωσε πνεύμα στην Τρίπολη και δεν μπορεί να κερδίσει κυριολεκτικά με κανέναν τρόπο σκορπώντας απογοήτευση στον κόσμο, ο οποίος σιγά-σιγά της γυρίζει την πλάτη.

Τα πράγματα από άσχημα γίνονται επικίνδυνα

H AEK στην Τρίπολη έβγαλε ξανά ανησυχητικά (έως αποκρουστικά) στοιχεία, με κυριότερο την αδυναμία της να μην μπορεί να διαχειριστεί κανένα ματς, όπως κι αν πάει, ότι κι αν συμβεί σε αυτό, αφού σε κάθε περίπτωση θα βρει έναν τρόπο για να χάσει και να πάρει κάτι λιγότερο από αυτό που διεκδικεί.

Στην Τρίπολη, σε έναν χιονισμένο και πολύ κακό αγωνιστικό χώρο παρότι κατάφερε να βρει γκολ την καλύτερη δυνατή στιγμή (στο 36’), είδε να έρχονται τα πάνω κάτω και να φεύγει με μηδέν βαθμούς σε ένα ματς που καιγόταν (ίσως και κάτι παραπάνω) για το τρίποντο προερχόμενη από συνεχόμενες αποτυχίες. Κάπου και τα λόγια χάνουν το νόημά τους για αυτό που συμβαίνει στη φετινή ΑΕΚ, μαζί με το χαμένο κουράγιο των τελευταίων των… Μοϊκανών που ακόμα αντέχουν.

Kόντρα στη ροή των όσων συνέβησαν και ειπώθηκαν στο ξεκίνημα της χρονιάς, ο Πέκχαρτ αποδείχτηκε για μία ακόμα φορά μια τίμια μονάδα, στην οποία ενδεχομένως να μην μπορεί να στηριχθεί αποκλειστικά η ΑΕΚ, αλλά τουλάχιστον της δίνει με συνέπεια κάτι τον τελευταίο καιρό. Δεν συμβαίνει με πολλούς ποδοσφαιριστές του ρόστερ αυτό, οπότε πιστώνεται στον Τσέχο. Πολύ καλή η μπαλιά και η συνολική ενέργεια του Λάζαρου στη φάση του γκολ και γενικότερη διάθεση από τον Έλληνα μεσοεπιθετικό που αντικαταστάθηκε για κάποιο ανεξήγητο λόγο από τον Μοράις νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο, παρότι έκανε το καλύτερό του 45λεπτο με τη φανέλα της "Ένωσης".

Για μία ακόμα φορά ο Αϊντάρεβιτς πήρε φανέλα βασικού από τον Μοράις παρά το γεγονός ότι έχει σαφή έλλειψη ρυθμού και με δεδομένες τις δυσκολίες του αγωνιστικού χώρου η επαφή του έγινε ακόμα δυσκολότερη. Η τοποθέτηση του πολιτογραφημένου Σουηδού σε θέση εσωτερικού μέσου έφερε για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε λίγες μέρες τη "θυσία" του Μάνταλου και τη μετατόπισή του στο πλάι.

Κίνηση που σε κάθε περίπτωση δε βγαίνει, όμως τουλάχιστον σε ένα βαθμό αυτό συμβαίνει και με την ευθύνη του ίδιου του Μάνταλου, του οποίου η προσφορά στην ομάδα μόνο προσφορά ηγέτη δε θυμίζει. Ενδεχομένως να μη φταίει το ίδιο το παιδί που κακώς του φορτώθηκε η ταμπέλα του ηγέτη και του νέου… Τσιάρτα (ευτυχώς έχει καλό αλεξικέραυνο στο ΟΑΚΑ γιατί όταν ειπώθηκε αυτό κανείς δεν ξέρει τι μπορούσε να συμβεί) που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποστηρίξει. Είναι ένας καλός παίκτης, καμιά φορά με κάποιες καλύτερες εκλάμψεις αλλά όχι παίκτης διαφοράς που μπορεί να πάρει πάνω του την ομάδα.

ΚΑΚΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΓΙΑ ΒΡΑΝΙΕΣ

Ντεμπούτο έκανε με τη φανέλα της ΑΕΚ και ο Όγκνιεν Βράνιες. Δυστυχώς για την "Ένωση" έγινε αντιληπτός με το καλημέρα ο λόγος για τον οποίο ο Βόσνιος δεν στέριωσε σε κάποια ομάδα τα τελευταία χρόνια και που ήταν εφικτή η απόκτησή του ως ελεύθερος. Πάντα κάτι παίρνεις, κάτι κερδίζεις. Η ΑΕΚ ποντάρει στο χαμηλότερο οικονομικό κόστος και ρισκάρει στο θέμα της ποιότητας με την ελπίδα να της βγει θετικά η ισορροπία. Μπορεί και να της βγει, αλλά οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ της.

Στην περίπτωση του Βράνιες η πορεία και η διάρκεια θα δείξουν, όμως το ντεμπούτο του ήταν απογοητευτικό. Μια καρατιά πρώτη κίτρινη κάρτα και μια διεκδίκηση για κεφαλιά με παρατεταμένο τον αγκώνα, δεύτερη και γεια σας. Σωστές αποφάσεις, τραγική αντίδραση. Από την άλλη υπάρχει και η ευθύνη του Λαμπρόπουλου στα δύο γκολ που δένει το γλυκό για το κέντρο της άμυνας που εξελίσσεται σε αδύναμο κρίκο. Ασταθής στην Τρίπολη ήταν και ο Μπάρκας ο οποίος όμως έχει το ελαφρυντικό του κακού αγωνιστικού χώρου και της… δύσκολης μπάλας.

ΣΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΚΑΙ Ο ΜΟΡΑΙΣ

Ο Μοράις έχασε ξανά τα αυγά και τα καλάθια, αποφάσισε να το πάει για να πάρει το ματς όταν έμεινε με δέκα, χωρίς να περάσει στο ματς τον διαθέσιμο Κολοβέτσιο για δεύτερο σέντερ μπακ, επιλέγοντας να αφήσει πίσω τον Γιόχανσον. Σημασία έχει ότι ξανά η επιλογή του δεν του βγήκε και όπως εξελίσσεται η κατάσταση οι νίκες της ΑΕΚ θα γίνουν η εξαίρεση στη φετινή χρονιά. Η διοίκηση βέβαια, τουλάχιστον για την ώρα, τον στηρίζει με την αιτιολογία ότι η κατάσταση δεν είναι όπως την εποχή Κετσπάγια κι ότι πιστεύει πως υπάρχει βελτίωση στο κλίμα στα αποδυτήρια και στη δουλειά που γίνεται.

H πραγματική αιτία, βέβαια, της στήριξης έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ΑΕΚ εγκλωβίστηκε στα συνεχόμενα λάθη της στην επιλογή προπονητών. Από την άλλη, είναι δείγμα του πόσο μπερδεμένη είναι η κατάσταση το γεγονός ότι η ΠΑΕ μέχρι την Πέμπτη στήριζε πιο… φωναχτά τον Μοράις λέγοντας ότι ο αγώνας της Τρίπολης δεν αποτελεί κριτήριο, αλλά σήμερα κατά τη διάρκεια της ημέρας όλα τα ενδεχόμενα δείχνουν να είναι ανοιχτά. Και είναι κοινή η πεποίθηση πως αν τελικά μείνει ο Μοράις -μέχρι την επόμενη φορά- τότε αυτό θα συμβεί γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμα εναλλακτική.

