Βυθισμένη σε μια ανυπόφορη μετριότητα

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για την ΑΕΚ που είναι άρρωστη και δεν μπορεί να κάνει ούτε τα βασικά που μια ομάδα που δικαιολογεί τις προσδοκίες της θα είχε κάνει με συνοπτικές διαδικασίες. Όπως για παράδειγμα να διαχειριστεί το 2-0 στην έδρα της…

Βυθισμένη σε μια ανυπόφορη μετριότητα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η ΑΕΚ είναι βαριά άρρωστη και αυτό αποδεικνύεται πανεύκολα από την πολύ κακή συγκομιδή στο ΟΑΚΑ. Μια ομάδα που δείχνει ότι δεν μπορεί να αγχώσει και κατάντησε να βλέπει ομάδες της παρακάτω ζώνης να φεύγουν σκασμένες από την Καλογρέζα γιατί πιστεύουν -δικαιολογημένα κάποιες φορές- ότι μπορούσαν να πάρουν κάτι παραπάνω από την ισοπαλία.

Στο ματς με τον Ηρακλή η ομάδα πνίγηκε ακόμα και από ένα διακύβευμα όπως η εξασφάλιση της πρώτης θέσης για μια εβδομάδα. Με τον Πανιώνιο απλά μπλόκαρε -με ένα ελαφρώς καλύτερο ματς- κολλώντας πάλι στο μηδέν. Με τον Ατρόμητο που την πήγε το ματς, βρήκε το γρήγορο γκολ και κατάφερε να βρει και δεύτερο, έδειξε πως ήταν κατώτερη των περιστάσεων έστω και για να το διαχειριστεί. Το μπλακ-άουτ που έπαθε η ΑΕΚ μετά το πρώτο γκολ που δέχτηκε, ήταν πραγματικά σοκαριστικό και η μόνη προσδοκία που δικαιολογεί η ομάδα, είναι η διατήρηση της αγωνιστικής της αξιοπρέπειας.

Από τη στιγμή που ξεσπάει κρίση εβδομάδα παρά εβδομάδα λόγω των αποτελεσμάτων, είναι κουραστικό να γίνεται συνεχόμενη αναφορά στο τι φταίει. Επιγραμματικά πάντως, καλό είναι να εμπεδώσει η ΑΕΚ κάποια στιγμή ότι με αυτό τον τρόπο, σε αυτό το τέμπο και με αυτή τη λογική δεν πάει πουθενά. Η συντηρητική οικονομική πολιτική είναι η νούμερο ένα αιτία και οι κακοί χειρισμοί η άλλη πιο σημαντική. Και να βελτιωθεί, πάντως, η τελευταία μπορεί και να μην αρκεί. Το σίγουρο όμως είναι ότι η κατάσταση αλλάζει με δύο τρόπους: Με οικονομική υπέρβαση και σοβαρή προσέγγιση. Σε περίπτωση που δεν προτιμηθεί κανένας από τους δύο παραπάνω, απλά η ΑΕΚ δεν θα δικαιολογεί τις προσδοκίες της διοίκησης, του κόσμου και του Τύπου.

Θα είναι φαβορί στα χαρτιά μέχρι ενός σημείου και αν της κάθεται κανένα Κύπελλο, όπως πέρσι, θα το παίρνει. Αν στην ΑΕΚ αρκεί να είναι μια ομάδα που θα προσανατολίζεται να "κλέβει" (αγωνιστικά πάντα) τίτλους και όχι να τους διεκδικεί γιατί είναι (ή βάζει τις βάσεις για να γίνει) καλύτερη, τότε αδικεί τον εαυτό της. Πλέον η κατάσταση ξεπέρασε πάντως το όριο της «κόψης του ξυραφιού» και πήγε ένα βήμα παρακάτω. Η ΑΕΚ είναι σε κρίση, το πράγμα αρρώστησε και το μόνο που μένει να ελπίζει είναι μια όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.

ΚΙ ΟΜΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΛΑ

Η ΑΕΚ στον αγώνα με τον Ατρόμητο έκανε ίσως το καλύτερό της ημίχρονο (για την ακρίβεια χρονικό διάστημα 25λέπτου σε ημίχρονο) μέσα στη σεζόν. Θα έλεγε κανείς ότι ήταν το καλύτερο, αν δεν υπήρχε η πολύ παρουσία των παικτών της «Ένωσης» στον αγώνα με την Ξάνθη στην πρεμιέρα της φετινής Σούπερ Λιγκ. Οι «κιτρινόμαυροι» πίεσαν ψηλά σε σημείο που… «έπνιξαν» τον Ατρόμητο βάζοντάς τον μέσα στην περιοχή του και ψάχνοντας συνέχεια ευκαιρίες για να απειλήσει και να σκοράρει κι άλλες φορές.

ΔΕΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ρήγορο γκολ που βρήκε η ΑΕΚ μετά από αρκετό καιρό με τον Πέτρο Μάνταλο στο 2ο λεπτό, της έδωσε έναν άλλον αέρα στο ματς με αποτέλεσμα να βγάλει ένα γεμάτο 25λεπτο με προσπάθεια για να παίξει επιθετικά και με αρκετά ψηλή ένταση.

Από το 30’ μέχρι το 45’ ο ρυθμός έπεσε, ο Ατρόμητος προσπάθησε να βρει ένα γκολ αφού πήρε για λίγο την κατοχή χωρίς όμως να καταφέρει να απειλήσει ουσιαστικά, με εξαίρεση τη φάση που ο Βασιλείου… άγχωσε κάπως την ΑΕΚ, αλλά η προσπάθειά του ξεκίνησε από θέση οφ-σάιντ.

ΔΥΝΑΤΑ, ΑΛΛΑ... ΕΣΒΗΣΕ

Στο δεύτερο μέρος οι «κιτρινόμαυροι» μπήκαν ακόμα καλύτερα, έχασαν μια ευκαιρία με τον Αλμέιδα μετά από παράλληλη του Χριστοδουλόπουλου στο 55’ και έξι λεπτά αργότερα βρήκαν κι άλλο γκολ με τον Πατίτο, δείχνοντας να κλειδώνουν το ματς. Τελικά το… μπλακ-άουτ που έπαθαν οι παίκτες της "Ένωσης" ήταν αρκετό για να γκρεμίσουν ότι έχτισαν. Ο Λε Ταλέκ στο 71’ και ο Ούμπιντες στο 75’ μετά από ένα σοβαρό λάθος του Γιάννη Ανέστη έφεραν το σκορ στο 2-2 ενώ δεν θα ήταν απίθανο να σκοράρουν κι άλλο γκολ.

Η ΑΕΚ ήταν άξια της μοίρας της σε ένα ματς που ήταν δικό της και κατάφερε να το χαρίσει, πολλαπλασιάζοντας τα προβλήματά της και μαυρίζοντας ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα από πάνω της.

Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΟΡΑΙΣ

Η έμπνευση του Μοράις να παρατάξει την ΑΕΚ με έναν ανασταλτικό χαφ (Γιόχανσον) είχε μια λογική στο πλαίσιο της μετατροπής του σχήματος σε πιο επιθετικό, όμως παραλίγο να στοιχίσει αρκετές φορές. Οι παίκτες του Ατρομήτου βρήκαν κάποιες κόντρες (ειδικά μετά το 2-2) που παραλίγο να προκαλέσουν… κρυοπαγήματα στο ΟΑΚΑ αλλά η ΑΕΚ δεν κατάφερε να κάνει και… αυτό: Να χάσει, δηλαδή, κιόλας ένα ματς που την πήγε από την αρχή και έδειχνε δικό της.

H ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Η συνέχεια για την ΑΕΚ είναι το πιο δύσκολο κομμάτι από όλα. Θα δει το ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός χωρίς κανένα… άγχος αφού κατάφερε να χαιρετίσει τόσο νωρίς και στη συνέχεια θα πάει στη Λεωφόρο με βάρκα την ελπίδα. Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που δεν περίμενε το χθεσινό για να μπει στην εσωστρέφεια, αλλά βυθίστηκε σε αυτή μερικές μέρες πριν. Ακόμα και στη Β’ και στη Γ’ Εθνική η ΑΕΚ έδειχνε να έχει μια προοπτική, κάτι που της έδινε υγεία. Πλέον ζει σε μια μετριότητα στην οποία ο συμβιβασμός είναι ακόμα χειρότερος και από εκείνα τα μεσημέρια με τις Θύελλες Ραφήνας και τους Περαμαϊκούς με φόντο τα καζάνια και τους χωματόδρομους.

Αν η ομάδα καταφέρει από μόνη της να βελτιώσει τη μοίρα της θα το δείξει η πορεία, αν και η αλήθεια είναι ότι δε φαίνεται ικανή για να το κάνει. Αν υπάρξει σοβαρή ενίσχυση τον Γενάρη, κι αυτό θα το δείξει η πορεία, αλλά μέχρι τότε μπορεί να είναι και αργά. Το μόνο σίγουρο είναι πως το περασμένο καλοκαίρι θα την κυνηγάει για καιρό την ΑΕΚ και το πιθανότερο είναι πως θα της κοστίσει αρκετά…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στον... κόσμο του ο Μοράις: είδε βελτίωση της ΑΕΚ!
Άγριες αποδοκιμασίες στο ΟΑΚΑ
Ανέστης και Ατρόμητος σόκαραν την ΑΕΚ!

News 24/7

24MEDIA NETWORK