Λάθη επί λαθών και ξανά λάθη… Για το αν έχει πάτο όλο αυτό το πράγμα που ζει η ΑΕΚ θα φανεί στην πορεία. Το σίγουρο είναι πως μ’ αυτά και μ’ αυτά, στο πετσί της ομάδας μπαίνει η ήττα και η αποτυχία, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί εγκληματικό σε θέματα ζωτικής σημασίας για τον σύλλογο, πρώτα-πρώτα απέναντι στον ίδιο τον κόσμο του που δεν αντέχει να βλέπει πια την ΑΕΚ.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΨΗΛΑ

Ας μη γελιόμαστε, όλα τα παραπάνω παίζουν το ρόλο τους για την τραγική πορεία της ΑΕΚ, όμως κοινός παρονομαστής της κακής κατάστασης ξεκινάει από ψηλά. Πολλά από αυτά που περνάει η ΑΕΚ σήμερα έχουν τη ρίζα τους στο περασμένο καλοκαίρι, όταν πατώντας στην κατάκτηση του Κυπέλλου και ερμηνεύοντάς την εντελώς λάθος, η διοίκηση έκανε εκπτώσεις σε βασικές ανάγκες της ομάδας. Δεν είναι έξω από το κάδρο των ευθυνών η επιλογή παικτών με βασικό κριτήριο ότι είναι ελεύθεροι και μπορούν να αποκτηθούν με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Αυτό συνέβη πέρσι, αυτό συνέβη το καλοκαίρι, αυτό συμβαίνει και τώρα που αντί να αναδεικνύεται ως πρόβλημα γίνεται πανηγύρι τη στιγμή που ο Ντίας (και ο κάθε Ντίας) γνωρίζει την αποθέωση στον ελληνικό Τύπο. Μπορεί να βγει (αν βέβαια τελειώσει με την Τζοχόρ και αποκτηθεί) μπορεί και όχι. Όπως όλοι όσοι ήρθαν όλο αυτό τον καιρό. Σιγουριά, όμως, δεν μπορεί να υπάρχει γιατί δεν είναι διατεθειμένη η ΑΕΚ να αυξήσει τις πιθανότητες να της βγει μια μεταγραφή της, πληρώνοντας. Μέχρι ενός σημείου είναι η κατάσταση, κάτι που αποτυπώνεται στην πραγματικότητα.

ΘΕΛΕΙ ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ

Από την άλλη, καλό είναι να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του οποιοσδήποτε -απολύτως δικαιολογημένα- μπουχτισμένος ΑΕΚτζής, ότι αυτή η κατάσταση που τρέχει τώρα στην ομάδα του -έστω με τις λίγες πιθανότητες που έχει να σηκώσει κεφάλι- είναι και η μοναδική ελπίδα του συλλόγου γενικά να γυρίσει έστω και κάποια στιγμή σελίδα. Αν αποτύχει το σχέδιο του Μελισσανίδη -γενικά- τότε η ΑΕΚ μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερο κίνδυνο που θα έχει αντίκτυπο την οριστική αλλαγή μεγέθους της σε πιο μόνιμη βάση. Και με την παρούσα κατάσταση πάντως, αν η ΑΕΚ δεν αλλάξει ουσιαστικά και δραστικά τον τρόπο που λειτουργεί σε χρήμα και τεχνογνωσία, το τούνελ μπορεί και να μη δείξει φως…

Είναι άσχημα τα πράγματα, κανείς δεν μπορεί να πει αν η κατάσταση μπορεί να γυρίσει, όμως το σίγουρο είναι ότι μπορούν να γίνουν και πολύ χειρότερα. Στο αγωνιστικό κομμάτι το πλάνο είναι σε μεγάλο βαθμό αποτυχημένο και το γήπεδο είναι το μόνο που υπάρχει ως προοπτική που θα κρίνει τα πάντα. Αν δεν υπάρξει φως και εκεί -που οι δυσκολίες δεν είναι λίγες- τα πράγματα από μαύρα θα αρχίσουν να γίνονται κατάμαυρα. Ακόμα και η όποια καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία γιατί η ΑΕΚ δεν έχει κάτι άλλο να την κρατήσει. Και εκεί κανείς δεν ξέρει πώς μπορεί να εξελιχθεί όλο αυτό το απευκταίο, για την "Ένωση", σενάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Θέλει τον Μελισσανίδη αλλά και τα λεφτά του!
Στάθηκε στην αποβολή του Βράνιες ο Μοράις
Η ΑΕΚ δεν είδε άσπρη ημέρα ούτε στην Τρίπολη

News 24/7

24MEDIA NETWORK